Автор Тема: Невъзможно преместване на каталог поради „липса“ на място [РЕШЕН]  (Прочетена 923 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5379
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Лошо е да си ламер. Знанията ти не са нито систематични, нито дълбоки. Стигат ти, за да се справяш с текущи задачи, но се оказват недостатъчни, за да зададеш правилен въпрос на търсачките. Не успяваш да го формулираш.

Ето какво ми се случи. Реших да подместя един каталог. Обаче ми каза, че нямам място на диска. Това не е вярно. Създавам и трия други неща без проблем. Свалям видео (аудио) от тубата, пиша документи, други работи опиращи до ФС.

Първо начало се сетих, че навремето Гейта разправяше, че е чел кода на mv. Там пишело, че когато местиш нещо от в един и същи дял на на един и същ физически диск (а май беше дори за различни дялове), то mv не се държи като шиндошарските инструменти. Просто създава твърди връзки и трие старите.

При мен случая очевидно е такъв. Нямал съм лаптоп с повече от един диск (не, че не съществуват), нямам LVM, логически RAID, ZFS или нещо такова.

Спомняйки си това, си помислих, че всъщност не ми достигат възли (nodes). Дори и ламерите доста рано в развитието си четат за физическата организация на ФС. Да не говорим, че във времената на php и споделеното домуване, това беше любимият начин да ни намаляват дисковото пространство.

Обаче после се сетих, че колкото и недоклатена и насилствено пробутвана да е ext4, тя всъщност разполага с някакви милиарди възли и е бая стабилна. Проблема не може да е в това.

Така логично се позамислих за въпроса, възможно ли е Гейтуей да греши? Да се прави „класическо“, шиндошарско cp&rm? И ако дори за момент си представя, че е възможно, то от какво се поражда проблема?

Сигурен съм, че има някаква връзка с това, какво е това, което местя. А то е огледало (wget -m) на една страничка с икономическа информация. Не е голяма, но въпреки това е някъде под 300 МБ, защото съдържа и фалш. Реално 80% от това идва. Но се позачудих. Мястото е българско и може би съдържа някакви странни кодировки в имената. От друга страна многократно съм копирал данни от fat32/ntfs, където често съм срещал ужасяващи счупвания на кодировките на имената, но това не ми е пречило нито да ги копирам, нито отворя, нито преименувам.

Някой има ли и най-малка идея, защо mv ми отказва да стори преместването под фалшивия предлог, че ми липсва място? Че даже пробвах графично с Конкверор и резултата беше същия. Още по-странното е, че част от данните ги прехвърли на новото място. Имам данни, които са само на едното, други на двете места, а на всичкото отгоре, много с нулев размер на новото. Нито разбирам, какво става, нито мога да задам смислено питане на Ixquick.
« Последна редакция: Nov 11, 2019, 10:08 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3397
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Малко workaround, ама само като идея.

Не може ли да се архивират и компресират всички тия данни (първо с един tar а после bzip gzip или друго), и да стане един голям файл ?

А след това да се копира/премества тоя единствения файл. И вече на новото място да се разархивира всичко.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5379
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Ачка ти си злато!!!

Ще опитам. Изобщо не се сетих. Ама, че съм тъп.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3397
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Еми то не е казано, че ще "мине" копирането или местенето, ама може пък да свърши работа. Нищо не губиш да тестваш така.

Другото е да се копира на два паса на някаъв външен диск или по мрежата на друга машина. И после обратно ще е втория пас, от външното място към новата директория в лаптопа.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2670
    • Профил
mv когато му се даде да мести на една и съща физически файлова система се държи все едно че прави rename на файла или директорията - и не използва никакво място. Само му сменя пътя.

Tова което местиш всичкото насипано в една директория ли е? и правиш само mv old_dir new_dir  ?
 
« Последна редакция: Nov 04, 2019, 12:49 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5379
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
mv когато му се даде да мести на една и съща физически файлова система се държи все едно че прави rename на файла или директорията - и не използва никакво място. Само му сменя пътя.

Tова което местиш всичкото насипано в една директория ли е? и правиш само mv old_dir new_dir  ?
 

Същото, но мястото е ново. Точната команда:

Код
GeSHi (Bash):
  1. mv -v /home/gogo/Видео/rz /home/gogo/Плот/VBoxShare/с4/

Сложих „В“-ъто, като ме изплю с грешка. И съответно на всеки ме заплю със същата.


