Автор Тема: Защо изоставих/няма да изоставя Slackware?  (Прочетена 272 пъти)

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3176
    • Профил
Нещо като анкета. Ако сте го изоставили - защо го изоставихте, ако считате, че е най-доброто за нуждите Ви - защо?

Аз го ползвам за пощенски сървъри, рутери, MariaDB, QEMU-KVM, а на две работни места се продават билети (специализирана програма).
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5112
    • Профил
Re: Защо изоставих/няма да изоставя Slackware?
« Отговор #1 -: May 07, 2025, 17:02 »
   Не ползвам Slackware.

Може би е ... прекалено неудобен ...   :o
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4104
    • Профил
« Отговор #2 -: May 07, 2025, 17:14 »
Цитат
защо го изоставихте
Ами от балдър години имаше 64 битови железа а Слака си беше 32 битов, и понеже Патрик беше "човекът оркестър" не даваше друг да му бара нещата а едвам сколасваше с едната версия (32 битовата) и прецених че няма ресурса за още една но и същевременно няма да "пусне кокала" и да даде на друг да му бара дистрото и.. те така на базата на тая бърза преценка набързо минах на 64 битов Дебиян (след като вече второ желязо сменях изцяло 64 битово а Слака все още беше само 32 бита). Между другото оказах се прав ..бая по-късно даде, но само на един (друг) човек да му прави 64 битовото дистро (което май по-късно той "приватизира" - не знам сега има ли още 32 битов Слак... че сега пък обратния проблем, 32 битов Дебиян има, за Слака ненам, ако е дал на повече хора да го барнат - може и да има)

Цитат
ако считате, че е най-доброто за нуждите Ви - защо?
На Слака най-много му харесвам това, което най-мразя при другите дистрота, че изпълняват нещата както си му е ред - т.е. там където оригиналния тазработчик на едно приложение е решил и е казал че трбява да се инсталира, да се изгради по начина описан в документацията и т.н. както си му е редът, а не както некой си от намсикое си дистро решил че трбе да е на друго място и айде ..иди че го намери ако си нямаш работа, па с некви супер нестандартни опции го компилирал и напр. само и само да вкл. намсикъв си модул махнал некой стандартен (понеже влизат в конфликт) и др. подрбни простотийки дето ти пилят нервичките

Пък и .. като завърши човек и започне работа някъде и ..за съжалени все по-малко време му остава да се бори с такива неща (нещата от живота)

Цитат
Може би е ... прекалено неудобен ...
Напротив - много е удобен даже, в момемнта за същите цели ползвам Arch, заради документацията -единствените които (подобно на Слака) или инсталират там където оригиналните разработчици са казали или (документацията е много важна) МНОГО ДОБРЕ ДОКУМЕНТИРАТ къде са го преместили, защо и как да се настрои (чак даже забелязвам и от другите дистрота четат не от собствената си ами от документацията на Арч-а) това говори само по себе си.. (е освен ако не им е настроено дистрото по бозаджийски: клик-клик, некст-некст и финишират. а после що не ми работи т'ва и онова "ми щото си пропуснал там тая и оная чавка" между некст-некст и айде реинсталл и то се оправя, ма иначе плюят /по/ бозата за същото)

П.П. Забелязвате ли как в днешно време изразът "Чавка да ти изпие мозъка" има по-различно значение  :P
П.П.П. Много се радвам, че не пусна формална анкета (от ония с готовите отговори) а таква в която всеки може да си каже мнението.
« Последна редакция: Днес в 01:07 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7524
    • Профил
« Отговор #3 -: May 07, 2025, 21:32 »
Нямам мнение.
Никога не съм го ползвал.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4027
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #4 -: May 07, 2025, 22:22 »
Преди много години, реших да го пробвам. Сега, какъв инсталационен диск (имидж файл) съм дърпал, вече не помня, но ми направи впечатление, че трябва много да си играя с $./configure, $make, #make install. А това определено не е моето, особено пък като се появи някакъв си error за някой си хедър  (-h)- след бая дълга компилация. И си останах на .rpm-a. Видя ми се тогава, като онова мъчение FreeBSD, при инсталация. За потребителски десктоп (или такъв лаптоп) тогава реших, че няма нужда да се самоинквизирам, пулейки се  в монитора, в очакване там текущата прекомпилация да приключи.

П.П. Може и да е много хубаво дистро, не съм специалист, но аз само си поиграх малко преди време, и дотам.
« Последна редакция: May 07, 2025, 22:30 от Nik123 »
Активен

laskov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: May 07, 2025, 23:16 »
.... че трябва много да си играя с $./configure, $make, #make install.
....
Да, така е. Липсва огромния избор от готови компилирани пакети за инсталиране, с които разполагат други дистрибуции. Веднъж пробвах да инсталирам LibreOffice и се отказах. За такива цели ползвам xUbuntu или Fedora.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

remotexx

• Напреднали
    • Профил
Подозирам че някой объркаха Джентуту със Слака...
Ама какви ги говорите - Слака си има пакетни мениджъри (да правилно чухте, имате избор, за разлика от другите дистра)
https://docs.slackware.com/slackware:package_management
А то прекомпилация на драйвъри и модули за ядото и т.п. навремето кой не правил и Федората и Дебиянта и а бе всички имат и пакети със сорс RMPS, SRPM, deb-src....

