Автор Тема: scratch  (Прочетена 10633 пъти)

bot

  • Гост
scratch
« -: Nov 11, 2019, 23:06 »
 Установих без да искам че дъщеря ми (10г) учи програмиране в училище, езикът е scratch, малко е пресилено да се нарече език за програмиране обаче си има всички качества - цикли, променливи, масиви, учат го като създават анимации, самите обекти са като кубчета с функции, които се нареждат последователно за да създадат самата програма. Дъщеря ми отдавна се опитва да ми каже че 'кодят' coding в училище обаче не и обръщах внимание не вярвах че в тъпанарска образователна система като английската може да се пръкнат подобни блестящи идеи, обаче колега на работа ми каза че жена му е учителка в начално училище и в момента въвеждат програмирането като предмет. Купих на дъщеря ми една играчка - малко роботче cozmo и роботчето идва с подобна среда, която е подходяща за деца - кубчета с операции, където може да програмираш роботчето, та дъщеря ми тогава каза - а, това е като скрач, дето го учим да програмираме в училище. Та се запитах има ли в България подобно нещо,  моето поколение е възпитано с бейсик, аз започнах с бейсик и правец82, прави ли се нещо подобно в българските училища, все си мисля че само налагането на Линукс като операционна система в училищата може да се окаже достатъчно да 'запали искрата' у децата и да ги превърне от потребители в създатели, някой, нещо?

https://www.youtube.com/watch?v=jXUZaf5D12A
« Последна редакция: Nov 11, 2019, 23:21 от bot »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: scratch
« Отговор #1 -: Nov 12, 2019, 00:40 »
В средните училища зная, че има.
Преди доста години - най-малко осем - чаках едно приятелче, да идем да пийнем по нещо и си чаках на една пейка пред един блок, незнайно къде в "Младост" 1. Случи се, че тази пейка беше до едно училище и една група ученици, мисля десети клас ми казаха, че са, се появи по едно вреве и окупираха останалите три пейки. Не след дълго се заговорихме, аз съм много общителен и се оказа, че и те учат програмиране. Мисля, че беше Python. Аз тогава бъкел не разбирах от този език, а и от почти който и да е. Много се зарадвах. А още повече се зарадвах, като разговора напредна. Оказа се, че незнайно защо съм имал съвсем погрешно мнение за младежта. Тези бяха толкова наясно със себе си, с това, което може би искат, наясно бяха и със света около тях. Имаха много по-трезво и прагматично виждане за всичко от повечето възрастни. Възхитих им се. След това имах и други потобни "сблъсъци" и имам надежда за тази страна. Това, колкото да не напиша просто две изречения.

Не съм сигурен, дали и в основното има нещо. Няма да се учудя, ако е така. Както казах, онази случка беше преди много време и може би нещата са се развили положително.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Debian from Scratch Help HOWTO:(
Начини за увеличаване на бързодействието
JOKe 11 5573 Последна публикация Feb 07, 2005, 11:17
от dbaniza
Linux from scratch ?
Коментар
inst 2 2644 Последна публикация Oct 07, 2007, 17:32
от karaman
Linux From Scratch - Do-it-yourself-Linux
Начини за увеличаване на бързодействието
neosofti 2 4665 Последна публикация Jul 03, 2009, 08:43
от tyuio