всички компоненти които ще има на платката зависи от нуждите, като платката може да струва от 10$ до 100000$ че дори и повече, основно се определя със какъв процесор да бъде ARM , POWER PC, x86, x86_64 и др.
операционните системи има доста (основно Linux и Windows)
аз работя със AT91SAM и AVR32 серите на Atmel и PPC54x на Power PC, значи по скорост това чудо има около 2-3 пати по-малко изчислителна 32 битова мощ от стационарните компютри които познавате (инструкции за секунда) около 400-800Mips RISC архитектура, периферията си има чипове примерно за Ethernet "DM9000A" 10/100Mbps чип който подава до процесора информация.
По-големите производства става дума за повече от 100 броя месец иначе се прави с нещо по-малко ако е под това да консумира по-малка мощност иначе е змей горянин и може да харчи до 50W без проблем а ако ползвате интел платформа можи и над 100W, като не се ограничават броя на процесорите които се използват.
Друг варянт е за експерименти да си вземете платка със FPGA и вътре да си напишете някакъв процесор който ви трябва и всчко става на езиците HDL група и Verilog.
без проблем е да си направите и каквото си пожелаете като интерфейси иначе ще се наложите да си копувати отделни чипови които правят интерфейсната информация.
Аз ползвам
тази система която има:
# Altera Cyclone II 2C35 FPGA with 35000 LEs
# Altera Serial Configuration deivices (EPCS16) for Cyclone II 2C35
# USB Blaster built in on board for programming and user API controlling
# JTAG Mode and AS Mode are supported
# 8Mbyte (1M x 4 x 16) SDRAM
# 4Mbyte Flash Memory (upgradeable to 4Mbyte)
# SD Card Socket
# 4 Push-button switches
# 18 DPDT switches
# 9 Green User LEDs
# 18 Red User LEDs
# 50MHz Oscillator and 27MHz Oscillator for external clock sources
# 24-bit CD-Quality Audio CODEC with line-in, line-out, and microphone-in jacks
# VGA DAC (10-bit high-speed triple ADCs) with VGA out connector
# TV Decoder (NTSC/PAL) and TV in connector
# 10/100 Ethernet Controller with socket.
# USB Host/Slave Controller with USB type A and type B connectors.
# RS-232 Transceiver and 9-pin connector
# PS/2 mouse/keyboard connector
# IrDA transceiver
# Two 40-pin Expansion Headers with diode protection
# DE2 Lab CD-ROM which contains many examples with source code to exercise the boards, including: SDRAM and Flash Controller, CD-Quality Music Player, VGA and TV Labs, SD Card reader, RS-232/PS-2 Communication Labs, NIOSII, and Control Panel API
което е напълно достатъчно за някаква малка разработка и може дори да се направи TV приемник или модем стига да се добави радиокомуникационнен модул към систематра и струва около 500$, разбира се има и по-големи и по-скъпи модули от този, но този е перфектен
buboleck мога да ти продам, но по-добре е да си реши какво ти трябва иначе е доста солено за БГ като цената е в US$ и е 4 цифрена за универсални платки, виждал съм custom платки за устройсва до 8 процесора Intel Core 2 Duo 6300 познай каква печка, ако желаеш ми пиши на ICQ 107640772 само кажи кой си да не взема да те отрежа като вирус защото много такива ми тропат по Q-то.
В БГ има доста производители на такива платки, но аз или работя със чужди или си правя сам.
П.С. Който има нужда да пита по тези въпроси да ми пише на ICQ-то ще му отговоря и там ще обяснявам повече.
32 битови чипове на ATMEL