Автор Тема: Зелена сделка: за и против  (Прочетена 48907 пъти)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8145
    • Профил
Re: Зелена сделка: за и против
« Отговор #660 -: Jul 22, 2025, 11:03 »
Ако трябва?

А не трябва ли все още според теб?
Ще чакаме докато ни заробят или фалират окончателно ли?
Или и двете…
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5876
    • Профил
« Отговор #661 -: Jul 22, 2025, 12:36 »
   Може да се спори доколко "ножа вече е опрял до кокала".
Прекалено субективно е.

Например, според уж достоверни източници, България все още
е с нисък държавен дълг,което е добре.
Но,данните може да са манипулативни, т.е. работят ни.

Ако по няколко ключови критерия  реално сме я закъсали (а ни
убеждават,че всичко е ОК), тогава трябва да се вдигнем ...
Активен

kuunlaaksot

• Напреднали
  • Публикации: 292
  • Distribution: CRUX
    • Профил
« Отговор #662 -: Jul 22, 2025, 12:42 »
...
Предполагам ти е известно, че можеш да извлечеш електричество и от аквариум, пълен с вода от чешмата.

Покрай стените на аквариума има зона, която е много тънка и където има разлика в електрическия потенциал на водните молекули в тази зона и останалите.
Едно алуминиево фолио облепено около стените като анод или катод, ( не помня, как бяха поляризациите ), другия от някакъв друг метал го пускаш по средата на аквариума и можеш да изкараш слаб ток.

Зарежда се от слънцето отново.

:D :D :D

Чешмяната вода не създава електрически потенциал сама по себе си. Няма "зона до стените" – това не е физичен феномен. За ток е нужна електрохимична реакция между два метала в електролит, а чешмяната вода е слаб електролит. Алуминият и друг метал в чешмяна вода няма да дадат значим ток, защото йоните във водата са недостатъчни. Слънцето не може да "зареди" вода за ток: фотоволтаичните клетки работят със слънце, но аквариум с вода – цъ.
Активен

lunarvalleys

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8145
    • Профил
« Отговор #663 -: Jul 22, 2025, 13:53 »
Споменах ли, че водата се "зарежда" от слънчевата сметлина?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

kuunlaaksot

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #664 -: Jul 22, 2025, 14:01 »
Споменах ли, че водата се "зарежда" от слънчевата сметлина?

да. Как се зарежда водата от слънчевата светлина?
Активен

lunarvalleys

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4261
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #665 -: Jul 22, 2025, 14:02 »
Е мама ви стара и европейска комисия:

https://www.dnes.bg/a/2-svyat/686992-ek-iska-vsichki-sluzhebni-avtomobili-da-sa-elektricheski

Е нали уж пазарът (трябвало да) определя, каква е тая държавна преса в полза на електричките? Или свършиха субсидиите, с тях и мераклиите, умря пазарът на електрото, ама ние тъй сме си решили, няма не (ги) искате.
В тази връзка, мисля, че най-справедливо ще е следното- ЕК да задължи всички членове на партиите, включени  в ЕНП, да си купят електрички. А специално членовете на такива политически формации, членуващи в ЕНП, като разни партии на зелените- по две електрички на човек. Тъкмо да кара едната, докато другата се зарежда.
« Последна редакция: Jul 22, 2025, 14:06 от Nik123 »
Активен

kuunlaaksot

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #666 -: Jul 22, 2025, 14:04 »
Е мама ви стара и европейска комисия:

https://www.dnes.bg/a/2-svyat/686992-ek-iska-vsichki-sluzhebni-avtomobili-da-sa-elektricheski

Е нали уж пазарът (трябвало) да определя, каква е тая държавна преса в полза на електричките? Или свършиха субсидиите, с тях и мераклиите, умря пазарът на електрото, ама ние тъй сме си решили, няма не (ги) искате.
В тази връзка, мисля, че най-справедливо ще е следното- ЕК да задължи всички членове на партиите, включени  в ЕНП, да си купят електрички. А специално членовете на такива политически формации, членуващи в ЕНП, като разни партии на зелените- по две електрички на човек. Тъкмо да кара едната, докато другата се зарежда.

