Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 197825 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4144
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #2085 -: Nov 24, 2024, 15:21 »
Пак ретранслация на миндживизми, със съвсем лека редакторска намера.
А какви са тия чорбари? Навремето викаха така на привържениците на ЦСКА, не знам защо.
Активен

malin1

• Напреднали
  • Публикации: 694
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Openbox
    • Профил
« Отговор #2086 -: Nov 24, 2024, 19:12 »
Идва от "чорба, каша, топъл хляб".
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4281
    • Профил
« Отговор #2087 -: Nov 25, 2024, 02:40 »
защо реших(те) че аз съм го писал - аз по принцип всички цитати и чужди изказвания ги правя с наклонен шрифт (в см. че к'вот и да ка'ете за тях... само ке ми накривите капата)  8) 8) 8)

П.П. А ЦСКА бяха "чорбари" щото беха на издръжка т.е. на изхранване към минстерството на зелените чорапи и чорбата (навремето още нямаше кинти у тях и там едно друго за разкешване, .. тук-таме некой ГСМ да поизточат малко гориво и да го напълнят с вода и накрая като ги закриха се оказа че вътре само чиста водичка останало е те т'ва и Джизъса не го мое, оня най-много водата на вино да направи, може би Мехмет или как беш е там оня другия Мо'амед да е можел да прави от нефта вода, че там у пустинята де да копнеш за вода все нефт излазя ..ама нека някой по запознат да каже)
« Последна редакция: Nov 25, 2024, 02:45 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2088 -: Nov 25, 2024, 10:23 »

За чорбата- явно военните се имат предвид.
Сефте чувам, източени ГСМ да се допълват до необходимото количество с вода в резервоарите(без значение складови, на автомобилите, или др. техника). Имам предвид военните. Аз служих във флота (корабните двигатели са дизели, в общия случай, както и всички корабни/брегови генератори) и разното персонал си крадваше нафта. Но липсите се оправяха с т.нар. "пепеер"- т.е. преглед и превъртане. Такова мероприятие по устав трябваше да се прави периодично, когато корабите са в базови условия (по спомен на седмицата веднъж, но не съм сигурен). Но ако двигатели и генератори, както и всички други механизми, трябваше да работят час, да речем, ги запускаха за по-малко и икономисаната нафта отиваше в друга посока. И липси няма. В книгата се пише- работило еди си кое 1 час, толкоз разход нафта..
Това вода в нафтата.. дизеловия двигател отива на кино, а после на що големи началници (като почнем от командира на кораба и механика и нагоре вече от бреговите- командирите на дивизиона, на поделението, на базата ) ще им хвръкнат пагоните..
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #2089 -: Nov 25, 2024, 10:50 »
.... преглед и превъртане. Такова мероприятие по устав трябваше да се прави периодично, когато корабите са в базови условия (по спомен на седмицата веднъж, но не съм сигурен). ...
В РТС, БЧ1..4 се правеше всеки ден, без събота и неделя. Но в БЧ5 нямам идея колко често са се палели разните агрегати и двигатели. Хеле пък на СКР проект 50 двигателите са съвсем друга бира :)
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2090 -: Nov 25, 2024, 14:42 »
Ласков, и аз бях БЧ-1, рулеви  :) . Не се сещам РТС-а колко пъти си палеше станцията.. въпреки че по едно време и неговите функции изпълнявах, като се уволни старият, докато дойде новият.. на малък катер бях (двигателите бяха два танкови дизела). Авторулевия и свързаните с него механизми (напр. жирокомпаса), също 1 път седмично, без да отчитаме там периодичните К1- такъв спомен ми е останал. То накрая преди уво-то се правеше и по 1-2 пъти в месеца макс, щото се пенсионираха част от екипажа, и нямаше хора, още не бяха назначили нови от кадровите. Бяхме останали 5 матроса и 2-3 старшинки. Машинарията на БЧ-5 само един път в седмицата, по спомен, но колко са писали в машинния дневник, не знам :) Но съм виждал по нощите, как се смъкват от борда туби. А за разликата от писаното в машинния дневник и реалното отработено, като часове, ме светна наборчето- моторист.
П.П. Дам, СКР-ите рядко опушваха гавана.
« Последна редакция: Nov 25, 2024, 15:07 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2091 -: Nov 25, 2024, 19:02 »
ЧСИ да си на днешно време - щели да влизат и в класните стаи вече
https://clubz.bg/155942
брех откъде 120 хил. младежи (дето още не са замминали на гурбет)
а като стигнат до пенсия колко ли (още) ще задлъжнеят (с брада и без брада - все тая, както казват старите евреи)
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2092 -: Nov 25, 2024, 19:18 »
То пък голям келепир гурбета, масовката е в заводи за консерви, миячи, чистачи, разносвачи и по евронивите (нискоквалифицирана работа).
ЧСИ да се молят да продължават тия кредити, че отде ще залебват иначе :D
Ама тъй ще е, като се набляга на консумацията- да е ново, още по-ново, най-ново..
Има и един друг момент- бая голяма част от тия бързи кредити се отпускат на тъмнозелените. Там си е цяла далавера- теглиш и не връщаш, бате, нема ко да ти земат, нищо на твое име, сосиално слаб.. а как им ги отпускат, се чудя. Виждал съм джугалята да продават пред "Технополис" чисто нова техника- телевизори и др., които са взели току-що на изплащане, на 2/3 от цената в магазина. Естествено, без намерение да си изплащат вноските.
П.П. Абсолютната давност е 10 години, за кредитите. Относителната- 5, ако никой не извади изпълнителен лист и не тръгне да си търси кредита, след 5 години отива в канала. Всяко едно действие, насочено към събиране на кредита, удължава давността с 5 години, но общо не-повече от 10. До пенсия ще е погасено по давност задължението  :)
Има и едно нещо, наречено "несеквестируемост"- могат да ти вземат от заплатата/пенсията, само това, което е над минималните такива (конкретно за кредитите). Т.е. ако работиш официално на минималната заплата, или си пенсионер (доп. с тая пенсионна сума- минималната РЗ), не могат да ти я пипат.

