Автор Тема: Пак го направи (тема за спам)  (Прочетена 5619 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Преди години имаше един човек, който пишеше преглеждачка на картинки за Гном, която беше нещо като функционален аналог на Eye of GNOME. За първите няколко версии чинно ги обявяваше в „Made in BG“. Обаче хората отдолу го хранеха в коментарите. Нямам лични впечатления, защото не съм инсталирал нещото. Аз съм мега-огромния почитател на XnView, (да проприетарен боклук) още от миналия век, а последните години, толкова съм се отдалечил от графичните джвачки, че даже Gwenview не ползвам, а карам директно на feh. И то го ползвам само да видя някоя картинка, че нали в отгългълния (и нормалния) хромиум няма елегантен начин за блокиране на картинки за трафик.

Разказвам това, защото в резултат на храницата, човека спря да публикува в „Made in BG“. Засякох го в LOR и през вестника го попитах защо. Беше ми ясно, но го приемах за един вид предателство. Той отговори или не отговори във форума на ЛЗБ, но темата беше повдигана няколко пъти.

За самия вестник аз също бях хранен. Но тогава добрите хора ме насочиха към добрите практики и цели учебници по полиграфия. Трябва да си призная от перспективата на изтеклото десетилетие, че се уплаших, когато видях най-класическия учебник. Колко сложна наука е това. И в общи линии спрях да го правя. Тогава не съм знаел, че просто не е трябвало да ползвам издателска система, а Латекс (някакви хора настояват да се казва лейтех). Тогава зорлем щях да съм в добрите практики и самия Латекс нямаше да ми позволи да греша. Така е направен. Ама аз исках да е лъскаво, като при скъпите списания, защото ГНУ/Линукс заслужава най-доброто. Само дето не съм аз най-добрия.

Това са стари истории, от които някакви хора (включително аз) са или не са си извадили много и разностранни поуки.

Върнах се на тях днес, когато видях като първа новина в Opennet, че има нова версия на bgerp. Изписването е с малка буква и слято по тяхно изискване. Също така настояват произношението да не е „би джи и ер пи“, а „бе ге е р п“.

По принцип това „би джи“ и мен ме дразни. Сякаш сме някакви гангстери с извратени, сексуални наклонности. Човек и да не е слушал рап, е чувал и за „би“, и за „джи“.

А се върнах към старите истории, пак заради една случка от преди няколко години. Обсъждахме си във форума някакви работи, някой (бацк-ин-блацк) спомена за bgerp. Аз взех, че така хуба'о го натролих. Има защо. Което опира пак до вечния български въпрос, който не е за освобождението, а за това дали трябва да тролиш някой, който прави нещо. Но аз няма да се впускам в него. Света е джунгла и по-силния оцелява.

Някак си Милен Георгиев (във форумите се подписва навсякъде като MilenG) от някъде разбра за този трол. Може би ББ му е казал. Дойде и почна да кърши стойки. А аз нали съм си непоправим лумпен взех, че мощно го нахраних него самия. Пак не е без основание. Трябва да кажа, че по онова време не бях модератор, а модератор не се и мяркаше. В днешно време нямаше да мога да си позволя непочтително отношение. Ама тогава така хубаво го натролих, че той просто се отказа да ми отговаря.

Разбира се, гос-ин Георгиев, никога не е обявявал в ЛЗБ за bgerp. Правеше го на Open Fest. Имаше три или четири участия. През годините не да не съм тролил мощно и OF. Сега ще си позволя един последен за изпроводяк. Тия хора не се научиха да не го правят по време на избори. Сякаш Яна ги е събрала и им е казала:

– Ей пичове, слушайте сега. Предлагам ви най-великата стратегия в галактиката. Дай да ги правим тези събития по време на избори. Така ще съберем максимум интерес!!!

И действително, ако се върнем чак до 2003-та, няма изборна година, когато да не са ги нацелили. А то кажи-речи всяка година е изборна.

Понеже вече съм модератор и не мога да се подигравам на хората, то следва моментално да се извиня. Това не е идея на прекрасната Яна. Това са неща датиращи далеч отвъд назад, когато за маркетинг не е чувала, камо ли за нашите неща. Истината е, че ги въведе Йовко. Нашата легенда носи своето наследство. Той е поредното чедо на номенклатурчици и това беше начина му да стигне до върховете на държавата и да говори по тези въпроси.

За съжаление връзките му няма как да са чак толкова мощни, колкото са парите на М$. Провали се с гръм и трясък, но много години опитваше. Никой от нас и стотна не би постигнал в онова време. Помним Димитър Калчев, помним и юпито от Лондон.

Последния е жив. Видях го да се изявява в неделя по Bgonair. Няма да скрия, че моментално превключих на друго изборно студио. От години не бях срещал муцуната му в медиите. Дано не е лош знак.

