Автор Тема: Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)  (Прочетена 4377 пъти)

plamikcho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 48
    • Профил
Хора, помогнете! Инсталирах си Ubuntu 5.1 с  kernel  2.6.12. Доволен съм и искам да си работя само на него, обаче тунера се закучи '<img'> Прочетох каквото намерих, повече от седмица си играх и звука го няма никакъв. Картината е нормална, излизат ми всички канали на кабелната. Ползвам tvtime. Картата е Pixel View Play TV bt878P+ с тунер philips PAL_DK, поне така работи под ХР с JTV. Не знам коя ревизия е, но е доста стара - 1999 я купих. Няма нито радио, нито дистанционно и е моно. Ако се избере стерео под Уиндоус, звука изчезва. Това е, което знам и досега съм я подкарвал под всички уин-ове с или без проблеми '<img'> Опитвах комбинации от всички карти + тунери, спирах и пусках с modprobe всички модули, които засягат работата на картата. Звука се извежда отзад с кабелче и влиза в line-in на звуковата карта. line-in-а обаче работи - тествах го с едно СД - изкара ми звук през изхода на звуковата карта. Ето ви малко резултати, които аз не мога явно да анализирам правилно:
[4299182.650000] bttv: driver version 0.9.15 loaded
[4299182.650000] bttv: using 8 buffers with 2080k (520 pages) each for capture
[4299182.664000] bttv: Bt8xx card found (0).
[4299182.664000] ACPI: PCI Interrupt 0000:02:0a.0[A] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 22
[4299182.664000] bttv0: Bt878 (rev 2) at 0000:02:0a.0, irq: 22, latency: 64, mmio: 0xf7efe000
[4299182.664000] bttv0: using: Prolink Pixelview PV-BT878P+ (Rev.4C,8E) [card=70,insmod option]
[4299182.664000] bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=00ffffff [init]
[4299182.704000] tuner 0-0061: chip found @ 0xc2 (bt878 #0 [sw])
[4299182.738000] bttv0: using tuner=23
[4299182.738000] tuner 0-0061: type set to 23 (Philips PAL_DK (FI1256 and compatibles))
[4299182.738000] bttv0: i2c: checking for MSP34xx @ 0x80... not found
[4299182.740000] bttv0: i2c: checking for TDA9875 @ 0xb0... not found
[4299182.743000] bttv0: i2c: checking for TDA7432 @ 0x8a... not found
[4299182.762000] tvaudio: TV audio decoder + audio/video mux driver
[4299182.762000] tvaudio: known chips: tda9840,tda9873h,tda9874h/a,tda9850,tda9855,tea6300,tea6320,tea6420,tda8425,pic16c54 (PV951),ta8874z
[4299182.819000] bttv0: i2c: checking for TDA9887 @ 0x86... not found
[4299182.836000] bttv0: registered device video0
[4299182.890000] bttv0: registered device vbi0
[4299182.890000] bttv0: PLL: 28636363 => 35468950 . ok
[4299182.903000] bttv0: add subdevice "remote0"
Това е, просто вече съм наникъде. Ще се радвам, ако някой помогне. Предварително благодаря!
Не написах всички резултати от командите, за да не стане много дълго. Ако трябва още инфо,ще дам.
Активен

Ubuntu 9.04/ DELL Inspiron 1525 laptop

martos

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 110
    • Профил
    • WWW
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #1 -: Nov 21, 2005, 22:20 »
Аз имам по-нова версия на този тунер и работи перфектно с 2.6.13 и xdtv
Активен

plamikcho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 48
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #2 -: Nov 21, 2005, 22:59 »
martos, благодаря за бързия отговор '<img'> Свалих платката, че не я бях виждал от години - пише: PV-BT878P+, rev: 2F . Тунера е Philips, вътре има чип tda9800. Ще пробвам с това ядро 2.6.13. Ако не те притеснявам, изпрати ми dmesg i lsmod за да видя каква е разликата. Благодаря отново!
Активен

