Автор Тема: ПГАВТ А.С.Попов - Техникум Попов и личното ми мнение  (Прочетена 7480 пъти)

bcdenkov

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 24
  • Профил
Сега като мина време, вече 10 години реших да напиша мнение за т.нар. техникум.
Завърших паралелка със специалност "Телекомуникационни системи". Съвсем накратко мога да напиша, че няма никакъв смисъл от обучение там.
Нито предлагат работа след това, нито докато се кара стаж.
Проверих дали дипломата се признава и дали може да бъде приравнена в Германия, оказа се, че има разлика в часовете по практика там и тук. Часовете по практика в "А.С Попов" са в пъти по-малко отколкото тези в професионално училище в Германия. Следователно не може да бъде и противоречи на това, което казаха от началото когато се записах там, че важи в цял свят.
Трябва да кажа, че учениците правят каквото си искат в часовете. Бият се, няма да забравя как един беше предложил брак на учителката по физика и те ошавени решиха направят съвещание "за да го накажат".

4 години, които изгубих от живота си и вече знам, че това е ценно пропиляно време, което никога няма да мога върна.
Учудващо беше, че на краят целият клас завърши при положение, че имаше ученици, които не можеха да четат и пишат.
Една група от класа половината време прекарваше в кафето наречено - Човката. (и те завършиха)
Може би плюс беше, че в класа, в който бях нямаше наркомани. Имаше един, който беше скачал на бой на мен и на няколко други и той като, че ли се друсаше.
Насилието си беше нещо нормално и те си бяха свикнали. Щом още на първият ден 9 клас на някакъв му бяха спукали главата и имаше кръв до чина.

На учителите въобще не им пукаше дали някой е научил нещо.
Ще добавя, че накрая на изпитите за специалността разрешиха да си носим тетрадките и записките от часовете. Това на практика обезсмисля идеята за изпит, тъй като просто преписваш определението и готово.

Класният ръководител (Соня Ахчийска, човекът класна както я наричаха) си беше преподавател по практика и общо взето нищо не преподаваше, а им пускаше телевизия на учениците, ходеше да пазарува домашно прясно мляко и си мезеше някакви салатки и пиеше с други преподаватели като Христо Иванов (Ицо Дебелия) в една стаичка. Пълна пародия. Знам за случай дето някакъв сложил поялника в електрически контакт.

Като обобщение ще напиша, че учениците там се мразеха, не получават накрая никакви знания и реализация. Тапията, която накрая се получава никъде не може да послужи. (даже и в България)
Ще напиша, че това „техническо образование“ беше за мен губене на време. Не препоръчвам.
Активен

go_fire

 • Global Moderator
 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 7613
 • Distribution: Дебиан Сид
 • Window Manager: ROX-Desktop / е17
 • кашик с гранатомет в танково поделение
  • Профил
  • WWW
Чак днес виждам тази тема и никак не се зарадвах на нещата, които са описани. Попов десетки години беше елитно училище, от което са излезли не един и двама прочути специалисти. Жалко за това, което се е случило с него. Много неприятно :(
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3205
  • Профил
Много добре те разбирам. Едно време и аз бях завършил един електротехникум. :'( Според мен такова образование е безмислено. Защо ... ами защото нещата се учат полвинчато. Самата идея за технически учебник за средно образование е нелепа. Това е орязка на 'пълното' знание. Бутат едни формули и никакво обеснение защо е така. Накрая излизаш с фалшивото чувство, че много знаеш. А във вуза разбираш смисъла.

С други думи или нещата трябва да се учат в пълнота или въобще да не се учат. Сега като си спомням все си мисля, че е било напълно възможно в техникума да се преподават нещата в пълнота, така както се преподава в университетите, няма да е по-сложно а и ще е по разбирамо. Но това пък обезмисля самата идеята за средно техническо.

Един друг пример. Математиката дето се учи в средното образование е тежка, трудна, неразбрана...Идоитизми като уравнения със sin, cos, tg, неравенстwа...много оплетени задачи измъкнати от към гъза си на някакви изкукали 'математици'. Това не е математика ами е някаква аритметика.

Е няма такова нещо в университетите. Висшата математика е много по-лесна и приятна, тя не е като оня математика.

Още един пример. В техникума ни скъсваха гз от векторни диаграми (на тоци). И никой не ги разбираше.(и аз още не ги разбирам) Ами в университета една векторна диаграма не съм видял.... всичко се описваше само с комплексни числа......

