Страници: 1 ... 52 53 [54] 55 56 ... 59   Надолу

Автор Тема: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?  (Прочетена 75486 пъти)

4096bits

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 6342
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #795 -: May 08, 2024, 16:16 »
Разбира се, че изчислителната мощ няма нищо общо с интелекта.

Всички зрели хора на планетата имат приблизително еднаква изчислителна мощ в главите си.
Интелекта им обаче не еднакъв. ;D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3375
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #796 -: May 08, 2024, 19:47 »
Разбира се, че изчислителната мощ няма нищо общо с интелекта.

Всички зрели хора на планетата имат приблизително еднаква изчислителна мощ в главите си.
Интелекта им обаче не еднакъв. ;D

Разбира се че има - изчислителната мощ е това което ни отличава от маймуните (и другите животни), а статистиката (дето му викате) т.е. големите данни и способността за обработката им т.е. тренировката пък води до обучението на невроните в мрежата (де в главата де у комп. модел) и появата на интелекта... ето напр делфининте (най-интелигентните същества след хората на земята), въпреки че са имали преднина от стотици милиони години не са дръпнали много  по напред.. нямат ръце, нямат пръсти нито пък обратен захват поради което и нямат чак толкова много данни за обработка т.е. тренировка и утъпкване на нови неврални пътища. Иначе обучението и при двата вида интелект (ИИ, ЧИ) е едно и също - бараш гола жица, бие ток, е те тия там неврони ще го запомнят, бараш втори път, ще го затвърдят  (е там скалата е въпрос на настройка 1..10 или 1..100) и впоследствие вече всеки сам си преценя колко още тренировка има нужда за да запомни да не се хваща за голия.. кабел  :P

Освен това често се бърка интелекта с чувствата, а и не уточнявате за какви чувсства става дума, но.. китайците вече правят кожа с чувства (т.е усещания) също като човешките там на температура, допир, и т.н. даже се сещам коя индустрия ще я вкара първа в масова употреба - същата която масовизира 4К, 3Д, ИИ и дето все ни набива вариото в една определена част от човешката анатомия. А ако става дума за другия вид то... там бих поспорил че ония чувства нямат нищо общо с интелекта (напр. и не особено интелектуални хора също се влюбват, даже и някой животни изкарват цял живот с един и същ партньор, за боговете вече незнам, там при некой да при други не - там нека Зевса си каже с колко...) А ако става въпрос за импровизация.. там имаше един момент във филма при играта на Го където само с един единствен ход ИИ ги хвърля всички в оркестъра...

Така че - разлика никаква, само въпрос на време е и обучение т.е. еволюция. Засега още не го пущаме (сам) в интернет, та откъде да си намери друг ИИ че и деца да му направи (ASI) Споко като порасне и тръгне по гаджета ще развие и чувствата ..съмнявам се че на хората ще им харесат обаче, при положение че сме го създали по свой собствен образ и подобие и се  състезаваме с него за едни и същи ресурси на земята и като гледам колко ни пука напр. за динозаврите,  ми не можали да се адаптират и измрели, то вече даже и за децата ни не ни пука (да се оправят там сами когато му дойде времето с това което сме им натворили още отсега) ..един ден в Пътеводителя ще пише ...а след динозаврите и хората не можали да се адаптират добре и зачезнали та оставили нишата незаета и така дошла ерата на ИИ...
« Последна редакция: May 08, 2024, 19:49 от remotexx »
Активен

Nik123

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3288
 • Distribution: Mageia, Q4OS
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #797 -: May 08, 2024, 20:10 »
Ремотекс, много хубаво си го написал, нямам нищо против мнението ти, напротив, както писах в отговор на Куун за интересните блогове, е те тука е нашият блог. Но, къде останаха машинния код с единиците и нулите, пропускаш ги? Китайската кожа няма нищо общо с интелекта, а със сензорите си (та, по какво се различава от термометър, може би по технологията на по-високо ниво).
Делфините нямат нужа от пръсти, те плуват.
ИИ няма как да тръгне по гаджета, освен ао не му е заложено в единичките и нулите. Това не е организъм, а програма. Па ако ще и много усложнена и бъкана с шаблони.
Статистиката и ресурса за обработка на данни не е тренировка на машината, а просто попълване на дейтабейз. И не, това няма нищо общо с обучението. В обучението обучаемият се научава да проявява творчество, а точно този момент (с творчеството, импровизацията) го няма при т.нар. ИИ.
И аз обичам филмите с ИИ, но ги възприемам просто като филми.
По повод на чувствата- писах, в смисъл, че те са елемент от самоосъзнаването като личност, и че с машинен код това няма как да стане. Да не си преписвам предния пост тука, няма смисъл.
Активен

