За Револют- пак си има банкови сметки, те са в Литва. От нета-
"Revolut Bank UAB е лицензирана от Европейската централна банка и е регулирана от Банката на Литва." Т.е. в ЕС. Въпрос на време е, ако си длъжник в БГ и те усетят, че имаш револют, да почнат да ти праскат паричките там. От известно време в ЕС се работи по тая тема и вече е налице възможност, ако си в една страна от ЕС, и имаш длъжник в друга страна в ЕС, чрез една съдебна процедура вътре в ЕС (няма да се отпускам в подробности, че ще стане ферман), да си вземеш паричките от банковите сметки на длъжника си в другата страна от ЕС. Това рано, или късно, ще засегне Револют, тъй като на практика ти ползваш банкова сметка в Литва, щом ползваш Револют. Въпросът е, дали кредиторът ти, ще знае, че имаш Револют. Сега някой може да каже- ами отде ще ми знае акаунта там- да, и това го има, но като ти има установъчните данни, винаги може, чрез една съдебна поръчка, от БГ да запита литовските власти има ли такова човече там, и те ще отговорят. Дам, бавна и скъпа процедура е, но напълно възможна. И пак казвам- в ЕС все повече се работи (юридически) в посока дълговете към човечЕ от една страна, да може да се събират в другата страна. И водещото не е, пича от Австрия да си събере паричките от сметката (тая револют) на пича във Франция, а да може държавата Австрия, да си събере паричките от сметката (револют) на длъжника във Франция. Но покрай държавните вземания, механизмът ще се ползва и от частниците, щом тръгне веднъж. Засега револютът е уж недосегаем, въпрос на време е да му го нахендрят.
За Пейпал и Страйп не знам- само предполагам, че и те ползват някакви банкови сметки. Никога не съм се докосвал до тия две системи за разплащания. За Револют знам от клиентите (и от малко допълнително инфо из нета)- доста от тях го ползват.
П.П. Ако си самоосигуряващ се (както съм аз), просто ще ти запорират банковата сметка, и ако дойдат пари по нея, ще ги приберат, пък ти после се обяснявай, че са на клиенти. Или пък, че месечно вадиш по-малко от МРЗ. Несеквестируемостта важи за заплата от трудово правоотношение (до размера на МРЗ), или доход, при същия размер, но при самоосигурените такова нещо няма- трудово правоотношение. Като ти ги вземат, после ти си доказваш, че месечният ти доход, който не е работна заплата, а от други източници, е под размера на минималната работна заплата и затова трябва да ти върнат обратно прибраните, примерно 400 лева от сметката, хонорар по някакъв граждански договор. На практика така става.
П.П.П. Е, при моята категория самоосигуряващ се (адвокат) има едно нещо- правиш си адвокатска сметка по Закона за адвокатурата и тя не може да бъде запорирана от частни лица (разбирай банки, фирми за бързи кредити). Такава сметка може да запорира само държавата (НАП).
За другите самоосигуряващи се- идва ти по сметката хонорар от граждански договор, но имаш запор от ЧСИ, с взискател някоя банка, или колектор- дръпват ти паричките и толкоз, в общия случай. Ако трябва да пиша изключения (има и такива), ще стане мегалекция и честно казано, нямам сили за такова нещо. То и дотук стана бая длъжко, за което се извинявам. Основното е, че като самоосигуряващо се лице, принерат ли ти нещо от сметката, твой кахър е да доказваш, че месечните ти доходи са под размера на МРЗ и трябва да ти върнат взетото (ако е под тая сума), или евентуално да вземат само това,което е над тая сума (МРЗ) - ако да речем, са ти прибрали 1500 лева.
П.П.П.П. Разбира се, всичко това го избягваш, като работиш кешово и внимаваш, един хонорар по един договор да не прехвърля 10 000 лева - защото това е таванът за кешово разплащане у нас по сделка. Ако надвишиш и те гепят от НАП, глобата е по 25% от сумата, за двете страни- платилият и получилият. Е, говорим за сделки/граждански договори, които поне една от страните осчетоводява и декларира. Иначе ако си се разбрал "на уста" да напишеш някакъв код за някоя си фирма, пък тя да ти плати едни кешови ако щеш и 50 000, пък да си представи продукта като собствена разработка (т.е. няма да осчетоводява и да декларира като разход към теб тия 50 000), пишеш кода, предаваш го, вземаш торбата и ти си човека, да речем

ЧувАл съм, че се случват такива работи, от тоя-оня при случайни разговори, чиито имена, време и конкретна тема вече не помня.