Покажи Публикации - runtime
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 55
1  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Шрифтове на PCL за HP LaserJet -: Oct 20, 2020, 13:54
А що не я вържеш и серийно ( LPT предполагам ) и USB? Не мисля, че би следвало да има проблем да печата и в двата варианта и според порта ще печата под DOS и под Windows/Linux. Естествено, ако имаш толкова архаичен порт на компютъра си де :-D
2  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Шрифтове на PCL за HP LaserJet -: Oct 20, 2020, 13:37
https://filebin.net/divsciv22o8lmmeo/HP.tar.xz?t=t347s4k0

P.S. предния архив съм архивирал само bat файла :-d Този е ок.
3  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Хакнати микротици -: Apr 22, 2019, 09:47
Цитат
Защо спътницте разпръскват на  20 Гхз спред теб?
Елементарно Уотсън. За да им са по малки антените.
Колкото е по малка дължината на вълната, толкова e по-малка антената със същите показатели. Няма да качват на орбита 20 метрови чинии де.

Ако забеляза говорих за затихване в плътни среди - такива като бетон (изключваме арматурата), тухла, вода, стъкло (прозорци), пилешка кълка и т.н.
Затихването във въздуха и йоносферата е друга тема. Там си има таблици, графики и изследвания на коя честота как е и къде е оптималното....... Но в апартамента си нямаме Йоносфера :'(

И нещо от опит да споделя което забелязах. Страшно много затихва  wifi - a от съвременнта дограма. Съвременните стъкла са с някакви примеси и покрития - ниско емисионни... К стъкла и т.н. А виж старите 'комунистически' стъкла свободно пропускат WiFi - a

Ако забеляза аз говорих за това, коя вълна е по-вероятно да пробие през фарадиев кафез, но тук темата доста се измести и смятам да спра да пиша, че всеки си пише каквото му дойде на акъла, без да възприема за какво се има в предвид.
От хакнати микротици и последващия въпрос за WIFI в панелка, фарадиев кафез (решетъчна арматура в една панелка ) минахме на подводници, спътници, извънземни и кво ли не :)
Та за това, мисля е по-добре човек да си замълчи.
4  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Хакнати микротици -: Apr 18, 2019, 22:23
Е че TKIP/AES не протектваше ли и фрейма и да не може? Смисъл всеки нов сапун го поддържа...
5  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Хакнати микротици -: Apr 18, 2019, 20:46
Други дертове имам сега, но колкото е по-висока честотата - толкова по пробивна е дори и на малка мощност, но толкова и по-бързо затихва. Колкото по-къса е вълата, толкова по-вероятно е да излезе през "дупчиците" на кафеза. Най-общо казано. За това и разпръскват на 20 ГХз за да пробие йоносферата! Инак трябва да пиша, ама сега изпълнявам ролята на майка и ми е зор с двете, да обърна внимание :)

П.С. А за водата и подводниците е съвсем друга идеята :) Там идеята е точно вълната да се отрази от ниската йоносфера.
6  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Хакнати микротици -: Apr 18, 2019, 20:32
Горе някой спомена че на 5гхц хващало по-надалече в панелки. Не знам как е на теория, но на практика е обратното.

И на теория и на практика 5гхц по-лошо минава през стени от 2.4Ghz. Колкото е по-голяма честотата толкова е по-голямо затихването в плътни среди.

Защо микровълновата печка се нарича микровълнова а не дълговълнова. Кое повече ще се абсорбира от пилешката кълка - микровълната или дълговълната?

А защо подводниците си комуникират чрез свръх дълги вълни?

Не е баш така, но не ми се обяснява защо :) Защо спътницте разпръскват на  20 Гхз спред теб?
7  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Хакнати микротици -: Apr 12, 2019, 13:54
Цитат
И да си задам въпроса, за да не правя нова тема: Някой подходящ рутер, който да може да покрие всички помещения да препоръчате? За панелка. Голям апартамент.

В панелка каквото и да сложиш, вероятнотта да покрие всичко е спорна. За съжаление или за радост ( зависи в каква ситуация ще го погледнеш :) ) панелките са пълни с арматура ( мрежеста ), която е заварена за следващата панелка. И така накрая е подобаващо заземена. И се получава един фарадиев кафез, който поглъща електромагнитните вълни. Вариантите са ти два.
1. Слагаш един микротик cap или ubiquiti unifi някъде в коридора, който свъзва всички стаи
2. Слагаш по един рутер във всяка стая и правиш една меш мрежа

По принцип вълната с по-къса дължина е по-вероятно да се промъкне през "бариерата", за това, че и евентуално може да пробваш с 5 GHz, тъй като дължината на вълната е два пъти по-къса от тази на 2.4. Също така и при 5GHz носещата е по-голяма и като цяло е по-добре, стига устройствата да ти подържат такава... Но дори и при 5 във другата стая според мен ще има голямо заихване, но това зависи както казах от много фактори :)
По принцип радиовълните са си Божа работа. Може и да мине, може и да не мине. Ако мине може на 20 см. в страни да няма, а на 20 см. да има :) Абе Божа работа са си...

