Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 65594 пъти)

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3334
  • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #1380 -: Jun 18, 2024, 17:53 »
..
.. или напрво се чукат пред камера.
..

Е баш това си е по 159 от НК.

Доп. Ако са български граждани, разбира се, и/или се чукат пред камерата в България.

А ако е за износ - може или не може.. понеже преди сам каза че ако е (за) чужда компания а тя тая.. не знам но с това име май не е българска only какви фенова беха (и там ли са делят на Левски и ЦСКА)

П.П. Станахме и ние като арабите... а ако само минава интернета (с порното) през БГто ама транзит - може ли или не... то че може - може (който го може) но подсъдно ли е...
« Последна редакция: Jun 18, 2024, 17:57 от remotexx »
Активен

Nik123

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3241
 • Distribution: Mageia, Q4OS
  • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #1381 -: Jun 18, 2024, 19:13 »
Ремотекс, отде минава, или не минава интернета, все тая. Ще се опитам да го систематизирам, кога някоя персона (да я наречем персона 1) носи наказателна отговорност за създаване и разпространение на порно, по нашия си НК, в казуса, който обсъждаме:
I. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в България, излъчва го- носи наказателна отговорност по нашия НК;
II. Персона 1 е български гражданин, чука се пред камера, без значение в България ли, в Бенин ли, излъчва го- носи отговорност по нашия НК;
III. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в Бенин- не носи отговорност по нашия НК;
IV. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в Бенин, обаче си е купил домейн в България и излъчва от този домейн в България- носи отговорност по нашия НК;
V. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в Бенин, обаче някой сладур български гражданин, репоства, да заема тая думичка, порното от Бенин, през някой свой български акаунт някъде (в суратя, месинджъра му, или друго) в България- сладура носи отговорност по нашия НК;
VI. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в Бенин, обаче някой сладур чужд гражданин, репоства порното от Бенин, през някой свой български акаунт някъде (в суратя, месинджъра му, или друго) в България- носи отговорност по нашия НК;
VII. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в Бенин, обаче някой сладур чужд гражданин, репоства  порното от Бенин, през някой свой чуждестранен акаунт някъде (в суратя, месинджъра му, или друго) извън България-  примерно го репоства в Германия, а нашите го гледат там (в някой сайт в Германия)- не носи отговорност по нашия НК.

П.П. Опитах да бъда изчерпателен, но гореизложеното са теоретични постановки, само за обща ориентация. Всеки казус си е за себе си, ако мога така да се изразя, и зависи какво има в делОто (ако образуват такова), а не какво се приказва из селОто. Важни са подробностите.

П.П.П. Обширна е темата, в международен аспект у нас едно нещо може да е престъпление, а в Бенин- да не е. И тук играят вече разни неща, като дали имаме международна спогодба в тая сфера с Бенин, или не, например. Това, което пиша, е за наши си граждани, които извършват престъпления според нашия НК, и/или чужденци, които вършат престъпления на наша територия.
Сега, знам, че възникват хиляди въпроси- ама аз съм от Бенин, суратя съм го регистрирал с бенински IP, и имам бенински паспорт, кво пречи, че пускам порно в БГ - ами пречи на НК, щом го пускаш в българския сегмент на суратя. Щом са го гледали Гошо и Пешо, значи си го изложил, представил, излъчил и т.н. предложения по чл. 159 от НК, в БГ.

Не разбрах какво имаш предвид под "транзит на порно".

Доп. По въпроса за износ, че като се замислих, май разбрах какво питаш- ако правиш порнягата в България, а я излъчваш в Бенин, пак си е подсъдно по нашия НК, без значение чужд гражданин ли си, или български- създаваш порнографски материал в България.
За транзита, ако имаш предвид, че правиш порнягата в Бенин, трафика ти минава през БГ сървър закъм Германия и там гледат, никой у нас не гледа, и ти не рекламираш/разпространяваш/репостваш, ако щеш, у нас- личното ми мнение, е, че не носиш отговорност по нашия НК, защото нито създаваш в България, нито разпространяваш (излъчваш, рекламираш и т.н.) в България. С теб ще се оправят бенинци и германци, ако настъпваш техните НК.

Ако искаш, дай някой виртуален казус, примерно Гошо прави това еди си къде, ще го дупят ли.. ще се постарая да отговоря. С уточнението, според нашето законодателство.
« Последна редакция: Jun 18, 2024, 21:33 от Nik123 »
Активен

Acho

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 5392
 • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
 • Window Manager: console only
  • Профил
  • WWW
Re: Още извънтемие
« Отговор #1382 -: Днес в 08:43 »
А сега пък -> "Байдън въвежда облекчени процедури за предоставяне на американско гражданство на нелегални мигранти".

Какви ги мисли тоя младеж............
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3334
  • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #1383 -: Днес в 08:58 »
Ама то.. в интернета няма България
напр.

