« Отговор #814 -: Apr 22, 2022, 16:17 »
То стана бая офтопик, но по темата за асфалта.. Герберастите си активираха всичките фирми, да си изкарат работниците на улицата, да протестират. Не им плащали.
Тук като гражданин на тая държава, съм съгласен с работниците от герберастките фирми- не са им платени заплатите, които са заработили по строежа на пътища. Положили са труд, пропускам некачественото строителство- то не е заради работниците- и не са получили възнагражденията си.
Но, като адвокат, имам два въпроса:
Първият е- а защо следва Държавата да им плаща заплатите? Хората работят по трудов договор с ГЕРБ ЕООД. ГЕРБ ЕООД сключва договор с Държавата. Но заплатите на работниците не се дължат от Държавата, а от ГЕРБ ЕООД. Ако се стигне до спор, то работниците трябва да питат ГЕРБ ЕООД защо не им плаща заплатите, а не Държавата. Оправданията с Държавата са смешни и пропагандистки- ти, дриШльо, като нае работници, трябва да им плащаш, тая отговорност е твоя, а не на този, с който си сключил договор.
Тук да речем, че герберастите са казали на бригадирите - ами вижте какво, ние имахме някакви плащания, после ни ги спряха. Ама те спряха точно парите за вас, това, което взехме, си е за нас, та затова сега трябва да ревете срещу Държавата.
Вторият ми въпрос е свързан с първия- а защо тия работници не съдят ГЕРБ ЕООД за неплатените им заплати? Сега някой умник може да каже- ами то пари струва, съдебни такси.. Да, но трудовите дела (тези за неизплатени трудови възнаграждения) са освободени от държавни такси. Адвокати колкото искаш- тежкарите адвокати ще си искат възнаграждения на джоб, някой средна ръка ще им напише молбите безплатно, защото покрай толкова много работници, освен трудовите дела, които ще спечели, ще спечели популярност, нова клиентела покрай доволните работници и куп още бонуси.. Друг е въпроса, какво ще вземеш от ГЕРБ ЕООД, дори и да ги осъдиш (ще я прехвърлят бързо на клошар), но разсъжденията ми са принципни и общи, по тоя казус.
До какъв извод стигам аз? Ами че герберастите шантажират собствените си работници, за да изнудват правителството за още асфалтови пари, които ще отидат в техните джобове, пътищата пак ще са супурнайсто качество, а до работниците пак няма да стигне лев.