Автор Тема: Софтуер за изработване на комбинации  (Прочетена 7732 пъти)

go_fire

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 5292
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #15 -: Jul 17, 2018, 21:36 »
Почва вече да ме цепи глава, колко съм тъп. Поне знам, какво ще правя събота и неделя. Ще препрочитам темата и ще въртя цикли в Пърл (най-много ми е по сърце).

Ще погледна и „вендинга“ на Ремо, че сефте чувам за това.

Хубавото на продажбите в брой е, че „Отчет по продажби“ се вади последния ден на месеца и съдържа всичко от месеца. Демек може да се ползва всичко налично в склада, защото никой не знае, освен, какво е продадено и кога е продадено.

Ако изобщо има нещо хубаво в това да правиш имитация на отчетност.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 5292
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #16 -: Jul 17, 2018, 21:40 »
Remo e писал заедно с мен.

Я малко раздухай. Че не разбирам от Windows. Това поне на външен вид ми прилича на C#. Това доколкото знам е полу-интерпретуем език. Сиреч трябва да се транслира до псевдо-машинен, двоичен код.

Има ли начин това да се случи без Studio?

Едно време M$ раздаваха безплатен компилатор за C++, който работеше от конзола. Има ли такъв за .Net Framework?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 2655
    • Профил
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #17 -: Jul 17, 2018, 21:44 »
Когато не стават сметките умножаваш по коефициента на Нагласенко и много олеква :D [_]3
И мен ме заболя главата.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

remotexx

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 796
    • Профил
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #18 -: Jul 17, 2018, 21:48 »
Remo e писал заедно с мен.

Я малко раздухай. Че не разбирам от Windows. Това поне на външен вид ми прилича на C#. Това доколкото знам е полу-интерпретуем език. Сиреч трябва да се транслира до псевдо-машинен, двоичен код.

Има ли начин това да се случи без Studio?

Едно време M$ раздаваха безплатен компилатор за C++, който работеше от конзола. Има ли такъв за .Net Framework?

Има си всичко - ама що да инсталираш локално като може и направо на сайта
https://dotnetfiddle.net/

за малки сметки/фирми като вашата едва ли ще има проблем, няма да ви усетят даже
Само си копирай кода още сега, че не знам колко ще седи там (безплатната версия)

иначе това е C# - би трябвало да върви и на .Net Core, а то е напълно безплатно

За да нямаш (имаш по-малко) проблеми винаги първо започвай с най-големите суми/фактури и завършвай с най-малките т.е. тогава ще са ти останали най-малките деноминации ама пък с тях всичко можеш да удовлетвориш е... верно ще излгежда леекинко подозрително последната/ните фактури с по 100 неща за по 1 ст. а първите с по 1 нещо за по 100 лв., ама пак по-добре така отколкото ако почнеш с малките и свършиш по-дребните купюри и накрая дойде едно нещо забравено за 1 ст. а пък ти имаш само 100 лв. на цяло  ;D

..за който го интересуа теорията
https://en.wikipedia.org/wiki/Change-making_problem


и за всеки сл. - мин. пример ...ако случайно речеш да си дръпнеш .Нет Кор 2.х локално
https://www.microsoft.com/net/download/dotnet-core/2.0


Код
GeSHi (C#):
  1. using System;
  2. using System.Collections.Generic;
  3.  
  4. namespace VendingM
  5. {
  6.    public class Program
  7.    {
  8.        public static void Main(string[] args)
  9.        {
  10.            List<Coin> coins = new List<Coin>
  11.                    {
  12.                        new Coin(50, 2),
  13.                        new Coin(20, 1),
  14.                        new Coin(10, 4),
  15.                        new Coin(1, int.MaxValue),
  16.                    };
  17.  
  18.            IList<Coin> results = VendingMachine.Calculate(coins, 98);
  19.            foreach(Coin c in results)
  20.                Console.WriteLine(""+c.Denomination + " x " + c.Count);
  21.            Console.WriteLine("Press [Enter]...");
  22.            Console.ReadLine();
  23.        }
  24.    }
  25.  
  26.    public class Coin
  27.    {
  28.        public Coin(int denomition, int count)
  29.        {
  30.            Denomination = denomition;
  31.            Count = count;
  32.        }
  33.  
  34.        public int Denomination { get; set; }
  35.        public int Count { get; set; }
  36.    }
  37.  
  38.    public static class VendingMachine
  39.    {
  40.        public static IList<Coin> Calculate(IList<Coin> coins, int change, int start = 0)
  41.        {
  42.            for (int i = start; i < coins.Count; i++)
  43.            {
  44.                Coin coin = coins[i];
  45.                // no point calculating anything if no coins exist or the
  46.                // current denomination is too high
  47.                if (coin.Count > 0 && coin.Denomination <= change)
  48.                {
  49.                    int remainder = change % coin.Denomination;
  50.                    if (remainder < change)
  51.                    {
  52.                        int howMany = Math.Min(coin.Count,
  53.                            (change - remainder) / coin.Denomination);
  54.  
  55.                        List<Coin> matches = new List<Coin>();
  56.                        matches.Add(new Coin(coin.Denomination, howMany));
  57.  
  58.                        int amount = howMany * coin.Denomination;
  59.                        int changeLeft = change - amount;
  60.                        if (changeLeft == 0)
  61.                        {
  62.                            return matches;
  63.                        }
  64.  
  65.                        IList<Coin> subCalc = Calculate(coins, changeLeft, i + 1);
  66.                        if (subCalc != null)
  67.                        {
  68.                            matches.AddRange(subCalc);
  69.                            return matches;
  70.                        }
  71.                    }
  72.                }
  73.            }
  74.            return null;
  75.        }
  76.    }
  77. }
  78.  
« Последна редакция: Jul 17, 2018, 22:11 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 5292
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #19 -: Jul 17, 2018, 21:51 »
Служебните ни компютри (от съображения за сигурност), нямат достъп до Интернет. Това няма да мога да го изпълнявам на работа.

