Автор Тема: Какво става?  (Прочетена 50409 пъти)

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Какво става?
« -: Nov 13, 2019, 10:30 »
Става ли все още или не? :) (опит за шега) :)

Занимавам се с разни Линукс неща, имам някои идеи, имам и проблеми. Търся инфо из нета, но не е както преди - няма актуални описания на инсталационни процедури, няма описания на тънкости в конфигурирането. Е да, инсталаторите вече "правят всичко". Тук-там намирам някой, който да е питал същото, често преди сто години, и е останало без отговор. ( Пример. ) Наистина ли всичко отиде в облака и хостинг компаниите?

Понякога имам усещането, че това, което правя, го правя само аз, а това е признак, че съм тръгнал да правя нещото по съвсем грешен начин.

Преди време тук във форума гъмжеше от теми, свързани с технически проблеми. Напоследък - само коментари, често без връзка с Линукс.

Мислейки си това, се сещам, че OpenFest скоро отмина. Каква ли е била атмосферата там, се питам? Дали е имало такова усещане за вакуум? Гледам сайта им - изглежда е бил жив преди събитието, но по време или след събитието, явно е умрял. Няма коментари, ... нищо! Има ли някъде някакви коментарни статии, отразяващи събитието?

Ако съдя по активностите във Фейса, 3D принтирането е едно от по-живите неща.

Та затова се питам, "Какво става?".
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

vyrgozunqk

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 67
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #1 -: Nov 13, 2019, 11:07 »
Всеки си кътка работата и мястото, не ще да споделя, работодателите не дават свободно време на хората... Десктопският пазарен дял на линукс системите пада, клауда расте... К'во да ти кажа. Фактори бол.

Защо да поддържаш 2-3 гурута локално, като на цената на заплатата на един - 2 от тях можеш да си наемеш сървис със съпорт.  ::)

Съответно съпорта на тоя сървис няма да седне да драска по форумите, защото тия неща се кътат във вътрешни бази. Нещата се затварят, пък и Столман изчезна. Хипаризма умира.  ::)
Активен

Macbook Pro 15" 2017, Intel Core i7 @2.9 GHz, 16 GB RAM, 512 GB nvme, Radeon Pro 560, Mac OS X High Sierra

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #2 -: Nov 13, 2019, 11:14 »
Отговорът на този въпрос е доста дълъг. Накратко - фрагментацията във всички слоеве на компютърния свят, доведе до някак си естествена стандартизация (или по-скоро групиране) на по-известните (по-работещите) решения. Това важи за всички нива - хардуер, ос, софтуер (можем да прибавим при линукса и десктопа).

Дори, ако разгледаме само броят дистрибуции, който имаме в момента, ще се види, че само за някой по-известни, можеш да намериш специфични обсъждания в нета. Всеки форк дава повече сила на това , от което е форкнато (разбира се, ако не е пълен провал). Дори ако искаш да го разглеждаш на пазарен принцип - вземи биткойн и ще видиш, че всеки път когато излезе някоя нова криптовалута, цената му се вдига :) .

С всичко това казано, за мен не е чудно, че не можеш да намериш всичко в нета, понеже дори и да съществува, ще е иглата в купа сено (и то доста голям куп :) ).
Ето и пример: Ако питаш как да инсталирам мейлсканера с колаб, аз няма да мога да ти отговоря. Ако питаш обаче как да го инсталираш на цпанел, ще ти напиша или направо ще ти дам линк :) .   

ПП: И това което каза @vyrgozunqk го има. Ако е нещо неизвестно, ненаправено - по-скоро ще го видиш като нов проект, а няма някой да го направи за теб :)
« Последна редакция: Nov 13, 2019, 13:30 от makeme »
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #3 -: Nov 13, 2019, 11:15 »
Като обикновен потребител, не ми се е налагало да се ръчкам много по която и да е система. Не съм пускал продъкшън сървъри, не съм предлагал хостинг услуги или изграждал мрежи, по-големи от домашната. В тази връзка, не съм се ровил толкова по нета за специфични и свързани с това неща. Та, няма как да сравня.
Но факт е, че облачните услуги предлагат по-добри цени - и простота. Ако ти порасне бизнеса, само доплащаш, а скалируемостта е тяхна работа. Да плащаш заплата на екип или дори на един човек, да свърши същата работа, да поддържаш хардуер, който трябва да сменяш поне през две години за да си в крак с конкурецията, е по джоба само на големите. Малките компании и фирмички просто не могат да си го позволят. Но пък и решенията, които им се предлагат, могат да се реализират често с по-малко ресурс, отколкото си мислят. В крайна сметка, всичко това е пазар. Този, който дава услугата се стреми да вземе повече за по-малко. Другият който я търси - също. Но нещата са ясни. Ако не го направиш сам, се поставяш в зависимост от някой друг. Ако другият реши нещо смахнато да направи или се срине, се сриваш и ти.