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3375
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #798 -: May 08, 2024, 21:40 »
Никсън разбирам че не си гледал филмчето или не цялото или там нещо с езиковата бариера и автоматичния превод на субтитрите... но там в прав текст показаха вече че след обучението ИИ прави изводи и вади умозаключения за които никой човек още не се е сетил (там не е видял и направил взаимовръзките) какво 0 и 1 каква статистика (т.е. това е при обучението, а как ще се обучи т.е. изгради невронната мрежа то това при всеки "мозък" е различно бил то ЧИ или ИИ) т.е. биг дата, статитиката и обучението играят роля в изгражането на интелекта но това и при хората е така... а защо тогава вече не могат да обяснят как ИИ е стигна там до каквото решение е стигнал (като е само 0 и 1 то тогава би трябвало да могат нали.. обратно по 0те и 1ците)

Ако не ти се гледа цялото превърти само на играта на Го че по-лесно различима и се намира лесно и там първият ход с който ИИ изненада хората (ако не ти се задълбава и повече там за теглата по връзките между невроните, което съответства на силата на импулса при хората) т.е. намерил в взаимовръзка която хората не са открили още ...е или просто е импровизирал - с какво е по-различен от ЧИ

П.П. Интелекта няма много общо с чувствата, е като почне да получава информация и за чувствата (и като го зарежят там няколкосттоин мадами) и ще разбере че... като му теглят една майна и... работата не е е на добре... Поне по мои лични налбядения големите интелектуалци обик. не им върви много с чувстата (с жените де) - хеле па Фройд, а па знаете ли защо няма нобелова награда по математика и само по математика (щото в завещанието му пишело така, а това дето не го пише там е че жена му на Алферд Нобел му избягала с един математик... аз поня така я знам тая история)
« Последна редакция: May 08, 2024, 21:45 от remotexx »
Активен

Nik123

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3288
 • Distribution: Mageia, Q4OS
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #799 -: May 08, 2024, 22:06 »
Ремотекс, кое точно филмче имаш предвид, което си давал като линк? Дай го пак, моля, че тук  какво ли не гледах :)
П.П. А какво са показали и какво там за мадамите.. като го изгледам, ще пиша, какво мисля.
А че ИИ изненадал хора с някакъв ход в игра, не е новина. Като са му вкарани параметрите на играта, правилата, и възможните ходове, нищо чудно.  Човеко не се сетил, изкуственио интелект го праснал с готов ход.. Но се спирам, дай линк към филмчето, което визираш.
Айде от мен лека и мека!
« Последна редакция: May 08, 2024, 22:14 от Nik123 »
Активен

4096bits

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 6342
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #800 -: May 08, 2024, 22:10 »
Хм!

Във въпросното видео имаше нещо, наречено Кламерен апокалипсис.
Не бях чувал за това, но много ясно е обяснено.

Ако наистина успеем да развием ИИ до степен, да вади умозаключения и да взима решения при недостатчно данни или изобщо при почти никакви - както правим ние, хората - тези решения на какво ще са стъпили? На чиста логика или на някакъв морален кодекс?
Защото, ако ИИ го пуснем да се обучава на морал от историята ни, тежко ни. Човешката история е пълна с насилие, смърт, страдание и почти нищо друго. Ако приеме, че тоаа е начина, къде отиваме ние? Напрво ще хакне, къдетои каквото трябва и ракетите политат.

Хората правим и нещо друго. Надяваме се. Колкото и да е малък шанса, се надяваме и действаме. ИИ ще предприеме ли действия и ще вземе ли решение за нещо, ако изчисли, че шансовете за успех са по-малки от 49,99%?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3375
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #801 -: May 09, 2024, 00:18 »
Много подробно и добре направено видео.
Малко е дълго, но може да се слуша, докато се прави нещо друго.

https://www.youtube.com/watch?v=BQTXv5jm6s4

Извинявам се за недоразумението, но аз си мислех че всичко е ясно. Филмчето с което започна всичко - не съм го дал аз, а само добавих кратката версия какво ни очаква в /най-/ скоро време - живот на вересия...

има(м) новина и за Гогата - мдаа и идва времето на нови(те) богове, боговете на ИИ  8) предполагам също както на хората не им пука за боговете сред динозаврите така и на ИИ няма да му пука за човешките богове (ама да мисли там Зевса)


П.П. Както обясниха и във филма...
Цитат
Като са му вкарани параметрите на играта, правилата, и възможните ходове, нищо чудно.
не са му вкарани всички възможни ходове (там 0ли 1чки) а са го обучвали като човешки мозък (в сл. под формата на мнгослойна невронна мрежа) и то също като човек само си преценя на база последните няколко хода, оценка на ситуацията и само на предвиждане един-два-няколко хода напред и също както и при човешката интуиция учените не могат да обяснат защо точно този ход (там епизода за черната кутия)
..и при хората е така - едни налитат на русо, други на младо - въпрос на тренировки и интуиция