Бягай в технически вуз (ако междуременно не си минал и от там де...)
« Последна редакция: Jul 08, 2021, 15:45 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

ЗевсБг

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 1178
 • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
 • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • Профил
Пиша от Германия. Дипломата ми от техникум Попов се приема положително от фирмата в която работя. Но не се признава. В същото време германците работят по примитивни технологии. Мислят си, че са нещо. Но всъщност са много примитивни с материалистически мироглед. От друга страна се отнасят едни с други с подобаваща културна етикеция. Това ми харесва. Но не  спазват предписанията на фирма Würt например за работа с електроинструменти. И въобще за работа с инструменти. Работят със затъпени инструменти. Търчат бързо да свършат работа на клиента без оглед на опазване на собственото си здраве. Старите майстори действително работят за качествен краен резултат. Но всички много неефективно. Измислих 3 пъти по бърз, лесен, и неувреждащ. толкова здравето  метод на работа, без дори опит от колегите за експеримент. Шефът икономисва от филтърни торби в професионалните прахосмукачки - германците работят без тях, боклукът се събира в корпусът на прахосмукачката, блокира , задръства, и унищожава изходящият филтър. Разкапва и машината. Колегите от другите фирми също работят със затъпени от години инструменти. Пълно е с колеги, които дори не отварят прозорците, когато вдигат ужасен прах с машините. Смятат , че е много подходящо да се отворят - открехнат малоумното понятие пластмасова дограма отгоре. Много са горди, че са свършили работа ултра бързо, макар че след 3 дена са на очен лекар, заради възпаление на очите от прах.
Много са горди с германските си сертификати, валидни в цял свят. Смятат, че като са научили елементарната схема на типично електро табло за апартамент, вече са велики професионалисти. В същотото време не могат да преценят, че  от Ситроен на служебните коли по идиотски начин изключват захранването на автомобила след 5 минути, когато двигателят не работи, за да не се скапвал акумолаторът. Което означава, че и законът на Ом не знаят. За да пуснат отделен кабел през предпазител до шибаното радио, дето дърпа милиампери. Казат -това е да предпази акумолаторът от скапване. Просто припалват двигателя за още 5 минути музика.

Както на хората в България слабо им минава през акъла, че капитализмът е АБСОЛЮТЕН боклук, и ако не са правилата на дойче парламентът, които се спазват, (например социалната сфера) а не, като в България бла бла, ще са по зле и от нас. Селото е унищожено, произодството е изнесено в Китай. Германките не щат да раждат. Те са пасивни. По принцип няма работа, освен на идиотския строителен, или ремонтно строителен обект. Обаче има работа за Линукс програмисти. Турците се плодят като зайци, и някой ден ще искат автономия. Синът на хазяина работи във Volkswagen - 80% от работниците са турци. Ама от свръх информираност май не го знаете. Във радиологичният център, където ходих за магнитен резонанс лекуващите лекари са грък, руснак, сестрите са туркини, германките са на рецепцията. Братът на шефа - "Какво си мислите вие от източна Европа, като дойдете - че Германия е.....(търси подходящата дума. - аз - Мерцедес!) ...той - точно така - Мерцедес - не е Мерцедес!!!  "

Капитализмът е боклук - първо унищожи нечуваният сталинов ръст 30%, и втората икономика след САЩ , със намаляване на цените, и увеличаване на заплатите всяка година. /1953 година/...(учете История, но не в университета, и медиите на Изток, и Запад от 70 години, защото всичко е лъжа) чрез корумпирания Хрушчов, и следващите уж комунисти, сега капиталисти, и парвеню. Но сега ще унищожи сам себе си. Внучето на хазяина няма с кой да си играе. Утре тези хубави немски къщи ще ги изкупят турците, вече са накупили доста. Младите германци работят по шаблон, на бързи реакции без мисъл , и анализ, точно като в компютърните игри (те са затова, да създават роби , идиоти на капиталистите - не е сложно). Без грижа за качество. Те казват - ние сме компютърно поколение. Културата отдавна е ликвидирана още от училище, и после. Традиционната култура още по отдавна. Медиите са като в България боклук. Старите гарманци с носталгия си спомнят отминали културни времена, с празници, и човешки емоции.
« Последна редакция: Jul 09, 2021, 00:08 от ЗевсБг »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

go_fire

 • Global Moderator
 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 7613
 • Distribution: Дебиан Сид
 • Window Manager: ROX-Desktop / е17
 • кашик с гранатомет в танково поделение
  • Профил
  • WWW
С леко закъснение, но заклинанието на Наката подейства :P