Което води до другото. Мисленето на "бизнесмена". Повечето тъй наречени бизнесмени, правят точно това - опитват се да намаляват разходите. И когато им предложиш по-ниска цена, се хвърлят. А облаците я предлагат. Но на това се ловят тези, които са по бързите печалби. Които искат да забогатеят от днес за утре. Другите, които искат да градят нещо, предпочитат да намаляват друго - зависимостите. Да, инфраструктурата расте заедно с бизнеса ти и това, което трябва да правиш е само да плащаш. С облака е толкова лесно. Но с този растеж винаги се стига до едно. Плащаш за пакет услуги и ако искаш нещо специфично... ей тогава може би ще ти дойде акъла. Не можеш да си го купиш, следователно, не можеш да угодиш и на клиента. А може и да не е само той. И бавно започваш да губиш позиции. Това в по-дългосрочен план.

Според мен е нормално да се ползват облаците, обаче докато понатрупаш малко капитал. След това е редно да си изградиш сам това, което ти трябва. Да, ще трябва да си наемеш специалисти, да купуваш железа, обаче в крайна сметка, бизнеса си е твой и ако от това ти зависи бъдещето, глупаво е да го поставяш в ръцете на други. Както казах, ако стане нещо, пропадаш  и ти.

Както винаги се отклоних. Та обратно към темата. Не мисля, че информацията за всичко се е затрила или хората не описват, какво са направили и как. Може би търсачките изкарват на преден план първо определени страници. Според зависи от кого, колко печелят.

Може би трябва да ползваш разширено търсене. Например по дата. Имаш проблем с тази и онази система, излязли онази година, онзи месец и залагаш търсене до дата шест месеца след това. Ако попадаш на неща, които не ти трябват обаче ти излизат непрестанно, можеш да ги изключиш от търсенето. Не е лошо да се знаят всички възможности на търсачките. Аз от много време си мисля, да науча какво например ми е дала като възможност Гугъл, обаче така и не съм сядал да го направя. А инструментите в търсачки, които могат да се ползват за търсене не са малко.
« Последна редакция: Nov 13, 2019, 11:19 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #4 -: Nov 13, 2019, 11:20 »
Определено съм съгласен и с двете мнения преди моето !

Друго което мога да добавя е факта че все повече се работи с готови или полуготови неща, които при това стават и много сложни.
Пример: доскоро гледах (и на практика) как работи Kubernetes, K3s, Rancher и други подобни системи които навлизат доста бързо.
Ножицата между разработчиците на тези неща и потребителите става огромна, почти е невъзможно да разбереш тънкостите, нещата са изключително динамични и променливи.
Една такава система (клъстър) ти дава огромни възможности да деплойнеш почти всичко, да го скалираш, промениш и т.н.
ИИ май навлиза скоростно и в тези сегменти. Отделно че почти всичко това са фирмени решения, често без код.

PS: гледам че и makeme & 4096 са писали и то доста верни неща. Съвсем отделно не забравяйте че може и търсачките да са започнали повече да филтрират съдържание  :)
« Последна редакция: Nov 13, 2019, 11:40 от ray »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #5 -: Nov 13, 2019, 12:20 »
Това и аз казах, ма доста по-тромаво. Филтрират се разултатите.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

senser

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1328
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #6 -: Nov 13, 2019, 12:55 »
Благодаря за темата - и аз вече бях почнал да се притеснявам, че правя някакви странни неща, с които никой не се е сблъсквал (с др. думи - глупости) :)
Последните 1-2 седмици ми се наложи да се занимавам с OpenBSD и по-конкретно подкарването на IKEV2/IPSEC тунел със StrongSWAN в другия край - повече инфо по темата е от преди годинии съответно не е актуална.
И напълно съм съгласен с това, което сте коментирали по-горе....
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #7 -: Nov 13, 2019, 15:10 »
// off-topic (лек)