От друга страна, в днешно време, това вечно засичане с изборите, има своята дисидентска страна. Не ни пука от тия горе, ние си правим нашето. ДГД.

Случаят не е такъв. Политиката не да не ги интересува. Но вече е на съвсем друго равнище. И вече никой не се бори за нашите идеи по онзи начин. А и вече идеите са други. И времето е друго. И мястото не е същото. Нищо, че географски пак сме на балканите.

Провеждането в това време е историческа традиция и няма особени причини да се променя. Лятото е свършило, зимата не е настъпила. Времето е „нулево“. Идеално е за такива неща. Лошото е, че точно същото си мислят и политиците, и запълват това време с избори, а когато няма, със скандали.

Така тези събития не успяват да стигнат до публичност, но не и нужно. Хората, към които се целят организаторите на днешните OF, се намират в други медии и на други места. И успяват.

=*=

Но да се върна на комсомолското изпълнение bgerp. Както казах, днес го засякох на Opennet. Какво ми направи впечатление?

Май единственото, което е останало от преди е GPLv3. Не, че по спомен не беше Аферо, ама може би греша. Може да съм искал да е Аферо.

Вече няма п4п, всичко е жаба брат. По начало се чудих Милен защо е избрал php. Може би първата версия (тя никога не е публикувана, ползвала се е вътрешно) е била на това. Ама после проекта порасна наистина много. Стана огромен.

Нещо, което не очаквах е интеграция със Slack (т'ва е смотан чат, не е дистрото) и Telegram. Георгиев много настояваше (и има защо) цялата комуникация да е вътре в bgerp.

Появил се е нов модул (или по-скоро отделна система) за фактуриране и регулиране на извършените продажби. Казва се BGBilling.

Щом си говорим за Жаба, вече говорим за Андроид. Няма как без Андроид. Дори е закъсняло.

В бъдеще планират GitLab, вечната мантра да им е лесно на външни разработчици.

Имат нов адрес:

https://bgerp.ru/

=*=

Изглежда другаря се е насочил към руския пазар. Кадърно решение, ако имаш познат, местен мутряга. А др. Георгиев явно има, кой знае от кога. Може като деца да са си разменяли писма, както правехме с училища в незнайни краища. Опасността е, че най-вероятно той ще те превземе. Ами така е в бизнеса. По-големия печели. Може пък това да му е целта. А може и винаги да е било така, ама да не сме знаели.

На последната си работа получавах множество фактури от ЕП. Беше ежемесечно. Понеже това е най-голямото предприятие на търновеца, няма как тези фактури да не бяха от bgerp. Докато ги описвах, почти с умиление си спомнях случката между нас. Това беше едно от малкото неща, които държаха мислите ми близо до свободния софтуер в тази среда изцяло на собственически решения.

А ето днес имах повод да си начешам крастата. Ще сте прави да ми кажете да си разкрия поредния дневник и да си пиша в него, не да пълня форума с глупости. Може би някога все пак, отново ще го направя и няма да публикувам спама си тук.

Извинявам се!


« Последна редакция: Nov 05, 2019, 10:21 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #1 -: Nov 05, 2019, 10:42 »
Сега ходих на „стария“ им адрес (bgerp.com). Възможно е да съм сгрешил.

Там няма дума за пренаписване, руска версия или BGBilling. В новинарската секция няма нищо от последното ми посещение. На Github няма нова версия от година и три месеца. Номерацията на версиите е друга. Изписването на руски е в друг порядък. Разряда е BGERP, а не bgerp.

Не е невъзможно да са изоставили проекта и да са го пренаписали. Това вече се е случвало. Но никъде не се споменава. А освен това, последно хранилището е обновено днес.

Може би все пак е съвпадение на имена. Има още еднa българскa ресурсна система със сходно име, която се казва ERP BG (erp.bg).  Другото ѝ име е ERP 1.

Така, че може би греша и е съвпадение.

п.п. Една от най-големите му хвалби е, че е внедрил DMS, което наистина е възхитително, но в руското нещо няма дума за това. Говори се само за CRM, BPM и ERP;

п.п.п. Сега като се позамисля, никъде у нас, извън ИКТ не се говори за автоматизация на процедурите и изобщо не съм чувал за българска ресурсна система с вграден BPM или поне отделна система за управление на процедурите. Не съм чувал такова нещо да се предлага на българския пазар. Ако има, ще е от чужда компания и ще е само за специфични клиенти, а не за всички.
« Последна редакция: Nov 05, 2019, 12:02 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #2 -: Nov 05, 2019, 10:55 »
Най-вероятно е грешка.

