« Отговор #36 -: Jan 28, 2018, 15:10 »
Моето мнение, както казах и преди е свързано с мен като потребител. Аз не се опитвам и не искам да съм от другата страна. Затова ме интересува, как ме касае мен, а не какви ще са техните печалби или изгоди.
Днес е времето, когато е много модерно да си опънато сосов. Списъка, който цитираш може да се намери още по-дълъг в Гългъл, Спайбук и… М$. М$ дето само родната си майка още не са отворили. Те станаха най-опу̀натата от всички опънати компании. Малко са по-опънати дори от фондацията Линукс.
=*=
Но понеже много държиш да си говорим за Apple, ами нека е за тях. Common unix printing system. Помня този ден, когато го обявиха пред света. Бях беден студент и въодушевен до небето. Бихме ги. Ние сме велики. Ей на догодина вече всички компютри ще залеем. На следващата година пак казвахме същото. И така вече малко повече от 20 години.
Тогава не осъзнавах същия този cups, на който толкова много му се радвах, как чупи философията на Юникс по особено лош начин. Трябваше да минат още години. Някога щях да кажа „от дистанцията на времето“, че Купс е първото пьотерингче (термин превеждан в България като „калинка“, призлязло от прочутата госпожа Илиева) в нашия свят.
И ей на, дойде деня, когато по неизвестна причина една богата компания реши да спонсорира този проект. Не просто да го спонсорира, ами директно назначи разработчика му на работа. По принцип беше изненада, защото същия Купс никога не е работил добре на техните ОС. Това си остана така до ден днешен.
От друга страна, те имаха проблема, че много печатъщи устройства не работят под тяхната ОС. Но този проблем винаги е бил привиден. Точно обратнто е. Не работеха единствено евтинджийските, жълти боклучаци дето не трябва да съществуват. Ако човек се чудеше едно ПУ дали става, трябваше просто да погледне дали има родна подръжка за нагризаните. Има ли — идеален е. Няма ли? Пълен ташак — в кофата. Сега, като всичката скрап вече работи и за техните ОС, човек не знае, останало ли е изобщо нещо читаво на пазара, че май не.
=*=
И опираме до Силанг. Какво е Силанг? Оставам настрана какъв боклук е като технология. Това да превръщаш Си в Жаба е пълно безумие. Няма да го коментираме. Казах, че коментирам това, което ме касае мен. Това, което не ме касае, не ме интересува.
Силанг е нищо повече от епизод 10 004 в епичния, индийски сериал „Борбата на мравките срещу слона живеещ на съседна планета“. Няма особена идея защо две от трите разклонения на БСД живеят единствено и само, за да доказват на себе си, че ГНУ не става. И поради това, дай да премахнем всичко, което поне малко мяза в нас на ГНУ, да не би другите да вземат да се объркат, че имаме нещо общо.
Я да видим сега… Слона е бозайник, ние сме насекоми. Браво, не си приличаме. О ужас! Слона диша въздух с азот и кислород в съотношение три към едно. Е не. Това на нищо не прилича. От утре ставаме анеробни.
И така нататък. И понеже слона дори не е на същата планета дето са мравките, него ни най-малко не го засяга, какъв точно култ са обявили те. В редките случай, когато се сети за тях, най-много да се усмихне, че най-известната издънка от тяхното дърво (дето даже е присадка, а не издънка) в самото си сърце, баш сърдечната му клапа е една много древна частичка от слона и се чуди, как ли тия фашизирани мравки приемат този факт, защото те до една не ползват собствената си ОС за работен плот, а точно тази присадка.
=*=
Нищо от това, което вършат във Free BSD не ме засяга лично. Просто като мине някоя новина за поредната лудост, която измислят, се изхилвам ехидно и продължавам. Но признава им се. Ами един път взеха, че уцелиха. Направиха нещо дето се ползва и извън тяхната дупка под земята.
И защо се ползва? Ами защото се оказа много удобно за всички онези, които от ГНУ наричат врагове на свободата. Харесаха го и го подеха. Това естествено по никакъв начин не ме касае. Света е свободен. Те си ползват, каквото желаят. Аз също. Просто с цялата тази дълга алегория казвах, че LLVM, Cland, lldb са ми през мъжкото достойнство и ми е все тая за тях. На мен са ми точно толкова непотребни, колкото е Mono.
Всъщност от Mono може и да има някаква далавера. На Mono е Vala, а на нея има писани някакви интересни неща. Не, че бих ги пробвал, ама така за разнообразието, нека има Моно.
А ако Цланг утре се гътне (което няма как да се случи), най-много да почерпя с бири някакви хора покрай мен.