Извинявам се че пак ще отклоня темата от чисто техническа към бизнес-политико-техническа, но общото съгласие на толкова хора по тази тема показва че наистина "има нещо там"  ;)

Който е чел "Катедралата и базара" (от преди повече от десетилетие) знае че там се сравняват два модела на разработка на софтуер - катедралния/бизнес и базара/свободна колаборация и неограничаващи разработката лицензи.

Според мен "базара" доказа че е по-добър и качествен като модел на разработка, вероятно затова "катедралата" започна да взаимства неща и да ги добавя към своите продукти, но не толкова на "парче" а като цели подсистеми (Линукс подсистемата в Windows и вероятно много други).
Паралелно с това от доста години, около 90 % от разработчиците на линукс-ядрото са служители на големи корпорации и заплатите им идват от там.
Така че бих казал, в момента се следи за перспективни идеи и начални концепции и след подбор се продължава тяхната разработка, но на ниво фирма/корпорация (с всички по-големи възможности за това - пари, хора, медийно покритие и т.н.) и така се "затапва" разработката на оригиналната идея и автор  :o

Следва следващата стъпка, да се подтисне единия модел и да се даде предимство на другия, и как да стане това - много просто като се ограничи достъпа до определена информация и се подчертае друга "нашата". "Фалшиви" и "истински" новини концепцията  >:D
И понеже "базарния" модел се базира на свободен обмен на информация, подобни ограничения силно ще го възпрепятстват и с времето ще западне (до голяма степен).
Това го нахвърлях малко набързо, но намерението ми бе по-скоро да споделя насоката на мислите ми четейки мненията тук ...
Активен

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #8 -: Nov 13, 2019, 16:02 »
ray, съгласен съм с всичко казано от теб, без намекът за конспирация. Да, базарният модел победи :P , но това не означава, че катедралния сега си отмъщава :)

Ако приемем, че иглата от моята метафора по-горе съществува и ти се мъчиш да я откриеш с инструмента google, трябва все пак да знаеш как работи той. Истината е че никой не знае, но всички познати работещи в СЕО областта се обединяват около едно нещо - органични търсения. В превод - ще намериш нещо, само ако масата го търси и намира :)

Преди години гугъл бяха казали, че всякакви правителствени/държавни сайтове ще са с по-голям приоритет при резултатите. Това към момента, по мои наблюдения не е вярно. Не знам колко пъти съм търсил неща в гугъл, които ЗНАМ че ги има в някой официален/държавен сайт, но всички резултати са от новинарски сайтове. (разбирай официалната информация е изместена от медиите, които я използват). В това няма нищо конспиративно, разбира се. Просто хората ползват повече информацията от медиите (увеличават сламата в купа сено).

В техническия свят, в който всички тук живеем, освен Arch обществото, друг не знам дали е направил своята купчинка със слама. Всичко е игли  ;) Дори ако трябва да сравним "на времето" и сега - ще се види, че реално интернет отдавна се използва от повече лаици, от колкото хора занимаващи се с технологии. С това казано - гугъл ще ти предлага информация за лаици повече от колкото техническа.  ;)
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #9 -: Nov 13, 2019, 16:31 »
@makeme: самата концепция и терминология относно "Фалшиви" и "нефалшиви" новини (разбирай информация най-общо) показва че опитите за разделение на наличната информация не са някаква "конспирация" а нещо съвсем "официално" за което доста често се говори, пише и дори се разработват алгоритми/продукти и конкурси за реализация на тази концепция.

