Автор Тема: Зелена сделка: за и против  (Прочетена 157386 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4987
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Зелена сделка: за и против
« Отговор #975 -: Sep 08, 2026, 15:47 »
Ремо, я обясни, моля, какво разбираш под това "да се инвестираме"? "Да си влагаме парите", или в някакъв друг смисъл?
Активен

vektorman

• Напреднали
  • Публикации: 211
    • Профил
« Отговор #976 -: Sep 08, 2026, 16:47 »
Всичко е тотално опорочено. Тези пари, които ги дава евросъюза за преход към зелена икономика трябваше да ги дадат на хората да си сложат солари по покривите, където на никой не пречат, а не на една група хора да си правят соларни и ветрогенераторни паркове на обработваема земя. Друга огромна гавра е, че пелетите у нас ги правят от първокачествена дървесина вместо от отпадъци. До фабриките за пелети има планини от трупи от бор и бук. По-добре да горим въглища отколкото да правим гората на пелети.
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #977 -: Sep 08, 2026, 17:45 »
Ами според мен идеята не е на хората да им е евтино, а една шепа - новите електро-зелени.капиталисти- да вземат част от пазара на старите капиталисти. Преразпределяне, същото като с "евтините и зелени" електрички. В крайна сметка- хем по-калпаво, хем поскъпо. Една камина на пелети струва майка си и баща си (произволен сайт- https://www.balkanenergy.bg/category/suhi-peletni-kamini - няма под хиляда евро) и то от тези без всякакви екстри, една обикновена метална печка за дърва-  10 пъти под стойността на пелетната. Да не говорим за разликата в цената на дърва и пелети.
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9837
    • Профил
« Отговор #978 -: Sep 08, 2026, 17:52 »
Всичко е тотално опорочено. Тези пари, които ги дава евросъюза за преход към зелена икономика трябваше да ги дадат на хората да си сложат солари по покривите, където на никой не пречат, а не на една група хора да си правят соларни и ветрогенераторни паркове на обработваема земя. Друга огромна гавра е, че пелетите у нас ги правят от първокачествена дървесина вместо от отпадъци. До фабриките за пелети има планини от трупи от бор и бук. По-добре да горим въглища отколкото да правим гората на пелети.
Ако си толкова възмутен, просто ги изпепели.
Изпепели трупите и може да им дойде акъла и да започнат да използват отпадъци, а не директно дървен материал.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #979 -: Sep 08, 2026, 17:56 »
Най-много така да си изпроси една присъда, без да постигне нищо.

По-просто и резултативно е хората да не си купуват скъпите "електро-зелено-природосъобразни" боклуци.
« Последна редакция: Sep 08, 2026, 17:58 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #980 -: Sep 08, 2026, 19:42 »
За да си изпроси присъда, трябва да разберат, кой е.
После трябва да съберат преки доказателства.
И мотив трябва да има.
Ако не дадат основателен мотив, може да пледира, че не е добре психически.

В крайна сметка, ако го тикнат зад панделата, като излезе изпепелява цялата фирма, веднага след това драсва клечката на прокурора и съдията и се приключва.
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #981 -: Sep 08, 2026, 20:11 »
Т.нар. "мотив" е по американските филми. У нас няма такова доказателство, да не говорим, че в нашия НК има и изцяло безмотивни престъпления, като хулиганството. Не е толкова трудно да се докаже кой е авторът на палежа. С драскането на клечката за прокурора и съдията е утопия. Най-много да си изпросиш втора присъда, или "нинджите" да те ликвидират при задържането още. Дали си, или не си добре психически, се произнася експерт, вписан към съответния окръжен съд, в заключението на изготвената експертиза по делото. Каквото каже той, това е, накратко, не ти какво пледираш, като подсъдим.

П.П. А ако излезе пък, че не си добре, а си извършил престъпление, става по-зле- отиваш в ДПБ, т.е. държавна психиатрична болница. Там условията в някои отношения са по-зле от затвора. Ако си агресивен, те правят на зеленчук в усмирителна риза и с опиати.