Разработчика на „руското“ BGERP се е подписал като BiTel Group. Нямам познания по руския регистър тип Булстат, че да ги проуча, какви са и що са. Но по името мога да съдя, че се телекомуникационна компания. Това обяснява и BGBilling. Почти не се използва такова решение извън телекомите поради техническата им специфика.

А съм сигурен, че господин Георгиев би се похвалил, ако има телеком в РФ, дори да е квартален.

Трябва да е грешка и съвпадение.

п.п. Леко съм много тъп. Латинизираното име на тези ООО Бител може лесно да обясни от къде идва това BG в названието. За информация ООО е нашето ООД или англосаксонското LTD. Значи все пак са квартална компания. У нас, кой може да си представи телекомуникационна компания, която да е ООД и да съществува?! Но онзи пазар е бая по-голям.
« Последна редакция: Nov 05, 2019, 11:30 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #3 -: Nov 05, 2019, 23:12 »
Така и не ми стана ясно, за програмка за преглеждане на картинки ли става въпрос или за нещо друго?
Не зная, защо си го хранил, но повечето хора, дето творят софтуер, го правят според техните разбирания, а истината е, че на множеството ( евентуално ) потребители, представата им аз удобство може да е съвсем различна.

Ходя в един бар от време на време да пийна по бира или нещо по-твърдо и от известно време се настанявам на бара. Има една сервитьорка, която подпитваше от време на време, къде в програмата се намира бърбъна или някое ястие или каквото там. И хващат мишката и цъкат по едни оцветени квадрати ( сигурно масите ), избират след това от някакво падащо меню разни неща и като цяло, много неефективно. Имат клавиатура свързана към този компютър и не съм виждал нито веднъж да се ползва. Изглежда, програмата няма търсачка. Не можеш да напишеш ja и тя да ти изкара възможните артикули, дето почват с тези букви. Като например Jack Daniels 50 и под него Jack Daniels 100. Два клавиша в търсачката, две натискания на стрелката надолу и вече си добавил още едно голямо към някоя маса. Четири клавиша се натискат страшно бързо. Изкарват сметките с мишката. Няма избиране на масата и натискането на някой от функционалните клавши.

Може и да ги има всички тези неща, но да не се ползват. Може и да ги няма. В днешно време забелязвам, че малко хора пишещи софтуер се замислят за удобството на изполването на творениет им. За ефективността.
Спомням си, когато по принуда си направих акаунт във ФБ и видях страницата им, след логването. Гледах като изтребител. Много, много нелогично ми беше всичко. И все още ми е.

Откакто се научих да кодя, не съм написал нищо графично. Повечето неща съм си ги правил за мен си и съм се стремял към минимална моя намеса в която и да е програма/скрипт.

Ще дам пример - bash. Не е мръднал в начина си на използване сигурно от времето на създаването си. Удобен или не, получаваш това, което ти дадат и това е. Zsh от друга страна, има много повече удобства. Напоследък ползвам изключително Fish. Още по-удобно. Синтаксиса не прилича толкова на кодиран текст. Ако се стигне до писането на "скриптове".

В общи линии се получава, че един път като се напише приложение, всичко което се прави от тук нататък, е да се чистят бъгове ( желателно и пожелателно и разбираемо ) и да се добавят нови функции и възможности. Интерфейса е последна грижа.

Спомена се LaTeX. Ако някой си мисли, че ако някога ми се наложи, ще отворя графичен текстов редактор, ще се опитам да сътворя нещо и ще търся, как да го екпортна в pdf, много, много ще сбърка. Дори бих използвал Markdown или дори grof/trof за по-прости документи. Защо? Защото винаги ще изглеждат по един и същи начин. Няма добавено нищо излишно. Форматирането във всяка една графична програма за текстова обработка предполагам, че е различно. Пълна каша е отварянето на един такъв документ в различно приложение. Дори версиите им не поддържат стари формати. Да не говорим в света на MS как е.

Защо пиша всичко това... Защото меко казано ми писна, да се бълва нещо, просто за да го има, отколкото да се гледа качество, удобство, пестене на ресурс ( това е цяла една друга тема - в момента имам отворени три браузъра и разхода на RAM е 11,9GB ).