Сега пределно логичния и резонен въпрос е: кой ще определи кое какво е ? (защото на тази база вече съвсем реално се извършва филтриране и премахване на съдържание, не е само на думи).
Извинявам се, но нямам особени причини "сляпо" да вярвам на изявленията на Гого или на които и да е друг, мога да ги приема за сведение и с времето да се съглася с тях или не  ;D

И не става въпрос за "отмъщение", а по-скоро за не особено честно използване труда на други хора (както се казва - нищо лично  >:D).
« Последна редакция: Nov 13, 2019, 16:37 от ray »
Активен

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #10 -: Nov 13, 2019, 17:23 »
Оф, човек, знаех си че не трябва да давам примери с медии и правителства. Не вярвам колегите по-горе да са намерили "фалшива" информация. Или не са намерили, или е била непълна, или е била стара.

Това, което се опитвам да кажа е че всички сме виновни за резултатите на Гото, а не е някаква световна конспирация. Ако иска колегата по-горе може да сподели след като е изградил тръбата, дали е направил туториал в нета, Гого да го види. Не искам да звучи като нападка и за това ще кажа, че и аз не правя туториали, след като съм си блъскал главата седмици наред.

Тук имаше един потребител Vask0. Момчето беше много надъхано да си направи свой форум, където да има точни туториали как става това или онова: https://forum.softinfo.org/
Питаше ме за доста неща и понеже видях ентусиазма му, реших да му помогна (надявам се да го е оценил), въпреки и че се дразних, че не пуска теми и другите тук да помагат (базара). В крайна сметка престанах да се занимавам, тъй като нямам време да се занимавам с поддръжка на форуми и ето още един пример за макар и косвена, все пак вина, за ситуацията.
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #11 -: Nov 13, 2019, 17:35 »
Според мен отдвана липсва критична маса. Останалите вече са изчерпани - което си е съвсем нормално.

Следя постоянно

https://www.linux.org.ru/
https://www.linux.org.ru/forum/general/

Разликата е от земята до небето.
Просто мястото България се обезлюди от индивиди нужни за място като това.
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #12 -: Nov 13, 2019, 18:00 »
А имате ли чувството че самият Веб (като интернет страници) загива.

Никой вече не се интересува да чете веб страници, блогове....сайтове на фирми.
С тези мобилни джаджи, Гого като че ли нарочно кара потребителите  да забравят за веба и лансира само приложения - Youtube приложение, Фейсбоок приложение......Хората не знаят вече какво е браузер и за какво служи :o :o :o

Да сте забелязали някой да отваря ФБ на телефона си в браузер? Въпреки че сегашният html+css+js е отвратително мощен и всичко може да се направи. Тъй че проблема не е технологичен.


Другият основрен проблем е, че според Гого ако нещо не обновявано дълго време (или просто е старо), то е неактуално и не трябва да се показва. :o
Написал някой перфектен туториал преди 10-тина години. Излизал е на първо място 2-3 години.....Иди че го намери сега.
Добре де ама техническите работи какво да им обновяваш. Теорията си е същата и сега и преди 10г. и преди 100 години!
« Последна редакция: Nov 13, 2019, 18:09 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #13 -: Nov 14, 2019, 02:30 »
Браузърите са чудесни за разработката на графични приложения. Ползваш им само машината, а интерфейса лесно можеш да го разкрасиш, както си пожелаеш. Това намаля и писането на код. Пишеш едно уеб приложение и то работи навсякъде. Няма устройство без браузър. Хората няма как да разберат, че двигателя е Google Chromе нарпимер. Гледат приложение за мобилен телефон или десктоп, цъкат по интерфейса и изобщо не ги интересува, какво е отдолу. И не би трябвало.

Няма да се учудя и ако приложението за ФБ на телефоните на хората е такова.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3194
    • Профил
Re: Какво става?
« Отговор #14 -: Nov 20, 2019, 07:35 »
и малко встрани...

Остаряваме бавно
неусетно почти
Много видимо аз,
по невидимо ти

Едно време на въпроса "Какво става"? отг. беше... куп пожелания... К'вото му/ми става, да/не сядаш на него  :P, а сега...

А сега малко по към темата, макар и не съвсем.,. От известно време забелязвам, макар че открай време си е така... и аз още не мога да си го обясня - защо като се отцепи една тема от друга и се получават 3 вместо само две? напр. тази тема се разцепи на две а всъщност станаха 3, според мен излишната е тази - междинната
https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48670.0

« Последна редакция: Nov 20, 2019, 07:38 от remotexx »
Активен