С едно изречение- няма се измъкнеш с версията "Ква кирия имам аз, че да ги паля, да не говорим пък, че съм ненормален"  :)
« Последна редакция: Sep 08, 2026, 20:21 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #982 -: Sep 08, 2026, 22:49 »
Защо мислиш, че драсването на клечката на обвинителя и съдията е утопия?
Кой ще ти попречи.
Бил си за пример в затвора, не си причинявал неприятности.
Кой ще те спре?
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5968
    • Профил
« Отговор #983 -: Днес в 02:26 »
т'ва за Илонката и S&P (Standard and Poor) беше че уж нали мразите богатите и зат'ва не инвестирате в/при тях, а тогава и бедните ли мразите че не инвестирате в тях

a за инвестирането имах предвид буквално, нали все се оплаквате че немате кинти а напр. коги бай Дончо си дигна самолетите от летището новината плъзна по световните "информационни борси" едва на другия ден а аз още същата вечер ви предупредих (и още няколко пъти така... да следите поръчките на пици в Пентагона, и за още няколко петъка след затварянето на борсите се сещам така на прима виста) но явно... инвестиционнната култура е ниска.. а бе т'ва (май Гоговите синковци завършиха най-наскоро) перподават ли се вече такива предмети в училище или още йок - психология, инвестиционна култура и т.п. или (все) още борса е мръсна дума  а по литература още изучават родната чалга там за кума лиса и кумчо вълчо с джипа с ниското чело и с дебелия врат и... по взаимоспомагателната метода по народопсихология

Та вие тогава не инвестирахте, а бай Дончо (или там зетя и родата) се инвестираха, па после ги плюете тях.. интересна логика (същата работа и в онова там дето сами си режете достъпа до тубата па после ревете че тва и онова филмче не мога да го гледам, как па аз с нормални настройки без нищо да съм барал и ми се отваря всичко - даже и спусна uBlock Origin - даже в момента ми показва там една значка че ми е блокирал 1 нещо точно в тоя моент на тоя сайт докато пиша)

П.П. Оказа се че тоя дзвер дето ге правил сайта е нахакал те т'ва
https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-5HVN4S94DR
а уж беше самоделка и таквизи нещица немаше тъдява...

П.П.П. Извинявам се не било Дзвер ами било DzinerStudio (най-отдолу) и.. нека спорът започне сега межуду дизайнера и програмиста - кой на кого и какво и колко му го е нахакал, зареждаме с пуканки....

--
А вече установихме че лозунгите не работят - някак си неусетно покрай комунизма си заминаха и те - та „За Бога, братя, не купувайте!" не (с)работи
Цитат
По-просто и резултативно е хората да не си купуват скъпите "електро-зелено-природосъобразни" боклуци.
« Последна редакция: Днес в 02:44 от remotexx »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5968
    • Профил
« Отговор #984 -: Днес в 02:46 »
Т.нар. "мотив" е по американските филми. У нас няма такова доказателство, да не говорим, че в нашия НК има и изцяло безмотивни престъпления, като хулиганството. Не е толкова трудно да се докаже кой е авторът на палежа. С драскането на клечката за прокурора и съдията е утопия. Най-много да си изпросиш втора присъда, или "нинджите" да те ликвидират при задържането още. Дали си, или не си добре психически, се произнася експерт, вписан към съответния окръжен съд, в заключението на изготвената експертиза по делото. Каквото каже той, това е, накратко, не ти какво пледираш, като подсъдим.

П.П. А ако излезе пък, че не си добре, а си извършил престъпление, става по-зле- отиваш в ДПБ, т.е. държавна психиатрична болница. Там условията в някои отношения са по-зле от затвора. Ако си агресивен, те правят на зеленчук в усмирителна риза и с опиати.

С едно изречение- няма се измъкнеш с версията "Ква кирия имам аз, че да ги паля, да не говорим пък, че съм ненормален"  :)

А бе има ли още жълти книжки или никой вече не ги бръсне за слива, щом и съдиите не верват вече в тях, ами само к'вото каже там техния, съдебния експерт...

