Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 487408 пъти)

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 9145
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #5625 -: May 20, 2026, 08:52 »
Вярвате ли го това че ще се случи и ще заработи ? Аз  не мисля че е нещо положително:

https://fakti.bg/bulgaria/1055538-kzk-predlaga-darjaven-nadzor-na-pazara-na-goriva
Активен

Без подпис - най-хубу.

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9434
    • Профил
« Отговор #5626 -: May 20, 2026, 10:09 »
Вярвате ли го това че ще се случи и ще заработи ? Аз  не мисля че е нещо положително:

https://fakti.bg/bulgaria/1055538-kzk-predlaga-darjaven-nadzor-na-pazara-na-goriva
Няма да проработи.
В статията се засяга само една мярка за отлагане ръста на цените на горивата.
Но не става ясно, каква конкретно е мярката.
Това, което четем е един мишмаш от думи, от който не се разбира нищо.
Всички останали мерки са просто мониторинг.
Цялата публикация е с цел да се вмени идеята, че правителството има какво да направи и знае, какво прави.

Нямат какво да направят и не знаят, какво да направят.
Не зависи от тях.

Цените на горивата са пряко следствие от цените на петрола.
А петрола се продава чрез фючърси. (това са предварителни уговорки за доставки на петрола на предварително договорена цена)

На фона на все по-ясните изгледи, че войната срещу Иран няма да спре (Тръмп не може да си позволи унижението да признае, че САЩ са победени поне до Ноември - до изборите - и да приключи войната) тези цени ще растат.

В публикацията се говори единствено за осигуряване на горива, не за овладяване на цените.
И тук вече сериозно може да се говори за спирала.
При увеличаване на цената на горивата, всички останали цени растат.
Потреблението се свива.
Ще фалират фирми и хора ще остават без работа.
Всичко това води до по-малък приход в бюджета.
Осигуряването на горива обаче - за да може изобщо да фунционира държавата - ще е все по-нарастващ разход. При все по-понижено потребление, а от там и приходи в хазната.
Изходът?
Кредити.
От един момент нататък, това ще е неовладяема ситуация и ще се влиза в дългови спирали.
И няма да е само България.

Европейските идиоти не осъзнават, в какво положение сме.
Все повече скачат и викат срещу Русия, Германия дори обяви, че Русия им е вечен враг ( не помня кой от идиотите на власт там се изказа така) и по всичко изглежда, че ЕС и европейската част на НАТО се готви за реална война с руснаците.
Обаче няколко неща не идват до акъла на политиците в Евопата. Военните със сигурност са оценили правилно картинката, но онези едва ли ще слушат.
Това, което направи Иран с Протока на Хормуз, може да направи и Русия.
Това, което Американците с европейско съдействие направиха със Северен Поток 2, руснаците могат да направят с всички петролни и газови линии към Европа.

Могат да блокират доставките на втечнен газ от САЩ много лесно.
Всички доставки са през океана и само трябва да потопят 2-3 кораба, за да откажат "Лойд" да ги застрахова и никой няма да иска да превозва. Корабите са бавни, лесни мишени са и САЩ дори да искат, няма да могат да ги защитят.
Видяхме, как се провалиха с това и край Иран.

След като Русия удари предупредително някой и друг център за взимане на решения в Европа, някоя и друга фабрика за производство на военно обурудване или оръжия, ако Европа не спре, ще ударят и енергийната инфраструктура.
След като газта и петрола спрат да пристигат, с Европа е свършено до седмици. Европа ще спре.
Няма да има нужда от ядрени оръжия.

Всичко това със сигурност е минало през главите на не малко хора там. Аз далеч не съм най-умния и щом на мен такъв сценарии ми се вижда най-реален, със сигурност много други хора на позиции са си помислили за същото.

Затова и правителството ни не може да направи нищо по въпроса.
Цените на горивата ще растат още, защото сигналите, които подава Eвропа не са към намаляване на напрежението, а точно обратното - те искат война. За война ти трябват горива. И това се отразява на цените на фючърсите.

Ако отвориш графиката за цените днес, ще видиш едно рязко спадане до 99,13 долара, която обаче бързо е коригирана обратно.
Ако погледнеш в "Блумбърк" например, ясно се казва и за причината за този спад - Тръмп отложи планираните удъри срещу Иран, след като от Арабските държави са го натиснали да не го прави от страх, че ответния удър ще е срещу тяхни съоръжения.
Което повишава очакванията за някаква дипломация.

На теория, търсенето и предлагането определят цените.
Но е малко по-сложно конкетно с петрола. Очакванията, както дадох пример, също определят цените. Дори изцяло ги определят. Това е естеството на фючърсите. Очакванията за пазарния климат.
Тук освен глобалната картинка, са намесени и решенията на всяко едно правителство на държава, производителка на петрол.
Те решават, какви квоти за производство да си поставят - колко ще добиват на ден. От туки директно влияние върху цените.