Доп. Ама хич не е за чудене, че кьораво и сакато тегли бързи кредити.. покрай офиса ми всеки ден, от разни небанкови институции (фирми за бързи кредити, малки, от сорта 500-1500 лева) има налепени листовки и често срещана фраза в тях е "Възможност за отпускане на кредит дори и при лоша кредитна история".

Та това, за което говори Дичев, са именно бързите кредити. От банка ти отпускат кредит, след 1000 проверки и един куп документи, вкл. и заплатата ти да минава през тях (или ипотека на недвижимо имущество).
« Последна редакция: Nov 26, 2024, 18:06 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7787
    • Профил
« Отговор #2093 -: Nov 26, 2024, 08:09 »
Говориш за заплата, но ако си самоосигурен?
Ако имаш просто доходи, без да си на заплата?

Как ще ти ги вземат, като не знаят, колко взимаш?
Ако не е по банкова сметка или ако е към финансова институция от рода на PayPal, Revolut или Stripe?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2094 -: Nov 26, 2024, 17:33 »
За Револют- пак си има банкови сметки, те са в Литва. От нета- "Revolut Bank UAB е лицензирана от Европейската централна банка и е регулирана от Банката на Литва." Т.е. в ЕС. Въпрос на време е, ако си длъжник в БГ и те усетят, че имаш револют, да почнат да ти праскат паричките там. От известно време в ЕС се работи по тая тема и вече е налице възможност, ако си в една страна от ЕС, и имаш длъжник в друга страна в ЕС, чрез една съдебна процедура вътре в ЕС (няма да се отпускам в подробности, че ще стане ферман), да си вземеш паричките от банковите сметки на длъжника си в другата страна от ЕС. Това рано, или късно, ще засегне Револют, тъй като на практика ти ползваш банкова сметка в Литва, щом ползваш Револют. Въпросът е, дали кредиторът ти, ще знае, че имаш Револют. Сега някой може да каже- ами отде ще ми знае акаунта там- да, и това го има, но като ти има установъчните данни, винаги може, чрез една съдебна поръчка, от БГ да запита литовските власти има ли такова човече там, и те ще отговорят. Дам, бавна и скъпа процедура е, но напълно възможна. И пак казвам- в ЕС все повече се работи (юридически) в посока дълговете към човечЕ от една страна, да може да се събират в другата страна. И водещото не е, пича от Австрия да си събере паричките от сметката (тая револют) на пича във Франция, а да може държавата Австрия, да си събере паричките от сметката (револют) на длъжника във Франция. Но покрай държавните вземания, механизмът ще се ползва и от частниците, щом тръгне веднъж. Засега револютът е уж недосегаем, въпрос на време е да му го нахендрят.
За Пейпал и Страйп не знам- само предполагам, че и те ползват някакви банкови сметки. Никога не съм се докосвал до тия две системи за разплащания. За Револют знам от клиентите (и от малко допълнително инфо из нета)- доста от тях го ползват.

П.П. Ако си самоосигуряващ се (както съм аз), просто ще ти запорират банковата сметка, и ако дойдат пари по нея, ще ги приберат, пък ти после се обяснявай, че са на клиенти. Или пък, че месечно вадиш по-малко от МРЗ. Несеквестируемостта важи за заплата от трудово правоотношение (до размера на МРЗ), или доход, при същия размер, но при самоосигурените такова нещо няма- трудово правоотношение. Като ти ги вземат, после ти си доказваш, че месечният ти доход, който не е работна заплата, а от други източници, е под размера на минималната работна заплата и затова трябва да ти върнат обратно прибраните, примерно 400 лева от сметката, хонорар по някакъв граждански договор. На практика така става.
П.П.П. Е, при моята категория самоосигуряващ се (адвокат) има едно нещо- правиш си адвокатска сметка по Закона за адвокатурата и тя не може да бъде запорирана от частни лица (разбирай банки, фирми за бързи кредити). Такава сметка може да запорира само държавата (НАП).
За другите самоосигуряващи се- идва ти по сметката хонорар от граждански договор, но имаш запор от ЧСИ, с взискател някоя банка, или колектор- дръпват ти паричките и толкоз, в общия случай. Ако трябва да пиша изключения (има и такива), ще стане мегалекция и честно казано, нямам сили за такова нещо. То и дотук стана бая длъжко, за което се извинявам. Основното е, че като самоосигуряващо се лице, принерат ли ти нещо от сметката, твой кахър е да доказваш, че месечните ти доходи са под размера на МРЗ и трябва да ти върнат взетото (ако е под тая сума), или евентуално да вземат само това,което е над тая сума (МРЗ) - ако да речем, са ти прибрали 1500 лева.