даже имаше и едно наше момче там - както казват евреите  :P
https://georgi.unixsol.org/programs/slackcheck/

П.П. Я - нашето момче бил жив още, мърда... жив е той жив е.
Набързо прегледах по-новите папки от горния линк...
https://georgi.unixsol.org/programs/pdf_invoices/
https://georgi.unixsol.org/programs/egn.php
Българина това го вълнува явно, данъчнинте и фалшиви ЕГН (там да пълнят с тях папките дето се барат и не се барат)
« Последна редакция: Днес в 01:10 от remotexx »
Активен

spec1a

• Напреднали
    • Профил
   Не знам какъв Линукс ползваш,но на скрийншота,който си показал ...
терминала изглежда да е като от дистро от 90 -те години !

Или ... това е на "нашето момче там"  ...  ?  :o
« Последна редакция: Днес в 10:33 от spec1a »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6469
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
И дали ще изкарат нова версия ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

spec1a

• Напреднали
    • Профил
   Е,определено "Джентуту" е по-зле и от Slackware.

Там всеки път се тегли сорс-код,за всеки пакет,и се компилира на място.
Имал съм си вземане-даване с това,никак не съм очарован ...

Ако напълно начинаещ Линукс потребител се хване с "Джентуту",
има да псува,да се изнервя, направо напълно ще се откаже от тази ОС...
Активен

laskov

• Напреднали
    • Профил
И дали ще изкарат нова версия ?
Актуалната е 15.0 (ако не броим current) и като за Slackware, може да се каже, че е скорошна.
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4027
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Подозирам че някой объркаха Джентуту със Слака...
Ама какви ги говорите - Слака си има пакетни мениджъри (да правилно чухте, имате избор, за разлика от другите дистра)
...

Има, да, т.е. имаше още тогава, като го пробвах. Мисля, че пакетите бяха с разширение .tgz, а командата за инсталация на пакета- #installpkg <програмка>.tgz , но не съм много сигурен, както писах, беше отдавна. Само че, на мандривата (или тогава беше мандрейк ли, не съм сигурен) хранилищата сякаш бяха по-богати, по мои впечатления, и с urpmi се работеше къде по-леко. Отделно, тая инсталация на слакуер, в стил FreeBSD, хич не ме изкефи, както и необходимостта ръчно да човъркам конф файлове (това извън нуждата там с ./configure, make, make install за разни модулчета и др.). Сега не знам как е слакуер, може да са му направили графичен инсталатор и да се инсталира много по-лесно.

Та така де, затова и го махнах бързо, след като го инсталирах, пък и моето беше чисто любопитство, имаше тогава една такава вълна по нета- слака е номер 1, това е дистрото, желязно и т.н. суперлативи, и реших да го пробвам. Не ме изкефи, но аз съм си обикновен потребител, все пак. Със сигурност това дистро си има своите достойнства.

Доп. Като споменаваме дженту, по едно време и него много го хвалеха- само като прочетох в нета, че там всичко се правело от сорс, и го задрасках изобщо като вариант за мой компютър.
« Последна редакция: Днес в 12:58 от Nik123 »
Активен

kuunlaaksot

• Напреднали
  • Публикации: 241
  • Distribution: CRUX
    • Профил
за Слакуеър мога много да ви говоря

ползвам го от 2005г, но последните години главното ми дистро е CRUX. Прочината е, че да се пишат портове за CRUX  емного по-приятно от това да се пишат SlackBuilds. Иначе идеята е абсол'тно същата и на двете.

За тези дето са се стреснали, инсталиране на допълнителен софтуер на Слака става от SlackBuilds.org и има няколко инструмента, които авоматизират това:

https://slackbuilds.org/
https://www.sbopkg.org/index.php
https://slackbuilds.org/repository/15.0/system/sbotools/

Има цяла статия за Slackware в linux-bg. Аз я написах, но нямам интерес да я ъпдейтвам. Може да се свържете с pfk, тоя юнак промени 1 изречение и се писа и той редактор на статията, при това на първо място. Смех...
« Последна редакция: Днес в 17:36 от kuunlaaksot »
Активен

lunarvalleys

remotexx

• Напреднали
    • Профил
е да де ама пестите от трафик (с Джентуту) - дърпаш 4КБ код па кат го компилираш пак ти става 1 ГБ (понеже явно си требе там да дръпне едни БЛОБове на неВидията напр.)
 ;D ;D ;D

т.е. аз последно като гледах преди няколко години драйверите за сваляне на неВидията - официалните...беха къде 1ГБ че и отгоре
Уф то.. напоследък като гледам на работа и на Дел драйверите гонят 1 ГБ единия (мисля бях пущал линк тук преди... дали не беше аудио драйвер 500-800 МБ ..или е с вградено ИИ или е за всички модели и ти инсталира само 1-2 МБ като се определи там колко битов и какъв ти е модела) Тъпотия до шия, но юзвергите ги мързи да проверят какъв име модела на картата, колко битова ОС имат, откъде и коя версия на драйвера да свалят (за последното Дел са си виновни де - още помня как имаха варианти за видео драверите, па с нам си ква архитектура па другия с по-нова... а картата една и съща)
« Последна редакция: Днес в 18:52 от remotexx »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Интернет на slackware 10
Настройка на програми
SvetlioBlyahoff 5 1583 Последна публикация Jun 29, 2006, 15:45
от SvetlioBlyahoff
Създаване на slackware хранилище
Идеи и мнения
astronom 2 1229 Последна публикация Sep 08, 2006, 22:26
от divak