Автор Тема: Chromiun и SlimJet престанаха да отварят страници, Лисицата работи.  (Прочетена 22498 пъти)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7565
    • Профил
И аз ще ползвам PyQt, обаче никакъв код няма да отварям и да споделям, щото шси го напрая за мен си.  :D
Ако седна изобщо да се занимавам.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
To за теб ставаше дума. Такъв почитател на Смоко няма, какво друго да избере.

Но истинския въпрос е, защо искаш да го правиш? Какво искаш да постигнеш?

п.п. Иначе имам нещо като подарък за теб. Това:

https://github.com/martyr-deepin/emacs-webkit

На пръв поглед това е за Емакс. Ама само на пръв. Това в действителност е питонски код, който прави връзката към Емакс. Е финалните акорди, вместо да е към Eмакс, ще го привържеш с Qt. Хич изобщо да не ти влезе в употреба, поне е нагледно, как се прави. Дори само с това може да ти е полезен.

Съвсем отделно този код е писан от китаец. Това звучи ужасяващо, като най-лошите кошмари на Хичкок, но силно се надявам, че след като е китаец, който е чувал за Емакс, да не е „традиционен“, а само по потекло;

п.п.п. Всъщност като поразгледах нещото на този Andy Stewart, то вече ползва PyQt 5, ти просто трябва да си добавиш, каквото ти е необходимо. Тоя е някакъв пълен психар. Освен, че е водещия разработчик на въпросния Дийпин, които понашумя последната петилетка с най-добър Гном 3 (собствена преработка), е също замесен (сиреч той ги прави) в не още една, а две ОС. Едната е решил да я пише на Хаскел, а другата на Вала. Тази на Вала няма собствено ядро, затова е по-скоро черупка. За тази на Хаскел, така и не разбрах. Реших, че бързо трябва да се махна, преди окончателно да съм се побъркал покрай него.

« Последна редакция: Jan 28, 2018, 11:23 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Питаш ме, за чий ще го правя?
Щото понякога ми трябва просто да отворя нещо и да си прочета, каквото има там. Без да се зареждат всички щуротии, дето са наблъскали в браузърите. Малко, бързо и леко.

Може да му добавя няколко неща. Например да не рендва изобщо някои елементи/контейнери от страницата или поне да не ги показва. И да помни, ако искам това за всяка страница. И други дребни нещица, дето се чудя, защо ги няма по подразбиране. Да го направя мой си.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Това го може мозилата с уеб деж туулс. Ако аз я решавах тая задача (а като се сдобия с твърд диск, което надявам се ще стане скоро, защото имам малко кинтаж), ще я решавам точно с веб дева. Ама ще го закача за Конкерор. Обаче проблема е, че Конкерор е нещо насочено изрично към емаксарите и е непотребно на всеки друг. Не, че не може да се вкултури с tabs и други визуални екстри. Ама си трябва ровене.

Та на твое място бих проверил няма ли алтернатива на веб дева, ама за хромисти. Вижда ми се невероятно да няма някакво подобие. И примерно да видя, няма ли как да се закачи например за Арора.

Така или иначе, каквото и хромско да ползваш, дори самоделка, няма как да се измъкнеш от това да носиш целия багаж на хрома със себе си. Просто в най-добрия случай няма да ти е пред погледа, а някъде отдолу.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
А какво мислите за това:

https://www.theverge.com/2017/6/1/15726778/chrome-ad-blocker-early-2018-announced-google
https://www.theverge.com/2017/12/19/16797522/google-chrome-ad-blocker-release-date-announced

Според мен това е за добре...Ако е така обаче както го пишат.
Щото сега е една голяма бъркотия. Всеки пуска реклами както му дойде....и накрая от реклами не може да си свършиш работата.

Мисълта ми е че самите те (Гого) имат много твърда и хубава политика спрямо собствените си реклами. Например имат ограничения да не излизат в поп-ап прозорци, да не закриват съдържанието на страницата, да не подвеждат юзерите да кликат на рекламите и т.н..... Те всичко това което дразни много и пречи на работта. Най не дразнещите реклами в нета са точно техните.