П.П.П.П. Разбира се, всичко това го избягваш, като работиш кешово и внимаваш, един хонорар по един договор да не прехвърля 10 000 лева - защото това е таванът за кешово разплащане у нас по сделка. Ако надвишиш и те гепят от НАП, глобата е по 25% от сумата, за двете страни- платилият и получилият. Е, говорим за сделки/граждански договори, които поне една от страните осчетоводява и декларира. Иначе ако си се разбрал "на уста" да напишеш някакъв код за някоя си фирма, пък тя да ти плати едни кешови ако щеш и 50 000, пък да си представи продукта като собствена разработка (т.е. няма да осчетоводява и да декларира като разход към теб тия 50 000), пишеш кода, предаваш го, вземаш торбата и ти си човека, да речем ;) ЧувАл съм, че се случват такива работи, от тоя-оня при случайни разговори, чиито имена, време и конкретна тема вече не помня.
« Последна редакция: Nov 26, 2024, 18:19 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2095 -: Nov 26, 2024, 23:02 »
Те затова хората ще минат на биткойн  ;D

П.П. Аз за ГСМте имах предвид ония запечатаните за ..когато стане голямата патаклама си спомням че преди години като (ги) закриваха - армията де (и разкешваха) и там големите резервоари се оказаха пълни догоре с вода а горивото като по-леко плуваше отгоре един два пръста само т.е. те там за да източат и проверките да си вървят си е требело като топнат там пръта или к'вото топват (то предполагам е както се мери нивото на маслото в колата)и да смаже там най-горната отметка малко масълце... явно (и тях) са ги проверявали на тъмно  ;D
даже беше толкоз отдавна че помня че в пресата го четох (нямаше нет още) ..а не ми се рови сега да питам българско ИИ - веднага ще си (ги) измисли, даже ще почне да лъже като очевидец  :D и стари вестници да печата

П.П.П. Някой знае ли как на Опера да забраня Alt клавиша да НЕ отваря менюто, по принцип при бозата Алт само фокусира менюто а тия тъпанари направо го отварят и както си превключваш с Алт-Таб и цъкаш и ..каквото си нацелили по тъпото меню  >:(
« Последна редакция: Nov 27, 2024, 00:30 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2096 -: Nov 27, 2024, 01:42 »
Добре, ще се разберат с Револют, обаче колко ще ти вземат?
Ако си в чужбина, по българската минимална заплатка ли ще смятат и ще ти вземат всичко останало или по някакъв друг механизъм?
Щото в другата държава петстотин евро няма да те оправят до никъде.
Или ще е по тамошното законодателство?
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2097 -: Nov 27, 2024, 01:54 »
П.П.П. Някой знае ли как на Опера да забраня Alt клавиша да НЕ отваря менюто, по принцип при бозата Алт само фокусира менюто а тия тъпанари направо го отварят и както си превключваш с Алт-Таб и цъкаш и ..каквото си нацелили по тъпото меню  >:(
В настройките отиваш на Advanced ( най-долу в настройките ) и там доста надолу превърташ и ще видиш Shortcuts
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2098 -: Nov 27, 2024, 02:41 »
В настройките отиваш на Advanced ( най-долу в настройките ) и там доста надолу превърташ и ще видиш Shortcuts

и там ходих - няма го там, там е смао Alt-F (Main Menu) Alt+XXX не ми пречат, чистия Алт дето е прихванат ми пречи, никой друг бразуър не прави така (при смяна с алт-таб като се падне новия джам да е на браузъра и да ти пада менюто, което закрива половинта екран и повечето  автоматинчо цъкат и 50/50% е връз менюто)
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2099 -: Nov 27, 2024, 02:59 »
Да, видях, за какво говориш.

И се поразтърсих.
Хората се молят за решение на това от сигурно десетилетие и отгоре.

Имаше дори едно предложение за Джаваскрипт, който да елиминира поведението на клавиша по подразбиране, обаче вече не работело?

Едно нещо, което ми минава е, да отваряш Опера в друг работен плот.
Второто го прочетох някъде. Преди да отпуснеш ALT, да натиснеш и CTRL например. Опера няма да разпознае тази комбинация и няма да направи нищо.
Активен