За кого ще е този канал за наука? Кой ще го гледа?
ми широката публика
Да, ако отвориш zamunda.se и погледнеш филми/наука, ще забележиш, че най-сваляните са отпреди седем и повече години. Нали като отида у сестра ми, ги виждам, какво гледат. Новините по Нова ( която скоро беше придобита от Някой и разследващите журналисти скоро "напуснаха" ), тъпи предавания с разни състезания и шоута и това е. Рядко се включва Анимал планет или нещо такова.
напълно си прав, за съжаление. Целенасочено се бълват всякакви 'риалити шоута', малоумни филми със супергерои, и всякаква друга плява. И remakes, remakes... И публиката гледа. Гледа, щото това се приема за норма. Това, че навремето си имал достатъчно акъл в главата да се интересуваш от научно популярни неща, не значи че повечето от сегашните деца са така. За това трябва да им се покаже. Да се покаже, че има и стойностни работи, а не бози като Avengers. Но не мисля, че има шанс. Още преди 15 години Discovery започна да бълва също някакви, уж 'научни' глупости под формата на риалити шоу.
трагедия...
Напълно разбираемо е. Насърчаването към наука у хора, които като деца покажат интерес означава, да ги насърчават да задават въпроси за околния свят. Никой не иска хора, които си задават въпроси. Образователната система произвежда работници, които знаят толкова, че да натискат бутони и да управляват машини и това е достатъчно. Забележителното е, че хората си мислят, че знаят. Като онази, шефката по киберсигурност. Имала документ за това, че знаела да използва Windows Explorer, Word, Outlook, Exce, може би PowerPoint и пъчи гърди.
И дори да има такъв канал, сигурно ще пускат по някое и друго предаване с водещ онзи актьор, Нийл Диграс Тайсън.
Опитвал съм се да гледам някакви подобни филми, като ида у брат ми и сестра ми, обаче нещо не са ми интересни. Това е така, онова е иначе, казват ти кое, как е, но няма интрига, няма въпроси, не ти предизвикват любопитството или желанието да търсиш отговори.
Неотдавна излезе публикация за някакви сигнали от някакво място в космоса, което било отдалечено на милиарди светлинни години. Милиарди. Някой изчисли ли, каква мощност трябва да е имал излъчения сигнал, че да стигне до тук? Ако не е бил насочен, сигурно са стерилизирали половината населени светове около себе си. И без да искат са се самоубили