Автор Тема: Честит празник !  (Прочетена 5188 пъти)

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: Честит празник !
« Отговор #15 -: Mar 05, 2021, 10:28 »
go_fire:
Цитат
Р.Овч. не знам защо е решил, че е много гениално да закрие другите две трети. Размазвайки тях ще замине и онази ченгеджийската с краденето. Хората не са тъпи. Като им бръкнат в джоба и ще стегнат куфарите.

   Какво общо има "Р.Овч." с ИКТ ?
Той се занимава с енергетика.
Пък и в момента не е на власт,и е далече от властови позиции ...
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Честит празник !
« Отговор #16 -: Mar 05, 2021, 11:47 »
Понякога не мога веднага да отговоря, защото голяма част от изходите на Тор са отрязани в ЛЗБ. Интересно е, че най-вероятно са рязани по различно време, защото форума до сега ми е давал поне пет различни грешки с поне пет различни обяснения защо. Когато се бананизира по ИП, явно се оставя и съобщение защо.

=*=

Р.Овч. няма общо с ИКТ и си прав, че в момента (до април) не е на власт. И след април пак не го чакай за министър или дори за депутат. Той е по-умен от това ниско ниво.

Но не си прав, че е далеч от властови позиции. В момента е едноличен собственик на БСП. В БСП имаше (и винаги е имало) няколко клики. По-известни са тези около Станишев и тези около Гергов. Разбира се и Станишев, и Гергов са поставени лица, каквото е и вафла Корни. От тях нищо не зависи. Но много зависи от хората зад тях. Е, Р.Овч. успя да разгони другите и сега той е господаря. Той реално е господар вече пет-шест години, но имаше съпротива. В момента съпротивата е омаломощена и едва ли ще се съвземе следващата петилетка или две.

А защо е решил да разпердушини ИКТ? Ами не съм в главата му и не мога да говоря със сигурност защо. Мога да имам някакви хипотези, които по никакъв начин не мога да потвърдя. Не си пия ракията с Р.Овч. Пия си я сам вкъщи.

Идеологията на Джет може да има нещо общо с тази работа. В смисъл, че хората виждат, че има други българи, дето в техните очи не са и българи, нищо, че ги е родила българска майка и говорят български. Тия българи получават нормални заплати и имат приличен стандарт. Това е много лош прецедент в една диктатура. Не трябва да има свободни хора, не трябва да има лъч надежда.

Може и на по-битово равнище да го изкараме. Той е тъп комсомолец, който нищо не е постигнал през живота си. Книжен, гнусен червей, който може само да пълзи. И завижда. Вижда усмихнати, добре изглеждащи хора и ги ненавижда.

Може и на обратно. Може да го направи от популизъм. Ей сега аз ще съм един същински Робин Худ и ще взема от мазните програмисчета и джендърски девопсчета и ще дам на клетите сиромаси. Това е официалното заявление защо ще вкара специално натоварване на ИКТ през невинно изглеждащи промени. Обикновено официално заявеното не е истинския мотив.

Може примерно да е поръка от Русия. Прекалено много западно влияние влиза през сектора на ИКТ и това трябва да бъде задушено.

Ако раз-Бойко беше решил да го прави, можех да предположа, че е поръчка от ЕНП да ги захраним с хора, както правим с доктори, инженери и така нататък чак до строители, детегледачки, миячи на чинии. Но Р.Овч. е във война с ПЕС и няма как да е това.

Не знам, защо е решил да го направи.

Ясно е само едно. Като отмени плоския данък и вдигне осигуровките, това моментално ще доведе до свиване в сектора на ИКТ, а с всяко следващо вдигане на данъци и осигуровки до пълното му унищожение. Този в сектор и в момента е на ръба със сегашните нива на осигуряване.

От това няма да влязат повече пари в бюджета и определено тия пари няма да стигнат до пенсионерите, както ги лъже от няколко години през устите на партиините му фигуранти.

Няма да чакаме дълго, за да видим ефекта от действията на Р.Овч. Казано ни е в прав текст, че това е първото, което ще направят в първия си ден на управление. Изборите са на четвърти април. Някъде около средата на май вече трябва да има правителство.

