Ами има такова нещо, казват му "независим кандидат" - там за Джордж Вашингтон имам предвид. Детайли не знам, не съм много по Изборния кодекс- спрях отдавна да го чета, че то стана практика- преди всякакви избори, там все нещо се бара (и недобарва).
Това early voting го разбирам като гласуване преди датата на изборите- не, няма такова нещо тук.
А каква е тая активна регистрация? Предполагам, нещо като регистрация, че на тези избори ще гласуваш, а като се регистрираш активно, искат ли документ за самоличност? Или е там нещо по нета с КЕП?
Да, у нас може с шофьорска книжка, тя е документ за самоличност от бая време.
П.П. У нас работодателя ти удържа данъците, върху доходите, които ти получаваш от него. Ако имаш и друг работодател, той ще ти удържа само "неговото си"- т.е. вземаш от първия 100 лева, той на тях ти слага 10% данък, вземаш от втория 500, той върху тях 10%. Това, ако работиш на 2 места. За осигуровките е малко по-сложно, може да се наложи да си довнасяш. Ако работиш на 1 място, е ясно.
П.П.П. Да си намериш партия, а не "независим", е друга игра. Партията, ако прескочи някакъв процент, сега по спомен 3 ли беше, или някъде там, взема субсидия. Самси независимият- не. Простото и Кокора, като ни ги натресоха, ползваха първоначално някаква партийка- мандатоносител, Волт, или нещо такова, по спомен, вече съществуваща. Че парата от субсидията не е за изпускане, пък още нямаха своя си.
Ей тука, малко нагледно, с 20-годишна и кусур давност, какъв е кярът от партийка-мандатоносител, пример от предните жълтоцветни партийци (НДСВ), все-още към тогавашния момент без собствена партия:
https://www.168chasa.bg/article/7503074За държавната пара си трябва партийка. Па ако ще да е с 5 члена- ама регистрирана. Щото като са близко изборите, може да не успееш с регистрация на собствена. И там вече договорката за субсидията, колко за мандатоносителя и колко за тоя, който ползва мандатоносителя- тя обикновено остава скрита