Макар по начало плана ми да беше на работа да събера данните, а вкъщи да се опитам някак си да ги скалъпя.

п.п. Клиентите ни наистина са малки, направо мизерни. Такива са и таксите ни. От което следва, че и заплатите не са европейски. Но това не означава, че работим малко.

Това не е първия склад, който ми поверяват. Но предишните имаха от няколко десетки до няколко стотин позиции. Това означава до десетина възможни комбинации, които могат да се правят ad hock.

Този има 4-5 хиляди позиции, които нарастват всеки месец (появява се нова стока на нови продажни цени, какво да правиш, инфлация). Това значи стотици комбинации, ако не и хиляди. Не е възможно да ги нацелваш на момента с молив на лист хартия.
« Последна редакция: Jul 17, 2018, 21:56 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 796
    • Профил
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #20 -: Jul 17, 2018, 22:14 »
не само комилатора, целия феимуърк е безплатен и има версия за много платформи
кеф ти напрао от конзола, кеф ти през свободния редактор/IDE VisualStudio Code - нали сега имаш як комютър - можеш да си го позволиш.
..макар че той кода доволно прост - може да го пренапишеш на всичко вкл. С, С++, Пърл, Пхп и т.н.

https://www.microsoft.com/net/learn/get-started/linux/

избираш от списъка някоя поддържана дистрибуция и следваш стъпките

към края ако искаш да си караш само на една(та) гола конзола може и да прескочиш последните 2 точки
4. Get an editor
5. Keep learning

ако ли не - препоръчвам инсталиране и на IDE и добавката към него за C#
https://code.visualstudio.com/Download?wt.mc_id=DotNet_Home
https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=ms-vscode.csharp

и още примери от официалната страница
https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/core/get-started?tabs=windows
« Последна редакция: Jul 17, 2018, 22:19 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 5292
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #21 -: Jul 17, 2018, 22:17 »
Май съм по-навит, ако ще е Dot Net да е на виртуална машина. Няма да се учудя, Core да го има в Дебиан или поне някъде да има готови пакети за Дебиан.

Но от един момент нататък решението, което избистря (по-скоро, което вие туко що избистрихте и ми дадохте сложна теория за четене за една година напред), трябва да стане production. Сиреч нещото трябва да се инсталира в крайна сметка на Windows. А все има някакви разлики между Core и Full.

Защото първите опити, мога да ги правя от вкъщи, но след това ще се налага да го правя всеки месец. Не мога да си позволя непрестанно да работя от вкъщи. Не, че не го правя и в момента, но семейството ми се сърди, че не им обръщам внимание, а само гледам някакви таблици с цифри.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 796
    • Профил
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #22 -: Jul 17, 2018, 22:23 »
Май съм по-навит, ако ще е Dot Net да е на виртуална машина. Няма да се учудя, Core да го има в Дебиан или поне някъде да има готови пакети за Дебиан.

Но от един момент нататък решението, което избистря (по-скоро, което вие туко що избистрихте и ми дадохте сложна теория за четене за една година напред), трябва да стане production. Сиреч нещото трябва да се инсталира в крайна сметка на Windows. А все има някакви разлики между Core и Full.