п.п. Може би този rename го прави като местиш само един обект, а не цял каталог. Макар това да звучи странно. Самия каталог е нищо повече от обикновен файл с връзки към възли и имената на нещата. Останалата информация си е в самите тях, размер и т.н.
« Последна редакция: Nov 04, 2019, 13:45 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2670
    • Профил
А му сложи едно локале преди копирането

export LC_CTYPE=bg_BG.UTF-8
mv ....

или някое от тези моите от тука. или C.UTF-8 locale.
https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48561.0


п.п. Може би този rename го прави като местиш само един обект, а не цял каталог.
Не не... и за цял каталог работи. Местил съм по този начин.
« Последна редакция: Nov 04, 2019, 14:12 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5379
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Огледах съдържанието. Оказа се, че няма нищо, което да не е кръстено на латиница. Най-странното, което видях, бяха имена съставени от различен брой подчертавки (напр. _____.html), ама това не знам защо да ми прави проблем.

Възможно ли е да съм счупил файловата система и да не съм разбрал? Да пусна ли fskcheck?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2670
    • Профил
Пусни mv като root.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5379
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Това го пробвах почти веднага плюс chown, chgrp и chmod.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 726
  • Distribution: Many
  • Window Manager: Mate
    • Профил
Това го пробвах почти веднага плюс chown, chgrp и chmod.
Гого, има и едно chattr. С него заключвахме файлове, но в момента нямам време да проверя как да го провериш. Ако искаш хвърли и на него едно око.


ПП: Нмерих го:
https://linux.die.net/man/1/chattr
+i е атрибута, който забранява пипането по файла
lsattr е командата за листване на атрибута, но пробвах и не би трябвало да е от това.

Ако искаш копирай ги с rsync и виж на кой файл ще изгърми:
rsync -av /home/gogo/Видео/rz /home/gogo/Плот/VBoxShare/с4/

(това , ако имаш място де :) )
« Последна редакция: Nov 04, 2019, 16:59 от makeme »
Активен

Distributions:  UbuntuMate 14.04; 15.10; 16.04, CentOS 6.x, 7.x, Kali 2.0 ...

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1831
  • Distribution: debian sid
  • Window Manager: kde
    • Профил
Има ли достатъчно място в /tmp
Разбрахме, че има достатъчно inode (дали?!)
Пробвай да местиш през mc (Midnight Commander) - F6
Пробвай по малко- директория по директория.
Ако ще пускаш fsck - файловата система не трябва да е монтирана.
Активен

Linux: From WTF to OMG

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2865
    • Профил
Не видях, пробвал ли си да го преместиш на място, различно от "Плот"?
И може ли все пак да видим едно df -h  :)
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5379
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Не видях, пробвал ли си да го преместиш на място, различно от "Плот"?
И може ли все пак да видим едно df -h  :)

Df ми казва 12 ГБ, затова знам, че имам. А тук говорим за 200 МБ, в tmpfs имам 1,6 ГБ. Последното е някаква подразбираща стойност, не съм я слагал аз. В стария лаптоп я бях настройвал.

Иначе и аз си помислих, че съм свалил прекалено много романтични филми от тубата за жената. Но те са само 300 ГБ.

Плот в КДЕ е просто един каталог. За разлика от КДЕ 2,3,4 където можеше да виждаш съдържанието му пред очите си, в пет това не е така. Всъщност в пет не можеш да правиш почти нищо с плота си. Можеш да слагаш някакви неща по него, но нито можеш да ги местиш, нито да ги преместиш (на друго място, например лентата със задачи). Да се пита човек, защо им беше в четири да слагат тия плазми, като в пет ги унищожиха. На моя плот имам две неща и съм ги сложил там съвсем случайно, без да разбера. Сега ме е жал да ги махна. В лентата със задачите е същото. Сложих едно, за да видя как става, а други три се наредиха самички, без да съм ги слагал аз. Делфини не ползвам, че да ги слагам там, хайде Лиско го ползвам и kpat ползвах преди да си сложа pysolfc, ама как са се отзовали в лентата, не знам.

Сложих си vboxshare в работния плот от немай къде. И да не ми се пречка в ~. Исках да го скрия от очите си.

Но добре, ще пробвам.
« Последна редакция: Nov 05, 2019, 18:02 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 726
  • Distribution: Many
  • Window Manager: Mate
    • Профил
Пробва ли копирането с ерсинка, да видиш дали няма някой файл прецакан?
Активен

Distributions:  UbuntuMate 14.04; 15.10; 16.04, CentOS 6.x, 7.x, Kali 2.0 ...