Зна(е)м че всички налетяха на фалшивите кетапи за инвалидност /заради проблеми с  паркирането/ а на жълтото никой не налита, не се ли водят един вид инвалидност и те?
« Последна редакция: Днес в 02:48 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #985 -: Днес в 07:45 »
Не съм видял някой тук да се изказва, че мрази богатите.
И някой да споделя, дали инвестира или не.

Не зная, откъде изобщо ги вадиш тези неща, за да твърдиш това.
Не съм видял и някой да се оплаква тук, от липса на пари.
Чак път все да се оплакваме.

Колкото до Дончо и какви ги върши или не по петъците, не ме интересува.
Ако инвестирам, няма да е на стоковия пазар, защото на идиоти като в позицията на Дончо им хрумва какво ли не по пет пъти на ден. И това си оказва влияние на цените - също по пет пъти на ден.
« Последна редакция: Днес в 08:46 от 4096bits »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #986 -: Днес в 08:17 »
4096, използвах тая думичка- утопия- не защото е невъзможно да се случи, а защото съм бил доста пъти служебен защитник на разни подпалвачи. Вярно, обикновено са бушони, изпълняващи поръчка, имаше и ненормални. Т.е. съвсем не е рядко явление да хващат подпалвачи.

Ремо, туй "За Бога, братя, не купувайте" мисля, че беше по Беровото време. Друго имах предвид - е например, като спомена колегата за соларки. Преди година някъде, една малка инсталацийка за покрив, и то която ти стига само за бойлера, нямаше под 1200 лева, и то без монтажа. Сега не знам колко са, но няма да са по-евтини. Колко години трябва да работи, че да го избивам тоя ток от бойлер 2 киловата.. и то само при слънчево време. С времето го дрискат птици, панелите губят капацитет и поради остаряване.. На по-мощните цените им вече доста по-нагоре. Просто не е изгодно и не бих купил такова нещо, колкото еко и зелено етикети да му слагат. Един приятел си монтира в къщата камина на пелети. С котел, да топли 4 стаи в къщата. С монтажа и всичките му там тръби и т.н. отиде над 7 хил лева преди две години, може и повече време да е минало. И пак харчи ток (т.е. пак зависиш от ел. мрежата), щото си има там механизъм да подава пелетите към котела, за контрол на налягането и т.н., че и чували пелети трябва да й купува. Много хубаво, но за същата сума (че и по-малка) аз бих сложил по един климатик във всяка от 4-те стаи и щях да имам същия ефект с отоплението, без чувалите с пелети. Хем ще има и охлаждане, не само отопление. Да, ще харчат повече ток от камината климатиците, но пък и няма и да работят всичките климатици всичките 24 часа нонстоп.

За борсите- ами каквото съм прочел, по дългосрочен договор един доставчик винаги  ти продава стоката с по-голяма отстъпка (заради дългосрочния договор), отколкото ако тая стока се търгува ден за ден на борсата. Говоря от клиентска страна. Пък който иска, нека си играе на борсата и да печели, щом може. Лично аз нямам интерес.

За жълтите книжки- това съм го чувал само като израз, не знам дали е съществувал, или съществува такъв документ. У нас диагностицираните с психиатрични заболявания се водят на отчет. Но в съда винаги се назначава съдебно-психиатрична експертиза (СПЕ) - дори и подсъдимият да е в отчета. Вещи лица в съда са ми обяснявали (те са доктори-психиатри), че тези заболявания не са статични, а с времето търпят разни промени и това е от значение за медикаментозната терапия и вида лечение, което се назначава. Не знам повече подробности, но за жълтата книжка ще попитам някой доктор, при следващото такова дело в съда, отде идва този израз.
« Последна редакция: Днес в 08:22 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #987 -: Днес в 09:20 »
Слънчевите панели генерират електричество и при облачно време.
По-малко ток генерират естествено, но го има.

Аз бих пробвал нещо друго - нагредвател, зарит в кварцов пясък или просто в пясък. Да не е морски.

Щом небето изсветлее, слънце или облачно, нагревателя ще затопля пясъка, който пясък може да акумулира неимоверно количество топлина.

Когато слънцето се скрие и стане нощ, този пясък ще излъчва топло часове наред.