Ubuntu 9.04/ DELL Inspiron 1525 laptop

licho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 59
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #3 -: Nov 23, 2005, 15:25 »
http://linux.bytesex.org/v4l2/
погледни тук какво има и може и да си решиш проблема, голяма играчка са аз имам такъв ревизията е по нова, но сам го пуснал под друг номер.
Активен

plamikcho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 48
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #4 -: Nov 26, 2005, 14:21 »
Май си реших проблема сам. Не знам дали опита ми ще свърши работа на някого,тъй като тази тв карта е много стара и едва ли някой има такава. Новите си тръгват без проблеми,тъй като имат доста повече екстри откъм хардуер. Все пак, ето всичко, което е необходимо да се направи, за да тръгне Pixel View bt878P+ без i2c, mono, tuner philips s tda9800, no subsystem ID:
root@koteto:/home/loshokote# modprobe -vr bttv rmmod /lib/modules/2.6.12-9-386/kernel/drivers/media/video/bttv.ko
rmmod /lib/modules/2.6.12-9-386/kernel/drivers/media/video/video-buf.ko
rmmod /lib/modules/2.6.12-9-386/kernel/drivers/base/firmware_class.ko
rmmod /lib/modules/2.6.12-9-386/kernel/drivers/i2c/algos/i2c-algo-bit.ko
rmmod /lib/modules/2.6.12-9-386/kernel/drivers/media/video/v4l2-common.ko
rmmod /lib/modules/2.6.12-9-386/kernel/drivers/media/video/btcx-risc.ko
rmmod /lib/modules/2.6.12-9-386/kernel/drivers/media/video/tveeprom.ko
rmmod /lib/modules/2.6.12-9-386/kernel/drivers/media/video/videodev.ko
(Махаме това, което е намазала автоматичната конфигурация)

modprobe bttv card=70 tuner=23 bttv_gpio=1 audiomux=2
(Вълшебната команда, която пуска телевизията така, както трябва)

[4296605.697000] bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=00fffffd [cleanup]
[4296640.534000] Linux video capture interface: v1.00
[4296640.602000] bttv: driver version 0.9.15 loaded
[4296640.602000] bttv: using 8 buffers with 2080k (520 pages) each for capture
[4296640.604000] bttv: Bt8xx card found (0).
[4296640.604000] ACPI: PCI Interrupt 0000:02:0a.0[A] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 22
[4296640.604000] bttv0: Bt878 (rev 2) at 0000:02:0a.0, irq: 22, latency: 64, mmio: 0xf7efe 000
[4296640.605000] bttv0: using: Prolink Pixelview PV-BT878P+ (Rev.4C,8E) [card=70,insmod op tion]
[4296640.605000] bttv0: gpio config override: mask=0xffffffff, mux=0x2,0xffffffff,0xffffff ff,0xffffffff,0xffffffff
[4296640.605000] bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=00ffffff [pre-init]
[4296640.605000] bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=00ffffff [init]
[4296640.661000] tuner 0-0061: chip found @ 0xc2 (bt878 #0 [sw])
[4296640.695000] bttv0: using tuner=23
[4296640.695000] tuner 0-0061: type set to 23 (Philips PAL_DK (FI1256 and compatibles))
[4296640.695000] bttv0: i2c: checking for MSP34xx @ 0x80... not found
[4296640.698000] bttv0: i2c: checking for TDA9875 @ 0xb0... not found
[4296640.700000] bttv0: i2c: checking for TDA7432 @ 0x8a... not found
[4296640.739000] bttv0: i2c: checking for TDA9887 @ 0x86... not found
[4296640.757000] bttv0: registered device video0
[4296640.785000] bttv0: registered device vbi0
[4296640.785000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00ffffff in=00000000 [audio: off]
[4296640.785000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00ffffff in=00000000 [audio: off]
[4296640.785000] bttv0: PLL: 28636363 => 35468950 . ok
[4296640.813000] bttv0: add subdevice "remote0"
[4296661.497000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00ffffff in=00000000 [audio: off]
[4296661.503000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00ffffff in=00000000 [audio: off]
[4296661.562000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00ffffff in=00000000 [audio: off]
[4296661.845000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00000002 in=00000000 [audio: tuner]
[4296670.885000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00ffffff in=00000000 [audio: off]
[4296671.070000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00000002 in=00000000 [audio: tuner]
[4296671.703000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00ffffff in=00000000 [audio: off]
[4296671.906000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00000002 in=00000000 [audio: tuner]
[4297010.722000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00ffffff in=00000000 [audio: extern]
[4297011.561000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00ffffff in=00000000 [audio: extern]
[4297012.161000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00000002 in=00000000 [audio: tuner]
[4297012.166000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00ffffff in=00000000 [audio: off]
[4297012.358000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00000002 in=00000000 [audio: tuner]
[4297019.043000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00000002 in=00000000 [audio: tuner]
[4297020.523000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00000002 in=00000000 [audio: tuner]
[4297021.203000] bttv0: gpio: en=00ffffff, out=00000002 in=00000000 [audio: tuner]
(Ето малко резултат,когато захапе правилно. Тайната е в регистрите - когато се напълнят с правилните стойности, звука заработва)

