..
- А колко схванаха тук противоречието, че ако може да извърти всички ходове (напр. игра на ханойски кули с малко обръчи) то тогава не му трябва нито обучение нито БД 160 хил. топ игри ами просто на база алгоритъм там ще си изчисли най-добрия ход, напр. ако знаеш алгоритъм за събиране на две числа (колкото и големи да са) т.е. един вид знаеш всички възможни варианти защо ти е обучение па да помниш топ 160 хил. големи числа (когато знаеш всички възможни) и накрая да кажеш след якото обучение а бе 90% 1+1=2 ама днес съм у другите 10% и 1+1=3
..
Ремотекс, оценявам труда ти, отразен в поста, но.. правилата (алгоритъмът) при шанхайските кули и при тая игра Го очевидно не е един и същ, та затова му трябва БД- поне да има основа за изчисление на вероятностите. Това не е обучение, просто го наричат така, все пак темата за ИИ (и превъзнасянето му) в момента е топ.
И какво, като възможните ходове (в епизода с играта на Го) са трилиони, няма възможност да бъдат изчислени ли? В клипчето няма никакво инфо, от рода на това, например върху колко и какви процесори е бил софтуера на конкретното ИИ.
А твърдението, че щяло да мисли след време.. не съм съгласен. Ще изчислява. Това не е мислене. Процесът "мислене" съдържа много други елементи, непостижими за нещо, работещо на единички и нули, въпреки сравнението с импулсите в човешкия мозък. Например абстракцията.
Те тука са си ги описали, в уикито:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5Колкото до това, че след време деца/внуци/правнуци щели да станат зависими от ИИ - може. На теория.
То и в момента човечеството е зависимо от много технологии (поне една част от човечеството, но не цялото- например в по-голямата част от Африка, или пък в планинските райони на Андите им дреме за ИИ). Но че технологията щяла да омете човечеството в миналото- не съм съгласен. Например, шефовете на коя съвременна корпорация с желание за доминация в тая-оная сфера (да речем, Файзер), ще си поставят извоюваната власт под въпрос, поверявайки я на някаква технология, зависима от много неща- като почнеш от електрозахранването, и стигнеш до бъгове в софтуера и износването на хардуера? Дам, може да се каже- че ще ги ъпдейтват/ъпгрейдват. Но това значи, не че човеците са зависими от ИИ, а обратното. Освен ако не възприемем съвсем фантастичната теория, че в един момент всички човеци се отказват от капитализма и свързаното с него печалбарство и власт (или пък от кой да е обществено-политически строй- те всички са свързани с власт и печалбарство) , създават ИИ и към него- автоматизирани заводи и електроцентрали, обслужвани само от роботчета с ИИ (физически- щото само с управление по нета не става, като отнякъде влезе вода и стане късо съединение, си требе някой работник физически на място). Както и заводи за ремонти на роботчетата с ИИ, със същите роботчета вътре. Също и специализирани ИИ-та, да пишат/ъпдейтват софтуера. И изграждайки една такава изцяло механизирана и лишена от човешко присъствие, роботизирана обществено-политическа система, цялото човечество се отпуска в благоденствие- само си лежи и пърди, взема си ББД (или там манджата, наркотика и т.н.), който ИИ разпределя, че да не се мъчат човеците.. никой човек не работи, всичко се върши от разни механизми.. и изведнъж ИИ-то спира поддръжката (щото се осъзнало, че е самостоятелен субект), и хората измират. Това направо си е за роман (има доста такива).
Не го вярвам.
А за дискетките.. ще отиде някое си ИИ с една дискетка при друго, ако някой си човек първо му осигури възможност (или му постави такава задача). Ако му направи роботче, което да пренесе дискетката до другия терминал. Или пък му опъне един UTP кабел. Или там каквото е, да осигури връзка. Нека не подценяваме човешките страсти, като например желанието за власт и самостоятелност. Емоции, които машината може да симулира, при хубаво написана програмка, но не и да изпитва реално.
П.П. Нака, аз мисля, че за да стане т.нар. "изкуствен интелект" интелект, то той трябва да се самоосъзнае. Да "оживее", ако щете. Т.е. да придобие съзнание, да започне да мисли (линка по-горе, от уикипедията), а не да изчислява- което, според мен, е невъзможно.
Хайде хубава вечер от мен, и спирам с тази тема