Автор Тема: FORTRAN  (Прочетена 15079 пъти)

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1416
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #45 -: Jun 10, 2016, 09:37 »
   remotexx: "Според мен С# ще надживее Джава."
   Ами няма как да стане, освен ако от оракула не са решили да я
ликвидират, поради техни си съображения.
   Джава се използва в най-популярната мобилна ОС: Андроид.
С# къде се използва толкова масово ?
   
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6063
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: FORTRAN
« Отговор #46 -: Jun 10, 2016, 10:14 »
Всичко на оракулите е върху жабата, няма как да пожелаят да я ликвидират. Но това за Андроид нищо не значи. Според изхода от многобройните дела между двете компании, вече се чуват аварийни планове да бъде мигриран към Обективен Ц или друг език. А и това, че Андроид днес е популярен, съвсем не му гарантира популярност за в бъдеще.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1416
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #47 -: Jun 10, 2016, 11:22 »
   Едва ли в обозримо бъдеще нещо ще надмине Android
   Кои са алтернативите: ОС Х , или може би windows (    ;D   ).
   Е, има някои читави Линукс платформи като Ubuntu,Tizen,Firefox OS ...
   Ако говорим за програмни езици: измишльотината Objective-C
се използва основно от apple и е много малко вероятно Android разработчиците
да се насочат натам.Като алтернатива май остава само С++ ,като се ползват някои
специфични графични библиотеки .
   
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6063
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: FORTRAN
« Отговор #48 -: Jun 10, 2016, 11:48 »
Firefox OS го спряха. Шибаното Убунту не бих квалифицирал като „читаво“.

Знаеш  ли това „обозримо бъдеще“  много ми прилича на едно „недалечно минало“ дето слушахме подобни неща за Palm.

Обективното Ц не е чак такава измишльотина, макар към днешна дата да се  води доста вехт. И има прекалено много хора, които епълци принудиха да го научат. И тук пак ще припомня, че докато писах за този език до към 2009-та, хората ме питаха — к'во, к'во? Никой не знаеше за съществуването му. Почти. Но днес не е така. Не е без значение на двете главни платформи да ползваш една и съща технология. Относно Суйфт, той има още чували със сол да яде.

Ц++ днес не е особено долюбван, макар все йощ да се използува на една популярна ОС. При нас се ползва за Кют, но там отмира. Почти е унищожен в Кют. И разбира се игрите. Там ще си е още дълго. Та Ц++ изобщо не го броя в алтернативите. Но той и към днес е наличен за Андроид.

За другата си ОС Гошовица ползва едно надмножество на жабешкият низ, та няма да се учудя да го видя и в Андроид, най-малкото като алтернатива. В този случай не знам, колко трябва да се постараят, защото към  момента обикновеният js е сериозна алтернатива там и има достъп до почти всичко. До каквото няма, му добавят.

Та като  обобщение. Не е никак сигурно, че Андроид ще продължи да е властваща  „ОС“ (отбележи кавичките), независимо от набраната инерция. Също така изобщо не е непоклатимо използването на Жаба за него. А освен изброените алтернативи, като нищо може да се появи и чисто нов език.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2834
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #49 -: Jun 10, 2016, 11:49 »
Значи говорим за симулация на нещо, някакъв физически процес, по някакъв математически модел. Обаче не мисля че такова нещо ще излезе 'сериозен'/голям проект като код. една такава симулация ще излезе най много един файл (скрипт) или 2-3 допълнителни инклуде файла.

Какво имам в предвид. Да кажем че трябва да се моделира/изпита нещо. Обикновенно се гледа нещо написано в книгите или публикация в пдф. Но това което е публикувано не става веднага да се напише. Защото от формулите до програмирането им има още много подробности - начални услови, как да се използват формулите, недоизказани работи - все неща които трябва да се уточнят и да се изпитат.

Например тези мат статии все ги пишат разни 'чисти' математици а те са си малко немарливи. >:( Пишат нещо, ама какво е, как се използва, какво означава само те си знаят. ??? Като добавим и че всеки си използва негови си означения - нещата стават много грозни. Даже и да си наясно с теорията, описана в някой пдф, пак ще има много да се чудиш ако е написана немарливо!
Сега ако има тук Математици да не вземат да се обидят [_]3

Т.е. от теорията до внедрявето и има много работа. Затова ти трябва един 'скрипт' и то без входен интерфейс. Било то на фортран, octave, C. Например нещо такова:

Код:
/* начални условия */
А=1223454;
B=2.23423423;
C=array();

/* Модела и формулите тука */
......
 
