Gat3way-чо,
имам странното усещане, че се пънеш да покриеш всяко гърне в тази тема. Не дей бе брат!
Аз също съм в Русе. И виждам как нахалните румънци превземат метро, и как в неделя вечер в кауфланд няма доста основни продукти защото хуните са минали с "умните германци" не са го предвидили.
Съгласен съм с теб в 1 - че от оплакване файда няма.
Златко обаче, че и другите преждеговорящи, не се оплакват - според мен просто споделят виждането си и търсят отговори поне за себе си (някои даже са ги намерили)

'>
България по начало си страда постоянно (вместо да печели) от географското си положение и от политиците си.
Факт е, че сме привлекателна дестинация. Малко са местата по света където в рамките на 200 км можеш дда караш водни и снежни ски...
Малко са местата където като забодеш пергела и направиш радиус 250 км можеш да достинеш и разгледаш толкова много ИСТИНСКИ паметници на културата и човешката цивилизация.
Въобще според мен България може да бъде (тя и сега за някои е) райското кътче на този свят - имаме всичко необходимо за това!
За съжаление обаче ние сме в дъното на коридора....
И ще ти кажа защо мисля така:
Ако си забелязал последните седмици роптая срещу търсенето на работна (евтина но качествена) ръка в този форум. Ето какво ме дразни:
1. Аз съм от поколението което вече що годе разбираше (или си мислеше че разбира) какво става на 10.11.1989г.;
2. Аз съм от поколението което първо срещна научно-техническата революция с правците 8х и 16 във училищата и вузовете (за незапознатите това са годините 84-89 когато БГ крадеше решения основно от Apple и DEC - digital equipment - Погълната от Compaq- погълнат от НР);
3. Имал съм щастието да роботя в екип с колеги които се занимаваха с неща за които сега само четеш по великите сайтове и списания и то тук в БГ и колкото и да ти е чудно в Русе;
4. Ето какво стана с този екип - идеологът тръга да си търси щастието по белия свят - заплатите тук бяха 3-5$ (питай майка си ако нямаш спомени) последно от арабскиа свят замина някъде зад океана и пише проекти, 2-ма водещи програмисти - единият живее в лондоското сити и се прехранва като консултант по банкови информационни технологии, а дургия потърси щастието си пак зад океана - сега работи за българин строителен предприемач там. Останалите от екипа - правим нещо за да се прехранваме и да дадем хляб на още няколко човека около нас;
5. Водещият на випуска ми състудент математик и програмист зае водеща роля в Ирландска компания за банков софтуер, която банкрутира а той почина на 35 година на 3000 км от родината си оставайки жена и 3 деца. Почина от инсулт 2 седмици след основен медицински преглед в новата си компания и никакви опплаквания...
6. Днешно време: търся програмисти. Ползваме известна не MS развойна среда с 3-rd party framework и надградени колекции от компоненти. Намирам (всяка година е така) 3-ма що годе къдърни младежа от ТУ-Русе. Стартираме безплатно обучение (въпреки, че почти завършват елементарни понятия като тригери и запазени процедури са чужди за техния свят). Обучението трае 3 месеца. 2-ро обучение по спецификата на нашите развойни средства. Чакаме резултат от тестова задача. Те обаче не идват - младежите де. На последната среща споменават, че са кандидаствали и са приети по Еразъм всеки за отделна държава - 6 месеца ще пишат дипломна работа там... Да ти обясня ли какво следва - кандидатстване в немска или белгийска софтуерна фирма и познанията които си им предал ще помогнат мого на съответната икономика. Която после ще инвестира тук и ще предлага работни места по 500 евро за call center support....
7. Разгледай целта на програмите по предприсъединяване към ЕС и на тези новите. Ако не ти се чете ще те открехна - основната разлика е, че в първите явно се развива логигата за изсмукване на мозъците там и изнасяне на мръсното производство тук. Сегашните са доста по-смекчени. Факт е обаче, че има целенасочена политика на изнасяне всичкия качествен умствен потенциал навън.
Сега ще кажеш - за ко говорихме до де стигна: да ама не (Петко Бочаров):
Корелация - в съвременната индустрия най-голяма добавена стойност имат интелектуалните и в частност ИТ услугите. Те са тези които могат да генерират ръст на БВП (това кой миталец ще прави стомана е само въпрос на по-малко замърсяване и намиране на работа на повече хора). Когато извадиш от страната тези които могат да генерират този продукт ти постигаш следните цели:
1. Добавената стойност е за други а не за твоите интереси;
2. Остава население на което като му обещаеш увеличение на пенсиите и доходите с 15% и ще гласува пожизнено да си вожд;
3. Има свободен пазар на който идват големите инвеститори от острова - отварям скоба - да си видял някой с интелектуална професия или бизнес собствен да си купува къщи по бг села от UK? Оснвоните "инвеститори" са работяги които завалии им е писнало от там и се оказва, че с пенсията си могат да си купят къща и да ядат истинско домати и краставици тук вместо пластмаса там.
Те са много - повярвай ми адски много тези които там не могат но тук са добре. Ето ти основата на новият балон - те ще дойдат - те са много и за нашия стандарт имат много пари. Ти какво би направил (особенно ако те консултира агенция за недвижи имоти) - купувай бе пич - след 2 години ще продадеш двойно, ама в кирливите си пари а не в бензин и ел енергия

'>
Това е моето виждане защо панелката във Варна е по-скъпа от къщата в предградие на кливланд - просто там никой не си праи илюзията, че след 2 -5 години ще го продаде на някаква космическа сума - това е улегнал пазар (преградията са с по-скъпи имоти от колкото близките до центъра квартали са ми казвали).
Завършвам - не знам как ще свърши всички но знам, че в Русе (предполагам и на всякъде в Бг) има адски много жилищни сгради които са необитаеми и се прдават....
Информация на ухо - няма нещо купувачи напоследък....