Защото първите опити, мога да ги правя от вкъщи, но след това ще се налага да го правя всеки месец. Не мога да си позволя непрестанно да работя от вкъщи. Не, че не го правя и в момента, но семейството ми се сърди, че не им обръщам внимание, а само гледам някакви таблици с цифри.

Няма нужда от виртуалка!

Не се притеснявай, накрая само му даваш deploy target - Windows всичко е ток и жица, че и безжично даже  ;D
и обратното става (въобще с .Нет Кор всичко става) от Уиндос да зададеш deploy target Linux и си генерира всичко необходимо, даже мисля имаше и опция да е без runtime т.е. да си е standalone executable и съм го виждал да слага вътре бая големшки библиотеки (ама тогава тества под Уин да таргетирам Линукс и си тръгна на линукса без проблеми, ама беше просто приложение, също като това по-горе)

и за другите, който му е интересно
https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/core/deploying/
Framework-dependent deployments (FDD)
Self-contained deployments (SCD)

и преди да са заваляли оплакванията (и оправданията) - ама не може ли през.. оная табота.. конзолата де
кеф ти от конзола
https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/core/deploying/deploy-with-cli
кеф ти през ..оная другата работа... аа-а-а- IDE-то де
https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/core/deploying/deploy-with-vs


https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/core/tools/dotnet-publish?tabs=netcore21
« Последна редакция: Jul 17, 2018, 22:29 от remotexx »
Активен

Naka

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 2655
    • Профил
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #23 -: Jul 17, 2018, 22:28 »
Какво означава 4-5 хиляди позиции? Артикула?
Иначе в примера който дадох, има малка грешка. Циклите трябва да въртят от 0 до складовата наличност - щото може от някой артикул из0бщо
Да няма продажби. А не от 1...

Но подозирам че в тези проблеми колкото повече входни данни има (повече артикули). Толкова повече решения ще има. да не са милярди?

Определено не ми се чете теория. Искам някой да ми го смеле и да го каже с две приказки.
« Последна редакция: Jul 17, 2018, 22:32 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

remotexx

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 796
    • Профил
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #24 -: Jul 17, 2018, 22:31 »
кой каза Дебян
https://www.microsoft.com/net/learn/get-started/linux/debian9

както казах избира се от падащ списък - има даце Сузе

А ако имаш жица - не ти и трябва инсталация
https://www.microsoft.com/net/learn/in-browser-tutorial/1

мани другото ами сега с тия новите компилатори и вирусите ще идват на изходен код...
« Последна редакция: Jul 17, 2018, 22:33 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 5292
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #25 -: Jul 17, 2018, 22:46 »
Какво означава 4-5 хиляди позиции? Артикула?
Иначе в примера който дадох, има малка грешка. Циклите трябва да въртят от 0 до складовата наличност - щото може от някой артикул из0бщо
Да няма продажби. А не от 1...

Но подозирам че в тези проблеми колкото повече входни данни има (повече артикули). Толкова повече решения ще има. да не са милярди?

Чак милиарди не са. 4-5 хил. означава, че има около (под) 400 вида стоки. Те от своя страна в касовия апарат са обединени до около 40. Всичко останало е вариация на тема продажна цена.

Складовата програма, която се ползва е тъпа и стара. При нея всичко е плоско. Сиреч трябва да съм групирал нещата извън нея и на нея да дам готови данни.

И понеже пак от Ремо знам за Autohotkey, а последния може да работи със CSV, то в идеалния вариант ще го докарам до такъв изход и няма да въвеждам нищо въобще.

А колко по-лесен щеше да е живота, ако ползвахме правилно програмно обезпечение, а клиентите ни не бяха галфони, които водят тефтерна отчетност???

=*=

Започнах да позачитам теорията, която е дал Ремо. На първо четене, реализацията изобщо не я схващам. Но срещам познати думички като алчни алгоритми и най-малка възможна бройка. Последното ще ми е особено полезно, ако в крайна сметка вкарвам готовия резултат на ръка. Тъпата програма не е дурако-устойчива. Миг загуба на концентрация и следва затъркване на базата, възстановяване от архив и въвеждане на ново всичко отначало. Или поне от началото на месеца.

=*=

Интересно, че аз в началото си го представях съвсем някакво друго. Например да следя, кое е влязло последно да го изпиша първо или обратно да изпиша най-старото. Или да следя къде има повече оборот. Затова споменах и статистика в началото.

