Преди седмица реших да затрия единия от линуксите на компа и да инсталирам нов, щото ми омръзна, а и обичам да експериментирам, та хакнах на дяла нещо наречено Korora, което намерих в папката с .iso-та, които държа под ръка. Производно от Федора. Допадна ми. Mate не бях пипал от времето, когато носеше повече разочарования, отколкото полза. Поиграх си и реших да го махна, щото rpm пакетната чекня, никога не съм я харесвал. Няма конкретна причина и никога не съм работил с това нещо. Малко задръстено и незряло, признавам си, но и аз имам един-два недостатъка.

На негово място реших да сложа вече няколко пъти предлаганото тук на други хора ubuntu-mate. Исках нещо по-рекичко. Нъцки! При опит за инсталация, мениджъра на дяловете на инсталатора отказа да свърши работата и ми ревеше за разлика между размера на клъстера в таблицата на дяловете и физическия. Нещо такова.
Fdisk също не свърши работа. Видях, че имам два "допълнителни" дяла, появили се незнайно откъде. Е, достатъчно се виждаше, че е някакво VML "лайно", а аз не си бях имал работа с това нящо. Та имах доста стрес покрай махането на тези два дяла, щото имам на компа важни неща и не знаех дали няма да се омаже нещо с дяловете при цялата офанзива. На външния хард вече нямам достатъчно място за архиви. Та потърсих в нета. Изплю ми цял куп команди, но имаше достатъчно опътвания. Всичко мина добре. Сега там имам ubuntu-mate, което се държи забележително добре.
Та си мислех, за чий им е на тези да правят такива упражнения с дяловете. Както казазх, досега само бях чел за lvm, но досег никакъв. Само стрес ми докара.
Та сега си мисля, ако имам време да превърна едно по-голямо файлче в hdd и да поекспериментирам. Такова нещо втори път не мисля да допускам.
И Федора ли така си инсталира системата?