« Отговор #986 -: Днес в 08:17 »
4096, използвах тая думичка- утопия- не защото е невъзможно да се случи, а защото съм бил доста пъти служебен защитник на разни подпалвачи. Вярно, обикновено са бушони, изпълняващи поръчка, имаше и ненормални. Т.е. съвсем не е рядко явление да хващат подпалвачи.
Ремо, туй "За Бога, братя, не купувайте" мисля, че беше по Беровото време. Друго имах предвид - е например, като спомена колегата за соларки. Преди година някъде, една малка инсталацийка за покрив, и то която ти стига само за бойлера, нямаше под 1200 лева, и то без монтажа. Сега не знам колко са, но няма да са по-евтини. Колко години трябва да работи, че да го избивам тоя ток от бойлер 2 киловата.. и то само при слънчево време. С времето го дрискат птици, панелите губят капацитет и поради остаряване.. На по-мощните цените им вече доста по-нагоре. Просто не е изгодно и не бих купил такова нещо, колкото еко и зелено етикети да му слагат. Един приятел си монтира в къщата камина на пелети. С котел, да топли 4 стаи в къщата. С монтажа и всичките му там тръби и т.н. отиде над 7 хил лева преди две години, може и повече време да е минало. И пак харчи ток (т.е. пак зависиш от ел. мрежата), щото си има там механизъм да подава пелетите към котела, за контрол на налягането и т.н., че и чували пелети трябва да й купува. Много хубаво, но за същата сума (че и по-малка) аз бих сложил по един климатик във всяка от 4-те стаи и щях да имам същия ефект с отоплението, без чувалите с пелети. Хем ще има и охлаждане, не само отопление. Да, ще харчат повече ток от камината климатиците, но пък и няма и да работят всичките климатици всичките 24 часа нонстоп.
За борсите- ами каквото съм прочел, по дългосрочен договор един доставчик винаги ти продава стоката с по-голяма отстъпка (заради дългосрочния договор), отколкото ако тая стока се търгува ден за ден на борсата. Говоря от клиентска страна. Пък който иска, нека си играе на борсата и да печели, щом може. Лично аз нямам интерес.
За жълтите книжки- това съм го чувал само като израз, не знам дали е съществувал, или съществува такъв документ. У нас диагностицираните с психиатрични заболявания се водят на отчет. Но в съда винаги се назначава съдебно-психиатрична експертиза (СПЕ) - дори и подсъдимият да е в отчета. Вещи лица в съда са ми обяснявали (те са доктори-психиатри), че тези заболявания не са статични, а с времето търпят разни промени и това е от значение за медикаментозната терапия и вида лечение, което се назначава. Не знам повече подробности, но за жълтата книжка ще попитам някой доктор, при следващото такова дело в съда, отде идва този израз.