Добре дошъл отново!
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

ЗевсБг

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 1178
 • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
 • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • Профил
Привет на Огъня,

 в същност тоя малък чаршаф е и отговорът ми по темата за световното правителство. Всяко зло за добро, докато човечеството не потърси , и си научи уроците. Засега пълен провал на планетарно ниво.
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

Naka

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3205
  • Профил
Я Зевсе откога те чакаме да разискваме аудиотехниката,  езотериката и секция 42 :) Аз си спомням, че един път каза, че е завършил електротехникум (Попов)

Относно немците всички казват (са казвали) че са нация прецизна. Не случайно са 'измислили' Мерцедеса. Колкото до скапването на нацията (с турците) много е възможно нещата да вървят на там. Разправят, че дори и народите си имат карма. А те много лоши неща са свършили.

ps:
Германските стоки дето се появяват на българския пазар са много качествени.
« Последна редакция: Jul 09, 2021, 09:52 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

spec1a

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 2774
  • Профил
   Не само турците са проблем на немците,в последните години плъзнаха
над 2 млн. рязани диваци,основно афганистанци.
   Понеже Зевса живее в Германия,надявам се да обясни:

Вярно ли е,че диваците изнасилват германки,и им се разминава ?

   Веднъж го коментирахме във форума,цитирах авторитетни немски
източници, обаче никой тук не ми повярва !
Активен

ЗевсБг

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 1178
 • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
 • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • Профил
   Еми това е парадокса. Например ползваме Makita, акумолаторните са супер, но ударните перфоратори не са качествени. Същата ситуация с американските Milwaukee. Казвам на шефа - купете Bosch, да не се мъчиме. Купува. Еми тотално различна машина. То е мислено на работника да му е добре. Та така за немското качество. Аз тук си открих и пооправих мои си принципни грешки, за които не съм и подозирал. Германците ми ги показаха. За това съм благодарен. Така ми е по добре.

За турците, в Хановер, колегата ми казва - е виждаш ли го тоя, ние търчим, вършим работа, а тоя продава наркотици на децата в училище. И всичко е завъртяно с полицията, та до парламента. Ако имаш проблем, от полицията ти казват -  ооо това е за юрист работа. Не за нас. Полицията само обикаля , и гледа. В големите градове не смеят колите за 3 минути, да ги оставят отключени. В малките градчета не е така, спокойно е. Ама правят застраховки. Страх ги е. Пътуваме с един гарманец с малка кола. (тука колите са принципно малки, и икономични, не като в България, щото само сметки правят), и един турчин с огромен мерцедес челно срещу нас, целенасочено, и в последният момент прави маневра, и се разминаваме на една боя разтояние. Германеца започва да удря пр кормилото, и ми вика - "е кажи ми, кажи, как да ги обичам..."

А когато съм с колело, германеца отива почти на отсрещния бордюр, когато ме изпреварва. Автобусите също. Някой път ме чакат от 150 метра, и ми кимат поздравително. Правят си път едни на други. Дори, и много да закъсняват за някъде.

Пътуваме със служебната кола. Тука улиците са тесни, и трябва единия да се скрие зад някоя кола, за да направи път на другия. Срещу нас германец със огромен "самолет" с вертикално излитане. Спира , и ни прави път. Той обаче не знае, че ние сме свършили по рано, и се возим за кеф. Та ние му правим път. От отсреща той обаче настоява...Накрая се разминаваме .....то са едни усмивки, то е поздрав с глава, то е едно хубаво настроение....Контраст тотален, с нашия манталитет.

Минаваме покрай затвора, е, вика тия ядат супа, второ, трето, ние ядем сандвичи, дето сами сме ги приготвили от вечерта. Няма като в България , отиваш, и хапваш поне елна супа на обяд. Веригите за бързо хранене са некачественни.

 Имат си много постижения, но и много лоши неща. Това е една бавно умираща материално задоволена, но духовно мъртва нация. Много силно звучи, има си и своите изключения разбира се. Аз съм в малко спокойно градче. Не съм чувал за криминални неща. Усеща се спокойствие. По скоро по това прилича на комунистическите времена в България. Само, дето е ужасна скука. Уплашени, седят си в къщи. На другата крайност от италианците. Там в Италия сега били един върху друг.