 [_]3 [_]3 [_]3
8  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Хакнати микротици -: Apr 12, 2019, 10:13
Само на моя доставчик засичам десетки хакнати от няколко месеца(от толкова съм на него, а те може и от година-две да са хакнати хаха), и явно собствениците им са в тотално неведение и/или не@бавство. А как съм го разбрал - от много айпита често идват опити за връзка към порта за мениджмънт, и като ги проверявах се оказва че на тези айпита има микротици със стари и уязвими версии. Тъй че режи ги както намериш за добре и не се надявай скоро да ги оправят. Който е оставил отворен порт навън - да му мисли.

Да ти кажа по-скоро пускат Web Proxy или SOCKs и на практика ако са някои Hot Spot устройства собствениците изобщо няма се усетят докато провайдъра не ги отреже за спам :) Тъпото е, че са адски много, за сега около 4000 станаха адресите и няма изглед да престанат да се пълнят. Веселото ми става, че като пуснах дъмпа на SMTP-то видях, че се мъчат с едно и също потребителско име и парола да влязат в пощата. Поне да бяха генерирали случайни такива, че да не ме е яд, колко са малоумни  >:D, не че fail2ban не е нагласен на всеки fail при логин да бан-ва и ако broute force-ва на практика трябва да има достъп до подобаващо количество устройства.  Явно "хакера" хич го няма :) Но, като гледам от миналата година има PoC и явно страаашно много хора не са се обновили..
9  Хумор, сатира и забава / Хумор / Хакнати микротици -: Apr 10, 2019, 22:19
Здравейте приятели, от няколко дена ми върви един broute force на smtp-то от хакнати микротици, та в тоя ред на мисли си ги обновете, а черна листа с IP адреди от fail2ban пускам тук: https://pastebin.com/uv1MHRVj


П.С. Обновява се на всяка минута :) Утре ще я допълня :)
:)  [_]3
10  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Re: update на сайта? -: May 23, 2018, 21:40
Хора, темите в този форум/сайт доста отдавна се изместиха от идеята му и пак ще повторя, че станаха доста скучни, банални та чак и дразнещи.  [_]3 Няма нищо градивно или по хобито. Защото за вселенската глупост мога да прочета и в фейсбук.

И ако според няколко човека ( може би и единствените, които продължават да го посещават по една или друга причина ), сайта си е добре... ще го оставя без коментар.
Добре, че само при дистрибуциите виждането им за развитие не е еквивалентно с вашето, че тогава вече щеше да е трагикомично  [_]3


Цитат
Само аз ли не схващам, как става така, че човек се дразни наа разни други хора по интернет?

Ъъ, човек не се дразни на хората, а на безмозъчните словосъчетания сътворени от тях. И тук, не говорим за някой глуповат въпрос от "нов потребител", което е нормално да се зададе, когато човек няма нужната компетентност в тази свера, а за далеч по-дразнещи неща...
11  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Re: update на сайта? -: May 10, 2018, 00:42
Аз мятам по едно око веднъж на няколко месеца, но последните няколко години стана доста досаден тоя форум  [_]3
Не знам, сигурно вече е на самотек всичко тук?!
Практически ми изглежда умрял, но това е нормално за сайт, който не търпи никакво развитие :)

И все пак, ще го наглеждам до сетният му час  де  [_]3
12  Програмиране / Общ форум / Re: Книга за Redis -: Aug 31, 2017, 16:49
Чак пък книга? На страницата му има доста добра документация и примери.

П.С. Ползвам го за кеширане на embedded устройства с Python3, както и за кеширане на данни м/у сървър и база данни, които се записват в опашка и съм страшно доволен от него. А и от версия 4 го оптимизираха подобаващо за да не яде ресурси и даже си върви на ARM като Raspberry Zero без да претоварва :)
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Помощ за търсене с grep -: May 29, 2017, 23:34
Иди в папката дето си свалил файловете и :

grep -Ril "some_text" ./

R - ще търси рекурсивно във всички файлове в директориите
i - ще търси по съпадък без значение от големи малки букви (ignore-case)
l - ще ти принтира в конзолата файловете в който има съвпадение

Не е нужно да да ги променяш разширенията!

14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ръчно инсталиране на софтуер -: May 19, 2017, 22:11
1. точно така

2. точно така

3. само съдържанието

4. където си го записал след като си го изтеглил

5. дава ти грешката защото не си изпълнил както трябва това, което съм ти написал


REMARK: Не е добра идея да влизаш с root потребител :)  [_]3

P.S. следвай стъпките и изпълнявай описаното от предния пост.
15  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Debian stretch NM Applet и vlan -: May 19, 2017, 15:07
А трябва... Е хубаво де, пусни дебъгинга на NM и да видим какво ще каже... Че така няма да е лесно :)

sudo dbus-send --system --print-reply --dest=org.freedesktop.NetworkManager /org/freedesktop/NetworkManager org.freedesktop.NetworkManager.SetLogging string:"debug" string:""

После го върни на info, че ще драска доста информация
Страници: [1] 2 3 ... 55