На всички, които още се мъчат, пожелавам успех! Ако имаше някой малко по-знаещ да ми каже да добавя "audiomux=2" накрая, нямаше да се бутам 1 седмица, да изчета тонове литература, да разуча схемата на тунера, краката на чипа и още много неща.
Активен

Ubuntu 9.04/ DELL Inspiron 1525 laptop

Nuclear_man

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 121
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #5 -: Nov 29, 2005, 22:24 »
Ебаси! Това ли бил ключа за палатката?
Plamikcho - златен си!
Пък аз вече смятах моя тунер да го подаря на някой и да си купя нов...
Бракмата ми е: Prolink Pixelview PV-BT878P+ (Rev.4C,8E) и досега по никакъв начин нямаше звук, а и картина (от време на време). Само под Вин98 работеше - никакво 2000, XP или Линукс....
Сега го разцъквам :)
Активен

Home: A64(E3)@1,1V, Asus A8N-E+CM Blue Ice2, 2x512 TwinMos, 200SATA+40ATA, GB6600, LG DVD-RW, Ozaki 5+1, 17" iiyama E431S TFT, powered by FSP 400W & Slack 10.2 :)
Office: Compaq nx9110 (P4 3,2 MB ATI, 2x256 Infineon, 40ATA, Mob. Radeon 9000, 15,4" TFT, slow down by WinXP and Norton Antivirus :(

plamikcho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 48
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #6 -: Dec 03, 2005, 23:27 »
Брей, доживях и аз да помогна на някого  '<img'>  Много се радвам, трябва да отделям повечко време да гледам с какво се сблъскват хората и да напиша каквото знам. Обаче дебелия си ме чака, тунера върви вече без проблеми, обаче дистанционното така се е закучило, че не знам след колко време ще тръгне...Не ще и не ще да тръгне проклетия lirc. Но засега няма да тормозя хората да питам, ще се побутам още и току-виж тръгнало...
Активен

Ubuntu 9.04/ DELL Inspiron 1525 laptop

plamikcho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 48
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #7 -: Dec 03, 2005, 23:34 »
Еи, Нуклиър, за малко да забравя, много съм прост. Този модел тунер работи под всичко почти, само макинтоши и разни други не съм пробвал, но под ХР и 2000 работи без проблем. Трябва ти само DScaler или JTV. И двете ги има из нета, последната е руска програма, само за гледане, досега ползвах нея. Много е добра, не иска дрйвери. Даже ако сложиш драйвер, не върви а прави конфликти и забивки. Ако ти трябва повече информация, ще ти кажа каквото знам, а то не е малко, имам я от 99 година тая бракма. То и под 98 беше зор в началото, а пък за линукс да не говорим, събрах тогава сума народ, все разбирачи и никой не можа да го подкара. Ама минали истории '<img'>
Активен

Ubuntu 9.04/ DELL Inspiron 1525 laptop

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #8 -: Dec 04, 2005, 10:04 »
Специално за тоя тип тунер го пробвах под кернел 2.6.8 - тогава имаше бъг в модулите, който караше кернела да полудява - ту губеше лан картата, ту cd ту нещо друго.
Предполагам, че отдавна е оправен, но дори и тогава работеше когато зададеш точните опции в modprobe и съответно в modules.conf.
Ако все още те притеснява мисля, че би трябвало да ги откриеш по google с тъсене от сорта Pixelview option modprobe (или modules.conf). Имаше и някакъв файл където бяха описани.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

the_real_maniac

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1258
  • Kernel panic, me - no panic ;-) :-)
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #9 -: Dec 04, 2005, 12:25 »
Досега доста PixelView тунери съм настройвал и под доста различни ядра и аз помня проблем в 2.6.8/9 ядрото ли беше '<img'>

НО винаги съм го подкарвал, не е голяма философия, просто трябва да си познавате платката - основния чип , който се грижи за работата и модел на платката , проверявате в CARD.list ли беше файла и TUNER.list  и воаля '<img'>

С колко проблеми съм се борил покрай тея тунери , но все се оправят с едни и същи чудесии или не си задал правилен модел/тунер , или проверяваш за бъг в софтуера или ядрото, ако все ти закучва и от там идва решениет.