Ще видим, кой с кого ще се спазари, ама то работата си отива пак на тройна коалиция. Би трябвало вече да е оформена, но все още не ни е съобщена или аз съм изпуснал. Не мога да предвидя, кой ще е третия. БСП и ДПС са ясните.

Предната тройна коалиция с все порционите беше готова още преди изборите. Но тогава нямаше изненади. Сега 'се още не е ясно, какво ще стане с Костя Копейкин и Славун. Поне на мен не ми е ясно. Доган със сигурност вече е наредил тестето. Той за разлика от раз-Бойко още преди изборите ги прави тия работи. В защита на раз-Бойко ще кажа, че той винаги се е явявал на избори с неясни нови участници. Ама то това е разликата да си шестак и обикновена мутра. Шестака реди тестето, а мутрата гледа, какви карти му е раздал.

Някакви десни мечтаят за коалиция ГЕРБ-БСП, ама това едва ли ще се случи. Иначе така би било най-добре. Ще закрием и двете партии едновременно, и ще се отървем от тях.

Е от ДПС няма отърване, ама то пълно щастие няма. ДПС ще надживее България.

« Последна редакция: Mar 05, 2021, 11:55 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: Честит празник !
« Отговор #17 -: Mar 05, 2021, 15:31 »
'На твое място нямаше да съм толкова убеден, че пак тук ще ни се падне да се преродим.
...
 Ние заедно с нашите хора по света сме седем, преко сили осем милиона. Планетата е седем, скоро осем милиарда. Колко промила ти е шанса да си пак тук?'

Е, сега.. защо да се ограничаваме само до една / конкретна/  планета?

И с преражданията както и с алкохола трябва да се внимава.. Или както казваше баба ми - кой както му било писано, се некой ше се падне да го играе най Тошо, друг Пиночет и какво мислите - че бъде кротък като агънце ли.
Въобще пълният контрол е една илюзия

И един цитат -
ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ГАЛАКТИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ дефинира отдел „Пласмент“ на Сириуската кибернетична корпорация като „шайка безмозъчни типове, първите, които ще бъдат изправени пред стената, когато дойде революцията“, и дава бележка под линия в смисъл, че издателството е готово да разгледа молбите на всички желаещи да поемат длъжността кореспондент по въпросите на роботиката. Интересно е, че едно издание на ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ГАЛАКТИКА, изпаднало след гърч във времето на бъдещето, отдалечено на хиляда години, определя отдел „Пласмент“ на Сириуската кибернетична корпорация като „шайка безмозъчни типове, първите, които бяха изправени пред стената, когато дойде революцията“.
« Последна редакция: Mar 05, 2021, 15:58 от remotexx »
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Честит празник !
« Отговор #18 -: Mar 05, 2021, 15:45 »
 spec:
 Не го ли написах бе !
"комунетата",та "комунетата",повтаряш като латерна.
Изродите Богдан Филов и "цар" Борис3 вкараха България в
губещата група (Оста) във ВСВ и затова стана така.

Добре де нали съветските комунета ни извадиха от това и постоихме социализъма (развит при това, ако не помниш) - и гледай какво стана. Преди това поне държавния дълг се понасяше, имаше бизнес и частна собственост.

go_fire:
Не е точно, като никой да не знае, как се прави бизнес. Само преди два месеца беше продадена българска компания за 37 милиона гущера. Преди това имаше продажби по сто, двеста, триста милиона. И тук изобщо не говоря за някакви несъществуващи медиини империи, дето КГБ си ги премества от левия в десния джоб. Днеска през Домуса, утре през измислени сърби, други ден през де да знам, малтийци.

Ти наистина не си виждал друг бизнес освен българския.
За мен най-голямото притеснение, е (махни ги големите корпорации) - обикновения българин - няма никакво чуство за предприемачество (знам, че има единици, но това само потвърждава правилото). В нормалните държави дребния бизнес е навсякъде и гръбнакът на икономиката (това поне го знаеш), хората намират начин да правят пари от всичко (в БГ това е мръсна практика, макар на всеки да му се иска да го прави). Хора имат бизнеси и ги работят все едно е за чуждо, маса народ чака Бойко да дава/дига заплати и т.н.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Честит празник !
« Отговор #19 -: Mar 06, 2021, 12:04 »
@jet, прав си за липсата на предприемачество у Българина. Но за това ще трябва да се сменят поколения. Младите да попътуват, да видят, как се случва другаде, че може, та да пробват и те.

