Вече не се учудвам, че света е на това дередже.
Някакъв в Twitter излиза с този аргумент, защо Иран били толкова лоши и трябва да бъдат бити и сменени.
https://www.allianceofiranianwomen.org/laws-that-apply-to-women-in-iran/
Извадих набързо иранската конституция и се оказа, че няма нищо подобно в нея.
Нито намек дори за нещо такова.
Обаче американеца ( нали системата показва, кой откъде пише ), изобщо не си направил труда да провери и вярва идиота сляпо на всичко.
А може и бот да е бил, не зная.
Хич не съм фен на някакви шериатски държави, но това почерненото ми се наби в очите, от линка:
The age of criminal responsibility, under article 1210(1) of Iran’s Civil Code, is set at fifteen for boys, but only nine for girlsНяма как criminal responsibility да бъде в Civil Code, т.е.
наказателна отговорност в
граждански кодекс. За наказателната отговорност при иранците има Islamic
Penal Code of Iran, т.е. ислямски
наказателен кодекс.
Ей- така се раждат фейковете. А конкретно тоя член 1210 (въобще цялата глава) от иранския граждански кодекс (Civil Code of the Islamic Republic of Iran) касае попечителството/запрещението/настойничеството и пълнолетието, което, да, за момчетата е написано 15 лунни години, за момичетата 9 такива (доста варварско).
Туитърмена вероятно е питал някой изкуствен "интелект" и му е репостнал глупостите за наказателната отговорност, обективирана в граждански кодекс. Писах аз, че ИИ не става за правната сфера