За бойлер бих пробвал друг начин за загряване на водата.
Не с нагревател, който се захранва директно от мрежата или панелките, а директно ще изполвам котела.

Но за тази цел ти трябва котел с добра проводимост.
По възможност меден.
Когато близо до него завъртиш магнити (през един с обратен поляритет), в котела ще се индуцира енергия, която ще се превърне директно в топлина, защото няма къде да иде.

Електродвигателя харчи много по-малко ток.
Ако е с предавка, може още повече елетричество да се спески.
Отново може да е автоматично с някакъв сензор за температурата.

Това може и за парно да се ползва, не да нагряваш вода с дърва или отново директно с ток от ел. мрежа.

Двигател с предавка е желателен, защото по-високата честота на смяна на магнитното поле ще доведе и до повече генерирана топлина.
Както при индукционното нагряване на метални детайли в металургията - сигурно си виждал да пъхнат нещо метално между в медна намотка с високочестотен ток.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 9877
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #988 -: Днес в 09:55 »
Баси, и такъв закон ли има:

https://fakti.bg/bulgaria/1079632-ns-promena-zakona-za-chistotata-na-atmosfernia-vazduh
Активен

Без подпис - най-хубу. Че тука разни цървули мрънкат като дървени философи.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #989 -: Днес в 16:40 »
Ако говоря лично за себе си, специално на село никакви иновации не ми трябват, за отоплението. Ни за охлаждането. Лятото климатик не трябва, просто са адски дебели стените на къщата, отделно и отвътре съм си направил изолация (вкл. и под ламината в стаите, както и на таваните)- държи си хладно. Зимата си паля чугунена печка, прави буквално баня в спалнята, жарта държи до сутринта, а бурията минава и през банята, и там топли. Дърва бол. Купувани са в големи количества назад в годините. За място, където отивам през почивните дни само, повече не трябва. Сметките за ток там са смешни, колко да изгоря с бойлер, телевизор и компютър за 2-3 пъти в месеца събота и неделя, доп. и хладилник- той си бичи целогодишно там (и колко дърва)..  И в града не ми трябват разните му соларки и т.н.-  в апартамента съм с три климатика, зимата ги държа на 25 градуса и сметката в студените месеци тая година не е прескачала 200 евро- 170 евро беше пиковият момент, февруарската. За мен е поносимо. С уговорката, че единият климатик, този в кухнята, не бичи 24 часа, а само сутринта, докато си изпием кафетата и тръгнем на работа, и после вечер, в периода докато се приберем от работа и си легнем (опразним кухнята). Двата в спалнята и детската цяла зима пердашат постоянно, не ги спираме и като ходим на село, да е топло, като се приберем. Апартаментът също е изцяло изолиран отвътре, под ламината, стените, таваните. Изолациите и на село, и в града си ги правих сам и преди доста години, за материали отидоха някъде към 1000 лева, но тогава цените бяха други, сега е по-скъпо. Друг постоянен консуматор е бойлера, 2 киловата. Но него пък го изключвам, ако заминаваме почивните дни на село. То повече пари отиват за гориво за колите, отколкото за сметки за отопление, и за себе си не виждам никакъв смисъл да "инвестирам" в някакви скъпи соларки и незнамсикакви еко, зелени и енергоспестяващи системи, излизащи по няколко хилядарки с монтажа, които я се избият от спестения ток, я не, в следващите няколко години.

П.П. Отделно от това, на село имам и бойлер на дърва. Мислех да го махам, като правих новите бани, но в края на краищата го оставих, свързан е с мрежата, но в момента е спряна водата към него - монтирал съм му едни кранове, с които мога да го включвам и изключвам от останалата водопреносна система в къщата. Включвал съм го към другите тръби и съм го палил и пускал гореща вода от него, за шоуто, като са ми идвали гости  :D Е, налага се да пропускам през него вода от време на време, че като се застои, почва да ръждясва вътре. Самият бойлер е самоделка- цилиндричен водосъдържател върху малка печка, като коминът на печката минава през средата на цилиндъра с водата. Правен е от голяма стоманена тръба.
« Последна редакция: Днес в 17:05 от Nik123 »
Активен