Покажи Публикации - growchie
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 42
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 30, 2019, 20:06
Георги Димитров и Вълко Червенков много легитимни ли са? А Петър Младенов!? Недейте да плюете по Фердинанд. Той е доста многопластова личност. Ако не беше предателството на Русия в края на Първата Балканска този човек щеше да се нареди до Симеон I и дори до Иван-Асен II като най-успешен цар.
Е той не е и даже се води за трагедия заради на първо място заради егото, му но и на второ място заради ”външни фактори”. Потенциалът му (и нашият същевременно), обаче е бил на лице.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 22, 2019, 00:28
Хм-м-м. Започвам да виждам мисли в правилна насока. Както е казал един велик дипломат "няма вечни съюзи, има вечни интереси". Поводът да се включа в този флейм тук е, че реално аз не харесвам нито комрадите от запад, нито товарищите от изток.
Видях, че някои много се докачиха на тема "Сталин и приятелство с Хитлер" и определиха оценката ми като мантра. Мен ме подразни оценката, че Борис III и правителството му е имало право на избор. Дадох аргументи, че то е нямало.

През 89-ма щях да съм 5-ти клас и понеже имам афинитет към историята прочетох учебника преди началото на годината. Знаете какво се случи 89-ма. Сигурно не знаете, че учебниците ни бяха иззети и заменени с едни ксерокопия на едни "свитъци" които се занимаваха точно с този период на историята ни. Оставям на въображението ви да се досетите какви бяха разликите. От тогава търся сам източници и ги преценявам за достоверност.

Баба ми е още жива и е бомбардирана от новите ни "комради" през войната. Не искам да ви разказвам за ужаса, което нейното семейство е преживяло и да, историите за "играчките бомби" са абсолютна истина.
Дядо ми пък е щял да бъде разстрелян от "товарищи"-те понеже е бил син на "кулак", а неговият баща, мой прадядо е ял сериозен пердах преди 9-ти (бил е земеделски кмет на селото през 20-те (кимон георгиев, стамболийски и т.н.)) и след 9-ти (нарочен за кулак).
Препоръчвам ви, ако имате баба и дядо, родени преди 30-та, попитайте ги как са живели, ще разберете, че в момента е буквално рай. България не е била никога толкова свободна държава както сега и не си заслужава да я оплюваме.

Другото което искам да кажа е, че ние нямаме съюзници (малко не си личи от постовете ми, защото звучат русофобски), ние имаме охажори, които искат да ни подмамят. Наша задача е, както княз Борис I да изберем най-доброто за нас и да извлечем максимсума от ситуацията, колкото и цинично да звучи - няма Русия, няма запад. Има само България.

Друго което много държа да отбележа, смятам че политиците нямат никакво право да определят кое е истина с "декларации и резолюции". Вчера прочетох, че евро-парламетна е възприел, че абсолютната истина за началото на ввс2 е, че Сталин и Хитлер са равнозначно виновни заради пакта Рибентроп-Молотов.
Понеже знам в детайли как се е стигнало до него (на запад още от 60-те се знае за простотиите на Чембърлейн и гейщината на Деладие) ми е малко трудно да възприема тази трактовка. След като една политическа институция обявява с акт кое е "правото учение" на мен ми е морално трудно да защитавам същата теза на полето на историографията, просто защото истината отново става пропагандно оръжие.
Мога да призова четящите тук да се запознаят с някои руски изследвания, а най-вече "Операция Буря" на Игор Бунич и сами да опитат да си създадат представа за обстановката към 1-ви март 41-ва.
Не четете форуми, търсете литература писана през 80-те и най-вече 90-те. Тогава на изток бяхме истински свободни (Ако някой иска да разбере фарса на нашето време му препоръчвам за издири всичките издания на "Спомени и размисли" на Георгий Жуков за да установят как се променят през епохите. Ако не им се рови просто да прочетат трилогията "Сянката на победата" от Виктор Суворов).
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 18, 2019, 15:07
Само да допълня, Полша сключва през 1932 подобен договор за ненападение и със СССР, където се уреждат всички гранични въпроси. След подписването на пакта с Германия този договор НЕ Е денонсиран. Така че всякакви приказки за линии "Кързън", "Мързън" и подобни към началото на втората световна война, а именно 1939-та не важат. Има договореност подписана и ратифицирана от СССР и Полша. Съвсем друг е въпросът каква стойност имат договорите сключени със Сталин и Хитлер. Резултатите от това се виждат.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 18, 2019, 14:57
Т.е . да "мисли" като тебе.
Що не дадеш някой факт да обориш growchie ами плещиш глупости.
Аман от ощипани моми.