Друг ефект беше , че имаше един момент бъг в bttv драйвера (В 2.6 ядро) и трябаше ръчно да се посочва адреса ... ама на кое беше адреса на тунера ли за достъп, абе не помня някакъв адрес беше '<img'>  Е напрвих го и всичко пак тръгне.
Активен

Powered by Debian GNU / LINUX /// Intel inside ...

„Насилието е последното убежище на некомпетентността“ - Айзък Азимов (1920 — 1992)

Nuclear_man

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 121
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #10 -: Dec 10, 2005, 22:46 »
Така е - PixelView по принцип са безпроблемни тунери, но специално моя не е така. И аз доста съм поизчел по въпроса. Под Вин98 - никакви проблеми, но под XP и Линукс - надежда всяка остави за звук. От модела ли е, или тези ламери от ProLink са го дали на кякой китаец да го прави в час по трудово... (навремето имаше такива часове). Някой ходил ли е на страницата им? Ебаси съпорта имат... Абе че ще си купя нов - ще си купя, то това е ясно. Ама поне почти го подкарах най-накрая '<img'>
Активен

Home: A64(E3)@1,1V, Asus A8N-E+CM Blue Ice2, 2x512 TwinMos, 200SATA+40ATA, GB6600, LG DVD-RW, Ozaki 5+1, 17" iiyama E431S TFT, powered by FSP 400W & Slack 10.2 :)
Office: Compaq nx9110 (P4 3,2 MB ATI, 2x256 Infineon, 40ATA, Mob. Radeon 9000, 15,4" TFT, slow down by WinXP and Norton Antivirus :(

the_real_maniac

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1258
  • Kernel panic, me - no panic ;-) :-)
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #11 -: Dec 10, 2005, 23:14 »
Добре де - последно кой има и кой няма звук :?

plamikcho - да / не
Nuclear_man - да / не

?
Активен

Powered by Debian GNU / LINUX /// Intel inside ...

„Насилието е последното убежище на некомпетентността“ - Айзък Азимов (1920 — 1992)

Nuclear_man

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 121
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #12 -: Dec 11, 2005, 00:03 »
В момента аз съм със статус - не/не :)
Тунера ми вече не е в кутията. Ще го подаря на един приятел и той да се помъчи с него...
Активен

Home: A64(E3)@1,1V, Asus A8N-E+CM Blue Ice2, 2x512 TwinMos, 200SATA+40ATA, GB6600, LG DVD-RW, Ozaki 5+1, 17" iiyama E431S TFT, powered by FSP 400W & Slack 10.2 :)
Office: Compaq nx9110 (P4 3,2 MB ATI, 2x256 Infineon, 40ATA, Mob. Radeon 9000, 15,4" TFT, slow down by WinXP and Norton Antivirus :(

the_real_maniac

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1258
  • Kernel panic, me - no panic ;-) :-)
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #13 -: Dec 11, 2005, 11:13 »
Е твоя си работа, но наистина не трябваше да избързваш.
Както казах вече няма tuner Pixelview , който да не тръгне - просто може да си оцелил "лошо"/бъгово ядро, точно в подръжката на bttv Или прилежащите '<img'>
Активен

Powered by Debian GNU / LINUX /// Intel inside ...

„Насилието е последното убежище на некомпетентността“ - Айзък Азимов (1920 — 1992)

