Ако Терес не е просто поредния експеримент на Олимекс, а желание за нещо повече, то неизбежно ще стигнат до момента, когато трябва да си поръчат проектирането, а след това и изливането на пластмасите.
Аз не случайно в първия си коментар обширно разисквах въпроса. Проблема с проектирнето стои и има две възможни решения:
① Някой да им го направи бадева. Става за еднократно, но това няма да им върши работа. Иначе, не е невъзможно някой по света и у нас да се навие. Правят се доста самоделни устройства. За тях се правят доста кутии. Опасвам се, че проектиране на кутия на лаптоп е доста по-сложно от досегашните самоделки, но не невъзможно;
② Втория вариант е професионалиста. Тук подводния камък е същия. Ще има ли опит той в това. Явно няма да има и ще има доста провали до крайния резултат. Плащането може да се реши като обичайния компромис. Даване % от продажбената цена. Така де, Цецо няма да даде % от Олимекс срещу пластмаса

Но и % от цената пак може да изиграе кофти номер. Ако вземат да продават много, ще трябва да плащат много над това, което дори Apple плаща. Ама да им имам проблема.
А биха почнали да продават много, ако нацелят потребителите си. Ето Наката каза минимума, за да е продаваемо нещото.
Но малко избързвам. Ще се върна в началото. В оригиналната новина споменах, че да се заинтересувам по-подробно за българския проект ме наведе една новина. Изрових я:
http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=47557.0Нека го разгледаме:
• Професор — същия;
• Екран същия, но може и 14", а освен това е IPS (тук имаме обещание за малко по-читав);
• Паметта — двойна (имаме обещание от Цецо да оправи проблема);
• Вътрешния обем (eMMC) — четворен (имаме само мрънкане и оправдания, може би бъдещи действия);
• Еднакво гадни, от каменната ера камера, микрофон, wifi, bt4, ама на кой му пука за тия шпионщини;
• Отново имаме батерия като за детска играчка, която е течна и заплаха за машината. Но с ⅓ по-голяма;
• Около 300 гр. повече в теглото (явно заради батерията);
• Входове и изходи същите, заради тъпия Allwiner.
Всичко това пристига на цена с 2½ по-малка от на Терес.
Последната точка е ясна и всеки ще я преглътне, ако Терес не е на нивото на китайщината, каквато е Pine. За съжаление, това все още не е така. Ако не се промени, ще е смърт за Терес. Нов корпус е едната възможност.
Да анализираме и останалото.
Кои са Pine? Това са хора получили миналата година 1,8 млн. щ.д. от Кикстартер. Олимекс не са получавали безплатни пари, не са и търсели. Защо? Отново имаме инертност, мудност. От първото Олимексино хора получават стотици хиляди за устройства на негова основа. Но първообраза на нещата, седи в страни и се подсмихва, като бай Ганьо. Иди и ти също им вземи парите!
Та пари от там хвана и Леон. Кой извън родината е чувал за Леон? Аз съм му страшен почитател, но ако не бях българин, нямаше да го знам. Ако не знаят, как се прави кампания — да го попитат.
Не бях се зачитал в коментарите за нещото на Пайн. Сега го направих. Първо са много повече. Пайн изпревариха Олимекс. И за пореден път. Пайн си спечелиха милионите от кикстартера за платка със същия А64, който Олимекс още нямат. Единственото от тях беше, че цената е невъзможна. Но не и платка. Още я няма.
Случая е много показателен, защото непрекъснато Олимекс — големите, известните и с огромния опит са бити от поредния неизвестен китаец.
И това щеше да е разбираемо, ако Олимекс бяха големи не само, като уважение, а в действителност. А те са малки. Приличат на започваща компания. Нямат 20 нива на управление. Имат един шеф.
Специално в случая с Терес, изоставането се компенсира чудесно с идеята „направи си сам“. Тя замазва гафа.
Но с Олимексино за Allwiner А64 нямат измъкване. Казват, ама той не поддържан. А да не би сега година по-късно да е по-добре поддържан, та има Терес? Оправдания и никакви действия. Дълбок зимен сън. Поне да бяха руснаци, та да кажем, че са мечки.
Та като чета за нещото на Пайн и о, чудо! Същите оплаквания и коментари, че е китайщина, каквито са за Терес. Нямаше един дето да не е, като за Терес. Даже имаше от сорта — защо не си взема разкостен (barebone) лаптоп и не му накича, каквото искам. Не знам, някой усети ли, как отново стигнахме до нуждата от собствен корпус.
И понеже хванахме темата да си останем на нея. Отново за екрана.
Китаеца дава със същата мизерна, разделителна способност, като от миналия век. Но пък е IPS. А дават и същото, но в 14".
Почваме ли да си говорим? Изискванията към екрана са колкото хората. Заедно с клавиатурата са най-видните неща. Но клавиатурата трябва да е просто добра. По гяволите, у нас се правеха пишещи машини. Всички ли специалисти измряха, мамка му?!? И клавиатури имаше поне десет вида, като не броим, че и днес се правят за касови апарати и други търговски машинки.
Та изискванията към екраните, че пак се вбесих. Един иска матова, друг иска огледалце, огледалце, трети настоява за ISP, четвърти за разделителна способност, пети за физически размер, шести докосване, седми няколко неща, осми всичко на куп.
А Олимекс и в момента продават за другите си платки няколко варианта на екрани от 7 до 10 с пипане и не.
Дори и досегашните екрани могат да станат лаптопи. Нека си припомним, че netbook-ците бяха великолепна идея. Беше убита напук от мафията M$-Intel, едно да пробутат своята концепция за ultrabook, второ да убият ГНУ/Линукс на работен плот. Но е повече от очевидно, че има огромен пазар за нетбуци и Терес е в същата ценова ниша. Екрани има… Трябва им корпус.
Винаги е седяло на преден план разнообразието, когато говорим за направи си сам. Защото няма, какво да те спира. А Терес в момента не е това. Той е един шибан комплект (kit). Нещо, което те ограничава повече от готовите изделия, но ти вдъхва измамното чувство, че си постигнал нещо сам. Това е като съвременните джипове (SUV) — тъпо, грозно, скъпо и не става.
=*=
Ох. Мислех да пиша още много, но взех яко да се вбесявам. Ще оставя за друг път, когато съм по-спокоен и ще мога да ръся суперлативи за Олимекс. Защото целта е все пак да ги похваля, а не нахраня.
Само да кажа все пак за по-производителните big.LITLE. Няма да го направят, защото в самото си виждане за лаптоп, изключиха да охлаждат, каквото и да е и да харчат много ток.
Изобщо това им е основния проблем. Гледат, какво на тях им изнася, а не, какво биха платили клиентите. Затова и гигата памет. Те просто не схванаха, че лаптоп не е Олимексино и памет си трябва. А аз се бях заблудил, че платката им е малка и няма, къде да прокарат каналите.
Как да е. Бавно, като охлюви взеха да овират за някакви неща. Например разнообразие от екрани на тоя етап не могат да предложат, защото не са в позиция да преговарят с китайците. Но ето, че могат да сглобят няколко варианта и от наличните си екрани.
Могат да вдигнат паметта и обещаха да го сторят. Могат още някакви неща да свършат. Мислят по тях. Дано Терес не свърши в кошчето като поредния им експеримент. Зависи само от тях.