Когато бях на старата ми работа имахме една досовска програма, която трябваше да печата на лазерно, печатащо устройство. Преди мен, местен майстор (който обаче отдавна е заминал за Англия) свързал 1010 на серийна връзка чрез някаква симулация (която си е във водачите на HP) е подавал шрифтове, за да може всичко да е наред.
Аз оставих неговата инсталация, но на друга машина (вързана по USB) използвах друг подход. Намерих на SF.net програмче наречено Winprint (свободен еквивалент на dosprn, търсих такъв и намерих), чрез което подавах нещата на шрифтове в ttf. Това добре.
Обаче открих, че въпреки, че варианта на майстора работеше по-бавно и се случваха грешки, то напечатаното беше много по-компактно, отколкото да се използват векторни шрифтове.
Тогава си спомням, че намерих тема в малко известен (за мен) форум, в който един човек обясняваше за въпросните растерни шрифтове, изброяваше ги (тези с поддръжка на кирилица) и казваше, че знаем от къде да си ги намерим.
Сега търсих тази тема, но не я открих. Намерих подобна:
https://nethelpforums.net/viewtopic.php?p=501&sid=0491c5e4ec20c4d6fc9800aba1c0c889#p501(това е връзка към самото мнение)
Мисля, че точно mx10.sfp беше и шрифта ползван от майстора (не съм 100% убеден). Обаче проблема е, че не успявам да открия такива шрифтове.
Питах сто въпроса по всякакви начини и най-доброто, което получавам е обясненията на Википедия що е езика PCL и петстотин модела на хиляда марки печатащи устройства, които твърдят, че имат милион такива шрифтове, но вградени във вътрешната им памет. А аз ги търся като файлове.
Та въпроса е, има ли някой скътано архивче от времената, когато вече имаше Windows, но все още се печаташе и под ДОС, което да съдържа такива шрифтове.
Някъде срещнах, че някога на някакво ftp на IBM е имало свободно достъпни такива неща, но явно отдавна не съществува. Търсих и по руските форуми, че нали таваришите имат същите, като нашите проблеми, но не открих. Може би съм прекалено голям ламер да се справя.
Някой?
п.п. Предварително благодаря на всеки отнел от живота си няколко минути да види темата ми. А ако се намери някой със стари архиви, ще съм и щастлив. Обаче се опасявам, че ако някой има, ще е на дискета и те тогава ще е приключение, как да бъде прочетена