Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 317323 пъти)

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4807
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #4455 -: Днес в 00:27 »
У нас емитирането на акции (т.е. образуване на АД, или създаването на АД) е начин да увеличиш парите на управляваното от теб търговско дружество, без да влагаш собствените си (като физическо лице)- емитираш 100 акции по 1 лев всяка, примерно 100 човека ти ги купуват, ей ги 100 лева чужди пари влизат в търговското дружество. Е, вярно, гледаш съвета на директорите в АД да са твои хора и да не емитираш толкова акции, че да  се окажат в чуждите ръце повече от 50 % от капитала, че ще те шибат през общото събрание на акционерите, може и да ти махнат хората от борда на директорите, и управлението на натрупаната парична маса да излезе от ръцете ти..
А това, на което викат "пазарна капитализация" на дадено АКЦИОНЕРНО дружество, какво е- примерно днес Гошо АД имало пазарна капитализация един милион (както го пишат джурналята из разните сайтове)- този милион наличните му пари и/или дълготрайните материални активи- примерно сгради, коли- ли е, или цената на акциите на Гошо АД днес? Защото ако е последното, е, меко казано, недействително, според мен.

Това и тук го има но е различно когато е частна компания спрямо публична такава (т.е. на борсата) при "честните" частници като тръгне да поема вода "корабът майка" и.. спасяването на давещите се е дело на самите давещи се (независимо кой му е най-голям.. в борда на директорите или събранието на ационерите.. дялът) докато при публично търгуваните компанни... стоковата борса е точно за това - да омекотява ударите (независимо от коя посока)
Не знам защо у БГ-то няма... всъщност  не се ли появиха вече инвеститори (venture capitalists) но не само за начинаещи компании.. тук съм виждал от 1-10 млн за начинаещи, ни от 30-100млн инвестиции в развити но все пак частни компании (вкл. и повече от 100 млн - поне до 300 съм виждал лично) макар че то над определена цена/сума предпочитат да станат публични
Активен

kuunlaaksot

• Напреднали
  • Публикации: 317
  • Distribution: CRUX
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #4456 -: Днес в 01:22 »
я скийти по тая древна и културно богата страна, Индия, какви фестивали имат:

Inside India's Poop-Throwing Festival!

https://youtu.be/_WsPZC1-TLo

Активен