Nuclear_man

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 121
    • Профил
Pixel View bt878P+ - няма звук(Ubuntu 5.1)
« Отговор #14 -: Dec 11, 2005, 19:07 »
Ебаси ужаса - току що сложих чисто новия Crypto PC TV Radio W.O.S (Philips 7134 chip) - и не иска да тръгне... Направо ми писна от комбинацията Линукс и ТВ тунери :(
Няма ли някакъв тунер дето като се сложи и просто да се аутодетектне и тръгне като хората. Без да се пишат опции кум модула и други простотии. Въобще няма да си губя времето да чета 100стр. howto как да подкарам някакъв шибан тунер. Утре след работа отивам и го връщам. Или може би ще пробвам дали бачка под XP и ако бачка повече няма да се занимавам.
Ето изрезка от dmesg:
Linux video capture interface: v1.00
saa7130/34: v4l2 driver version 0.2.14 loaded
ACPI: PCI Interrupt Link [LNK1] enabled at IRQ 5
PCI: setting IRQ 5 as level-triggered
ACPI: PCI Interrupt 0000:05:06.0[A] -> Link [LNK1] -> GSI 5 (level, low) -> IRQ 5
saa7134[0]: found at 0000:05:06.0, rev: 1, irq: 5, latency: 32, mmio: 0xd1001000
saa7134[0]: subsystem: 1131:233e, board: UNKNOWN/GENERIC [card=0,autodetected]
saa7134[0]: board init: gpio is 5c31ff
saa7134[0]: i2c eeprom 00: 31 11 3e 23 08 20 1c 55 43 43 a9 1c 55 43 43 a9
saa7134[0]: i2c eeprom 10: ff ff 00 00 31 30 4d 4f 4f 4e 53 37 31 33 30 20
saa7134[0]: i2c eeprom 20: 41 3e 48 53 ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
saa7134[0]: i2c eeprom 30: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
saa7134[0]: registered device video0 [v4l2]
saa7134[0]: registered device vbi0
=======================
Интересно, че каквито и опции да дам към модула все ги приема:
modprobe -vr saa7134 rmmod /lib/modules/2.6.13/kernel/drivers/media/video/saa7134.ko  
modprobe saa7134 card=1 tuner=3

Linux video capture interface: v1.00
saa7130/34: v4l2 driver version 0.2.14 loaded
ACPI: PCI Interrupt 0000:05:06.0[A] -> Link [LNK1] -> GSI 5 (level, low) -> IRQ 5
saa7134[0]: found at 0000:05:06.0, rev: 1, irq: 5, latency: 32, mmio: 0xd1001000
saa7134[0]: subsystem: 1131:233e, board: Proteus Pro [philips reference design] [card=1,insmod option]
saa7134[0]: board init: gpio is 5c31ff
 : chip found @ 0xc0 (saa7134[0])
 : All bytes are equal. It is not a TEA5767
tuner 0-0060: type set to 3 (Philips (SECAM+PAL_BG) (FI1216MF, FM1216MF, FR1216MF))
 : chip found @ 0xc2 (saa7134[0])
saa7134[0]: i2c eeprom 00: 31 11 3e 23 08 20 1c 55 43 43 a9 1c 55 43 43 a9
saa7134[0]: i2c eeprom 10: ff ff 00 00 31 30 4d 4f 4f 4e 53 37 31 33 30 20
saa7134[0]: i2c eeprom 20: 41 3e 48 53 ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
saa7134[0]: i2c eeprom 30: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
tuner 0-0061: tuner type not set
tuner 0-0061: tuner type not set
saa7134[0]: registered device video0 [v4l2]
saa7134[0]: registered device vbi0
saa7134[0]: registered device radio0
Някой подкарвал ли е такова чудо? То много ясно, че да - но конкретно за този модел карта питам. И ако да - как?
Активен

Home: A64(E3)@1,1V, Asus A8N-E+CM Blue Ice2, 2x512 TwinMos, 200SATA+40ATA, GB6600, LG DVD-RW, Ozaki 5+1, 17" iiyama E431S TFT, powered by FSP 400W & Slack 10.2 :)
Office: Compaq nx9110 (P4 3,2 MB ATI, 2x256 Infineon, 40ATA, Mob. Radeon 9000, 15,4" TFT, slow down by WinXP and Norton Antivirus :(

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Pixel View Pro Ultr Support ???
Настройка на хардуер
Ice___Cool 1 1256 Последна публикация Mar 02, 2004, 22:08
от mrvoland
Проблем с настройката на TV тунер Pixel View
Настройка на хардуер
Deim 1 1698 Последна публикация May 31, 2004, 22:58
от geopit
DNS ACL VIEW
Настройка на програми
justme 9 2577 Последна публикация Dec 09, 2005, 14:22
от justme
View mode в  Кубунту 7.04
Настройка на програми
Ivaylo78 2 1115 Последна публикация Aug 05, 2007, 22:30
от Ivaylo78
Тунер за телевизия Pixel View
Настройка на хардуер
jungle1302002 5 1900 Последна публикация May 12, 2013, 02:19
от jungle1302002