Покажи Публикации - ochinko
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 9
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: осъдиха Google заради Linux -: Apr 26, 2011, 22:36
Аман от хейтъри. В Линъкс патенти няма и съответно щом някой е осъден за нарушаване на патент, няма как това да е свързано с Линъкс. Ако бяха написали в заглавието на българската статия, че Гугъл са осъдени за неправилно ползване на електричество, щеше да е по-вярно, защото те и електричество ползват, не само софтуер.

И когато софтуерните патенти бъдат премахнати, фарсове като тоя процес повече няма да има.
2  Нетехнически теми / Коментар / Re: Излезе Ubuntu 10.04, в траур ли сме? -: Apr 30, 2010, 21:03
Ъпгрейднах го тая нощ, добре си работи, радвам му се, но не забелязвам нещо революционно, че да се екзалтирам чак.

Dolphin гръмна по едно време, което ме обезпокои, но не можах да пусна съобщение за програмистите, защото не знам какво точно правех - бях пуснал доста програми и той дори не беше активен в момента.
3  Сигурност / Системна Сигурност / Re: защо ползването на "електронен подпис" е толкова сложно? -: Mar 25, 2010, 14:45
@ochinko - ти изобщо чете ли статията или само заглавието? Там въобще не става дума за смарт карти.
Хвана ме, явно не съм се зачел сериозно.  :)

Спете спокойно, смарткартите все още са сигурни.
4  Сигурност / Системна Сигурност / Re: защо ползването на "електронен подпис" е толкова сложно? -: Mar 25, 2010, 13:46
Троянци, които подслушват клавиатурата и могат да ти прихванат ПИН-а, има масово и в общия случай са трудно уловими, но е далеч по-сложно да се направи такъв, който да автоматизира цяла сесия на онлайн банкиране или дори само да подпише файл.

Ако аз проектирах програма за подписване, щях да настоявам за директен достъп до клавиатурата и да отказвам да приема ПИН, който не е дошъл оттам. Вярно че и програмата може да бъде хакната (или клавиатурата симулирана), но все пак си е още една бариера за преодоляване.

Самата карта наистина е цял компютър, затова и е в състояние да генерира ключове. Наскоро обаче имаше статия как можеш да се сдобиеш с частния ключ само като си играеш със захранването на картата, така че да го държиш на минимума.

Та циклите на разбиване и укрепване на криптосистемите са непрестанни, затова връщането към файл, съдържащ частния ключ, ми се вижда сериозно деградиране на сигурността.
5  Сигурност / Системна Сигурност / Re: защо ползването на "електронен подпис" е толкова сложно? -: Mar 25, 2010, 11:46
...
2) Потребителят генерира двойка частен/публичен ключ (а не удостоверителят - така е сигурно, че частният ключ не се притежава от удостоверителя).
...
Дори само това да беше, задачата щеше наистина да е непоносимо сложна за средния потребител.

Освен това и при сегашната практика удостоверителят не генерира ключовете. Те се генерират на смарт картата и частният ключ никога не я напуска. Файл, от друга страна, прекалено лесно се копира, като може и никога да не разбереш, че някой си е направил копие. Ако ти изчезне картата, ще се сетиш по-лесно да си анулираш удостоверението.
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Дистрибуция за Нетбуук -: Mar 24, 2010, 13:39
Аз съм с EasyPeasy на ЕЕЕ 1000 и съм доволен. И то е базирано на Убунту.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Гавра с уебмастерите - глоба, ако не си публикуват личните данни! -: Jan 07, 2010, 12:31
Не съм съгласен, че законът преследва всички. Преследва само доставчиците на услуги, които, освен в личните сайтове, нямат нищо общо с уебмастърите.

Щом цитираш закона, предполага се, че поне отгоре-отгоре си го прегледал и си видял, че контрол по него упражнява Комисията за защита на потребителите, а не Комисията за защита на конкуренцията, тъй че ако някой е пратил жалба до КЗК, тя нито може, нито би пожелала да направи нищо повече от това, да я препрати към КЗП.

Но ако някой наистина е глобен само за реклами, казусът е доста интересен.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Гавра с уебмастерите - глоба, ако не си публикуват личните данни! -: Jan 07, 2010, 10:04
Колега, какъв ти е проблемът със закона? Кой е глобен и за какво?

Предназначението на този закон е да предпазва потребителите от търговци-фантоми. Аз поне смятам, че е редно, когато някой ми продава нещо, да се идентифицира пред мен. В собствения си сайт имам само мейл адрес и съм го сложил по собствено желание, не заради задължение. Не очаквам да ме преследват по закона за електронната търговия за сайт, който не извършва търговска дейност.

Самият закон е отражение на тази директива. Ако смяташ, че се разминава с нея или самата тя не ти е по вкуса, има си точно определени начини за действие и те не включват протести в произволни форуми.
9  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: убунту мирише -: Nov 09, 2009, 11:37
Явно имам късмет, понеже при мен ъпгрейдът от 9.04 протече съвсем гладко и не само нямам проблеми, но и дребните бъгове от предната версия са изчистени. Аз съм на Кубунту, където се усеща и ускоряване на графичния интерфейс, вероятно заради оптимизирането на Qt библиотеката. Нетбукът ми е с Убунту, там също всичко мина по вода.

Мислех да инсталирам на чисто, за да мина на ext4, но четох за проблеми с големи файлове, тъй че тая операция я отложих.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / wine и 64 бита -: Oct 29, 2009, 17:23
Във връзка с новото (К)убунту искам да питам възможно ли е вече да работят 32-битови програми в wine, ако кача 64-битов Линъкс или се иска специално дълбаене.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Каква е сексуалната Ви ориентация? -: Sep 13, 2009, 23:26
Колега, аз съм хетеросексуален, но въпреки това ме притесняват гнусните хомофоби.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Колко от нас имат само Линукс на машината и колко имат двойно или трой зареждане -: Sep 03, 2009, 14:21
На нетбука само Линъкс. На десктопа стои един друг дял, но не съм буутвал в него 2-3 години вече. Сега се подсетих, че мога да преформатирам дяла.

Иначе ползвам wine за разни бридж програми (играта, не мрежовата технология).
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза! -: May 21, 2009, 11:12
Е аз затова минах изцяло на Кубунту вече. Само на стабилния Дебиан може да се разчита да се държи добре и това не е никак изненадващо. Който не го устройва, е безсмислено да си рискува системата при всеки ъпгрейд на пакетите. Testing и unstable са за Дебиан дивелъпъри.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем, филмите ми прекъсват... -: Apr 03, 2009, 15:04
Пусни top в конзола, за да видиш кой процес харчи процесорното време. Те са сортирани низходящо по лошавина, тъй че гледай най-горните. След като го(ги) идентифицираш, му направи nice 19, стига да не е X-сървъра или плеъра. Ако това оправи нещата и въпросният процес е важен, можеш после експериментално да му намалиш добрината, докато постигнеш правилния компромис.

На мен информацията от xvinfo не ми говори нищо, тъй че там не мога да ти помогна.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Безпроблемен Linux -: Mar 27, 2009, 10:21
Наречете ме параноик, но мисля, че зад този безумен спам се крие нещо повече от чисто фенство.

На сайта на dreamlinux няма версия final, нито имидж с такъв МД5 хеш.

Най-вероятно в имиджа му има root kit и planetx@abv.bg/orlin_palma става владетел на набор от бот машини, инсталирани от наивни потребители, клъвнали да пробват "безпроблемния Linux".

Никога не се сравнява хешът с предоставения от мястото, където го теглиш, винаги с оригиналния - това е основно правило.
Страници: [1] 2 3 ... 9