Покажи Публикации - consolebg
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Програмиране / Общ форум / tcpdump трафик -: Feb 15, 2023, 21:28
Здравейте колеги имам следното питане,

Понеже не съм много на ТИ с tcpdump и какво ли не пробвах ама все не намирам това което ми трябва. А това което ми трябва е следното:

Искам да правя мониторинг на трафик който идва към apache на порт 80 или 443 един от двата на тоя етап не е от значение порта.

Това което ме интересува конкретно е че някой е влязъл в сайта, най вече IP, User Agent и timesptamp. Знам че като хитнеш сайта ти правиш реално повече от една заявка, заради зареждане на различни ресурси като картинки css и прочие. Мен ме интересува че дадено Ip в еди колко си часа е с еди кой си User Agent е отворил сайта нищо повече.

Има ли как да го формулирам това с tcpdump ?

Благодаря предварително  [_]3
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jan 06, 2023, 20:46
За мен е простичко.

Онези по върховете лесно могат да ни смачкат. Само трябва да си мръднат пръста. Толкова са силни. Но по-големи сили от тях не им позволяват да го направят, за да не бъдат унищожени те самите. Трябва да ни дадат възможност да се борим и да се освободим, да ни оставят трохи, които да следваме и да ни се отворят очите. Ако не го направят, по-силните ще дойдат за тях. А ние можем само да гадаем кои са и какви са.

Нещо като природен закон е. Ако настане голям гнет над народа или над теб, това е, защото си го допуснал. Ако си го допуснал, може би не си искал да си свободен. Ако не си искал да си свободен, получаваш го.

Принципно си прав.

Но има бая голяма маса от населението на света дори който им харесва да бъдат контролирани. Ковид го показа много ясно. Това е предимно разпространено в западна европа и северна америка.Общо взето англосаксонския свят който повече от век обгрижваха и създаваха средната класа за да могат да постигнат технологичния разтеж който имат в момента.
Те просто им вярват и имат някво основание да им простим. Като това е само едната част обаче. Особенно в САЩ там ситуацията е малко сложна щото населението е въоръжено,а когато населението е въоръжено не можеш да си разиграваш коня както искаш, защото те могат да имат власт ама ония отдолу имат оръжие. Основната причина да имат оръжие е за да се пазаят от правителството. Това го казват те не аз. Всичко друго е второстепенно като да си пази имота от нашественици. А и не са само тия от долу. Има доста сериозни икономически кръгове и фамилий който пет пари не дават кой е президент и какви закони искат да прокарват. Ковид маски какво, ама ние ви задължаваме. Верно ли? Кой бехте вие че не се сещаме точно? Ние сме толкова силни колкото и вас и нямаме проблем да ви го покажем. Затова там се получава баланс на силите.

Нашите тука ни лъжат от освобождението и тия номера няма как да минат. То не сме само ние, ама на други места ги третират физически като в Азия където права и човешки живот пет пари не струват. Но нямаме оръжие.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jan 05, 2023, 21:21
Разрушиха сума ти градове села пътища инфраструктура заводи електростанции и какво ли не още, с таз насраната война. А колко народ загина, и колко много бежанци има.

Такива са реалностите на войната за съжаление. Винаги когато има военен конфликт го има и това нещо.

Откакто започна тази война започнах да се питам всъщност за кого умират войници и от двете страни? За родината? Или за да може политическия елит който пушка не е държал да продължи да управлява и то по същия корумпиран и олигархичен начин? Щото те друго не могат така или иначе.

Ако приемем хипотетично че Русия спечели тази война, как точно тези хора който реално ще я спечелят (войниците на фронта) ще бъдат бенефициенти на каквото и да било освен добра пенсия? Някой от тях може и министър да стане. Все тая. Сега някой ще кажат да за родината за да не се разпадне, ама тя дори и в цялостното си състояние не се грижи за каквото и да било. И в двете държави това е факт след разпада на ССР.

Вие примерно представяте ли си ако нас тръгнат да ни мобилизират, за да защитим кашата която е създал нашия елит? И да спечелим за да може те да си разиграват коня. Смешно просто.

Русия можеше да изсмуче Украйна и без война. Пълно ембарго на доставките на газ и петрол, както и спиране на поддръжка на каквото и да било съветско обурудване. Тяхната цяла енергопреносна мрежа е свързана с Русия. И сега пак щяха да са на тъмно и студено но без жертви. Да все някой щеше да умре от студ и глад.