Ако тая политика я приложат към всички не техни реклами ще е хубаво??? Поне няма да има изкачащи прозорци дето не можеш да ги затвориш без да им кликнеш.
Обаче с тоя ход ще станат монополисти. :o Нали го знаето оня лаф че "Пътят към ада е покрит с добри намерения"
« Последна редакция: Jan 28, 2018, 14:39 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Твоя разказ е същия като моя, но моя е пристрастен от гледна точка на малкия човек. Твоя е глобален и безпристрастен. Това е единствената разлика. Иначе казваме едно и също.

Ами да ти кажа че Епъл от компаниите със затворен код са всъщност най-отворените. CUPS говори ли ти нещо? Е взеха автора му и от 10тина години работи във компанията и по цял ден бичи CUPS. clang (част от LLVM) - пак същото. И има доста други проекти на подобен принцип.

Ето ти и пълен списък на де-що опенсорско е използвано във версиите:
https://opensource.apple.com
и още един:
https://www.macosforge.org

Затова се казва че от затворените компании всъщност са най-отворената.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Моето мнение, както казах и преди е свързано с мен като потребител. Аз не се опитвам и не искам да съм от другата страна. Затова ме интересува, как ме касае мен, а не какви ще са техните печалби или изгоди.

Днес е времето, когато е много модерно да си опънато сосов. Списъка, който цитираш може да се намери още по-дълъг в Гългъл, Спайбук и… М$. М$ дето само родната си майка още не са отворили. Те станаха най-опу̀натата от всички опънати компании. Малко са по-опънати дори от фондацията Линукс.

=*=

Но понеже много държиш да си говорим за Apple, ами нека е за тях. Common unix printing system. Помня този ден, когато го обявиха пред света. Бях беден студент и въодушевен до небето. Бихме ги. Ние сме велики. Ей на догодина вече всички компютри ще залеем. На следващата година пак казвахме същото. И така вече малко повече от 20 години.

Тогава не осъзнавах същия този cups, на който толкова много му се радвах, как чупи философията на Юникс по особено лош начин. Трябваше да минат още години. Някога щях да кажа „от дистанцията на времето“, че Купс е първото пьотерингче (термин превеждан в България като „калинка“, призлязло от прочутата госпожа Илиева) в нашия свят.

И ей на, дойде деня, когато по неизвестна причина една богата компания реши да спонсорира този проект. Не просто да го спонсорира, ами директно назначи разработчика му на работа. По принцип беше изненада, защото същия Купс никога не е работил добре на техните ОС. Това си остана така до ден днешен.

От друга страна, те имаха проблема, че много печатъщи устройства не работят под тяхната ОС. Но този проблем винаги е бил привиден. Точно обратнто е. Не работеха единствено евтинджийските, жълти боклучаци дето не трябва да съществуват. Ако човек се чудеше едно ПУ дали става, трябваше просто да погледне дали има родна подръжка за нагризаните. Има ли — идеален е. Няма ли? Пълен ташак — в кофата. Сега, като всичката скрап вече работи и за техните ОС, човек не знае, останало ли е изобщо нещо читаво на пазара, че май не.

=*=

И опираме до Силанг. Какво е Силанг? Оставам настрана какъв боклук е като технология. Това да превръщаш Си в Жаба е пълно безумие. Няма да го коментираме. Казах, че коментирам това, което ме касае мен. Това, което не ме касае, не ме интересува.

Силанг е нищо повече от епизод 10 004 в епичния, индийски сериал „Борбата на мравките срещу слона живеещ на съседна планета“. Няма особена идея защо две от трите разклонения на БСД живеят единствено и само, за да доказват на себе си, че ГНУ не става. И поради това, дай да премахнем всичко, което поне малко мяза в нас на ГНУ, да не би другите да вземат да се объркат, че имаме нещо общо.

Я да видим сега… Слона е бозайник, ние сме насекоми. Браво, не си приличаме. О ужас! Слона диша въздух с азот и кислород в съотношение три към едно. Е не. Това на нищо не прилича. От утре ставаме анеробни.