Занимавам се с кодене като хоби и за да си улесня живота. Обаче като гледам, какво правят "професионалистите" и понякога ми идва да се прекръстя. И това няма изгледи да спре.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

bot

  • Гост
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #4 -: Nov 06, 2019, 07:48 »
Защо пиша всичко това... Защото меко казано ми писна, да се бълва нещо, просто за да го има, отколкото да се гледа качество, удобство, пестене на ресурс ( това е цяла една друга тема - в момента имам отворени три браузъра и разхода на RAM е 11,9GB ).
Замисли се за какво се ползват браузърите и ще видиш че ресурсите са оправдани - в днешно време браузърът е медиен плейър, компилатор и интерпретатор на всякакви програмни езици, среда за игране на игри, ftp, torrent и др. файлов клиент. Днешното поколение е възпитано с графична среда, не обича да пише заклинания, затова и Линукс няма да стане масова ОС, и аз пиша на работа, използвам Python и Java, написах един интерфейс за едно тестово устройство, първоначално имаше един прост GUI с два бутона за зареждане на фаил с команди, стартиране на изпълнението и прогрес бар, който показва колко остава от файла за изпълнение. Не го харесаха, искаха да се показва информация в реално време а не само да се записва в лог файл, наложи се да преработя програмата много пъти докато им хареса, сега GUI-я заема почти целия екран и изписва всякаква информация, мигат цифрички, прогрес барове, графики, наложи се да направя програмата в мулти трединг режим, един тред се занимава с комуникацията по USB3 друг тред се занимава с опресняването на информацията в реално време, трети тред със запис на лог файловете, и така, безмислена работа а накрая резултата е като преди - полезната информация си е пак в лог файловете. Само че сега клиента е доволен.
« Последна редакция: Nov 06, 2019, 07:53 от bot »
Активен

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #5 -: Nov 06, 2019, 10:25 »
Бот, съгласен съм за браузъите (на много места се шегувам че са цели ОС-и), но не съм съгласен на за линукса, точно поради същата причина. Ако си мислиш , че майка ми знае с какъв ОС е (ubuntu Mate :) ) , се лъжеш. За нея компютъра и интернета се наричат Firefox :D .
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #6 -: Nov 06, 2019, 10:26 »
Съжалявам 4096, аз все пак не съм учил във ФЖМК. Не мога да излагам кратки и ясни мисли.

Това са три различни случки. Не са свързани по никакъв начин.

Първата. Един младеж прави програма за разглеждане на картинки. В коментарите го оплюват, че не знае английски. По онова време не бяхме като вас. Масово не го знаехме тоя език. В резултат на това, той започна да я публикува в LOR.

Между другото същото се случи с Росен Александров, когато публикува shell script за монтиране на влашки. Преди Hardware Access Layer (заменен от недоклатения udev/udisk) нямаше автоматичен начин за това. Там обаче беше далеч по-страшно. Заради неговата „война за истината за АМД“, така до одрусаха, че на негово място щях да заплача. Стигна се до неща да го питат, колко калкулатора има в Calculate и защо са толкова малко, като в другите дистрибуции са повече. Беше страшно.

Втората случка, че мен самия ме напляскаха, защото издавах калпави от към естетика „вестници“. Сложих я за сравнение. Мен това ме спря изобщо. Разбрах, че далеч не съм точния човек за това.

Трета. ББ си има болка. Иска програмно (и апаратно) да осигури неговия бранш (шивашкия). Проблема му е подобен на моя. Бърка желаното с реалното. Пробвал е много неща от Warehouse Open, през Odoo, до най-различни знайни и незнайни решения. Нито едно точно не отговаря на нуждите му, но понеже той самия не е програмист, не може да ги нагоди. Ако това изобщо е възможно, защото той самия не си е изяснил все още, точно какво цели.

В дългата върволица от лутания, той неизменно стигна до bgerp. Понеже по онова време все още таеше надежда, че ние тук творим чудеса, ни го представи. Аз от OF вече знаех, какво е това. Опитах се да му обясня, че това не е точно решението, което търси. Като архитектура е великолепно. Като идея е супер. Като възможности е учудващо. Но е сбъркано по същност. Това е първата в света ресурсна система, която е направена за нуждите на на сивата икономика. Няма такова чудо. То е възможно само в страната на десните синдикати, десните, зелени движения и десните комунисти от БСП. Ако бях данъчен щях да сбъркам от ревизии всеки внедрил тази система. През месец щях да съм в складовете им. Падни, стани и здравей наряд. Разбира се, това е и единствения счетоводен софтуер, който не е счетоводен. Чудо и приказ!

Обяснявах му ги тия работи, когато изневиделица се появи MilenG. Той никога не се беше появявал в този форум. Виждал съм го в други, но не сме разговаряли. Пробва да се прави на ощипан. А аз вече бях набрал инерция. Не съм му казал, кой знае, какво. Просто го написах надълго. Не съм го хранил за Download.bg или списанието „Бизнес софтуер“. Как прави бизнес, си е негова работа. Просто му описах нашироко, че не може назначен милионер да се прави на девствен.

От там натам нито съм го виждал, нито съм го чувал до тазгодишния TarnovoConf, където обяви, какво? Ще става строителен предприемач. Колко сладко? Шегувам се. Ще си прави mini business park. О-о-о-о key. Пак се майтапя. Като човек не е лош и не прави лоши неща. Не е престъпник. Не е приватизатор. Не е изпълнител на обществени поръчки. Не е политик. Изобщо, не е намесен в цялата мръсна сган. Прави си законен бизнес. Опитва се да е иновативен. Опитва да е коректен с всички. И успява.