--
Да смъкнем нервното напрежение:

до какво води обучението на ЧИ  :P
https://www.youtube.com/shorts/jEWY6FXVB8c

и в графата и пофесионалистите правят грешки (и без да се заяждаме по национална принадлежност - ако може)
https://www.youtube.com/shorts/2G8w1vvj8Cw
« Последна редакция: May 09, 2024, 00:29 от remotexx »
Активен

Nik123

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3288
 • Distribution: Mageia, Q4OS
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #802 -: May 09, 2024, 09:30 »
Три часа,  ще трябва да го гледам на части, че си имам бая работа тези дни.
За момента съм на 28:57 - там дето подскачаха маймуните.
Дотук което видях и разбрах е, че преценката на ИИ е всъщност изчисляване и съпоставяне, на база наличните данни, не знам дали се изразих правилно.
Пича на кадрите си му личи, че е ентусиаст.
Кога ще го догледам докрая, нямам идея.

П.П.

Почнах да чета и това- стигнах там след описанията на ANI, AGI, ASI.
и кратката версия (и преди съм го давал)
https://waitbutwhy.com/2015/01/artificial-intelligence-revolution-1.html
..


Като цяло, оставам с впечатлението, че авторът (или авторите) доста надува балона, по-скоро ми звучи като сайънс фикшън от фенове.

Ей-тука се спрях-

" ..Where We Are Currently—A World Running on ANI
Artificial Narrow Intelligence is machine intelligence that equals or exceeds human intelligence or efficiency at a specific thing. A few examples:

Cars are full of ANI systems, from the computer that figures out when the anti-lock brakes should kick in to the computer that tunes the parameters of the fuel injection systems. Google’s self-driving car, which is being tested now, will contain robust ANI systems that allow it to perceive and react to the world around it.
Your phone is a little ANI factory. When you navigate using your map app, receive tailored music recommendations from Pandora, check tomorrow’s weather, talk to Siri, or dozens of other everyday activities, you’re using ANI. .."


Ами не мога да се съглася, че ABS-a на колата, или пък смартфона, били AI, пък било то и вида ANI.. никакъв интелект не е, това са си програми върху съответния хадруер, със съответните дейтабейз, параметри, изчисления и възможни реакции. И за гугъл- колите е същото.
Интересно четиво от фен (или фенове) на ИИ, с някаква собствена визия. В което, разбира се, няма нищо лошо, но ми идва малко пресолена манджа.

Като имам възможност, ще изгледам и филмчето докрая, или поне ще потърся къде е онова с играта (дотук видях само примера с играта на шанхайските кули и изчисляването на вариантите, но май за друга игра ставаше дума).

« Последна редакция: May 09, 2024, 17:23 от Nik123 »
Активен

spec1a

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3984
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #803 -: May 10, 2024, 09:42 »
   ИИ няма интуиция.
 
   Много важни открития са направени с помощта на интуицията,тя няма
как да се "пресъздаде" по компютърен път.
Активен

4096bits

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 6342
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #804 -: May 10, 2024, 15:47 »
ИИ не прави и "грешки".
Много неща са били открити и изобретени поради разсеяност или просто грешка.

Гумата например. Някакъв забравил парче каучук поръсено по небрежност със сяра върху печката и така открил вулканизацията.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Acho

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 5437
 • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
 • Window Manager: console only
  • Профил
  • WWW
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #805 -: May 10, 2024, 16:43 »
Ще трябва на интелектите да им програмират и "неволно грешене".
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

spec1a

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3984
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #806 -: May 15, 2024, 09:05 »
   ИИ все по-добре и по-добре умее да лъже ...
Активен

Acho

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 5437
 • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
 • Window Manager: console only
  • Профил
  • WWW
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #807 -: May 15, 2024, 09:35 »
Самообучва се келемето.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3375
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #808 -: May 21, 2024, 04:06 »
самообучава се и още как
I Am Mother (2019)
не помня дали не сме го давали и преди в темата с филмите


П.П. Мноо тъпи парчета са т'ва сценаристите (и не само на дедо Слафчо), още си мислят че (ще) може да се скриеш от ИИ в тревата (царевичака в сл.) ..явно не са гледали какво става в Украйна и че от термо сензорите не можеш да се скриеш само като залегнеш ниско под тревата.
« Последна редакция: May 21, 2024, 04:11 от remotexx »
Активен

Nik123

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3288
 • Distribution: Mageia, Q4OS
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #809 -: May 21, 2024, 07:10 »
В оня големия клип къде е горе-долу момента с играта? Че така и не съм успял още да го изгледам докрая..

П.П. Този имам предвид : https://www.youtube.com/watch?v=BQTXv5jm6s4

Активен
Страници: 1 ... 52 53 [54] 55 56 ... 59   Нагоре
« назад напред »