Автор Тема: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?  (Прочетена 383908 пъти)

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 7002
    • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #2490 -: Aug 12, 2026, 14:56 »
   Тези,които много се увличат по ИИ рано или късно затъпяват.
На практика всички изследвания доказват това.
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9772
    • Профил
« Отговор #2491 -: Aug 12, 2026, 15:10 »
Амин, големи братко!
Всеки ден се моля за душите на всички ни, но за съжаление, много не устояват на изкушението.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4941
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #2492 -: Aug 12, 2026, 16:03 »
Туй ИИ го величаят единствено в ИТ сферата. И при военните, там с някои уговорки за лобизма. Резонно, изчислителна мощ, вероятности върху база данни.. във всекидневния живот дръжки, просто един балон, като едно време с ковидарлъка- ваксинирайте се бе, какво ще правите без ваксини (ИИ)- вие сте прости, изостанали, не разбирате бъдещето.. и прочие глупости. Имам един близък приятел, в ИТ сферата е, разправя ми, че ако можело да ползвам ИИ, дето щяло да ми систематизира съдебната практика, щял съм с кеф да си плащам за ИИ, щото ми спестявало работа.. глупости на квадрати. Българската правна система не е прецедентна, като американската. Мисъл се иска, не да сочиш готови казуси. Па който иска, нека си плаща.  Ма имало ИИ-та, дето кодели, пък други, дето проверявали кода- ми много хубаво, но пак си остава само в тая сфера, ИТ. ИИ ли ще ми каже що имам постоянна фаза на лампата в офиса, да речем, и ще ми каже де е кутията, откъдето през ключа е прекъсната нулата, а не фазата, или аз трябва да си я намеря.. или пък ИИ-то ще ми каже, че телефонът ми е стар и като го ъпдейтна софтуерно, почва да се прецаква, щото е стар, а ъпдейтите ги правят, за да те принудят да купиш нов телефон- аз си го знам и без ИИ. Или пък ИИ-то ще ми каже, че ако ми светне лампата ABS в колата, може да е това, това и това, че и онова.. аз си го знам и без ИИ, че може да е и това, това, и това, че и онова. Че и още куп неща.

П.П. Да не говорим пък за малоумния тренд из какви ли не медии, изкуственият "интелект" да се приравнява едва ли не на субект с разум и да се рисуват апокалиптични картини как щял бил тунингованият аутокомплийт да управлява цивилизацията.. и прочие балалайки.
« Последна редакция: Aug 12, 2026, 16:14 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2493 -: Aug 12, 2026, 16:49 »
Всеки може да се научи да пише код.
ИИ също.

Ма писането на код не е програмиране и решаване на проблем.
Не е инжинерство.

То и затова стават неразбории, защото всичко е върху база стари решения на стари или не толкова проблеми, не точно на това, което ти е нужно.

Ако кажа на нещото да ми оптимизира търсенето в база данни и да го направи светкавично, много се съмнявам, че ще измисли нещо ново.
Най-вероятно е да копира метода на  Elasticsearch или нещо подобно.

Ето сега едно приятелче иска да прави някакво приложение.
Ще си плати абонамент за ChatGPT и му казах няколко пъти, първо да направи машинарията - базите данни, взаимоотношенията между тях, някакъв прост бакенд след това и да тества, как всичко работи, после да поработи върху фронтенда и интерфейса и така всичко по реда си.
Той се хвана първо с локализацията, щото иска да го пусне на няколко езика едновременно.
С най-несъщественото се хвана първо.
Накрая ще разбере, какво му говорех и защо.
Колкото и да съм любител, поне зная, откъде да почна.

ИИ-то ще му изплюе всичко и най-вероятно нещо няма да работи.
И той най-вероятно няма да може да определи вероятната причина.
И най-вероятно, ако е логическа грешка в архитектурата ИИ, няма да може да я реши. Ако е нещо по кода, сигурно ще го поправи с негова помощ, но иначе…

Колкото до всичко останало - още по-зле е.