И така нататък. И понеже слона дори не е на същата планета дето са мравките, него ни най-малко не го засяга, какъв точно култ са обявили те. В редките случай, когато се сети за тях, най-много да се усмихне, че най-известната издънка от тяхното дърво (дето даже е присадка, а не издънка) в самото си сърце, баш сърдечната му клапа е една много древна частичка от слона и се чуди, как ли тия фашизирани мравки приемат този факт, защото те до една не ползват собствената си ОС за работен плот, а точно тази присадка.

=*=

Нищо от това, което вършат във Free BSD не ме засяга лично. Просто като мине някоя новина за поредната лудост, която измислят, се изхилвам ехидно и продължавам. Но признава им се. Ами един път взеха, че уцелиха. Направиха нещо дето се ползва и извън тяхната дупка под земята.

И защо се ползва? Ами защото се оказа много удобно за всички онези, които от ГНУ наричат врагове на свободата. Харесаха го и го подеха. Това естествено по никакъв начин не ме касае. Света е свободен. Те си ползват, каквото желаят. Аз също. Просто с цялата тази дълга алегория казвах, че LLVM, Cland, lldb са ми през мъжкото достойнство и ми е все тая за тях. На мен са ми точно толкова непотребни, колкото е Mono.

Всъщност от Mono може и да има някаква далавера. На Mono е Vala, а на нея има писани някакви интересни неща. Не, че бих ги пробвал, ама така за разнообразието, нека има Моно.

А ако Цланг утре се гътне (което няма как да се случи), най-много да почерпя с бири някакви хора покрай мен.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5163
    • Профил
   Малко се отклонихме от темата,но понеже стана дума за "опен сорса" по
принцип,има някои потенциални проблеми,които в един момент могат
да добият застрашителни размери.
   Ако си спомняте, по времето на пишман меринджея Стив Балмър, М$
плюеше по Линукс.Сега са "доброжелателно" настроени ,изръсиха се
много кинти за "Линукс фондация" (мисля,че така се казваше),и
влязоха даже в борда на директорите.
   Обаче,могат да направят много мизерии в Линукс (скрити "задни вратички",
умишлено внедрени бъгове) и т.н.,все пак имат тази възможност.
   Би трябвало да има начин да изхвърлят М$ от борда на "Линукс фондация",
иначе лошо...
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4133
    • Профил
как се извъртат нещата а?
..ама нищо ново под слънцето, както са казали древните - Боже пази ме от приятели, от враговете ще се пазя сам.

напр. МС - напоследък доста неща отварят (сега дали са кихнали нещо на некой фондации или персонално - нямам конкретна информация, но отварят) - .Net Core, Azure (повечето е под линукс), SQL Server даже пускат за линукс ..е верно 40 г. след напр. Оракъл (който между другото навсякъде дето съм работил как пък еднъж не го видях пуснат под уиндоус)... та (затова предполагам) напоследък фондациите (поне по известните дето всички ги знаем) понамалиха плюнките срещу МС, даже напоследък май повече Оракъл плюят (Unbreakable a.k.a. Oracle Linux, Java дето си я напазариха барабар със Слънцето и правят каквото си искат с нея)

та как се извъртат нещата, а... а и за Qt - колегата без да иска е прав - налучкал е просто, защото на тяхната страница пише че едва ли не задължително ако почнеш с отворената версия трябва да си предоставиш и кода, което не е баш така но ти го намекват (ей наскоро двама съфорумци се счепкаха тука какво не казвали ами само намеквали един друг - /don't/ blink anyone...) т.е. да уточним ГПЛ лиценза засяга само разпространението т.е. ако правиш нещо само за себе си и никога не го правиш публично, си е ОК да не предоставиш кода (т.е. трябва но само на себе си, а ти си го знаеш) ама това е скирот покрито и официналната стр. за сваляне на QT първо те прекарва през няколко линка да се уверят на 100% че искаш бап и само свободната версия и после те плашат с намеци, които не са верни (е верни са ако тръбнеш да дистрибутираш)