Просто сърце не трае да не насоли номенкатурчиците. Съвестно ми е да видя някой по-равен с нечестен старт и от душата ми да не се надигне класов повик. Може да е в миналото му, но си го носи. Това е товар за цял живот.

От друга страна не съм прав. Като съм толкова „морален“, е трябвало да покажа лично пътя към успеха не по другия начин, а по правилния. То такъв няма. Естествено, не съм го направил и нямам никакво право да го съдя.

Пак се отнесох.

Вчера като видях първата за деня новина в Opennet започнах да свързвам несвързани случки и как света се преповтаря. Само час по-късно видях, че дребничката ми спекулация не отговаря на истината. Нещото на тези Биллал ли са, Бител ли са (що са две имена не ме питай) няма грам общо с MilenG. На негово място щях да загрея ел. им поща и телефоните да сменят името. И те като Лисо не са задължени, но това им е едва първа версия и няма да боли. А грешки стават. Особено, ако все пак извади връзки в РФ и реши да продава там. Аз не бих го посъветвал да продава там, ама той си знае.

=*=

Това, което си видял, е или Детелина, или Мистрал, или Коктейл. Тоя бизнес е много сладък и много окупиран. Евала на тия пичове, как им точат паричките на търговските обекти. Много елегантно го правят. И много пари правят. За клиента остава да плаща. Но поне пазарно се е стигнало тук с малко помощ от държавата, но само като регулация.

Тия „квадрати“ са, защото нещото е предназначено за сензорен екран. Това е онова същото дето го имаш на телефона и младите му казвате „пипане с пръсти“. Ние „дъртите“ караме с копчета. Но тия явно ги е доскъпяло и са си купили нормален монитор, без сензорен екран. Сега скъперничеството им излиза през носа с по-неефективни служители.

И трите програмни комплекса имат търсачки. Но най-вероятно клавиатурата е на неудобно място (обикновено под бара) и стои само като паметник. Или за когато дойде сервизния техник.

Това е логиката, която търсиш.

=*=

Проблема на bash или кой да е команден интерпретатор е, че не е писан с идеята за ефикасност, а ефективност. А на всичкото отгоре с времето са се натрупали още и още възможности. Всичко това води само до лесно сгрешен код и неочаквано поведение. Предполагам си забелязал, каква болка е да се пише bash script. Ами за това е. Не имало навремето някой, който да го проектира добре. А ГНУ са скочили на вече готова концепция. Но е същото и в останалите. Разликата е в някое и друго допълнително удобство в zch или fish. Ти ползваш fish, ама щото си пишеш на Смоку, ако трябваше да пишеш на fish, бързичко щеше да се върнеш на bash или zsh.

Не обвинявам авторите на sh. Те са имали за нагледен пример единствено Ц. А идеята на този език е била да е универсален, а не защитаващ от грешки. Другото е история. Нямало е как иначе.

=*=

Не си особено прав за интерфейса. Предполагам си за говорим за ГПИ и КПИ (gui&cli), а не за начините за програмно свързване със съответната програма.

Първо няма едно мнение, какво е добър интерфейс.

Аз до утре мога да се кълна в Емакс като най-великото от най-великото в момента. Ама знаеш ли, че вътре няма една концепция за интерфейс? Има поне петстотин. Само в основната дистрибуция (това идващо от службата за файлово отместване на ГНУ) има поне десетина. Всеки е правил нещо и е хвърлял в купа. Никога не е правено преосмисляне.

После, ти си ограничен от инструментариума, с който разполагаш. Дори html, css & js да избереш за целта, пак имаш ограничения. Вярно е, че там е най-свободно, може всякакви извращения да постигнеш. С традиционните инструменти не е точно така. Там си много по-ограничен. Щото съм се занимавал с това и говоря от опит. В днешно време евентуално най-близко до максималната свобода е EFL. Почти го обожавам.

И третото е най-важно. Програмистите не са творци, колкото и да приказват, че са. Те са бачкатори на строеж. В най-добрия случай са инженери. Защото програмното осигуряване е наистина само и единствено строеж. Няма го архитекта. Той е съвсем друга личност. А в програмирането неговите задължение даже са разделени между няколко човека. Има проектант на цялото нещо. Има и такъв, но само по естетическата част.

Това не е умение, което се учи. Развива се. Може да се стигне до невероятни величини. Но трябва да го носиш. А как се разбира дали го носиш? Много е лесно. Хващаш лист хартия и молив. Нарисуваш нещо. Не го чертаеш. Рисуваш го. Ако това нещо прилича поне отдалечено на нещо, което можеш да видиш, то носиш дарба, която да развиваш. Ако на нищо не прилича, то никога няма да станеш творец.