Но и на това му гласят края. Малките бизнеси биват убивани с тази измислена пандемия. Независимите доходи секват. Идва универсалния доход. Ще ти пускат едни пари да живееш с тях и ще те насилват да си щастлив с това. Защото няма да ти дадат възможност за друго.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Честит празник !
« Отговор #20 -: Mar 06, 2021, 14:16 »
Джет проблема има няколко пласта и съм ги писал, затова се притеснявам, че съвсем ще досадя.

Но първо за предприемчивостта. Не е вярно, че българина не е предприемчив. Всъщност е толкова индивидуалист, че едвам се понасяме един друг. А индивидуализма е условие, без което не можеш да започне никакво начинание, камо ли цял бизнес, пък бил той квартална кръчма.

Първия проблем е културогичен и той съвсем не се отнася до България. Имаш щастието да живееш отвъд голямата локва, където не случайно е кръстено „Новия свят“. Това се отнася дори за Канада. Това е чисто нова цивилизация с други правила. Тук в стария свят сме закостенели, живели в деспотизъм с хилядолетия. Трудно приемаме идеята, че някой просто ей така може да започне и да прави нещо. Не може така. Започването на бизнес не само у нас, ами на целия континент воглаве с Русия е почти непосилна задача. Даже у нас е няколко идеи по-лесно.

Сега големия бизнес наистина ще го оставим настрана. Той не е възможен в малка страна, каквато е нашата. Тук няма как да се направи нещо, което да струва повече от да речем петстотин милиона. А петстотин не са пари в днешно време. Борсите оперират с много милиарди, скоро трильони. Вече имаме компания, която е трилион. Е беше за визитката, а не реално, но все пак я има.

=*=

Тук едно „лирично“ отклонение в мои стил за това, което каза 4096. Още преди да има САЩ, в Европа се надигаха гласове за свобода на пазара, невидимата ръка и така нататък. Е в Европа не можеше да се пробута веднага, но в чисто новата САЩ си беше. „Невидимата“ ръка създаде САЩ.

Коя е тая ръка? Тя хич не е невидима. Много си е видима от всякъде. Ръката е нищо различно от най-големите богаташи. Сиреч властта трябваше да премине от велможите по рождение към тия с кинтите. Добре де, ама те за сто-двеста години разбраха, че чак толкова свобода не им е необходима. Ако всеки е свободен да прави това, което правят ония с мангизите, то първо мангизи няма да им останат и после ще загубят безграничната си власт.

Да не се случва това до момента, имаха закърпващо решение. Тези с пачките така и така произлизат от просветителските общества на ренесанса, то решиха да ползват пак тях. Няма начин да натрупаш милион, два и дори по-малко и да не бъдеш посъветван любезно да се включиш в бизнес общност. Масонството е само един от хилядите варианти. Та тия съвети не могат да се отклоняват. Те там не правят кой знае, какво. Просто да се знае, кой и какво. Не им нареждат — иди направи това. Или поне не го правят често.

А и противно на преобладаващото мнение, световно правителство няма и властовия център не е един.

Обаче това през новото хилядолетие взе да не върши толкова работа. Защото днес е свободен не само този с дебела банкова сметка. Свободен е всеки. Аз нямам стотинка в джоба, джоб нямам. И съм свободен.

Трябва някак хората да бъдат контролирани в действията и по-важно мислите. Само spybook не става да се внушават абстракции.

Сиреч махалото на историята прекалено се е залюляло в едната посока и сега трябва да се върне. Това дори не е човешко дело. Може да се нарече природен закон. Било е така и преди да има хора.

Това с пандемията е само подготовка за ново средновековие. 2020 година е само една много малка крачка от още много други.