Цитат
VI. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в Бенин, обаче някой сладур чужд гражданин, репоства порното от Бенин, през някой свой български акаунт някъде (в суратя, месинджъра му, или друго) в България- носи отговорност по нашия НК;

ако въпросният е БГ гражданин но го поства в x.com (не в x.bg)
1) що ще рече туй "български акаунт": 1.1. в маил.бг/ххх.бг или 1.2. на БГ гражданин па макар и в чужд сървър като хотмейл.ком или 1.3. всичко от предишните
2) това "x.com (не в x.bg)" води ли се "в България"
3) откъде на къде БГ законодателството ще се меси на чужда компания в чужд сървър само щото едикои си бил БГ гражданин? Ами ако е с двойно гражданство (т.е. има и Бенинско)

П.П. Винаги съм се чудил по въпроса за дупките в закона - т.е. вярно ли е "всичко което не е забранено е разрешено" или  е обратното "всичко което не е разрешено е забранено" или е нейде помежду - както реши съдията ???

Районный прокурор при галстуке, с портфелем,
Судья наряд надел, лениво начал тему...

--
пущам го само заради тоя цитат

"Продажный адвокат надежды не внушает..."
https://www.youtube.com/watch?v=s8UODHq-m6g&t=94s

само че на български тоя жест обикновено е с двете ръце (с разклащането на оная работа)
https://www.youtube.com/watch?v=s8UODHq-m6g&t=99s
« Последна редакция: Днес в 09:06 от remotexx »
Активен

Nik123

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3241
 • Distribution: Mageia, Q4OS
  • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #1384 -: Днес в 09:39 »
Това айпита, чуждо-наше интернет пространство и т.н. са подробности (макар и немаловажни). Всеки казус си е за себе си, затова ми е малко трудно да обобщя генерално- невъзможно е.
Например ако хванат Гошо у тях (в БГ), направил е порнака вече, и докато качва порнака на някой сървър, идват на гости разни служби- па ако ще и на луната да е сървъра, Гошо си е у тях, в БГ и там създава матряла. И си носи отговорността, за създаването, и разпространението (щото е БГ гражданин- за създаването ясно, за разпространението също, нищо, че го качва на луната, образно казано, и оттам го гледат).  Тук уточнявам, че за "обикновено" порно, което у нас е леко престъпление, няма как да дойдат разни служби, но някои от квалификациите- например за разпространение на педофилско такова, което е тежко престъпление- ще дойдат.
Ако ще някой и 100 гражданства да има, ако едно от тях е българско, носи отговорност по нашия НК - чл. 4, ал. 1.
Интернета, там разните му сървъри, IP и т.н. са просто средството, което е използвано, важното е къде реално се върши дейността и това "къде" определя подсъдността (ведно с гражданството). Ако ще в x.com да го хоства, а не в x.bg, важното е физическото местонахождение на хостнатото, щото нали все някъде се намира физически тоя сървър, на който физически е качен матряла. Ако се намира физически в някое сървърно помещение в мазата на Софийския университет- в БГ е, както ще да е наречен хостът- su.bg, su.com, su.us.
Местоположението на сървъра намира своето значение , ако примерно си качил матряла на сървър, разположен физически в България.
Втори пример- някой си бенинец си снимал там порнягата в Бенин, и после я качва за гледане на някой сървър, който физически се намира в Габон (не знам дали правилно се изразявам "по компютърному"), то, въпреки че, ние тука от България си гледаме през интернета съдържанието на тоя сървър, бенинецът не е субект на нашия НК- снима си в Бенин, разпространява го в Габон.

Предполагам, че ще възникне следващ въпрос относно облаците- снима си го човека вкъщи, ама го качва в облак (приемаме, че човека е с БГ гражданство). Първо, създава порното вкъщи- ако това "вкъщи" е в БГ- носи отговорност. И извън БГ да е, щом е БГ гражданин- пак носи отговорност.
С облака е същото, както по-горе, със сървърите. Тая информация (клиповете) са в облак, но тоя облак все е поместен физически някъде на някакъв хардуерен носител- важното е къде физически е този носител. В Бенин ли, в БГ ли, на друго място ли. А не как е кръстен (x.com ли, x.bg ли, x.en ли).

..
П.П. Винаги съм се чудил по въпроса за дупките в закона - т.е. вярно ли е "всичко което не е забранено е разрешено" или  е обратното "всичко което не е разрешено е забранено" или е нейде помежду - както реши съдията ???
..


Първия вариант (за престъпления)- затова има НК и там са описани "забранените" неща. В НК пише, че е престъпление да продаваш наркотици. Но не пише, че е престъпление да продаваш компоти, значи можеш да продаваш компоти.

А относно Байдън- създаваа си електорат човекът  :D
« Последна редакция: Днес в 09:51 от Nik123 »
Активен

spec1a

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3952
  • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #1385 -: Днес в 10:36 »
   Казусът с публичните облаци е сложен.

   Понякога е трудно да се определи къде физически се намира порното
(в кой точно дейта център на съответния доставчик),да не говорим,че
понякога може да се мести от един дейта център към друг,в зависимост
от натоварването (например технологията  VMWare vMotion).
Активен