И понеже казах, че са няколко човека, тук идва съвсем трети различен. Всъщност списъка от „архитекти“ може да е доста дълъг. Този пък трябва да отговаря това нещо да е използваемо. Защото твореца е творец, но той не е практик. Той просто прави нещата красиви. И нищо повече.

Много малко вероятно е да събереш тези тримата в един човек. Такива не съм срещал. Може и да има. А освен това да е и програмист, е те това вече е жираф. Няма такова животно.

=*=

Ще ползваш Markdown или Asciidoc и ще сгрешиш. Те са поредния html. Ама наистина точно същата функция изпълняват. Да! Лесни са за работа, но по никакъв начин няма да те накарат нещото да е структурирано или естетически издържано. Да, положението в документните процесори (от типа на М$ Word) е още по-отчайващо, но и при тези не е добре.

От друга страна е правилно решение. Тези инструменти са масови. Всички ги ползват. Все тая е, дали нещото е подредено и красиво. Никого не го интересува.

=*=

И аз имам три. Ползвам скопен по всички направления ungoogled chromium за ежедневни задачи, dillo за youtube, firefox, когато имам неограничена връзка за неща, които изискват да нямат ограничения. Сиреч неща богати на графика и ползващи js. Ама гледам да нямам вземане даване с такива ресурси. Затова ги държа отделно, далеч и само при нужда.

Някога за всичко това ползвах Опера 7-12, но тя си отиде.

=*=

Бълва се, защото живеем в информационния век. Създаващия информация буквално създава пари. Няма значение, какво е качеството на информацията. Информацията не мирише. Моето голямо колебание не е за това сега, а за това след него. След, като излезем от информационния век и информацията няма да има значение и изчезне, какво ще последва? За съжаление човешкия живот е кратък и поне в този, няма да видя отговора на въпроса си. Но не и интересува толкова. Просто любопитството убило котката.



Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #7 -: Nov 06, 2019, 17:18 »
Клавиатурата на тези хора им е точно под носа и ръцете им минават над нея, за да стигнат до мишката и касовите апарати. Значи просто ги мързи да научат по-удобния начин  ;D Което не ме учудва особено.

Не се бях замислил, че нещата при баш са си наследени от едно друго мислене, а после явно никой не е говорил за промени. Свикнали са. Баш скриптове наистина не се научих да пиша. Синтаксиса ми е малко сложен с тези доларови знаци, къде двойни, къде единични кавички и прочее. Но предполагам, просто не ми се е наложило. Сигурно е така само в представите ми, преди да си седна на задника и да изчистя това. Може някой ден да го направя просто на инат. Предпочитам питоня за тази цел, защото поне за мен е по-разбираем, а другото предимство е, че може да стартираш колкото процеса искаш, да пускаш няколко баш команди да бачкат едновременно и иначе казано, наистина да използваш възможностите и ресурсите на съвременните многопроцесорни  машини. Не съм сигурен, дали и колко се обновяват обикновените инструменти в Линукс, които ползваме всеки ден. Бачкат безупречно, но понякога може да не е достатъчно.

Не зная, дали съм споменавал, но все още ползвам телефон с бутончета. Имам един смартфон, който ползвам за тестване на програми и слушане на музика, като изляза някъде. За навигация също. Но в него дори няма сим карта.  ;D И никога нямам проблеми, че ми пада батерията.

Може и да не съм прав за интерфейса. Това като цяло си е много обективно нещо. Аз си изказвам моето мнение разбира се. Сега се замислих, че робувам на много от навиците си и стари неща, не по-малко отколкото всички останали. В повечето браузъри например, като натиснеш F6 и светва полето за уеб адресите и можеш директно да пишеш нова дестинация. Но сега се замислих, като се заговорихме за това, че все още хващам мишката и го правя с нея. И все пак има очевидни неща, които не се пипат и това си е. Отвориш ли например петдесет-шестдесет таба в Хрома и те се свиват почти до размерите на бутончето им за затваряне. Не се вижда кое, какво е.

https://pasteboard.co/IFrNt5t.png

Така и не видях досега вграден инструмен за управление на табовете в нито един от масовите браузъри. Може би няма и в останалите. Та не е да няма съвсем основания за недоволство от това, как се прави интерфейса.
Между другото съм фен на Dillo.
Казваш, че го ползваш и за гледане на клипове в Youtube? Това нещо подкарва ли JS?
« Последна редакция: Nov 06, 2019, 17:20 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #8 -: Nov 06, 2019, 18:17 »
Точно щото не поддържа js и css го ползвам за търсене. Иначе съм споменавал едно електронско приложение, което е убиец за гледане:

https://github.com/FreeTubeApp/FreeTube

Аз не мога да си го позволя, защото съм на мобилна връзка.