Фактите, драги ми умнико, са следните:

1. Договор за ненападение между Полша и Германия. Оставям на теб да намериш подробностите;

2. Линията „Кързън“ и какво търси Полша на изток от нея -- подробностите също ще търсиш сам;

3. Действията на Полша по време на Гражданската война в Русия и действията им след Мюнхенското споразумение.

Когато намериш подробностите за горните факти си направи труда поне да ги подредиш хронологично и да осмислиш това, което си получил.

Та толкова относно „фактите“, с които боравите ти и growchie.

Е хайде връщаме се до Брест-Литовск и версайската система от договори след псв. Полша е създадена от територии на три империи Австроунгарската - Пруската и Руската, които си я поделят в края на 18 век. Да не задълбаваме, че току виж и съединението ни се оказало неморално според великоруската доктрина.

Е, и? Чехословакия как е създадена? Нещо конкретно можеш ли да кажеш? Линията „Кързън“ какво определя ще посмееш ли да споделиш? И какво търсят поляците на изток от нея? И да, ще се връщаме ако трябва и до наполеоновите войни, защото нещата са навързани като свински черва и са следствие от предишни събития.

Нещо за годините на подписване на онези договори ще споделиш ли?

И какво общо с дискусията ни има съединението между княжество България и Източна Румелия? Освен, че в следствие на него идва детронирането на Александър Батенберг. Намекът ти е прекалено прозрачен за да има полза от него.

"The history of the Curzon Line, with minor variations, goes back to the period following World War I. It was drawn for the first time by the Supreme War Council as the demarcation line between the newly emerging states, the Second Polish Republic and the Soviet Union. The proposal was put forward by British Foreign Secretary George Curzon, to serve as a diplomatic basis for the future border agreement, and in that form, it never materialized because the war went on." - дори няма подписан договор в който тя да е дефинирана, за разлика от Санстефанска България.

Ще споделя, че Лвов е полски град с доминантно полско и еврейско население, заобиколено от украинско малцинство. Възниква етническо напрежение и избухва война между Полша, една от Украинските държави и Румъния. В компота се намесват белите и червените и като цяло си има доста кланета. Накрая евреите също си го отнасят. В същото време "великите сили" нехаят за Украйна (но на тях не им е ясно за коя Украйна изобщо става въпрос) и тая линия която споменаваш си е просто едно добро пожелание във време когато не е ясно ще я има ли Русия и какво ще остане от нея на практика.
За румелия намекът е друг. Просто поляците тръгват да отвоюват територии които смятат че им принадлежат по право и имат компактни населения там.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 18, 2019, 14:26

Пак да попитам -- кога е подписан договора Хитлер-Пилсудски?


1934 - Преди Хитлер да ремилитаризира Рейнска област и да наруши Версайските споразумения. До 1936-та Хитлер е смятан за твърд държавник който измъква страната си от криза. Не е имало опозиция от страна на "либералните демокрации".
Този договор е бил важен за Полша и още повече за Германия. За Полша - да преодолее славянофобската политика на пруските военни от времето на Ваймарската република, за Германия да вреже клин в поствоенната система за сигурност на Франция.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 18, 2019, 12:42
И понеже Полша е мишена на великоруската пропаганда в момента и се твърди, че Сталин напада източна Полша за да защити "рускоезично население", тези факти са напълно опровергани от всички сериозни историци. Няма руски геноцид в Полша към края на 30-те. Заявявано е категорично от не един автор. Просто усещам, че нещата ще отидат и на там. Лъжа е.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 18, 2019, 12:29
Т.е . да "мисли" като тебе.
Що не дадеш някой факт да обориш growchie ами плещиш глупости.
Аман от ощипани моми.