..е кой са "ни" приятели сега и кои "врагове"? - прави са били древните (поговорки)

П.П. Относно WebEninge под Qt - колега въпреки, че вече официално е премахнат QtWebKit още може да се ползва, но трябва да прекомпилираш и да си го добавиш, но не се поддържа официално (т.е. официално е премахнат вече), но да е живо и здраво едно русначе поодръжа - Konstantin Tokarev
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=QtWebKit-Next-Gen

https://github.com/annulen/webkit/wiki
https://forum.qt.io/category/21/qt-webkit
Колега, не знам само PyQt дали ще може да го ползва напр. стария webkit с ново Qt 5.10
« Последна редакция: Jan 28, 2018, 17:18 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Според мен целта им е друга и доста по-далечна. Може да изглежда параноично, но какво им пречи след като "допринесат" за развитието на Линукс, да претендират за част от системата. Вкарват нещо хубаво в ядрот, то сатва част от него, след пет години затварят кода на нещото и вече имаш Линукс, който, ако искаш да го ползваш, трябва да си платиш лиценза, защото ползва код, който не е свободен. За задните вратички не ми се говори, че това е най-малкото, което могат да сътворят.
Активен

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
МС може да се подготват за ядрото когат Линус ритне бакъра.
А между другото четохте ли за БСД-тата вече съвсем са го ударили през къра. Бъгове в ядрото не се оправят с векове - разработчиците наистина са заети да плюват ГНУ/Линукс и да обясняват те колко са велики. Само, че нямат достатъчно работна ръка и са станали нишова ОС (велики сме в NAS и pFilter стига да намериш хардуер на който да ги подкараш).
https://bsd.slashdot.org/story/18/01/26/1636229/are-the-bsds-dying-some-security-researchers-think-so
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
4096 живеем в странен свят. Преди година и нещо бях един безработен лентяй. Бях се цанил половин ден общ работник, а вечерта с газдата (мой бивш колега, с който сме в отлични отношения) пиехме бири на теферич. Тогава пред него и ще няколко случайни алкохолици в кръчмата споделих, че е дошло времето, когато сме скъпи на триците и евтини на брашното. Това е стара българска поговорка, която означава, че сме глупави.

Пояснението е, защото не знам, колко е разпространена тази поговорка и има ли я по вашите крайща.

Тогава газдата избухна и се разкрещя, че това е невъзможно. Боклучака няма как да е по-скъп от брашното. Опитах се да му обясня, не знам дали ме разбра, че е точно така.

Сетих се за тая случка тия дни, защото ходих до един от големите магазини да търся брашно от овес. Случая е жалък и свързан с огромни здравословни проблеми.

Как да е. Нагледах се на изтъпления в цени. Неща, които по никакъв начин не се крие, че са трици се продават на цени по пет пъти по-високи от най-скъпите брашна.

Защо е така?

Защото живеем в объркан свят на объркани ценности. Някакви хора с петцифрени месечни заплати наричат себе си хипстери. Това, че мязат на педали не ги прави по-малко юпита. Някакви хора, които никога не са излизали от градовете или най-много да са ходили до Банско, приказват за здравословен живот. Тези хора четат някакви измишльотини и си въобразяват някакви неща. И търговците умело се възползват от малоумието им.

Щом си представят, че са пилета или крави, ами няма проблем, ще им продават смески по космически цени. Щом се имат за коне и магарета — и това става, на ви овес, тъпчете се. Щом се имат за зъбни колела, ей ви на ленено олио да се смажете. Щом се имат за бедни пастири от Афганистан и това е за тях — вземайте това козе сирене за всички пари на света.

Така, че днес е времето, когато няма нищо по-хубаво от това да си търговец. Можеш да надуваш цени до безкрайност стига да кажеш на побърканите юпита дето се имат за битници, че това, което им продаваш не е най-гнусен боклук, а нещо яката работа.

И точно в това благодатно време, най-успешният търговец в световната история някак си успя да се издъни. Говоря за М$.

Това означава, че света е по-превъртял дори от това, което описвах до тук. Само до преди няколко години щях да кажа, че  нещата които се каня да напиша са невъзможни. Големият е голям завинаги и Давид е единствено в онзи парцал библията.

