« -: Nov 14, 2004, 13:24 »
Привет!
Работя на Mandrake 10.0 (засега) на Duron 750MHz, 128 RAM и не съм особено очарован от това колко муден е компа, как насича звука докато работя в OpenOffice и други тям подобни приятности.
Въпоросът ми (или, по-точно, първият ми въпрос) е: Вярно ли е, че някои дистрибуции (Mandrake) са по-тромави от други (Gentoo) и ако да - доколко и защо? Вече чух мнения и коментари и в двете посоки - според някои, компилирането с оптимизации за конкретната машина (Gentoo) давало като резултат по-бърз код, от колкото компилирането за i386 (debian) или i586 (Mandrake), но според другия лагер, "оптимизирания код" бил съвсем малко (5-10%) по-бърз от другия. Според някои, фирми като Mandrake добавяли свои пачове към оригиналния код на програмите, което правело техните версии по-бавни. Същите твърдят и че при повечето дистрибуции като red hat и mandrake по подразбиране са пуснати прекалено много неща, които бавят компютъра. Докато съм срещал и менния, че повечето набедени в случая програми не забавят "чак толкова" работата, защото реално не правят нищо, а само чакат определено събитие.
При всички положения съм решил да сменям дистрибуцията (от много време недолюбвам MDK, но се придържам към тях, защо имат добър подбор на програмите, които да бъдат включени в дисковете им и обикновено софтуерът им е достатъчно пресен). Във всеки случай, щом успеем да окабелим квартала ще сложа... всъщност се колебая между Debian и Gentoo.
PS. Съжалявам ако въпросът ми звъчи тъпо или съм сбъркал секцията....