Фактите, драги ми умнико, са следните:

1. Договор за ненападение между Полша и Германия. Оставям на теб да намериш подробностите;

2. Линията „Кързън“ и какво търси Полша на изток от нея -- подробностите също ще търсиш сам;

3. Действията на Полша по време на Гражданската война в Русия и действията им след Мюнхенското споразумение.

Когато намериш подробностите за горните факти си направи труда поне да ги подредиш хронологично и да осмислиш това, което си получил.

Та толкова относно „фактите“, с които боравите ти и growchie.

Е хайде връщаме се до Брест-Литовск и версайската система от договори след псв. Полша е създадена от терикории на три империи Австроунгарската - Прускатаи Руската, които си я поделят в края на 18 век. Да не задълбаваме, че току виж и съединението ни се оказало неморално според великоруската доктрина.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 18, 2019, 12:13
Съветска Русия е враг на Полша. Те са воювали през 20-те като Сталин като командир в РККА обсажда Лвов докато Тухачевски бива разбит под Варшава. Естествено е да имаш контакти с единия си съседпри положение че си във война със всички останали.
Иначе за договорките знам, ако ме четеше вниматено, щеше да забележиш че вметнах за това като писах за Чехословакия.
Типичен капан заложен от Хитлер на следващата си жертва. То нали сега това е новата опорна точка на Кремъл, че видеш ли поляците са виновни за вв2.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 17, 2019, 19:37


Дрън-дрън.

Вместо да ми цитираш, вземи помисли малко с главата си. Ако можеш. Иначе ставаш като онази девойка от клипа за jet.

Мисленето без да познаваш фактите или да си избираш само това което ти отърва си е фантазиране и е в основата на пропагандната манипулация.
Аз тук от вас само “мислене” виждам без грам фаткологична точност, позоваване на документ или известен изследовател.
Драги, готвил съм се за кандидатстудентски изпити по история и мога да ти кажа, че само с “мислене” без да се позовеш на нещо не става. А въпросите за изпита са свързани с доста разсъждаване но е и такова “мислене” като вашето. С 1 елементарен въпрос “на база кой исторически извор стигна до този извод”, цялото “мислене” се превръща просто в дърдорене. Това е истинската история. Нещото което вие ми предрагате се нарича “теория на конспирацията” и обикновено опорните ѝ точки са в позивните на хора като Решетников.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 17, 2019, 09:12

Хайде стига с тези мантри за първите дружки Хитлер и Сталин. Вземи си припомни колко такива пакта е имало подписани _преди_ подписването на пакта Рибентроп-Молотов. И си припомни през коя година се сключва споразумението в Мюнхен.

Колкото до „подялбата“ на Полша между Германия и Съветския съюз -- прочети какво е означава „линията Кързън“ и какво отношение има тя към гореспоменатото събитие. Байгън вече от обсесиите ви.

Както казва чукча нищо общо със северен елен. Сталин е наритан брутално от Невил Чембърлейн и Деладие от договорките в Мюнхен - там става въпрос за Чехословакия, не Полша и след като Хитлер изиграва западняците и най-вече унижава Чембърлейн започва да омагьосва Сталин. В същото време Чембърлейн получава поредният си пристъп на русофобия и откровено саботира разговорите м-у Франция, Англия и СССР.
Резултатът е ясен - Хитлер са сприятелява със Сталин като двамата си поделят източна Европа (не само Полша). Само да вметна че Полша участва в унищожаването на Чехословакия заедно с Хитлер през 38-ма.
За любителите историци ще препоръчам "The Rise and Fall of the Third Reich" на William L. Shirer. Събитията са описани в детайли, като са цитирани дословно протоколите от дипломатическите срещи. От там не само, че знам за горепосочените събития, а и знам самият текст на споразуменията и как са се променяли (без секретния протокол Рибентроп-Молотов разбира се, за него се подозира от пленените немски документи след войната). Цитирани са и телеграми и речи на лидерите в този период. 1400 страници е и е много поучителна. Самият автор е бил журналист в Берлин и е интервюирал не един и двама немски функционери. 
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 14, 2019, 12:46
   Да не говорим,че боклука Стефан Стамболов докара още
по големия боклук Фердинанд Сакскобурготски (е,това става в края
на 19 век) в драстично нарушение на Търновската конституция...
Стефан Стамболов докарва Фердинанд сред като Русия (все още) принуждава Батемберг да абдикира заради своеволието си да обедини България с Източна Румелия. Има едно нещо като “бунт на русофилите” което очевидно и него си пропуснал.