=*=

Това, което наблюдаваме в момента, не е поредният лукав план на М$ за овладяване на вселената и вечна власт на империята. Това е борба за оцеляване. М$ е в кръгова отбрана. Никога не съм вярвал, че ще изпитвам съжаление и симпатия към М$. М$ днес е най-малкото от всички злини, които ни заплашват и всъщност… ни омоляват за помощ. Вият в агония да им помогнем.

Готови са буквално на всичко. Готови са да се изкарат майка Тереза. Помните ли, че осъдиха американското правителство, за да не дадат данните на някакъв нещатен наркотрафикант?

Този филм вече сме го гледали. Едно време IBM се водеше най-голямото зло в слънчевата система. После изненадващо в опит за оцеляване се обърнаха в нашия лагер. Друг е въпроса, че вече го напуснаха. Но докато империята IBM се разпадаше пред очите ни, превърна ГНУ/Линукс в това, което е днес. Ако ги нямаше IBM, ние нямаше да стигнем до тук, не и през следващите 50 години.

И IBM някак си оцеля. Останаха само огризки от величието им, но все още ги има и все още разполагат с едни милиарди по сметките си.

Ако съдбата явно реши, че е време да се подиграе с отрочетата им. И докато за Intel, няма никакви сигнали, че е възможно да бъдат бутнати дори на ι (туко що проверих, че изписваната с трето ниво на латинското И буква Йота, значи 10²⁴, толкова малко). то за М$ това съвсем не е така и те летят към пропаста.

И ако историята и този път бъде достатъчно благосклонна към нас, това ще значи, че златен дъжд ще продължава да се излива над главите ни, докато поредният падащ титан се опитва да се задържи. Пък разправят, че тия гърците били митолози. Е как? Ето, че го виждаме с очите си.   

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4133
    • Профил
Ехх - тоя път кашика ме изпревари, та да уточня че имах предвид хай-тек индустрията (по-долу) а не цените на триците.
Инак и неговото изказване е вярно ИБМ ех ИБМ ако го нямаше, нямаше да ги има: Интел (да им правят чиповете), МС (да им пишат ОС), Оракъл (да им пишат ДБ за не мейфреймовете) т.е. тия всичките и мого други бяха създадени от ИБМ... то само от един единствен PARC (Palo Alto Research Center колко се окраде и още имаше - то не бяха мишки, ГУИ-та, принтери, плотери и т.н.)

както винаги съм казвал.. и не само аз .. и ще се повторя, но
не винаги по-по-най- доброто технологично решение печели, а най- разпространеното т.е. който заграби/зариби най-много потребители първоначално. МС не беше най-добрата ОС, както и Оракъл не беше най-добрата БД за времето си

https://www.quora.com/Can-someone-explain-what-is-Guerilla-Marketing-in-laymans-terms

https://en.wikipedia.org/wiki/Guerrilla_marketing

макар че има и др. начини
https://www.blinkist.com/magazine/posts/from-growth-hacking-to-neuromarketing-5-must-read-books-for-the-modern-marketer

« Последна редакция: Jan 28, 2018, 19:31 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Между другото няма да се учудя, ако в недалечно бъдеще операционните системи, като такива, каквито ги знаем, отидат в небитието. Всякакви устройства ще разполагат със свои системи/ядра, щото всичко ще е в един тъп чип и останалото е комуникация между тях, ако е нужна. И данните от диска няма да минават през шината, в рамта, в процесора, във видеото и от там на дисплея, ами директно от диска на екрана. По-голямата част от кода ще се изпълнява директно в устройствата, а централния процесор ще е само за тежка работа. Между другото нищо не пречи това да се реализира още днес.
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
Да и ще се появят квантови компютри и криптирането и ел. подпис няма да струват и пукната пара щото ще се разбиват за секунди.

Май вече има разработен квантов алгоритъм за факторизиране, само дето още не ногът да му направят хардуера.
« Последна редакция: Jan 28, 2018, 21:28 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.