Кой е най-добрия човек, който познавате? Кой е най-добрия разказвач на вицове? Коя е най-добрата кола на пазара?
Как не се изморявате бре хора?! Докато не пробва, НИКОГА няма да разбере коя е най-добра за него. Всичко е толкова субективно, че няма на къде... Аз минах през *найсе дистрибуции докато си харесам мойта. И ще пробвам още поне gentoo за да съм убеден, че съм намерил правилната. Подобно на сигурността, и това е процес, а не статукво... Преди две години никой не беше чувал за Убунту, а сега са #1 в класацията на distrowatch. Носеха се слухове, че gentoo било по-страшно и от LFS, направо ядяло хора, пък се оказа, че е една от (ако не и най-) читавите дистрибуции...
Както няма един номер обувки, няма и една "най-добра дистрибуция" за начинаещи. Всеки започва от различно ниво "начинаещ". Ако търсите философския камък означава, че като начало считате всички еднакво умни и способни, или пък обратното - еднакво тъпи ?!
Моя съвет? Посетете distrowatch.com - свалете си всяка от дистрибуциите в челната десятка (или петица, или двадесетка) и пробвайте. Скъсайте синджира на който се пробват да ви свикнат от М$ - линукс означава избор. Всеки опит това да се канализира или набута в коловози е вреден.
just my two cents, както се казва

'>