Говорят ни от години, как ИИ щяло да замени почти всичката човешка дайност.
И дават някакви срокове.
Не е заменило нито една.
Когато се появи ChatGPT казваха, че до пет години повечето от интелектуалната дейност и работа ще бъдат заменени от ИИ.
Това значи до следващата година.
Остават няколко месеца  :D
Не виждам никакви изгледи да се случва нещо подобно.
« Последна редакция: Aug 12, 2026, 16:56 от 4096bits »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2494 -: Aug 12, 2026, 23:43 »
Няма и да се случи. То и Джет пускаше тука 2022 година едни графики, как щяло  до 5 години 70% от МПС да бъдат електрически (с уговорката, че не и в България). Да, ама не. Не само в България, ами и на световно ниво такова нещо не се наблюдава, няма и да се види в оставащите няколко месеца (до 2027). Ще има едни изгорели бушончета, дали си парите за модерните ИИ и електрички, опс, по модерному инвестирали се, и толкова, фанатизираните фенове се свършиха, след тях и балъците. Средностатистическият гражданин си гледа джоба, не какви балончета му правят.
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2495 -: Днес в 00:45 »
В Китай може би.
Но само там.
Тази година дела̀ на продажба на електричките е чукнал 65%.
Цялостната продажба на превозни средства на ток там е 50%.
Като се очаква до края на годината този процент да е 60%.
Ще трябва време обаче, докато се подмени парка им.
Засега елетрическите превозни средства са малко над 13% дори там.

Но в Китай се строят ядрени централи.
Дори вече започват серийно производство на такива.

За тях няма какво да говорим обаче.
Ние оставаме в миналото, те вървят напред.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 9693
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #2496 -: Днес в 11:25 »
И новите телефони не истават без ИИ:

https://www.vesti.bg/tehnologii/honor-vyvezhda-nova-kategoriia-smartfoni-s-robot-phone-6267401
Активен

Без подпис - най-хубу. Че тука разни цървули мрънкат като дървени философи.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 9182
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #2497 -: Днес в 15:55 »
Повечето големи цигарени производители са американски.
Като "Филип Морис" и др. подобни.

Производители на смърт.    >:D

Когато една компания е достатъчно голяма, не може да се каже, че има народност. Но все пак там стоят английски пари.

Смъртта винаги е бил най-добрия начин за печалба. Затова всичко, което съм изредил, води до смърт. Следващото най-добро е вредното, което пак води до смърт, ама по-бавно. Почти не съществува или направо не съществува морален начин да спечелиш много пари.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #2498 -: Днес в 16:01 »

Това като малки го слушахме за телевизията, после за компютрите, после за телефоните, после за „социалните“ „мрежи“, сега за ИИ, кое ли ще е следващото?

А истината е, че всички тези са източници на информация, което означава, че водят до точно обратното. Синовете ми са по-умни от мен на същата възраст. Много по-умни.

А който не намира начин да се възползва от ИИ (както уточнихме, стига да не е правист), той определено е на загуба. Дори 4096, който отказва да пише подпомогнато код, ползва ИИ за търсачка.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #2499 -: Днес в 16:03 »
Няма и да се случи.

Може да не е веднага, но ще се случи. Това е още един шпионин до теб. Щом говорим за шпиониране, ще намерят начин да ти го наложат.

Стана така, че в момента бивш зелен радикалист като мен се опитва да реши нерешимата задача, как да е по-малко опасен за природата, но да не попада в тази мрежа.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #2500 -: Днес в 16:07 »
Туй ИИ го величаят единствено в ИТ сферата.

Величае го всеки, който го е опитвал. Няма как ти да си по-умен от един компютър. Дори в твоята сфера, все някога ще навлезе и изтика по-младите ти колеги, които сега са черноработниците.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2501 -: Днес в 16:14 »
Аз го опитах и хич не го величая. Даже писах назад в тая тема, кое и как съм опитвал, от личен опит. И хора от близкия ми кръг имат същите впечатления.
Пък който си го харесва, нека си го ползва, ако ще и платените версии, всеки си решава за себе си, аз против нямам, нито пък искам да го забраняват/махат/ограничават и т.н. На който му върши работа, нека си бачка с ИИ.
Адвокат с ИИ не се става, а с мислене. Е, става се и ако имаш тати/бати с разработена кантора, да те вземе под крило с готова клиентела.. аз съм почнал от нулата, първи юрист съм в родата, и вероятно ще съм последен, синовете се насочиха към техническите професии. Първите 1-2 години беше много трудно. Но и да ги имаше тогава сегашните ИИ-та, нищо от тях не би ми било от полза.

