П.П. Аз повечето време (като Гогата) и аз изпод джамеци амортизирам клавиатурата и честно ctrl+B ми е най близо/лесно. Между другото удареното и не е отделна буква от азбуката така че по-правилно би било с отделно ударение а то дотам е девет дена път с камили (нека тук експерите ме поправят но мисля че буквата /ударената/ е изкуствено добавена щото я няма в азбуката а оня там символ барабар с ударението си е една цяла отделна буква - което е неправилно... а и някой шрифтове я нямат, виждал съм текст на кирилица перфектен само удареното и /като един символ или буква/ прецакано и на маймуница и то само щото не са си ползвали обикновеното и и да го ударят, щото обикновените/неударени и-та си излизат нормално в текста и ударенията също)
Проблемите, които цитираш са поизчистени вече и то по инициатива на самите М$. Те рядко правят хубави неща, но когато искат, могат. Едно такова нещо е OpenType. Събраха там всичките акули Адобе, Монотайп, Епъл и създадоха типография за народа, каквато трябва да бъде. Как са успели, само те си знаят. Друг освен М$ не би успял да ги наговори да отпуснат каиша.
Все още OpenType не е напълно достъпен за всички, но нещата бързо се подобряват. Специално за web, всичко е перфектно (освен цветни шрифтове, работещи единствено на Мозила, но не е голям кахър).
Това го знам покрай професията си, голяма част от която са шрифтовете.
=*=
По първия въпрос, казвал съм многократно, че откакто съществуват
подредбите на Балабанов, ползвам тях всеки път, когато имам нещастието да ползвам най-разпространената ОС за настолни компютри. Сега са преместени в Wordpress, но са си същите.
Тези подредби са правени по една от последните (май беше предпоследната) чернови на стандарта на БДС, затова имат малки разминавания спрямо тези в ГНУ/Линукс, които е правил Зиновиев, който е активен участник в създаването на стандарта и голям борец с банските старци. Точно на мястото, където сме, нашироко е описавана епиката на тези събития и май няма другаде, къде да се намери.
Положението с „Ѝ“. Съществува в подредбите, защото съществува и „Й“. Според там някакви си норми (едва ли са на SIL, ама кой знае, щото те и SIL са в ситуацията да не могат да си наложат идеите за подредби) не може да имаш в подредбите буква с камшиче (за тях това е вид ударение), а да нямаш същата ударена.
Банските феодали как са решили въпроса? Сложили са я на едно копченце, което не присъства на всички клавиатури. Сигурно ви е направило впечатление, че има стандарт PC104 и PC105. На всичкото отгоре това копченце не е на едно и също място на клавиатурите, на които го има.
На служебния ми лаптоп се намира преди „Z“. Но обикновено съм го срещал над големия „Enter“ или в ляво от него до „]}“.
Както казах подредбите на Балабанов са по чернова, затова там shift+x не работи, дава си „Ь“ (на Фонетика). Но alt+и си работи, както работи и третото ниво на „/?“, което дава ударение на всяка буква. Не помня дали четвъртото ниво работеше за обратно ударение. Служебния ми лаптоп по някаква причина не му работят alt-овете. Но за третото ниво добре си спомням, че дaва ударение, както е по БДС.
Не е странно, че може да се удари всяка буква, защото не всички езици са като българския, само гласни букви да могат да се удрят. В македонския език например могат да се ударят някои съгласни като „К“, „Л“ и други. Предполагам, че „Н“ също е в списъка, защото я има във вуковата реформа на сръбската кирилица (знака приличащ на НЬ и четящ се ниъ).
п.п. Аз ползвам и латиницата по БДС, а не US, защото е същата като US, но на третото и четвъртото равнище има доста (предимно математически) знаци.