Едно е сигурно. Не трябва да свалям бройките до нула. Но не мога и да оставям всичко на по една бройка. Работата е там, че като изкарвам инвентаризиционен списък, той трябва да е дълъг. А за да е дълъг, в него трябва да има наличности. Което е точно обратно на натурата ми. Аз не обичам да държа салда и ги закривам. А тук нарочно трябва да имам такива.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 796
    • Профил
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #26 -: Jul 18, 2018, 02:16 »
Тъкмо си мислех че почвам да разбирам.. и ти пак ми омота понятията, какво общо имат разни наличности и натури и т.п. аз доколкото разбрах накрая на месеца имаш едни "общи" фактури дето нямат редове, а е продаван по повече от един артикул и ти се опитваш да нагласиш там разликата между наличното в/изписаното от склада (за месеца) и изписаното по правилните, поредово фактури и търсиш алгоритъм който да го разпредели точно.

Ако числата съвпадат точно тогава ти трябва к-партишънинг алгоритъма и то с неправилни интервали, който е доста тежък и иска динамично програмиране отгоре на всичко, а и както сам каза, имало и отстъпки, отделно цени се променяли незнайно как през месеца, така че забрави който й да е алгоритъм да сработи...

За по лесно работи си с коефициент на Нагласенко
т.е. предлагам следното
1. правиш сметката какво е излязло от склада - като бр.
2. изваждаш от горната сума бройките по фактури - само тези които имат редове и описват поименно
3. вече имаш Сума.бр.Остатък.Склад.неописан.поредово.нийде и Сума.пари.по.всички.общи.фактури (такива без редове) и целта е да се разхвърлят бройките по фактури с някакви отстъпки/надценки за да съвпаднат сумите - нали така (аз поне така разбрах)

- сега при положение, че напр. клиент1 е имал отстъпка 20% а клиент2 30% поради разликата в закупеното количество и понеже ситуацията с отстъпките е подобна (не се знае кой с колко) - няма точен алгоритъм - само с Нагласенко
като най-добро приближение е следното
4. подреждаш всички кофти фактури по сума в намаляващ ред
5. обръщаш бр. от т.1 в пари за 1 бр. (ср. притеглена сума за единица или каквото там ползвате в склада) и различните цени за 1 бр. за ти Coins масива от кода по-горе т.е. вкарваш ги всичките
6. пускаш на алгортъма най-скъпата кофти фактура - май ше трябва да се модифицира да прехвърля с малко (ако няма да има точно съвпадение) щото той в текущия вид търси точно "ресто"

..или ако искаш с калкулатора (верятно колегите ти така са го правили) вземаш най голямата деноминация и още и още и докато мачва, после от оставащите пак най-голямата и така докато запълниш сумата или я прехвърлиш с малко и излишъка го даваш като намаление

те така... сортирането и изпълнението от най-гояма към най-малка сума ти помага да не останеш накрая само с фактури с малки суми а продукти/монети с големи деноминации щото някой неща не могат да се продават на по половин бр.  ;D
« Последна редакция: Jul 18, 2018, 02:52 от remotexx »
Активен

jet

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1814
  • Distribution: debian sid
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #27 -: Jul 18, 2018, 03:05 »
Аз бих го направил със симулация на реален склад/магазин, само, че на бързи обороти.
Вкарвам началните наличности и цени в една база (например Марийка) като за всеки артикул също задавам и за каква сума трябва да съм продал (нали това е по задание) и почвам с цикъл да имитирам реални клиенти, но с генератор на случаини числа - грабвам случаен артикул със случаен брой - пиша в един лог какво съм направил стига да е =< от наличността и продадената сума да е също =< заложената докато продадените суми станат 0.
От получения лог мога да ти вадя каквито си искам справки и разрези, както и групирания и експорти.
Обяснението стана малко куцо, ама става малко като брут форс.
« Последна редакция: Jul 18, 2018, 03:10 от jet »
Активен

Linux: From WTF to OMG

4096bits

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 3224
    • Профил
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #28 -: Jul 18, 2018, 07:04 »
Няколко реда от примерен csv? Какво включва? Например: артикул,наличност,цена?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 5292
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Софтуер за изработване на комбинации
« Отговор #29 -: Jul 18, 2018, 08:09 »
Джет и аз нещо такова си го представях в началото. Тогава опирам единствено до това, колко случаен да е всеки фактор, така, че да имам „нормално разпределение“ на стоката в края. Сиреч не от едно да съм продал много, а от друго нищо. Ето тук според мен е ролята на съветските учени Нагоденко и Нагласенко.

=*=

4 кб, Autohotkey прави нещо много просто. То просто щрака по екрана и дава вход от клавиатура. Подобна симулация има вградена в XWindow с цел за изпитания.

Аутохоткей обаче е създаден с друга цел. Понеже Windows по подразбиране е „non scriptable“ то се търсят начини за автоматизация. И понеже почти всичко е графична програма, то затова се ползват и толкова странни методи.

