« Отговор #4 -: Mar 13, 2020, 17:41 »
САЩ много отдавна (от края на миналия век) е толкова фалирала, колкото никой, никога не е и предполагал на теория, че е възможно. То до 75-та нямаше такава теория, де. Парите сами по себе си бяха стока. Така, че Гърция е направо примерен ученик пред САЩ. Но пък САЩ имат две неща. Първото е долара, а второто е армия, която да го подкрепи. Най-силната армия. Армия, колкото всички останали взети заедно и още малко.
=*=
Отклонявайки се от темата, ще повторя нещо, което повтарям отдавна. В краткосрочен план 200-300 год. това ще носи на САЩ само ползи. Но в крайна сметка военолюбието не е донесло на никой, нищо добро. Накрая ще си намерят майстора. Този майстор дори може да бъде от собствения им континент. Например добра възможност е Бразилия.
Ама как?!? Бразилия е едно голямо нищо. Така е днес. И ще е така още поне няколко, може би дори десет поколения. Но Бразилия има огромен потенциал. Единствено няма цивилизовано население. Но и Европа не винаги е била цивилизована. Не се знае за бъдеще.
Ако САЩ биха изоставили тази експанзионистична политика, то биха загубили огромно влияние в света, но за сметка на това няма да са обречени. Континента им е естествено защитен от два океана. На техен терен никой не би ги нападнал. Ами ракетите? САЩ също ги има, затова се нарича ядрен паритет.
А при един мирен свят, нуждата от ракети би отпаднала. Последното прекрасно разбирам, че звучи като мечта, но или ще е то, или ще е ядрена зима.
=*=
Връщайки се в темата, снощи забравих да спомена две неща.
Първото е към теб. И друг път си казвал, че се инвестира усилено в злато, че то е тих бряг сред буря, нещо сигурно. Това беше така. Беше така, когато в ръцете си държиш кюлче. Днешния пазар на златото няма нищо общо с това. Днешния пазар на златото е като всяка друга борса. Борсата е не по-малко и не повече от измама. Културно казано е спекулация. На нито една борса, никъде, не съществува нищо реално. Там преди имаше едни хартии, кой знае, защо наречени ценни, а сега няма и това. Има едни числа в едни компютри. Друго няма.
Златото по никакъв начин не е по-различно. Само за ден оборота на пазара на златото е по-голям от историческия добив за всички времена. Няма никакъв вариант да кажеш: Хей байно, аз тук имам написани едни числа, дай едно кюлче и ги направи нула. Няма такова нещо. Собствениците на злато са точно както всички други собственици на каквото и да било. Те нямат нищо.
Затова златото не е спасение за никого.
Банките са виновни? Да. Но не повече от всеки един друг участник на пазара. Всички участваме в тази виртуална, несъществуваща икономика. Всички сме виновни. Всички сме фалирали. И всички нямаме нищо. Те просто имат най-много нищо, защото са най-дейните участници. Имат най-големи чисълца в едни компютри. Но зад техните чисълца не стои никаква стойност, точно както чисълцата в моята банкова сметка, на която се предполага, че получавам заплата. Имам (и всеки друг) само това, което потребявам точно в този момент и някой се е съгласил да го обмени с мен. Всичко останало е потенциално и в геометрична прогресия отнесено към несъществуващо, колкото по-далеч във времето е разположено.
А последното важеше дори, когато имаше златен стандарт. В стопанството никога не е имало вчера и утре. Има само днес. И така ще е завинаги.
Другото, което забравих, се отнасяше към теоретиците на заговорите. Покрай историята за петото поколение мобилни комуникации и онзи вирус, се открои нова тенденция. Досега теориите на заговора бяха насочени към евреите и тяхната „прислуга“ САЩ, защото разбираш ли била най-голямата еврейска държава. Ами ЕС? Ами РФ? В тях няма по-малко евреи. В крайна сметка, след китайския и индийския народи, това е най-многочисленото население. Ако сложим арабите, даже ще изпреварят първите две.
Сега обаче за първи път забелязвам, как теориите на заговора са насочени срещу икономически противник. И даже съм развеселен. Статистически наистина има връзка. Град Ухан е световната столица на петото поколение, а Милано е европейската. Наистина има такъв статистически коефициент за връзка и то още в първите няколко лекции.
Ако ти е интересно, потърси в Интернет (може би Википедия, но нека не е българоезичката) за нещо наречено корелация. Това е нещо най-често срещано в ел. таблици. Дори аз съм го правил.
Друг е въпроса, че статистиката сама по себе си е измама. Това не е истинско знание. А който не вярва да изгледа епизод от „Семейни воини“. Много е нагледно.
Обаче въпросния вирус все пак успя да изкара най-лошото в съвременния свят. И то не е, че видях днес Бойко с маска. Да знам, че Бойко е кретен, не ми трябваше да го видя с маска. Пък и той умело си играе собствената, мекотелена игра. Че 99,99999999% процента от населението са глупаци, го предполагах, макар да не исках да го вярвам.
Обаче на битово ниво се видя, как хората нямат съпричастност един в друг, а на държавно, колко близко е новото средновековие. Мерките, които се взимат са нищо повече от етюд към закрепостяване. То в Китай никога не е отменяно, но сега идва и тук. И никой не му е зор. Само да не хванел вируса. А тиранията нека си цъфти.
И после Путин бил лош. Той поне е честен. Не е казвал, че ще дава свобода и не е твърдял, че няма да стъпче всички до които има досег.