Да обаче нито едните нито другите са пацифисти,а са просто корумпиран бивш съветски елит.Взимай парите и бягай. За народа?Какъв народ? Това тях изобщо не ги вълнува. Докато Зеленски проси помощи не поглежда собствената си банкова сметка. Това е там друга работа.

Цялата работа е следната.:

Украйна е използвана за да може евентуално,може би да свали Путин и хората около него,(който се оказаха некви такива с здрави нерви), и да разпърчатосат Руската федерация на малки федерации и да се помпа от там квото може с малки подкупи тук там. Супер ако си от страната на тия който ще помпат нали?

Тоя опит се прави за трети път, ако не се лъжа. Първо Наполеон,после Хитлер сега Зеленски, дори деградация и в това има.

Пет пари не давам за Русия да се разпадат щом толкова им е акъла, ако не да си продължават по същия начин те друг не могат. Най голямата държава в света с най много ресурси а е най слабо технологично развитата изключвам  военното дело те там са добри безпорно ама какво го грее средния Руснак с мининална заплата.

Китай  за 20 години направи това което Русия за 100 не може и то с чужди ресурси.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Настройка на права -: Jan 05, 2023, 20:40
Здравейте,

Имам следното питане:

Създавам нов потребител в системата. Как да направя така че този потребител да не може да вижда нищо друго освен неговата home директория?

Освен това искам да го огранича само до създаване на файлове и директории както и тяхното редактиране. Никаква опция за execute да няма както и да каквито и да било други команди (защото потребителя трябва да може да се логне през ftp или ssh).

Примерно ако си е в неговата home директория да не може да мине едно ниво на зад с cd или с ls, както дори и uname да не може да изпълни.

Евентуално да може да ползва touch да си създаде файл,mkdir, rmdir,cd само между неговите директории cp, само между неговите директории, но без никакъв шанс да изпълни shell или нещо подобно.

Благодаря предварително [_]3
5  Програмиране / Web development / Re: php ziparchive -: Dec 29, 2022, 18:47
Копирах ги от тук, и ги сравнявам в конзолата, един по един символите. И на мен ми показва едни и същи ASCII кодове за всички символи от двата реда.

Възможно при пействането тук, обработващия скрипт да ги е зачистил преди да запази в базата.
6  Програмиране / Web development / Re: php ziparchive -: Dec 29, 2022, 17:04
И аз се кьорих кьорих, ама като ги гледам - еднакви са двата реда.

Това което аз подозирам е че един символите между p,A,c или е съм го написал на кирилица  ;D щото ми хвърляше тая грешка

PHP Parse error:  syntax error, unexpected '\xc2\xa0ZipArchive'

или има нещо между new и ZipArchive което не е space, ама не ми се занимаваше да ги преглеждам.

Аз си мислех за кирилски знак, но не е това:

Код
GeSHi (Bash):
  1. Tor mode activated. Every command will be torified for this shell.
  2. devuan@devuan:~$ echo "$zip = new ZipArchive;" > 1
  3. devuan@devuan:~$ echo "$zip = new ZipArchive;" > 2
  4. devuan@devuan:~$ diff 1 2
  5. devuan@devuan:~$

Двата низа са напълно еднакви.

Съдейки по грешката сигурно между new и ZipArchive е някъв друг символ а не space
7  Програмиране / Web development / Re: php ziparchive -: Dec 29, 2022, 12:45
Сам си разгадах мистерията,

$zip = new ZipArchive; - не работи
$zip = new ZipArchive; - работи

На пръв поглед изглеждат еднакви, ама явно има нещо което не се вижда с просто око. Но забавно губене на 3 часа.
8  Програмиране / Web development / Re: php ziparchive -: Dec 29, 2022, 12:35
Като ъплоуднах само чистия файл с кода, който е извън проекта и го ръннах само него си сработи. Са явно проблема идва от самия проект, което ще бъде много озадачаващо търсене на проблема  [_]3
9  Програмиране / Web development / php ziparchive -: Dec 29, 2022, 12:25
Здравейте колеги,

Досега изобщо не ми се беше налагало да разархивирам с php ама и до там го докарахме. Естествено като всеки закорявал програмист почвам с документацията.

https://www.php.net/manual/en/class.ziparchive.php

Са тука особенното при мене е че съм с версия 7.4 и според документацията

https://www.php.net/manual/en/zip.installation.php

As of PHP 7.4.0, in order to use these functions you must compile PHP with zip support by using the --with-zip configure option. Previously, zip support had to be enabled by using the --enable-zip configure option. As of PHP 7.4.0, the bundled libzip is removed.