/* някаква визуализация */
Plot();

И почват експерименти: Променяш началните условия направо в кода. Променяш сметките и т.н.
Едва когато се уточни всичко почне да става това което е по теория - може да спреш.

Ако от това обаче трябва да се направи в цялосна програма за симулация, която да е универсална и да я ползват други, нещата стават много сложни. Проекта ще стане огромен с много файлове и зависимости, просто защото ще трябва да му се направи потребителският интерфейс. И може да я правите на каквото си щете.


 


« Последна редакция: Jun 10, 2016, 12:07 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

growchie

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 623
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #50 -: Jun 10, 2016, 15:24 »
   Едва ли в обозримо бъдеще нещо ще надмине Android
   Кои са алтернативите: ОС Х , или може би windows (    ;D   ).
   Е, има някои читави Линукс платформи като Ubuntu,Tizen,Firefox OS ...
   Ако говорим за програмни езици: измишльотината Objective-C
се използва основно от apple и е много малко вероятно Android разработчиците
да се насочат натам.Като алтернатива май остава само С++ ,като се ползват някои
специфични графични библиотеки .
 

Злите езици твърдят, че Гугъл разглеждат Swift като замяна на Jaba-та. Обджектив-Ц първо, че изобщо не е измишльотина, второ, че и той отива в историята. Епъл мигрират към Swift.
Активен

growchie

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 623
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #51 -: Jun 10, 2016, 15:36 »
Та ако се върнем на FORTRAN, по време на дисертацията имах възможност да работя с хора които са писали на това още от времето на пънчкартите и мини компютрите (не ПЦ-тата). Та каквото научих от тях е, че не математичният алгоритъм е толкова сложен, колкото да успеят да го реализират с ограничените ресурси които са имали в наличност тогава. То за това ви се струват такива гурута, просто защото са си изпилявали мозъка как с толкова малко РАМ да сметнат даден проблем преди второ пришествие. Затова са си създали доста добре оптимизирани библиотеки, които и в момемнта може да се ползват и това се брои като богатство на езика, а всъщност е богатство на комюнитито.
Сега всички пилеят ресурси по виртуални машини, гарбидж колектори и подобни неща. Навремето не са имали този лукс просто.
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3537
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: FORTRAN
« Отговор #52 -: Jun 10, 2016, 15:53 »
Става дума за Fortran IV за големите машини ЕС1020 от Единната серия ли ? Те работеха с перфокарти и перфо-четец.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1416
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #53 -: Jun 10, 2016, 16:13 »
   Навремето като ученик в математическа гимназия съм учил FORTRAN4.
После, като студент, се хванах да правя курсова работа на една мадама,
(на FORTRAN77), има разлики в синтаксиса с FORTRAN4,бях пообъркал
някои неща и щях да го отнеса, както би казал давай-огън:
бой, сръбска музика и ... сещайте се  ;D
Активен

growchie

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 623
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #54 -: Jun 10, 2016, 18:51 »
Става дума за Fortran IV за големите машини ЕС1020 от Единната серия ли ? Те работеха с перфокарти и перфо-четец.
Предполагам. По мое време ги бяха изхвърлили вече а перфокартите се ползваха за макалатура и за отбелязване страниците на книгите.
За щастие не ми се наложи да пиша дисертация на фортран, защото с това чисто win32 апи щях да почина докато си направя интерфейса на програмата. По мое време бяха портнали всичко на някакъв Compaq Visual Fortran. Май го имам някъде из архивите.
« Последна редакция: Jun 10, 2016, 19:18 от growchie »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3537
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: FORTRAN
« Отговор #55 -: Jun 10, 2016, 19:05 »
Ние го учихме навремето, когато бях първи курс, и оттогава ми е спомена за Fortran IV. Само като си спомня самите машини, какви грамадни гардероби бяха, и какви яки захранващи кабели имаха. Поне на мен ми бяха доста интересни, макар да не пускаха много-много студентите там в машинните зали. А пък изхода от програмите беше една разпечтка на перфорирана хартия.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

growchie

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 623
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #56 -: Jun 14, 2016, 22:24 »
 @vilimon не ни слушай какво си приказваме тук за FORTRAN. Ако си си намерил задачка и ти се занимава напиши го на него. Тъкмо ще се освободиш от излишната работа да мислиш за обектно ориентирано програмиране и да правиш "архитектури". Ще може да се концентрираш точно върху задачата и знаеш ли, може да ти хрумне как да я направиш по-бързо. Но не си прави илюзиите, че някой език ще ти свърши твоята работа по решаването на проблем.
Активен