викам на електричките да им ръгнат по един аквариум и ще се движат за без пари. Учените глави са дебили, че не са се сетилили. Впрочем, сетили са се, ама така нема да има печалба за да се пълнят гушите на корпорациите. Същата работа като с Тесла и безплатния ток.
Активен

lunarvalleys

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 7012
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #667 -: Jul 22, 2025, 14:05 »
И пак ще сменят автопарковете накуп. Е, те старите коли са вече морално остарели и не са ЕКО разбираш ли. Електро-карите ще са супер, пък и парите са от бюджета, абе народна пара. Лесно се харчи.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

kuunlaaksot

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #668 -: Jul 22, 2025, 14:11 »
И пак ще сменят автопарковете накуп. Е, те старите коли са вече морално остарели и не са ЕКО разбираш ли. Електро-карите ще са супер, пък и парите са от бюджета, абе народна пара. Лесно се харчи.

аз ще си карам старото дизелово Волво колкото мога, ебал съм ги в псевдозелените простотии
Активен

lunarvalleys

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #669 -: Jul 22, 2025, 14:12 »
То туй ЕКО е еко, с много уговорки.

П.П. Куун, волвото май остана една от марките, дето запазиха здравина и надеждност. И аз ще си карам стария мерцедес, докато може (а ще може още бая време), но новите мерцедеси са вече пълен ташак.
Един майстор, който ми прави основния ремонт на двигателя, преди 2 години, ми каза, че ако реша сменям колата с нещо ново (моята вече е в клас "ретро"), мога да се доверя на волвото- били запазили надеждността, като качество. Доп. имам и 1-2 колеги, които карат разни модификации на волво, доволни са.
« Последна редакция: Jul 22, 2025, 14:16 от Nik123 »
Активен

kuunlaaksot

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #670 -: Jul 22, 2025, 14:16 »
То туй ЕКО е еко, с много уговорки.

П.П. Куун, волвото май остана една от марките, дето запазиха здравина и надеждност. И аз ще си карам стария мерцедес, докато може (а ще може още бая време), но новите мерцедеси са вече пълен ташак.
Един майстор, който ми прави основния ремонт на двигателя, преди 2 години, ми каза, че ако реша сменям колата с нещо ново (моята вече е в клас "ретро"), мога да се доверя на волвото- били запазили надеждността, като качество.

абе моторът е ОК, скоростите ги оправих, ама малко гние шасито до задните врати. То най-ценното в тая кола са зимните гуми с шипове.
Активен

lunarvalleys

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #671 -: Jul 22, 2025, 14:19 »
И моят мотор беше ок, докато не доближи 400 000 км :) Ламарините ми са здрави, там проблем нямам, освен, че вече лака и боята почнаха да дават фира, то нормално, 35 години.
За шипове по скандинавските гуми само съм чувал, на живо не съм виждал такова нещо.
Ама за пребоядисване от няколко години вече отделям едни пари, и все излиза нещо спешно,  и заминават за спешното.

П.П. Волвото ти атмосферен дизел ли е, или е турбиниран?
« Последна редакция: Jul 22, 2025, 14:22 от Nik123 »
Активен

kuunlaaksot

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #672 -: Jul 22, 2025, 14:21 »
И моят мотор беше ок, докато не доближи 400 000 км :) Ламарините ми са здрави, там проблем нямам, освен, че вече лака и боята почнаха да дават фира, то нормално, 35 години.
За шипове по скандинавските гуми само съм чувал, на живо не съм виждал такова нещо.

е, колата ми е само 10 години "по-нова" от твоята. Шиповете в България (както повечето страни) са забранени, понеже разваляли настилката (да, в БГ асфалтът е топ, знам). Понеже взех книжка на стари години, друго през зимата не съм карал, та не мога да дам сравнение.

> П.П. Волвото ти атмосферен дизел ли е, или е турбиниран?
идея си нямам за какво говориш :)
« Последна редакция: Jul 22, 2025, 14:24 от kuunlaaksot »
Активен

lunarvalleys

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #673 -: Jul 22, 2025, 14:25 »
Ами дали е турбодизел, или просто дизел :)
Активен

kuunlaaksot

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #674 -: Jul 22, 2025, 14:27 »
и аз това предположих, но не знам.
Активен

lunarvalleys