=*=

Връщаме се на местната ни, мизерна почва. Джет, казваш, че всички чакат на раз-Бойко. Ами така е, но пак има обективни причини. Нашата икономика е в състояние на кома и то не е от вчера. Заплатите (колкото и мизерни да ти се струват), които раздава раз-Бойко са много повече, отколкото можеш да изкараш на пазара в общия случай. С бедни хора нямащи повече от това за режийните, трудно може да ги накараш да купуват нещо над това.

А като се добавят всички данъчни (особено осигурителни) тежести и безкрайния административен натиск, то си става бая заплетен ребус.

Става омагьосан кръг, раз-Бойко (и всеки преди него и след него) разраства администрацията, за да му нараства властта и централизацията, а администрацията от своя страна дозадушава бизнеса и той става все по-малко привлекателен. Раз-Бойко знае това и сипва щедро с черпака от държавния бюджет в джобовете на назначени бизнесмени, като междувременно поддържа илюзията, че имаме някакво стопанство.

Това ще бъде дълго след него до пълния крах. Щото вече ти е ясно. Не може да се поддържа подобна ситуация без вливане на пари от вън. А парите от ЕС хич не са достатъчни. Не покриват и една пета от нужното. И тогава отиваме на заеми. Дългът ни вече е главозамайващ, но можем да го удвоим преди да настъпи колапса. Този дълг го трупахме от две и осма насам, значи имаме още десетина години. Аз от кога разправям, че плюскаме хляба на внуците ни??? Не съм прав, вече изяждаме последните трошички на пра-правнуците ни. Те наистина ще ни проклинат, какви сме били негодници.


доб.
===

Забравих за предприемчивостта на българина. Имам истинско доказателство за това освен думи. И няма да се връщам на темата, че дори в тъмния социализъм у нас имаше милионери. Ще говоря за след това. По време на прехода почти буквално всеки имаше поне едно ЕТ или ЕООД. Понеже тези дето имаха, обикновено имаха две или три поне, то съвсем отговорно можем да твърдим, че за всеки човек у нас имаше по едно.

Знаем как свърши това — с Виденовата зима. После прехода свърши, започна галопираща централизация и през две и единадесета официално обявиха края на свободния пазар. Конкретния акт за това беше, че почистиха търговския регистър от всички тези дружества и търговци.







« Последна редакция: Mar 06, 2021, 14:51 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Честит празник !
« Отговор #21 -: Mar 06, 2021, 16:58 »
В Европа казваш са закостеняли нещата: добре де, от как съвременната цивилизация съществува, та до 9ти Септ. всичко си е било частен бизнес, с много нищожна част държавен. То дори  до едно време и държава не имало за да има държавна собственост, но комунетата промениха хилядолетната закостенялост само за 50г. с краката нагоре. Т.е. аргументите ти за закостенялостта и манталитета издишат от всякъде.

Имали сме ЕТ-та и ООД-та - това си е само на хартия без да са продали/предложили никакъв продукт и просто си изчезнаха в историята - най-обикновена статистика, която изобщо не отразява проблема.

4096bits се съгласява, че ще трябва да се сменят поколения и да ни обяснява спец1а как сми били вече в НАТО и ЕС и сме се оправили е смешно (май повече е тъжно).

Предприемачеството и бизнеса (ние дори думичка нямаме в нашия език) са основата на съвременната цивилизация и да ги занулиш без да предложиш работеща алтернатива означава, че си съсипал обществото.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Честит празник !
« Отговор #22 -: Mar 06, 2021, 18:40 »
Преди девети не е било по-различно от сега. Тогава царчето е раздавал бизнесите. В Европа до чак до към седемдесетте не е имало нещо поне наподобяващо свободен пазар.

Примера с деветдесетте беше много показателен не с това, какво остана от тях. Нищо не остана. Беше показателен, как като отвържеш ръцете на българина и той става хвърчикоптер. Прави, струва, измисля. После българина беше обран и натикан обратно в бетонна кутийка.

И всъщност влизането в ЕС наистина имаше положителен ефект. Тук стана една идея по-цивилизовано. Не за дълго. После дойде нова криза, а милиционерите пратиха мутрите във властта. Но пак като направиш едно сравнение с Русия или Сърбия например, нещата са значително по-добре. Тук някак си се диша европейски въздух.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear