Автор Тема: USB slave mode  (Прочетена 5150 пъти)

villimon

• Напреднали
  • Публикации: 65
    • Профил
USB slave mode
« -: Jun 27, 2015, 08:14 »
Зарейте,

надявам се да може да се намери някой които да може да ми помогне.

Първо как мога да проверя дали USB портовете ми поддържат Slave mode?
После как мога да настроя порта в състоянието което искам?

Идеята ми е поне единия порт на компютъра да се държи като slave за да може да се споделя съдържание през него.
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
Re: USB slave mode
« Отговор #1 -: Jun 27, 2015, 10:40 »
Колега,
още в предната тема ти обясних, че това, дето го искаш няма как да стане. Единствения вариант е да си намериш network storage с USB порт (но не такъв да закачиш допълнителен диск за него, а да можеш да четеш от него /пасивен режим/) като например това https://www.lacie.com/products/product.htm?id=10476 , обаче се опасявам, че като теглиш чертата накрая ще установиш, че инвестицията в плейър по-горен клас е по-икономичното решение.
Активен

villimon

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Jun 27, 2015, 10:45 »
прав си за плейъра не мисля че има смисъл да се спори за нещо

срещнах, че USB има различни медове и ми е интересно как мога да ги превключвам
Активен

BRADATA

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Jun 27, 2015, 11:26 »
Ами общо взето не можеш. В генералния случай. Иначе - можеш, но зависи от чипсета. Например телефоните/таблетите, които поддържат UTG могат да работят и в двата режима през един и същи порт (не едновременно разбира се). Въпросния сторидж има два чипа - един за единия режим и отделен - за другия. Нормалните PC-та и лаптопи посмъртно не можеш да ги накараш да работят в нещо различно от host режим. Предполагам, че има специализиран хардуер, който можеш да завреш в компютъра и да го достъпваш през USB, но не съм се ровил да търся.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #4 -: Jun 28, 2015, 03:04 »
Всъщност, теоретично USB 3.0 позволява работата и в двата режима на един и същ порт без разкачане на устройства и реинициализация, дефинирано е като допълнение към USB протокола. Практически, никога не съм чувал това някъде да се ползва. А иначе засега при USB OTG единственото, което определя дали ще си в хост или slave режим е дали имаш напрежение на един от пиновете на кабела, точно толкова просто е. Това е и причината да има отделни OTG кабели и с кабела дето връзваш телефона към компютъра да не можеш да връзваш примерно външна флаш памет към телефона. Не знам дори USB контролера за OTG цели дали има два чипа дето обслужват host и slave "режимите", но може и да е така. Според мен проблемът това да става и на десктоп/лаптоп машините е предимно софтуерен - не е огромен проблем да се направи USB OTG контролер за десктоп машина примерно, след като такъв съществува на разни таблети и телефони. Обаче не е толкова лесно да представяш произволни устроиства като mass storage примерно или да ползваш клавиатурата и мишката им като HID устройства или да ползваш навързаната уебкамера и т.н. Бая мазане и кодене ще падне по операционната система, за да стане и това е сценарий, който вълнува прекалено малко хора, за да си оправдае усилията. При телефоните и таблетите има повече смисъл, но пък там хардуерът си е "фиксиран" - еди каква си NAND памет, еди каква си SD памет, правени от един и същ производител, с едни и същи характеристики, та няма безумно много частни случаи да се решават.

Теоретично също OTG отваря и security проблеми, защото DMA трансфери могат да се иницират от страна на хоста, макар че това не е толкова просто направено колкото с firewire, но все някой ще измисли как да се справи като хората и ще настъпят забавни моменти понеже няма десктоп/лаптоп система без USB контролер и ако масово въпросния има OTG наклонности и операционните системи са щедри, ще настъпи забава. В случаят с firewire, нещата са доста дебели - можеш да изчетеш цялата физическа памет на хоста, можеш да я модифицираш, а в нея има пароли, ключове разни. Доста хора се ошашкват примерно като видят за пръв път как се отключва заключена уиндоуска машина, стига да има firewire порт и без да знаеш паролата.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

BRADATA

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Jun 28, 2015, 08:31 »
Мдааа, незнайно защо съм забравил новия стандарт :). На тема мобилни устройства - техния режим по подразбиране е slave. Т.е. OTG ги превключва в host. И гейта е прав - какво точно ще правиш на ПЦ в слейв режим? Като какво ще се представя той? HID, mass storage, security device, something else? До каква част от пц-то и с какви права ще имаш достъп през USB-то?
Активен

villimon

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Jun 28, 2015, 15:23 »
Машината е за проби и тестове стана ми интересно и мисля това да ми е следващия проект в тази област ако се получи ще го мисля тогава за какво да го ползвам :)
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
LILO на slave харддиск?
Настройка на програми
onyx 6 6303 Последна публикация Nov 17, 2004, 00:11
от Pinball_Master
BIND slave zone transfer problem
Настройка на програми
mars 2 6461 Последна публикация May 17, 2005, 15:57
от mars
HDD slave