Затова търся в дилото, след това  с y-dl тегля във формат 249 или 139, ако ги има, защото мога да слушам в реално време. Ако ги няма, кофти, но тогава вземам 140. При него чакам около два пъти и половина времето на видеото, за да слушам. Ако искам и картинка, тегля и 160. Той пак се тегли горе-долу малко повече от дължината. Няма го вече 17. Той беше идеален и точно за мобилна връзка измислен. Тогава имах и звук и картинка.

Разбира се съм ги вкарал във for, защото тубата на всеки няколко минути drop-и.

=*=

Знам, че ни показва някаква Кайосера дето е много здрава. И ти завидих. Моите младежи на всеки няколко месеца трошат телефон. Но аз няма да си купя. Не искам личен шпионин в джоба. Достатъчно е, че мобилния оператор и ДАНС знаят къде съм всяка една минута. Едвам това преживявам. Много често изобщо излизам без телефон от вкъщи или нарочно оставям батерията му да падне и да не го зареждам по няколко седмици, докато близките не започнат да пискат.

=*=

Хрома много са за ебане точно в това отношение. Като им свърши мястото и спират да ги показват. И тия хора работят в Гългъл??? Тия трябва да им се забрани да пишат код.

В това отношение Опера 11 и 12 беше ненадмината. Там можеше да групираш разделите в „гнезда“ по някакъв критерии. Като ти потрябват, отваряш (имаше стрелкичка) и всичките се виждат.

Между другото само преди два дни добавиха същото нещо в Емакс и той стана втората програма в света, която го може. Действително е единствената жива. Мега удобно.

Решението на кумчо Лиско също не е лошо.

=*=

Днешните интернетски навигатори са огромни чудовища само по една причина. Гългъл искат да е възможно да се изпълняват чудовищни размери js и това все още да е възможно.  А понеже js сам по себе си е огромен технологичен дълг, както е модерно да се казва, се правят най-невероятни магии за целта. Затова беше измислен wasm, крачка към решаване на проблема.


п.п.

Уф! Т'ва pasteboard.co използва девет бисквитки без рекламните и с всичките разрешения, пак нищо не зарежда. Най-вероятно е заради връзката. Кой знае, какво чудовище е това.

Моля те, качи снимката в:

http://prikachi.com/
« Последна редакция: Nov 06, 2019, 18:30 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #9 -: Nov 06, 2019, 21:38 »
Готово. Исках да я кача някъде, където няма да се изтрие след време. Обикновено ползвам https://prnt.sc/ обаче там изчезват.
http://prikachi.com/images.php?images/153/9684153a.png

Телефона на Kyocera не зная, откъде да си го купя. Иначе да съм го направил. Ако ще купувам такова нещо за ползване като телефон, поне да не е банално изпълнение. Писах им, обаче не ми върнаха имейл. Магазини има в САЩ, Германия и още няколко места. В германския не мога да го изровя този телефон, дали го има за продажба там. Американските са кодирани към Веризон или някой друг, а и не зная, дали ще доставят в Европа. Дори съм навит да го пратя в Англия и от там да дойде тук.  Дават някакви абсурдни характеристики за живота на батерията, обаче кой знае, как са тествали. Но дори наполовина да са вярни, си струва всяка стотинка. Навит съм им и на обикновените телефони. Които също са водо и ударо устойчиви с дълъг живот на батерията, но още не съм решил, дали си струва да дам четири стотака за флип телефон.

Мобилен интернет? Хм! Сестра ми плаща по няма двадесет и пет кинта месечна такса към А1 и има дванадесет гигабайта на месец. Не може да ги изхарчи. Тя не можеше и предишните осем. Ма преподписа. Направи го единствено, за да си вземе нов телефон, че стария нещо го беше започнала да го потрошава. Но 12ка за теб сигурно е нищо. Тя го ползва за да си рови във фейса, да зяпа клипчета там и може би в тубата. И да говори с другата ми сестра в чужбина.
Аз предпочитам да звънна по телефона. Говорих миналия месец два пъти с Испания и имам сметка малко над осемнадесет лева.

Може да отделя време и да се хвана да си направя браузър по мой вкус. Да отвориш в прозорец уеб адрес и да си го рендне като нормална страница не е толкова сложно. А дори това може да свърши работа за прости неща.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #10 -: Nov 06, 2019, 21:52 »
За Мобилтел не знам, но Теленор в прав текст си признават, че не спазват net neutrality. Не отчитат трафик към spybook. В моя план имам 700 МБ към същия оператор. Мога да ти кажа, че свършват точно за два дни при изключени картинки и js. Само тази страница дето си пишем, е няколкостотин килобайта. Днес като я презаредя няколко пъти, ей ти го мегабайт. Бързо се харчат.

