@BRADATAТова, което искам да постигна в момента е лично за мен, да си го ползвам лично аз, но, ако си обърнал внимание съм писал, че предпочитам някой да ми го направи срещу заплащане, защото ми писна от тестове сам. Не ми се чете, защо не ми е това работата и много добре знам, че никой не може да бъде специалист по всичко. Ако се получи търсения от мен ефект, естествено, че ще го предлагам и на клиенти и този, който ми го е направил срещу заплащане едва ли ще има нещо против да вземе някой лев и от друг за същото и за други работи, ако се налага. Дума и да не става, че мога това да го предложа на клиент, ако не мога да му предложа надежден съпорт!
В момента работим няколко колеги почти като екип, но всеки от нас предлага взаимно допълващи се неща и си прехвърляме един на друг клиенти. Работим също и по доста други нови неща за които също си търсим партньори, които да се присъединят към нас, но това вече е друга тема. Покрай всичко това и развиваме технология на виртуален офис, като работата, която се върши на компютър да се работи от дома за спестяване на средства за офис, а и да не зависим един друг от локацията на партньора.
Относно самата постановка, че всичкото да не бъдело на една машина, ти каква идея би предложил, че на мен не ми идва друго на акъл, освен сървъра за уеб хостинг, мейл сървъра, самба сървъра на мрежата... да ги сложа зад рутер който да бъде отделна виртуалка с пренасочени на вътре към сървъра портове от вън!!!!?

? Разполагам с 3 външни статични ИП-та от доставчика и в момента на едното е закачено Зентиал за рутер и самба сървър, а на второто подготвям тази вируалка за уебхост и мейл сървър с виртуалмин. Оунслоуд има модул за връзка от клоуда със самба споделените ресурси на сървъра, което ми е много нужно за целта и от тук идва нуждата уебхоста и самба сървъра да са на една машина.
@go_fireЖоре, главната причина да се бунтувам срещу конзолата и да ползвам графичен интерфейс за всичко е, че графичния интерфейс създава правила за обща работа с други потребители! Ти пипаш само определени неща, друг други, трети - трети и така всеки пипа само определени и веднъж правилно настроено и дефинирано се сваля критическата сложност, като не е нужно всеки да е специалист по всичко. На 90% от сайтажиите, линукс, а и изобщо всякакво системно администриране им пълна индия! Като ги пуснеш на различно от уебхост панела на предлагащите уеб хостинг и не могат нищо да направят и следователно не мога да ползвам техните услуги, а абсолютно всичките ми услуги да зависят от волята, желанието и претенциите на един сисадмин за мен е абсолютно недопустимо. Сисадмина трябва да може и да разбира от едни неща, а сайтажиите от съвсем други и на тях не им е работа да мислят и могат да администрират системи. Както и аз, като се занимавам с кад системи(основно) не е нужно да съм и конструктор.
....................................................................
Знам, че в Уебмин има модул и за графично настройване на iptables, но за да искам да е с Shorewall си имам някакви причини и не мисля, че е нужно да занимавам цялата аудитория защо едното, а не другото. Това, че Shorewall продължава да се ползва и да се развива е логично, че предлага нещо по-различно или повече от iptables !
....................................................................
Много благодарности на
mystical, който завладян от чист ентусиазъм, още снощи се свърза с мен на лично и ми пусна и-нета към втората карта, донастроихме DHCP сървъра и оставихме за днес след работа да се мъчим с Shorewall, който и за него е непознат. Ако някой е запознат с Shorewall, моля да коментира и помага или направо да ми пише на лично да му връзка за виртуалката. Всичко настроено до тук е на снапшот и може да се маже безпроблемно.
...................................................................
Както казах по-горе, за това време през което не съм се вясвал във форума, доста неща около мен са се развили към добро и не съм се отказал от Линукс идеята като бизнес модел от който може и да се печели като се спазват правилата заложени в ГПЛ лицензирането, а покрай това и да системата да се ползва повече, но трябва да се изграждат екипи за съвместна работа, а не всеки да е специалист по всичко.
В момента търся и Уордпрес програмист с който да форкнем един свободен модул като наш собствен проект, като до първа версия аз ще бъда инвеститор в проекта, а ако успея да осигуря и допълнително средства ще продължим да го развиваме. Модула е изграден от подмодули и при добро синхронизиране и разпределение на задачите, а също и при интерес от потребители лесно ще се разработва и от няколко човека едновременно без да си пречат и без да нужно всеки да разбира от всичко. Нашия форк също ще бъде под ГПЛ свободен лиценз и ще бъде споделен в гита за общо ползване.