Са хубаво обаче аз версията я инсталирах от пакетния мениджър на Ubuntu, не съм я билдвал ръчно.

След кратко търсене се оказа че си има пакет php7.4-zip хубаво инсталирах, рестартнах apache обаче все тая. Интересното е че в примерните който дават се почва така :

$zip = new ZipArchive;

Хубаво обаче apache ми хвърля грешка че няма такава константа. Почвам да импровизирам :
$zip = new ZipArchive();

Дава ми няма такъв клас. И в тоя момент се сетих да го пусна тоя код през cli:


<?php
$zip = new ZipArchive;

var_dump($zip);
?>


Резултата е следния

object(ZipArchive)#1 (5) {
  ["status"]=>
  int(0)
  ["statusSys"]=>
  int(0)
  ["numFiles"]=>
  int(0)
  ["filename"]=>
  string(0) ""
  ["comment"]=>
  string(0) ""
}

Значи излиза че през cli работи ама като се извика през уеб сървъра не работи.
Някой да има обяснение защо това е така?
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Холандската трева е най-зелена -: Nov 24, 2022, 09:23
Германската икономика разчита на много сектори, не само на автомобили. Естествено че САЩ ще изкормят икономиката на Европа и на Германия в по-голяма степен, ако се поставите на тяхно място и вие ще направите същото. Не забравяйте вересиите по плана Маршал и кой ги възтановяваше, когато беха сринати и банкрутирали, да не говорим че всички репараций който трябваше да плащат им бяха спестени. Е дойде време да си платят сметката.Просто империята отслабна и тръгна да си събира вересиите. Това отдавна е било планувано като предварително се инсталират техни хора който да свършат тая работа, и се внимаваше много да не се получи еманципация както стана при китайците.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Холандската трева е най-зелена -: Nov 23, 2022, 11:23
Фирмата е Холандска айде добре Нидерландска чисто юридически погледнато (заради данъците), обаче с огромно американско участие, или по точно може да се каже че фирмата е Американо Нидерландска с седалище в Нидерландия, чисто заради данъчни съобръжения.

Цитат
Съединените щати не трябва да очакват от Нидерландия да приеме безусловно американския модел на ограничения на износа за Китай, заяви министърът на външната търговия на страната Лизие Шрайнемахер.

Ключовото тук е безусловно. Те ще се съобразят с американската страна, просто те не обичат да им се диктува какво да правят. С тях не се прави така и американците го знаят. Ще им наложат санкцийте просто защото и за тях самите е добре да го направят но няма да стане така както искат американците а ще се договори нещо средно между американските и нидерландските интереси.
.
Първо ще изчакат да отлежи малко да се огледат детайли. Все пак говориме за държава която прави коалиция 7,8 месеца. Там бърза работа няма. Те не са като тука звънат ти по телефона и подписваш  ;D
12  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: FTP upload on save -: Jul 04, 2022, 10:22
Github го има от 2008ма. Не мога да разбера, каква е драмата.

Това не работи при версия на KDE 5+.

Иначе варианти много, проблема основно е че аз го исках да е вградено в IDE-то.
13  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: FTP upload on save -: Jun 30, 2022, 22:13
Ползвам Kubuntu,

Ние гит си ползваме (то това няма общо) просто имаме дев сървър на който са хостнати дев сайтовете и следователно когато аз правя нещо кода седи локално при мене и при промяна се ъплоудва на дев сървъра. Това е цялата работа.
14  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / FTP upload on save -: Jun 30, 2022, 11:35
Здравейте колеги,

От доста време насам се опитвам да реша този проблем, който между другото не се оказа ниак лесен. В работата ми се налага да си checkout проекта локално и когато пиша код ми се налага да го  upload на remote FTP сървър, ако има php (или уеб като цяло) програмисти тук веднага ще се сети точно защо ми се налага да го правя това.

И сега тука идва проблема. Единственото що годе читаво IDE което има такъв feature е шибания Netbeans който както знаете е писан на java а това е просто не ми се коментира. От много време се опитвам да му намеря читава алтернатива пробвах бая от свободните за Linux и единственото което работи найстина добре е Kdevelop. Да обаче Kdevelop няма такава опция за ftp upload при save.Просто това не е IDE за уеб правено въпреки че има php support. Другото което пробвах е Geany което е супер бързо и се държи много стабилно но отново без ftp upload. Другите алтернативи като емакс,blufish май беше нестават.

Ако някой знае каква врътка как да ползвам Kdevelop ама и да реша проблема с ftp upload ще му бъда много благодарен.
Страници: [1]