Така, че сестра ти на телефона си като ползва spybook, а то няма какво друго и не ѝ се отчита трафик, то няма как да не я изкара.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #11 -: Nov 07, 2019, 02:57 »
Не отчитат трафик към spybook. В моя план имам 700 МБ към същия оператор. Мога да ти кажа, че свършват точно за два дни при изключени картинки и js. Само тази страница дето си пишем, е няколкостотин килобайта. Днес като я презаредя няколко пъти, ей ти го мегабайт. Бързо се харчат.
Ясно
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #12 -: Nov 07, 2019, 11:14 »
Може и да не съм прав за интерфейса. Това като цяло си е много обективно нещо. Аз си изказвам моето мнение разбира се. Сега се замислих, че робувам на много от навиците си и стари неща, не по-малко отколкото всички останали. В повечето браузъри например, като натиснеш F6 и светва полето за уеб адресите и можеш директно да пишеш нова дестинация. Но сега се замислих, като се заговорихме за това, че все още хващам мишката и го правя с нея. И все пак има очевидни неща, които не се пипат и това си е.

Разбира се, че изразяваме лични мнения. Моето лично също е, че най-удобно се работи с клавиатура. В това отношение обожавам АОО. В него буквално можеш да работиш без мишка. Има няколко неприятни изключения, част от които са премахнати в ЛО.

Но света се развива.

Днес хората искат, ако е възможно да работят само с една ръка и дори един пръст. Пазара се опитва да им го осигури. Вече се прави и следващата стъпка към гласовите команди. А четенето на мисли е отдавна в експериментална фаза.

Там трудността идва от това, че се наблюдават електрически импулси с различни характеристики в различни зони на мозъка. Не е като да „прочита“: сега си мисля за порно и да се пуска веднага pornhub. Много е далеч от това, ако изобщо е възможно.


---
доп. Сега като се замисля, хората са склонни да се откажат от удобства, за да спечелят нещо друго. Моя пример е с kpat. Той е великолепен в КДЕ 4/5. Изключително е красив, има много ефекти (радост за окото) и се работи изцяло с клавиатура. Обаче има малко игри, почти всички от които не харесвам.

Затова много години по-късно се върнах отново на pysolfc. Там освен мишка, друго няма. Трябва да внимаваш да не нацелваш шпацията, че ще имаш проблем. Обаче за сметка на това има невероятно количество игри. Не всички харесвам, как са реализирани. Например пасианса „Пирамида“ ми е неиграем, а по принцип го харесвам.

Картите не са красиви, но са класически и можеш да си избереш желани. Аз избирам едни, каквито съм имал хартишни, тук се наричат „Френски Скат“.  Тук проблема е обратен. Тук махджондговите плочки почти всички видове са неразличими, има един, два.

Нали говорехме за краски разни? Ами в kpat са се оляли с картите. Всичките са прекрасни, но неразличими и е неиграемо с тях. Затова там ползвам, ама наистина най-грозните (Тукс), които очевидно не са премахнати само да не разсърдят феновете на xsol. Всички други стари, са изметени. Всичко, което не е красиво, е изтрито.
« Последна редакция: Nov 07, 2019, 11:30 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #13 -: Nov 07, 2019, 13:28 »
Преди време попадах на примери за търсене и гледане на видео от Youtube и сега за няма и половин минута се разтърсих. Тогава не ги проверявах, как работят и не съм гледал в момента, дали се поддържат ( щото на тубата и променят редовно това-онова ), но може да пробваш. Аз бих използвал такова нещо, стига да поддържа търсене и гледане на плейлисти.

mpsyt : https://www.youtube.com/watch?v=VE2iCBkIs8E
youtube-viewer : https://www.youtube.com/watch?v=3CNRRdyFwsY

Линковете са от някакви видеа за демонстрация, какво правят.

youtube-dl може да се използва и като модул към питоня, та се замислям, колко ли ще е пък сложно, да се напише нещо такова...
Търсенето в тубата е лесната част. След това, като се избере видео, може да започне да се сваля посредством youtube-dl някъде в RAM-та и докато това се случва, да се каже на mpv например, да пусне въпросия "файл". Както го излагам, сигурно няма да има и петдесет реда код с коментарите. :D

Впрочем, във версия 3.8 ( новата ) процесите могат да имат споделени ресурси, та комуникацията между отделните такива се улеснява много.
« Последна редакция: Nov 07, 2019, 13:31 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Пак го направи (тема за спам)
« Отговор #14 -: Nov 07, 2019, 13:43 »
за сваляне от Youtube ползвам you-get.
Активен