В моя случай (скоро става почти година) идеята е да избегна ползването на едно конкретно програмче. Защото то е писано за съвършени хора във времената, когато мъжете бяха мъже, жените жени, а педалите правеха свирки по кенефите на пияни хора.

И понеже в никакъв случай не съм безгрешен, първоначално мислех да го избегна, като пиша направо в базата през ел. таблица. Тогава Ремо (на лични) ме охлади, че вътре сигурно е пълно с изчислими полета (както се и оказа в последствие), а закръглянията няма шанс да ги докарам същите. И той я измъкна от някъде тази програма.

С напредване на кариерата ми, се оказа, че в онази програма не можеш да вкарваш неща неподготвен. Първо трябва си сигурен, какво точно ще вкараш и след това да го вкараш. Колежките ми са възпитавани в старата школа (макар сред тях да има двадесет годишни) и правят нещото на ръка, на лист, с елка и молив.

Аз обаче съм роден след седемдесетте години на миналия век, сиреч по времето, когато вече е имало електронни таблици. И поради тази причина избягвам да правя, какво да е на ръка.

И така опряхме до случая, в който ми повериха най-тежкия склад. Този склад преди е правен от две жени в продължение на месец. Забележи били са млади, нераждали и бързи като в светкавици. Аз за да докарам заплатата си, трябва да го правя за няколко дни, сам. Аз съм бавен в мисълта, бавен в ръцете, изобщо спрял еволюцията си. И да спя там, все тая. Времената са се променили, но обема работа не е.

Та понеже се отклоних. Въпросния cvs просто представлява списък, какво след какво трябва да се щракне. Сиреч, когато имам готови за въвеждане данни, е много лесно между тях да вкарам с vba вълшебни думички като <tab> и <enter>, самите данни да обвия в кавички и да стане магия.

=*=

Ремо! ТИ ЖИВЕЕШ В НОРМАЛНИЯ СВЯТ! Добре дошъл в реалния. Или по-точно грозната реалност в милата ни татковина. Тук нищо не е нормално. Добре, програмистите ни са нормални, но те са изключение.

Въпросния обект съдържа десет или двадесет хиляди артикула. Никой не знае точната бройка. Защото артикулите в нашата база са разделени по цени, но зад това спокойно се крият от два до двадесет (почти) подобни (незадължително) взаимозаменими артикула.

Никой не знае реалните наличности от нищо там. Понеже това не са храни (не е развалима стока) и не е техника (не остарява морално), то няма проблем нещо да седи с години. Единствения проблем е, че имаме пишман бизнесмен, който вярва, че прави нещо.

За да се установи, какво има, то трябва да се направи инвентаризация в рамките да речем на месец. Не съм убеден, че последните двадесет години там е правена дори една инвентаризация. Какво остава да се прави всеки месец. Шибания Кауфланд прави всеки месец инвентаризация във всеки свой обект (имат над 50).

=*=

Не ме интересува, какво пише на фактурите в брой. Те влизат в бройката на касовия апарат. А и в 99,999% от случаите там пише – продадени стоки. Това е така, защото СЕ ПИШАТ НА РЪКА!

Още ли си жив? Защото аз не съм. Имаш 20 хил. артикула, с обща наличност, която не мога да си предсавя (защото е нормално от едно нещо да са от няколко десетки до няколко стотици бройки), нямаш компютър и пишеш фактури от кочан!!! Аз говоря за баркодове. Нещо съм слънчасал.

Така опираме до ситуация, в която имаме точна, пълна, ясна, изчерпателна информация, какво е влязло в склада, но никой, вкл. собственика няма никаква идея, какво е излязло. Знае се приблизително, ама толкова приблизително, че чак е отдалечително.

Добре, как аджеба се правят заявки?!

Дръж се да не паднеш. Шефе, а бе еди кое си ми намалява. Ей онова ми го търсят (ама това се сещаш е субективно). Или шефа просто е видял нещо на тънкаж (прѝмоцийка) и оти да не го купи. Е, ама сега трябва и да го продаде. Подробности.

А аз някак си трябва да докарам цялото безумие до това, че еди кой си код са продадени еди колко си бройки за еди колко си пари.

Чакай момент! Това не беше ли същата информация, която се съдържа в касовия бон на края на месеца??? Ами беше. Само дето трябва от 40 неща да ги разпръсна на 4 000.

После питай, защо работим на никакви такси срещу смешни заплати. С такива клиенти е цяло чудо, че изобщо успяват да съберат пари за такса.

Описания случай е най-тежкия ни случай, но и другите не са по-стока.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear