Покажи Публикации - backinblack
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 210 211 [212] 213
3166  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Нова конфигурация, проблем с видеото! -: May 07, 2011, 19:51
Та, разцъквам си аз с ундоуса, но нещо хич не ми е комфортно, че нещо май съм зарибен вече от този линукс, въпреки, че на ундоуса повечко му се сещам и докато си ровех из темите тук, намерих една тема на колега дето има млко по-малко проблеми от мен със sandabrige и се оказва, че наистина няма още поддръжка, но в последното ядро вече били пооправени нещата и се сетих, че убунту 11.04 е с последното ядро и само него не бях пробвал, щото го инсталирах на стария комп и го разкарах, че нещо не ми тръгваше VMWare-то, а и това униту нещо хич не ми допада!
На виртуална машина съм инсталирвал 10.04 сървър и после sudo apt-get install ubuntu-desktop и всичко после си е нормално, но сега се чудя, ако инсталирам 11.04 сървър и после sudo apt-get install ubuntu-desktop, дали няма да ми инсталира пак униту-то! Искам да ми се инсталира само гнома, без никакви униту!
Кажете как да инсталирам само гнома! Започвам инсталация на 11.04 сървър!
3167  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Нова конфигурация, проблем с видеото! -: May 06, 2011, 01:54
Преди около час инсталирах Уиндоус 7сп1х64, инсталирах и драиверите от диска с дъното и за сега всичко е на 6! Не играя игри и не мога да натоваря видеото за да го оценя. С 8ГБ рам съм, че ще се боря с виртуализации и май както вървят нещата, ще си ползвам линукса само под виртуална машина докато нашите ора оправят нещата в линукса за тази платформа. Кофти работа, ама........ за сега това е положението!
3168  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Нова конфигурация, проблем с видеото! -: May 05, 2011, 19:08
Видео поддръжката на SandyBridge нещо куца.

Причините са много и комплексни.

Май, май и на мен ми мирише на нещо такова, че този нов хардуер май няма поддръжка за линукс още! Сега ще взема да инсталирам един Уиндоус да видя дали няма нещо проблемно в конфигурацията и дали ще работи нормално, па сетне ще мисля как да се оправям с линукса! Дано до тогава и повечко идей се съберат тука във форума!
3169  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Нова конфигурация, проблем с видеото! -: May 05, 2011, 18:14
Ти всичко каза, само дето пропусна да кажеш видеото какво е  ;)

Пусни му един memtest - мирише на кофти конфигурация...
Видеото си е това от дъното и процесора!


00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Device 0100 (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Sandy Bridge Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Cougar Point HECI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation Cougar Point USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Cougar Point High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Cougar Point PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.6 PCI bridge: Intel Corporation Cougar Point PCI Express Root Port 7 (rev b5)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation Cougar Point USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev a5)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Device 1c4a (rev 05)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation Cougar Point 4 port SATA IDE Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation Cougar Point SMBus Controller (rev 05)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation Cougar Point 2 port SATA IDE Controller (rev 05)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
3170  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Нова конфигурация, проблем с видеото! -: May 05, 2011, 16:32
От вчера съм с нова конфигурация процесор: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43467 , дъно: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43971 и хард: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43849 ! Монитора ми full HD, но го ползвам на 1366х768. До сега съм бил с друг компютър, 32 битов с Убунту 10.04 и никакви проблеми! Сега с Убунту 10.04-desktop-AMD64, не зарежда изобщо в лайв, но като му дам директно инсталация инсталира и след инсталацията и тръгва на 1600х1200 и никава възможност за промяна на резолюцията! Монитора всъщност е 40 инчов телевизор. Вади от настройките още няколко възможности за избор на резолюция, но само 4:3 и две от тях не се поддържат от телевизора, но като избера някоя от другите и блокирва. На широкоекранен монитор 1440х900, работи само в режим 1280х1024!
Нещо с драйвера ще да е, ама съм нов в линукс-а и до сега с по-старите техники не съм имал никакви проблеми. Давайте акъли, че положението е ужас!

П.С. Пробвах и нетинсталация на Дебиан 6, но след инсталацията -проблема е същия! Последните версии на Минт - също не зареждат лайв!
3171  Програмиране / Общ форум / Re: Програмисти за складова програма -: May 04, 2011, 14:42
не е точно така , сметките които се дефинират за клиент ,артикул , доставчик са подразбиране.
 По време на въвеждането на документ фактура може да промениш сметката на доставчика , клиента и на артикула ако искаш. Само ДДС сметката не може да промениш по-време на въвеждане на документ.

 Модула банкиране всъщност е парични сметки. Може платиш или получиш пари от която искаш парична сметка.

 Като ходим в банката ,  да си плащаме тока. Всичко е web базирано и затова си потърсих подобно решение. Пробвах поне 10 опен сорс: openbaravo , tynyerp ,sql-ledger ,weberp . Това ми пасна най-много на начина на работа.

В основата на всяка счетоводна програма стоят стаиите и сметкоплана! Това са главните правила, фреимуорка! Сметкоплана се дефинира свободно от юзера и нивата на дефиниране са сметка и подсметка(партида). Статията е 1 дебит срещу 1 или няколко кредита, като сумата от сбора на кредитите е равна на сумата по дебита. Може и да бъде обратно, 1 кредит към няколко дебита и отново двете суми еднакви. Дебит и кредит са приход и разход на несчетоводен език! Всяка операция, продажба, покупка, теглене на пари, местене на стока от един склад в друг и всичко което се сетиш е документ който създава счетоводни статии. Справките са счетоводни отчети с атрибути "натрупан дебит", "натрупан кредит" за период и "крайно салдо" което може да бъде кредитно или дебитно, а натрупания дебит и натрупания кредит е "оборота" по съответната сметка. При подходящо дифиниране, на системната логика, всеки документ може да влезе в правилото 1 докумунт  - 1 статия и евентуалната счетоводна програма може да бъде абсолютно универсална за всеки вид бизнес, а чистите и конкретни бизнес процеси за различните бизнеси да си бъдат отделен модул който накрая дава конкретни цифри за счетоводния или нещо принципно като добавките към браузерите, но опериращи с отделна база която взема и връща резултати към главната.
Преди време, с един програмист започнахме да пишем наша си складово-счетоводна система на Делфи и ФБ база, проекта го докарахме до няккакво ниво с което може да се започне реална работа в моето производство, а после да се доризчиства и доразвива, но ми започнаха разводните проблеми и го отебах, а сега мисля за връщане отново към това, но в опенсорс и евентуално пренаписване, но и мултиплатформенност, та май ще е добре да е моно/нет и MySQL, но си мисля, че на Микроинвест Warehouseopen, с малко преработка и доработка може да му се вкара тази логика и да се развие като отделен форк.
Ако има заинтересовани, мога да се ангажирам с един такъв проект! Имам опит в реалния бизнес с боравенето на такъв тип софтуер и на доста продукти са ми познати предимствата и недостатъците. Имам и доста счетоводни познания, а и разбирам от работата на програмистите, поне колкото да не давам невъзможни за реализация идеи!
Мога и да осигуря една или няколко виртуални машини при мен, достъпни по rdp денонощно и от всяка точка на земното кълбо! Та евентуалния проект да бъде на "собствен си компютър" и ако има повечко желаещи, да могат да се включат и работят само с един нов юзер на машината.
3172  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Избор на файлова система!? -: May 04, 2011, 09:47
За виртуализация под линукс съм по-доволен от VirtualBox и от това:
http://pve.proxmox.com/wiki/Main_Page

За файловата система не се притеснявай, ext3 или 4 са си екстра.

VirtualBox го разцъквах преди VMware-то и се отказах от него. Това другото не съм го гледал, но се целя на по-късен етап в ESX или xen, за които в момента нямам компютър и за това залагам на VMware.

Май ще взема да нацепя всичко на reiserfs, че в една друга тема на подобно питане, болшинството препоръчват reiser пред ext4!
3173  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Избор на файлова система!? -: May 03, 2011, 17:12
Много съм нов в Линукс-а браточка, купища дистрибуции съм разгледал на ВМ и найстина за тази ос която казваш съм чувал/чел добри неща, но още не съм я разгледал! Май нещо много бързам с напредването и май с Убунту-то по се опраям за сега, та на новия по-бръз комп ще разцъквам другите ОС-и! Сега дилемата ми е за ФС щото като взема да пълня харда с файлове, да не ми се наложи да вадя в един момент всичко и да преформатирам партишъни! Партишъните ще са отделни за ВМ и хоме, а сичко друго в /, та при евентуална преинсталация да се форматира само / партишъна.
3174  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Избор на файлова система!? -: May 03, 2011, 14:41
а защо не ESXi?

Защото преди това трябва да го поразгледам и разуча във виртуална машина, а сега нямам комп с параметри подходящи за инсталирането му на вм, но на новия ще може. В момента имам 3 компютъра и трите са 32 битови!
3175  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Избор на файлова система!? -: May 03, 2011, 12:35
Та, поръчах си нов компютър който утре ще дойде и ще го ползвам за виртуализации. Ще има на него няколко виртуални машини на които ще се работи под ремоут десктоп от няколко, а в периспектива от доста клиентски машини. Ос-та ще е Убунту 10.04(защото е LTS), а виртуализацията ще е с vmware. Доста четох по форумите за файловите системи reiserfs и btrfs, останах с впечатление, че са по-бързи и по-добри от ext4, но така и не можах да разбера със сигурност, дали ще получа по-висока производителност на системата, ако използвам тях вместо ext4!?
Вие какво бихте ме посъветвали? Убунту 10.04 не поддържа btrfs и ако ще е тази фс, то май ще трябва да инсталирам Debian!

Системата ще е:
Дъно: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43971
Процесор: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43467
Хард: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43849
Рам: 2х4GB за сега, а в периспектива допълнително
3176  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Файлов сървър и права на файловете и папките! -: May 02, 2011, 14:47
Всъщност имах предвид командата която е дал radoshow

ls -l / пътя до въпросната папка

Терминала няма да те охапе спокойно, ползвай смело.

общо 4
-rwxr--r-- 1 nobody nogroup 11 2011-05-02 14:33 нов файл

Ама аз като дам десен бутон на мишката върху папката и свойства, на права си ми пише nobody и nogruop!
3177  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: RDP, XRDP и тем подобни! -: May 02, 2011, 13:42
Някой може ли да каже, поне как да сменя порта за връзка на ремоутнатата машина и евентуално, как да забраня мултисесията!? Стандартния в ундоус-а е 3389 и от регистрите може да се променя, но когато е променен, трябва след името или ИП-то на машината, да се напише и :номер-на-порта
3178  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Файлов сървър и права на файловете и папките! -: May 02, 2011, 13:36
Хм.
Я дай изхода на командата която ти е дал backinblack

Нов съм в Линукс и не ползвам терминала, освен когато правя нещо за което има инстукции с командите! Мъча се по уиндоуски през менютата и програмите!
3179  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Файлов сървър и права на файловете и папките! -: May 02, 2011, 09:43
Забравих да спомена, че със Самба е споделянето.

@danaildr, точно за това става въпрос. От къде се добавя в тази група? В юзерскити настройки и групи нямам smb група. Имам smbashare и съм си добавен там!
3180  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Unity -: May 02, 2011, 01:27
Да, но след като там в падащото меню, няма опция да напишеш /VirtualMachines, как при инсталацията ще укажа, че точно този дял не е SWAP,/, /home, .... или някой друг от вградените, а /VirtualMachines!?

И аз се опитвах (понеже при мен са на /media/store1...n),  нестава и нестава, просто неможеш да пишеш в полето, решението е след като инсталираш да си ги добавиш сам във /etc/fstab

Относно юнитито, не е кой знае каква болка, настройва се доколкото има възможност, има малък недостиг на функционалност, но ще се оправи ;)

Това което казваш ми беше полезно! Проблема ми е, че както в едно от другите питания споменах, че съм серсем линукс юзер(все още), със създаден дългогодишен уиндоуски манталитет, уча се на принципа проба-грешка и предпочитам и за напред да се уча с преминаване през куп менюта, вместо два реда в конзолата!
Страници: 1 ... 210 211 [212] 213