Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 486839 пъти)

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 9141
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #5625 -: Днес в 08:52 »
Вярвате ли го това че ще се случи и ще заработи ? Аз  не мисля че е нещо положително:

https://fakti.bg/bulgaria/1055538-kzk-predlaga-darjaven-nadzor-na-pazara-na-goriva
Активен

Без подпис - най-хубу.

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9422
    • Профил
« Отговор #5626 -: Днес в 10:09 »
Вярвате ли го това че ще се случи и ще заработи ? Аз  не мисля че е нещо положително:

https://fakti.bg/bulgaria/1055538-kzk-predlaga-darjaven-nadzor-na-pazara-na-goriva
Няма да проработи.
В статията се засяга само една мярка за отлагане ръста на цените на горивата.
Но не става ясно, каква конкретно е мярката.
Това, което четем е един мишмаш от думи, от който не се разбира нищо.
Всички останали мерки са просто мониторинг.
Цялата публикация е с цел да се вмени идеята, че правителството има какво да направи и знае, какво прави.

Нямат какво да направят и не знаят, какво да направят.
Не зависи от тях.

Цените на горивата са пряко следствие от цените на петрола.
А петрола се продава чрез фючърси. (това са предварителни уговорки за доставки на петрола на предварително договорена цена)

На фона на все по-ясните изгледи, че войната срещу Иран няма да спре (Тръмп не може да си позволи унижението да признае, че САЩ са победени поне до Ноември - до изборите - и да приключи войната) тези цени ще растат.

В публикацията се говори единствено за осигуряване на горива, не за овладяване на цените.
И тук вече сериозно може да се говори за спирала.
При увеличаване на цената на горивата, всички останали цени растат.
Потреблението се свива.
Ще фалират фирми и хора ще остават без работа.
Всичко това води до по-малък приход в бюджета.
Осигуряването на горива обаче - за да може изобщо да фунционира държавата - ще е все по-нарастващ разход. При все по-понижено потребление, а от там и приходи в хазната.
Изходът?
Кредити.
От един момент нататък, това ще е неовладяема ситуация и ще се влиза в дългови спирали.
И няма да е само България.

Европейските идиоти не осъзнават, в какво положение сме.
Все повече скачат и викат срещу Русия, Германия дори обяви, че Русия им е вечен враг ( не помня кой от идиотите на власт там се изказа така) и по всичко изглежда, че ЕС и европейската част на НАТО се готви за реална война с руснаците.
Обаче няколко неща не идват до акъла на политиците в Евопата. Военните със сигурност са оценили правилно картинката, но онези едва ли ще слушат.
Това, което направи Иран с Протока на Хормуз, може да направи и Русия.
Това, което Американците с европейско съдействие направиха със Северен Поток 2, руснаците могат да направят с всички петролни и газови линии към Европа.

Могат да блокират доставките на втечнен газ от САЩ много лесно.
Всички доставки са през океана и само трябва да потопят 2-3 кораба, за да откажат "Лойд" да ги застрахова и никой няма да иска да превозва. Корабите са бавни, лесни мишени са и САЩ дори да искат, няма да могат да ги защитят.
Видяхме, как се провалиха с това и край Иран.

След като Русия удари предупредително някой и друг център за взимане на решения в Европа, някоя и друга фабрика за производство на военно обурудване или оръжия, ако Европа не спре, ще ударят и енергийната инфраструктура.
След като газта и петрола спрат да пристигат, с Европа е свършено до седмици. Европа ще спре.
Няма да има нужда от ядрени оръжия.

Всичко това със сигурност е минало през главите на не малко хора там. Аз далеч не съм най-умния и щом на мен такъв сценарии ми се вижда най-реален, със сигурност много други хора на позиции са си помислили за същото.

Затова и правителството ни не може да направи нищо по въпроса.
Цените на горивата ще растат още, защото сигналите, които подава Eвропа не са към намаляване на напрежението, а точно обратното - те искат война. За война ти трябват горива. И това се отразява на цените на фючърсите.

Ако отвориш графиката за цените днес, ще видиш едно рязко спадане до 99,13 долара, която обаче бързо е коригирана обратно.
Ако погледнеш в "Блумбърк" например, ясно се казва и за причината за този спад - Тръмп отложи планираните удъри срещу Иран, след като от Арабските държави са го натиснали да не го прави от страх, че ответния удър ще е срещу тяхни съоръжения.
Което повишава очакванията за някаква дипломация.

На теория, търсенето и предлагането определят цените.
Но е малко по-сложно конкетно с петрола. Очакванията, както дадох пример, също определят цените. Дори изцяло ги определят. Това е естеството на фючърсите. Очакванията за пазарния климат.
Тук освен глобалната картинка, са намесени и решенията на всяко едно правителство на държава, производителка на петрол.
Те решават, какви квоти за производство да си поставят - колко ще добиват на ден. От туки директно влияние върху цените.

Та, нашите политици могат само да поръчват статии.
За да си мислим, че нещо зависи от тях.
« Последна редакция: Днес в 17:28 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5593
    • Профил
« Отговор #5627 -: Днес в 17:01 »
кредити имате ли...
https://www.pariteni.bg/novini/kreditirane/ckr-kakvo-vsyshtnost-znae-bankata-za-vas-255733

Цитат
(Тръмп не може да си позволи унижението да признае, че САЩ са победени поне до Ноември - до изборите - и да приключи войната)

- все пак да не забравяме че по конституция няма право на трети мандат
« Последна редакция: Днес в 17:04 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5628 -: Днес в 17:32 »
Няма.
То и Путин нямаше  :D
Ама ноемврийските изборите не са за президент.

Но пък от тях зависи, дали пък няма и да го импийчнат.
Затова и вицето повтаря нон-стоп, как се бори с измамниците с държавни пари.
Толкова се повтаря, че чак става подозрителен и досаден.
« Последна редакция: Днес в 18:16 от 4096bits »
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4823
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #5629 -: Днес в 17:48 »
Е като не може пак Тръмп по тяхната конституция, ще се кандидатира вицето му и готово  :)
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5630 -: Днес в 18:16 »
Или вицето или това леке Рубио.

Имам отвратителния навик да мисля как да напиша най-добре и ясно нещо, докато го пиша.

И понякога се получава един калабалък  :D
Сигурно сте забелязали  ;D
Активен