П.П. Компютърът не е умен, това е машина с изчислителна мощ. Може да смята много по-бързо от човек, но това не го прави умен. Да, вярно сегашните телефони ги наричат смартфони, но това не ги прави умни в истинския смисъл на тази думичка.

П.П.П.

...
А който не намира начин да се възползва от ИИ (както уточнихме, стига да не е правист), той определено е на загуба. Дори 4096, който отказва да пише подпомогнато код, ползва ИИ за търсачка.

Има и други професии, не само свързаните с компютри (макар че и моята е свързана с тях, в някаква степен). Не виждам с какво ще помогне ИИ например на ел. техник, който се опитва да разбере логиката на мрежата в някоя стара сграда, да речем - напр. защо постоянно гърмят някои бушони.  Или на механик, който трябва да извади скъсан болт от двигател. Или пък на нашия варненски кмет, като падне зимата снега и пак се окаже, че зимата го изненадала- айде, това последното е шега :)  Тук се иска мисъл, разсъждение. А машината не мисли, не разсъждава.
Разбира се, писал съм го и преди- има си ИИ-то сферите на приложение, но далеч не навсякъде.
« Последна редакция: Днес в 16:48 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2502 -: Днес в 19:31 »
ИИ не е источник на информация.
Лъжат.

Каквото и да кажат, лъжат.
Не веднъж съм ги хващал.

Като съм питал, защо лъжат, казват, че отговора е базиран на данни, които са отпреди еди колко си време.

Дори и за търсачка да ги ползваш, пак лъжат.
От известно време предоставят източниците си, откъде са изровили информацията.
Може да ги отвориш и да провериш.
Това и правя.

Ако ги питаш за код например също лъжат.
Питам ги за кодене отново като търсачка, защото не зная наизуст всички вградени функции и библиотеки или пък такива на трети страни и методите им.
И като удариш табулация в терминала или редактора и въпросната функция, метод или клас липсват.

Като цяло, може да спестят време, но може и да ти загубят време.
Прибягвам до ИИ за търсене, когато startpage не ми върне това, което искам още на първата страница.
Ако не се случи, не зная, колко надолу ще е желаната информация и директо задавам въпрос на perplexity например.
Там засечки много рядко има.

Но отново, трябва да си конкретен, какво точно търсиш.
Забелязал съм, че и на запетиайките обръщат внимание, тяхната кожа.

Например, благодарение на ИИ добих доста добра представа, какво е QML, разбрах, че може да се ползва в комбинация с Javascript, което води до това, да направиш много плавни анимации в интерфейса при Qt, ако искаш нещо такова и може много приятни програмки да се създадат.
Откъм потребителска гледна точка - визия, смяна на интерфейса в движение с плавни анимации и направо ти е кеф после да ползваш програмата. Графично чудеса може да правиш с интерфейса.

Благодарение на ИИ всичко това го разбрах за 20 минути.
Ако бях седнал да чета документация, до тези работи сигурно щях да стигна след седмица, например.
Защото обикновено се минава през основните неща, а лъскавите ги оставят за накрая.

Като всичко това ме наведе на съвсем различни идеи за визията и поведението на нещо дребно, което  в момента си правя за лична употреба.
Ако не бях питал ИИ за QML (а тази простотия съм я виждал още преди години в Qt Designer и си мислех, колко тъпо решение). нямаше да разбера, какво е възможно и нямаше да зная, как са направени някои неща, които съм виждал.

Да, ИИ е полезно.
Но не и по начина, по който повечето хора си мислят - даваш му задача и ти изплюва приложението готово. Или пък информацията пресята и дестилирана до основните положения.

Не можеш да разчиташ на ИИ да направи нещата вместо теб.
Дори да го направиш и да ти докара нещо що-годе работещо, няма да е твоята идея, ще трябва да правиш един или друг вид компромиси и накрая ще промениш собствената си идея и визия, за да пасне на готовото решение, за да не трябва да го преправяш.
Ако работи, ще се примириш с това, което ти е дадано.

На мен това не ми изнася.
« Последна редакция: Днес в 19:35 от 4096bits »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5892
    • Профил
« Отговор #2503 -: Днес в 20:09 »
Аз наминах само да ви пусна сводката от "фронта" от днес 13 Август - белким ви отвори очите

Мобилен гид води туристите сред гробовете на Бетовен, Моцарт и Щраус във Виена - предлага обиколки на 20 езика

Хонконг пусна първия самоуправляващ се минибус
Активен