Я да разбъркам картите у извънтемието с малко технически въпроси

Ремонтирах един стар китайски винтоверт (дожаля ми да го изхвърля- механичната му част е ОК), по-точно смених му батериите. 8 батерии, всяка по 1,2 волта, 1200 милиамперчаса, никел-кадмий, свързани последователно- общо 9,6 волта. Купих новите батерийки. Купих си от Тему и една китайска джаджа за точкови заварки, евтинджос, ама пък се справи- заварих батерийките с лента 0,2 мм. Събрах ги в кутията, винтоверта тръгна, дотука всичко ОК. Но ми възникнаха няколко въпросчета за инженерно образование, каквото нямам

Зарядното за тоя винтоверт е дърто - няма индикация, кога батерията е заредена. На корпуса му пише за изходящо 12 волта, 400 милиампера. Имаше някаква формула, по която се пресмяташе времето за зарядка, като се знаят милиамперчасовете на батерията (ако не съм се объркал нещо, понеже при мен са свързани последователно осем по 1200 мАч, демек общото пак си 1200 мАч, а волтажа се събира, и става 9,6), и мА на зарядното (в случая- 400), с която можеше да се пресметне времето за зарядка, ама каква беше тая формула, някой може ли да помогне?
И втори въпрос- замерих и волтажа на зарядното (на изхода,
без товар) и прибора показа 17,21 волта, при изписано на корпуса за изходящо- 12 волта. Не се съмнявам в прибора, хубав е. Това 17,21 волта не идва ли много, няма ли да скапя така и новите батерийки?
Не е ли заминало това зарядно, с тия 17 и кусур волта?
Доп. Понеже продължавам да си играя, вързах директно една аатомобилна крушка H4 (12V, 55W) към полюсите на новата батерия за винтоверта, с идеята да я изтощя до дупка и да я заредя после догоре (нали не е като литиево-йонните, да зареждаш когато си искаш). 18:20 часа я свързах, умря окончателно 18:41 часа. 21 минути под постоянен товар 55 вата, на мен ми изглежда ОК. С уговорката, че
не знам колко вата е винтовертът- всичките му етикети отдавна са се изтрили.
Намерих си и каклулатор за зареждането:
https://fuhuhu.com/bg/math/batteries-charge-time.htmlДоколко е верен, не знам, та ако някои има познанията, да предостави формулата, моля

Според тоя калкулатор, зарядката ми трябва да е 3 часа, при 1200 мАч на тази батерия (осемте елемента вързани последователно) и написаните на етикета на зарядното 400 мА.
Безпокои ме най-вече въпросът с волтажа на зарядното- 12 по табела, на практика- 17 и отгоре.