Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 488042 пъти)

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5600
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #5640 -: May 21, 2026, 22:27 »
Нискъне - аз винаги съм ползвал Андроидския емулатор т.е. този дето си идва с развойната среда

Верно отдавна не съм я ползвал но още от балдър години си е вграден вътре и като пишеш приложение за андроид то си билдва бинарките после с дебъгера го копира в емулатора и го пуща (спеца знае как се ползва adb даже от конзолата, че даже руут вземаше "уж" оттам)

Ама е джаварско и е "малко" бавно но пък не ти требе ВМ
https://developer.android.com/studio/run/emulator
https://tms-outsource.com/blog/posts/how-to-use-android-studio-emulator/

може да ползваш ИИ да ти помогне да го подкараш, че аз от балдър години не съм барвал Джаварски истории...

Цитат
How do I transfer files to the emulator?

Drag and drop files directly onto the emulator window. Files save to the Downloads folder. Alternatively, use adb push command: adb push localfile.txt /sdcard/Download/ for precise file placement.
--
How do I uninstall an app from the emulator?

Long-press the app icon and drag to Uninstall, same as a real Android device. Alternatively, use adb: adb uninstall com.example.appname. For complete data removal, select Wipe Data in Device Manager.

П.П. Между другото
1. Не го карай да ти емулира твоя телефон ами избери там некой последен модел, че моблните приложения имат бая обновявания и най-новите обик. не вървят на стари телефони
2. Ако  още я има тая възможност, излъжи че си с най-големия екран (или ако си направиш собствено вирутално у-во) че да не се кьориш на малък екран ...само щото телефона ти малък  [_]3
« Последна редакция: Днес в 00:33 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4835
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #5641 -: Днес в 06:38 »
Благодаря! Това изглежда ОК. Е, нямам 16 рам, но ще го пробвам.
Ремо, да, то цялата занимавка е точно заради малкия екран, иначе това приложение си бачка добре, ама да се блещя на телефона не ми е удобно, пък и както писах, бая батерия дърпа, като почна да преглеждам записите.
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5642 -: Днес в 06:43 »
Ами ..."излъжи" го че си на таблет (с 4К екран ...е ако имаш 4К екран)  [_]3

П.П. Както вече споменах емулатора  е вграден в развойната среда от балдър години - просто намери по стара версия среда (все още налична) дето не иска 16 ГБ и поддържа там каквото у-во ще емулираш (некой дърт таблет ама с поне 768×1024, 1280×800 или даже 1920×1080)
« Последна редакция: Днес в 06:46 от remotexx »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8996
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #5643 -: Днес в 08:13 »
Нискъне - аз винаги съм ползвал Андроидския емулатор т.е. този дето си идва с развойната среда

Едно от последните ми занимания на работа (бях пишман маркетолог) бяха симулатори за Андроид (оти се работеше на Усхадуя, както винаги). Първо и аз за Android Studio се сетих. Все пак беше първия, който имаше симулатор. Станал е ужасно чудовище…

=*=

Отделно, че не повярвах другото студио, в какво се е превърнало. Направили са му безплатна версия, благодарско. Искам си малкия, лек Експрес, тоя тиранозавър не ми е нужен. Сложих го по няколко причини, едната е, че ми трябваха Content Controls за M$ Word (участвахме в обществени поръчки и ми трябваше поне малко автоматизация, ама нъцки).

=*=

Та при мен нещо се обърка и симулатора не тръгна.

Още не се занимавах с ИИ и потърсих ръчно алтернативи. Доста бързо стигнах до извода, че вградения симулатор в Андроид Студио е най-тежкия възможен, но пък що годе най-съвместим. И наистина на други имаше неща да не ми тръгват. Например Bromite тръгваше, но не и Cromite.

И те така… както казва класика.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5644 -: Днес в 08:36 »
и аз отдавна не съм се занимавал, но надявам се ИИто да помогне... в см. предполагам че може да се подкарва и само от конзола, само емулатора, е стига инсталацията да мине де, то там ония 16 ГБ са само за пълна инсталация на цялата среда и там само инсталатора да не ви отреже ако сте с по-малко памет. А да и първия път то си го билдва (емулатора) та е доста бавно, после вече 2+ си тръгва нормално. А на вас развойната среда не ви и трябва - adb както има uninstall така има и install, но и да няма копирате си *.apk нейде в/у у-вото и оттам ръчно го инсталирате (първо разрешавате локални инсталации) и те така...
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5645 -: Днес в 08:51 »
Сайта на разработчиците на андроида си е доста подробен, изчетох инфото. Дръпнах и пробвах да стартирам актуалната версия, но нали съм със стара магея на лаптопа, естествено изписка за по-нова версия glibc. Сега наслука хванах една версия на студиото от 2020 година, тръгна без проблеми. Сега ще го разгледам, предложи ъпдейт до актуалната версия, това го махнах, че пак ще изписка за glibc.

П.П. Сетъп уизарда тръгна успешно, сега си дърпа от сайта на гугъла емулатора, СДК и прочие неща. Предложи да ми сложи KVM, щото с него пърформанса на емулатора щял да бъде по-готин, но тая опция я отказах, да не товаря повече компа. Бая неща дърпа в момента, като приключи, ще пиша станал ли е номерът. Версията е от 7 януари 2020. 800 и нещо мегабайта е, актуалната версия е 1,3 гига и вътре (в актуалната) имало и Gemini, което май някакво ИИ беше.
« Последна редакция: Днес в 08:59 от Nik123 »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #5646 -: Днес в 09:01 »
пак ще изписка за glibc.

На това решението от време оно се казва jail (chroot в нашио́ случай), а за мързеливи — докерджии, lxc и подобни. Знам, че си магесник, ама lxc-то е по-лекото, нищо, че е убунтувщина.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #5647 -: Днес в 09:07 »
16 ГБ

Е-е-ех искам си времето, когато на пет меги им викахме bloatware.

А то дори на това дефиницията му в днешно време е нещо друго, което е по-скоро vendor locking.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5648 -: Днес в 09:36 »
В момента си прави емулатора.
Значи, версията на студиото е от 7 януари 2020. Стартира си (изпълнимия файл е /android-studio/bin/studio.sh). После след старта от менюто- Settings >> AVD manager. Оттам избрах някакъв таблет 7 инча 1000х600 резолюция, колкото да го пробвам, нататък е избора на версията андроид- избрах 7.1, каквато е и на телефона ми >>Download >> и сега я сваля (960 МБ) и ми казва да чакам, докато се инсталира. Дотук е това.

П.П. Не става. Първо изписка, че не намирало /dev/kvm, с малко четене разбрах, че трябва от биоса >Security settings > да му разреша Intel virtualization и така тръгна.
Обаче после пак изпищя за glibc - GLIBC _2.29 not found.
А на компа ми е glibc-2.22-29.mga6.x86_64.

Ще пробвам някоя още по-стара версия на студиото.
« Последна редакция: Днес в 10:04 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9440
    • Профил
« Отговор #5649 -: Днес в 10:43 »
KVM ще ти товари по-малко машината от нормална виртуалка.
Ще ти е по-производителна - Kernel Virtual Machine.
Това си е директно към ядрото и нямаш допълнителни леъри отгоре, както при VirtualBox например. Върви директно на хардуера ти.
Почти без разлика в производителността.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.