   Толкова много глупости изписа,че ще ми е трудно да оборя
всичките за кратко време.
   Та по същество: нали завета на Васил Левски е "чиста и свята
република", защо Стамболов не установи република ?
Защо страхливеца Стефан Стамболов довежда някакъв филанкишия
за княз? К'ъф е тоя Фердинанд Сакскобурготски ? И какво общо
има той с предишните наши владетели (отпреди турското робство)?
Който и сериозен историк да питаш,ще ти каже много интересни
факти за сексуалната ориентация на Фердинанд.
По това време (края на 19-ти и началото на 20-ти век) в Българския
наказателен кодекс за хомосексуални прояви се е предвиждал
затвор...

П.С. По време на Априлското въстание: като е станало по-напечено,
Стамболов е избягал в Румъния.Страхливец отвсякъде ...
Ти не може да ги обориш защото това са фактите. Съединенето е проява на неуважение към Царска Русия и за това са и последствията.
Спекулира се, че фамилия Сакскобурггота има връзка с Асеневци, но не съм го виждал в официален труд, приет от историците, така че и по този параграф може и да не си прав.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 14, 2019, 01:15
Не говоря за демокрация или възможности за избор. Говоря за поставянето под общ знаменател на цяла народност, заради няколко човека
Ако става въпрос за втората световна си прав. Дори немците въпреки цялата пропагандна обработка на нацистите не са искали война.
За първата световна обаче нещата не стоят така. Там е било нещо като масова лудост. Празненства, изпращане на фронта с фанфари и ентусиазъм. Митинги с искане за война... поразрови се, чак нелепо звучи.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 13, 2019, 23:31
Да се обявява цяла нация за такива и онакива е, меко казано, нелепо.
Да не мислите, че на хората им се ходи на война? Може някой да се подлъже, ако са му обещали да се завърне богат, обаче на никой не му се мре. Хората предпочитат да си гледат домовете, нивите и животните, търговийката. Нито България е обявила война на САЩ или СССР, нито пък обратното. Направили са го държавните глави.
Сигурно в някоя съседна държава пак така разправят за българите. Ако чуете нещо отрицателно за нас там, ще се разпознаете ли в тези хора? Съмнявам се.
За съжаление в политиката и историята това няма значение. Добре е да се отбележи, че държавите по това време са били далеч от модела на либерална демокрация и с изключение на някои държави в западна европа режимите са били авторитарни (както в България) или направо тоталитарни. Хората не са имали никакво право на глас.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 13, 2019, 23:27
набутаха България на
грешната страна
.
Много ми е забавно такива "сериозни" историци да дават оценка за обстановката към 1 март 1941.
Само да ти припомня каква е тя
1. Германия и СССР са първи дружки и Хитлер и Сталин редовно си пращат любезности през медиите.
2. Франция е съюзник на Германия (за Вишистка Франция говоря).
3. САЩ са неутрални (преди 7 декември 1941)
4. Британия е изолирана.
5. Италия води безплодна война с Гърция и Хитлер желае да им помогне на всяка цена.
6. Югославия е пред подписване на тристранния пакт (първоначално го подписва на 25 март, но после сърбите си правят преврат и го денонсират, което докарва до истерия Хитлер и Югославия е срината).
7. И не на последно място България си е върнала Южна Добруджа благодарение на Хитлер, а той обещава и още.

Та без да имаш кристална топка и да видиш бъдещето, кое е правилното решение към пролетта на 1941-ва? Лека подробност е, че поканата за "приятелство" е била под формата на ултиматум...
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Sep 13, 2019, 23:00
   Да не говорим,че боклука Стефан Стамболов докара още
по големия боклук Фердинанд Сакскобурготски (е,това става в края
на 19 век) в драстично нарушение на Търновската конституция...
Стефан Стамболов докарва Фердинанд сред като Русия (все още) принуждава Батемберг да абдикира заради своеволието си да обедини България с Източна Румелия. Има едно нещо като “бунт на русофилите” което очевидно и него си пропуснал.
Страници: [1] 2 3 ... 42