Много ясно - то има един момент, в който цената започва да изпреварва производителността. Например, 20% повишение в цената да ти даде само 10% повишение на производителността. Най-най-скъпите неща носят по-скоро газария - аз не съм фен на газарията. Но и не бих спестявал от нещо, което ще ползвам дълго време.
Контактите ми са в Google - признавам си. Обаче това, че аз и мой контакт сме гледали едно и също видео не значи нищо. Освен това не вярвам други сайтове, в които имам регистрация, да ми подават пощенския адрес към Google.
Може да имаш отделни регистрации за отделните устройства и никога да не ги смесваш и/или отделни регистрации за различните услуги от един и същи доставчик - примерно Google. Аз за това се замислих наскоро, но все още не го правя. Т. е. Youtube да ми е на отделен акаунт, примерно. Иначе каналите, за които съм абониран следя през RSS, а предложенията, които ми правят за видеа не съм забелязал да са базирани на нещо друго, освен текущото видео и каналите, за които съм абониран. Може би трябва да изтрия всички абонаменти и да ги гледам само през RSS клиента, но всъщност това са източниците, които аз съм избрал и посочил, че искам да гледам, така че нямам против те да ми предлагат материали от тях.
Импортирал съм си контактите веднъж във FaceBook и два пъти в Twitter. Другаде не помня. Сигурно ги пазят, макар да съм им казал да ги изтрият. FaceBook ги знаят така или иначе, защото тези хора са ми сред приятелите там. Но ние не говорим за контактите, а за следенето в мрежата.
Firefox ползвам от първата стабилна версия, защото беше по-лек от Opera, който ползвах тогава. NoScript ползвам от 2009 г. Контейнерите от около 1-2 години след като излязаха. Другит едобавки - по различно време през последните 5 години, да речем. Блокирането в hosts от няколко години. Не съм задължително от пионерите, но имам добър стаж.
Миналата или по-миналата година FaceBook пуснаха да можеш да си видиш какво са те следили извън FaceBook - за мен нямаше нищо. Имаше един момент, в който няколко месеца ползвах Chrome без добавки - тогава веднага видях как FaceBook ме следи по сайтовете, които посещавам, защото веднага промени нещата, които ми предлага. Разликата между това и преди това и след това е ясно забележима. Просто ти явно не ползваш контейнерите на Firefox. Има отделни добавки, които ти оправят Google, FaceBook, Amazon и Twitter - само тях да нацъкаш веднага ще видиш разликата.
Аз никога не съм ползвал Ad Blocker, защото от както инсталирах NoScript - почти не съм имал реклами в браузъра си. Само с тази добавка, ако разрешаваш скриптовете за отделните домейни един по един, можеш да разкараш рекламите, изобщо - те Ad Blocker-ите са базирани точно на нея. А от както им набих домейните в hosts - когато нещо не ми работи, разрешавам временно всичко за конкретния сайт и пак нямам реклами.
Влизам в някой форум или новинарски сайт, и какво? Сигурен съм, че Google, FaceBook, Amazon, Twitter и Microsoft нямат абсолютно никаква идея. Само конкретния сайт има идея и интернет доставчика ми. Ако нещо от тях случайно се зареди, то е в отделно пространство на паметта.
С Temporary Containers всяко зареждане на страница е в отделно пространство от паметта, без достъп до предишни зареждания, освен ако не съм му казал да се зарежда в точно определен контейнер с Multi-Account Containers.
С Linux и Firefoxс добавките човек може да се предпази от следенето в Интернет. Просто трябва да положи усилия да попрочете, накачи и конфигурира всичко, както и понякога да се бори с някой сайт, който няма да върви както трябва. Грешно е да се мисли, че каквото и да правиш - винаги ще те следят и нищо не можеш да направиш, и затова и дори да не се опитваш. Има много хора, които се борят срещу следенето и споделят знанията и инструментите си свободно в Интернет, и дори да не си най-големия специалист - с тяхна помощ можеш да направиш много. Аз вече изложих какво съм правил и правя - който иска да се убеди може да пробва.
Не е вярно, че повечето сайтове не работят без Javascript - много малко сайтове не работят въобще без Javascript, още по-малко сайтове не работят след като разрешиш основния им домейн в NoScript, най-много да трябва да разрешиш още един, максимум два домейна - в 1% от случаите, но нито един от тези, които ти всъщност нарочно не искаш. Библиотеките си ги зареждаш локално с Decentraleyes, както казах.
Ползвам DNS over HTTPS от
https://libredns.gr/ от както разбрах за него преди няколко години. Преди това ползвах DNS на интернет доставчика си.
Сега... Ако някоя правителствена служба, като например полицията иска да разбере... Най-малкото трябва да отидат при интернет доставчика ми. Ако ползвам VPN - при VPN доставчика ми. Трябва да отидат при собственика на сайта или неговия хостинг доставчик. Ако искат да ме следят през TOR - трябва да започнат да ме дебнат и всичко да записват. Предишна история няма да могат да ми вземат, освен ако не проникнат в моя компютър. Ако някой похарчи толкова ресурси заради мен - халал да са му данните ми. Те могат да влязат и у нас или да ме причакат на улицата и да ме убият, и после да кажат, че съм оказал съпротива и съм представлявал заплаха. Това може да го направи и всеки, който ме нарочи, след което да избяга - да ме следи в Интернет обаче ще му е по-трудничко от това физически да се разправи с мен. Или да ме следи на 10 годишния ми хардуер, на който има само Линукс, след като премине и през рутера ми - това е прекалена параноя, която не се случва в действителност.