Ами за мене това
"само за четене на локални уеб страници - предимно текст" ще рече: 1) читанката - коя да е книга 2) речника /дал съм препратка по-горе/ 3) някоя и друга локално съхранена стр. /не ми пука ако се размести малко форматирането/ те т'ва разбирам аз под локално т.е. не е да е 100% идентично и/ли да печели конкурс за красота а колкото да става за четене/учене/работа.
...не ми се ще да е конзолно че тук таме някой книги имат и картинки

т.е. прости тагове P, I, B, IMG, TABLE, малко CSS но никакви: javascript, flash, etc.
- A! и за речника ми трябва да може да сменя шрифт-а /транскрипции и пр. спец. знаци/, това не знам конзолен браузър дали ще поддържа
@go_fire е то какво да му чета на речника - само колкото да намеря на нещо превода и пак го затварям ..и мога да ти кажа че с 10-20+ МБ файл и конверора се лагва колкото и всеки др. браузър, но предимството му е че него само за речника го ползвам и като го затворя освобождавам всички ресурси, докато Мозилата/Лисика вероятно имам и др. отворени табове (а както е видно и от скорошните ми питания по темата) там затварянето на единия таб с 20-30МБ речник нищо не освобождава ами го и лагва още повече - а не ми се рестартира целия Лисик по 10 пъти на ден
П.П. Тоя речник тъй и не се намериха повече хора да го пооправят еднъж и завинаги та ща не ща ползвам най-новата версия от линка по-горе, ...с тек. скорост след.. има-няма 100 г. ще видим най-новата БД от HTML най-после вкарана в речника, та засега си ги ползвам така директно - зареждам големия en-bg.htm, bg-en.htm в най-лекия браузър, чета и затварям ..и това ми е речника, само че от стартер, който през конзолен скрипт ми го отваряше там с 2-3 таба (колкото различни БД има)
П.П.П. който не вярва - може да сравни напр. catherine-wheel в речника спрямо en-bg.htm

..те даже в момента май мобилната версия е с по-нова БД от старата речникова БД щото май за тестовия билд вкараха текущата /навремето/ HTML версия, която е по-напред от текущата речникова /plain text DB/
мобилната БД си я качвам на тел. обик. оттук
https://sourceforge.net/p/bgoffice/code/HEAD/tree/trunk/dictionaries/data/en-bg/mobile/само че и тука вече има версия 2 на aard формата, но няма кой да ребилдва та всеки път слагам aard v.1 app-а