Та, нашите политици могат само да поръчват статии.
За да си мислим, че нещо зависи от тях.
« Последна редакция: May 20, 2026, 17:28 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5593
    • Профил
« Отговор #5627 -: May 20, 2026, 17:01 »
кредити имате ли...
https://www.pariteni.bg/novini/kreditirane/ckr-kakvo-vsyshtnost-znae-bankata-za-vas-255733

Цитат
(Тръмп не може да си позволи унижението да признае, че САЩ са победени поне до Ноември - до изборите - и да приключи войната)

- все пак да не забравяме че по конституция няма право на трети мандат
« Последна редакция: May 20, 2026, 17:04 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5628 -: May 20, 2026, 17:32 »
Няма.
То и Путин нямаше  :D
Ама ноемврийските изборите не са за президент.

Но пък от тях зависи, дали пък няма и да го импийчнат.
Затова и вицето повтаря нон-стоп, как се бори с измамниците с държавни пари.
Толкова се повтаря, че чак става подозрителен и досаден.
« Последна редакция: May 20, 2026, 18:16 от 4096bits »
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4831
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #5629 -: May 20, 2026, 17:48 »
Е като не може пак Тръмп по тяхната конституция, ще се кандидатира вицето му и готово  :)
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5630 -: May 20, 2026, 18:16 »
Или вицето или това леке Рубио.

Имам отвратителния навик да мисля как да напиша най-добре и ясно нещо, докато го пиша.

И понякога се получава един калабалък  :D
Сигурно сте забелязали  ;D
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 9145
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #5631 -: Днес в 10:48 »
Бахти и радиото ингилизко, тич хора акъл нямат:

https://novini.bg/article/2026052105140589950
Активен

Без подпис - най-хубу.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5632 -: Днес в 13:07 »
Да ви питам нещо.. някой от вас да е ползвал някакъв емулатор за андроид, за да подкара андроидско приложение под линукс, ако да, кой емулатор?
Казуса е следния- имам една китайска wifi-камера на село. Вързана е там с нет, аз влизам в нея през тела, с едно андроидско приложение- V380 (чистото V380, а не V380pro). Има разни екстри като засичане на движение и снимка на засеченото (по принцип разни преминаващи котки), има си и собствена карта с капацитет 256 гига, записите ги прави HD, можеш да си връщаш назад 3 дена (за толкоз се пълни картата).
Понеже като гледам записи на камерата през тела, първо, ми събаря с едни 30% батерията (по принцип държи три дена, а като зяпам назад записи от камерата държи два), второ, на тела не ми е много удобно да се кьоря, видях, че това приложение V380 имало версия за PC, ама само за уиндоус. За линукс дръжки. Аз го пробвах на уиндоус, ама е доста орязано, като функции, и оттам не мога да гледам записите назад. Та, идеята ми е, ако може, това андроидското на тела да го подкарам на лаптопа под линукс, по някакъв начин, с пълната му функционалност.
Та, моля, ако някой е ползвал такъв емулатор за андроид в линукс и успешно е подкарвал някое андроидско приложение, да сподели емулатора :) Трябва ми изпробвано и работещо решение, не обща информация (такава има из нета) Ако не, здраве да е, не ми е нещо жизненоважно, затова пиша "личен опит", с риск да звучи малко нахално.
Моля също така без оферти от типа "Питай ИИ", защото ИИ-то ще ми изкара разни неща от нета, които и без него доста изчетох. Въпросите са, някой правил ли е магията някак да подкара андроидско приложение успешно под линукс, и ако да, как- т.е. да сподели личен опит за работещо решение, благодаря :)

П.П. От нета си изнамерих това-
https://www.android-x86.org/
Че си има и .рпм пакет, което е идеално за мен, но ме смущава това x86 накрая, все пак лаптопа е дърт, но е x86_64. Не съм го пробвал още.
« Последна редакция: Днес в 13:51 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5633 -: Днес в 14:01 »
x86 инструкциите са част от x86_64

То затова и едното е част от името на другото.
Интел са го направили така за съвместимост, както и AMD.

Виж съответните хранилища да са ти активни, че може и да не са.

Сигурно си на Федора или нещо такова.
Не зная, там как става.
« Последна редакция: Днес в 14:03 от 4096bits »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5634 -: Днес в 14:22 »
На Магея съм.
Абе аз го инсталирах преди малко тоя .рпм, ама то на практика е инсталация на андроида като отделна ОС, даже си вкара и меню в GRUB, да зареждам андроид при старт на системата. Демек не емулатор, а още една ОС на компа. Ще пропусна, нито имам свободен дял за андроид, нито пък искам да го зареждам като ОС, за една кирлива камера. Идеята беше както виното има опция да стартира успешно някои уиндоуски програми, така да го направя и с приложението за камерата- да си бачка в линукса. Но каквото изчетох досега, си е бая играчка, а не си струва. Благодаря ти за включването.

П.П. С виртуалка може би ще стане, но лаптопа е дърт и с малко рам.
« Последна редакция: Днес в 14:24 от Nik123 »
Активен