Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 621201 пъти)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 9210
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #6120 -: Aug 21, 2026, 21:28 »
Май имаме отговор на въпроса си.

Цитат
Най-много на линия днес: 9572. Най-много на линия: 9572 (Днес в 12:44)

Много паяци, много нещо :'(
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 9210
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #6121 -: Днес в 11:44 »
Минах се.

Първо малка справка. Има два широко разпространени сорта кафе¹.

Единия се казва Арабика и противно на името си, идва от Бразилия и околните страни. Има блудкав вкус, но в западните страни (включая САЩ) е предпочитания сорт заради по-ниското съдържание на кофеин.

Вторият се казва Робуста и обикновено идва от Азия, понякога Африка (включително арабски страни). Реално това е арабското (турското по нашему) кафе. Както казва името му, то е силно, остро, пълно с кофеин. Това е кафето, което се пиеше у нас от преди освобождението до преди двадесетина години. Друго просто никога не е било внасяно или отглеждано^2.

Съответно това е българския вкус. Казвам българския, но това лека-полека започва да не важи за столицата. Там все по-осезаемо изделията от мармалад и тесто започват да преминават на Арабика и онези сортове, за които просто не ми се пише начина им на производство.

Острия аромат, вкус и кофеина в робустата е това, което предпочитам и аз. Но рядко, но се усещам, че съм попрекалил с кафетата, затова си купувам Арабика за продухване един вид. Наистина е много рядко, но се случва.

Преди седмица ходих в Лидъл там видях тяхна марка кафе и шоколадови изделия. Цената беше малко по-ниска от очакваната за Арабика (затова го купувам) и реших да си взема три пакетчета по 250 гр. Това е около месечното ми потребление.

Имах от старото кафе (най-„евтината“ марка на Кауфланд) и не го отворих веднага.

Тази сутрин отворих първото пакетче. Веднага усетих нещо нередно. Приличаше на Робуста, миришеше като Робуста. Разбира се, когато кафето е смляно трудно може да определиш, какво кафе е точно³.

Взех да разгледам пакетчето. Цветовата му гама е същата като на кафето, което преди купувах за 100% Арабика.

Никъде не пишеше, какво точно съдържа това пакетче (би трябвало да се приеме подобен закон). За сметка на това пишеше:

100% сертифицирано кафе.

Идваше ми да полудея. Какво под ягодите значи това??? Сертификатите нищо не означават. Това е за пред държавата. За един потребител нищо не е. И аз мога да им издам сертификат, че това вътре в пакетчето е кафе, без дори да съм го опитвал.

Не знаеш, кой, какво, защо и с какво право сертифицира. Дори да е най-сложната процедура по сертифициране (например за лекарствата може да отнеме десетки години), нямаш никаква идея какво точно се сертифицира. Нямаш тази информация като клиент. Може би е възможна за намиране, но най-вероятно не е. Въпросните доклади обикновено са търговска тайна на „сертифициращия“ „орган“. А и езика в тях трябва да е толкова високо научен, че повечето хора да не разберем, какво точно пише вътре.

Така, че цялото сертифициране е една голяма глупост без никаква ценност, за този, който в крайна сметка купува стоката. Не значи нищо. Ако ми напишеш 60% Робуста, 40% Арабика, това за мен има много по-висока стойност. Казвам го, защото от същата марка, на същата верига магазини има други кафета и нескафета, където това е оказано.

Между другото какъвто и да е процент смеси между Арабика и Робуста е неуспешен. Това са напълно несъвместими кафета.

В крайна сметка, купил съм го, кьорав карти не играе. На всичкото отгоре нямаше картинка на машина за експресо, а само кафеварки и подобни. Но пък големината на люспите все пак е достатъчно едра.

Направих си сутрешната чаша. Въпреки, че мислех, че съм се минал много сериозно да купя Робуста (най-евтиния сорт в света) на цената на Арабика (средно към скъпо), във вкуса има тази блудкава нотка на Арабика, не е хубавия, остър вкус на Робуста. Все пак е някаква смеска с (неизвестно) процентно съдържание на Арабика.

Изглежда съм платил, каквото съм получил. Но все пак е минавка. Не обичам смесите. Пия чисти кафета.

===

¹/ Иначе има десетки бутикови, за най-скъпите от които да не ви говоря, че е гнусно в пълния смисъл на думата;
²/ Да у нас се отглеждаше кафе, макар и не добро;
³/ На робустата зърната са огромни.

« Последна редакция: Днес в 12:30 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4953
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #6122 -: Днес в 14:42 »
безплатно море в Гърция тая година, а у нас.. мацки  ли няма(ме)  ;)
https://www.dnes.bg/a/2-svyat/730574-gratskiyat-ostrov-siros-tarsi-gledachi-na-kotki-rabotniyat-den-e-5-chasa-nastanyavaneto-bezplatno

--
От значение е още дали те притежават шофьорска книжка за автомобил с ръчна скоростна кутия и какъв е практическият им шофьорски опит.
..

Сега го видях. Вероятно са написали за книжката за ръчна скоростна кутия, защото у нас има два варианта- ако караш шофьорския курс на учебна кола с ръчна скоростна кутия, вземаш универсална книжка- и за ръчка, и за автомат важи. Има го и варианта да караш шофьорския курс на учебна кола с автомат- но тогава книжката ти важи само за автомати (доп. - това е отбелязано в книжката, т.е. на пластиката, ако е само за автомати. Ако те барнат катаджиите в ръчка с книжка за автомат, си все едно без книжка. У нас това е изцяло в синхрон със законодателството на Брюксел. Има вариант, за изкаралите книжка на автомат, да карат допълнителен курс на ръчка и след съответния изпит да имат вече истинска книжка, не само за автомат).

От мен хубав ден, дадох си малко отпуск и осъзнах, че част от истинската почивка е не само да си далече от града, ами и да не си всеки ден в нета, както и да не гледаш всеки ден новини :)
« Последна редакция: Днес в 14:59 от Nik123 »
Активен