Като цяло са умряла работа. Старото поколение е в ужас от нещата с младите.

На шева на брат му жената работи като психолог с деца от проблемни семейства. Минимум 80% от проблемите с децата са - използват компютър. По специално компютърните игри. Замислете се за това. Компютърът в съвремието е екстремно опасен.

О, да не забравя, купих си LG V 60 , след 3 седмици четене в нета. Тотално различен. Имах 3 години флагман на Самсунг. Звука, нищо общо, Отделна звукова архитектура като в скъп плеър, с мощен изход. Даже малки колонки си слушам на тихо. Дисплеят -след 5 часа четене няма умора на очите. Със Самсунга за 30 минути ми се палеха очите. Картината е като хартия на слънчева светлина. В нета много хора знаят за звука, но не могат да преценят дисплея.

Такова нещо от Ябълка, и Самсунг , и след 10 годмни няма да направят. Обаче LG обяви, че спира производството. Тези, които  имат някой от  V серията са в ужас за в бъдеще.


На времето в техникум Попов имаше страхотни даскали. Това беше любимото ми хоби 'да ходя на училище. Че даже трябваше да подготвям лекции за съучениците. И на тема звук даже, спомням си , че обяснявах, как работят Dolby A, и Dolby B.

Малко култура -- имаше една Светла, и след края на някакъв час, аз съм на първият чин, прикляква бавно, на нивото на чина, усмихва се, примигва няколко пъти с дългите си мигли, и с постепенно с увеличаване на налягането издухва прахта и остатъците от остренето на молива. Добър сценарий за видеоклип към някаква песен. Аз съм режисъор по образование.

Тая техника е прах. Много добре еротично казано)))))))

Техника без култура е голямо нищо. Това германците трябва да си го напишат на черният фон на държавният флаг.

)
« Последна редакция: Jul 14, 2021, 20:08 от ЗевсБг »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

ЗевсБг

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 1178
 • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
 • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • Профил
« Последна редакция: Jul 10, 2021, 17:38 от ЗевсБг »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

go_fire

 • Global Moderator
 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 7613
 • Distribution: Дебиан Сид
 • Window Manager: ROX-Desktop / е17
 • кашик с гранатомет в танково поделение
  • Профил
  • WWW
Като те слушам, почти не успявам да си го представя. Около мен е такъв повсевместен материализъм, че се задушавам. Не знам, как е възможно да е по-голям.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 1845
  • Профил
и... те взеха че го послушаха - да видим сега като преместиха производството у Булгаристан какво ще излезе

как ще ни стигнат като нито са ни на нивото на културата нито на техническата грaмотност - ама пък хитрички се оказаха вместо тепърва да се ограмотяват направо прехвърлиха производството на нас... колегата със соларисите  най накрая ще понаучи и нещо ново ARM/IoT etc.

https://www.clubz.bg/115947
« Последна редакция: Jul 10, 2021, 20:36 от remotexx »
Активен

malin1

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 431
 • Distribution: Debian
 • Window Manager: Openbox
  • Профил
В момента бачкаме по проект на Сименс, който е тотално сбъркан (меко казано). Говорих с комщията, той е бачкал във Волфсбург пак по техен проект - пак е било каша... Не бих се доверил никога вече на нещо което има вземане-даване със Сименс.
Активен

Demayl

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 104
 • Distribution: XUbuntu,FreeBSD
 • Window Manager: Xfce
  • Профил
  • WWW
Завършил съм преди 15 години там и мога да кажа, че е като всички други техникуми и подобни. Незнам какво си очаквал. И аз съм прекарвал доста време в Човката ( деба бутнаха го ) и завърших. Иначе образУванието ни е зле където и да отидеш, така че няма общо с Попов. На държавния изпит ни пуснаха фалшиви отговори и 20 човека от 25 не го взеха :D
Единственото тъпо, е че имаше платежоспособни ученици и минаха е така, а не знаеха даже и резистор какво е....
Дипломата наскоро си я взех ( бях записал 13ти клас ), че за първи път ми потрябва. Още тогава ми стана ясно, че тази специалност няма да ми послужи и предпочетох да не си давам зор.
Наркоманите се брояха на пръсти, а и почти нямаше насилие - бяхме задружни. За цялото време само веднъж видях бой и няколко пъти даже се биеха дилъри, които се навъртаха наоколо и джобеха ученици.
Така че по-скоро си отишъл с някакви големи очаквания и реалноста те е ударила по главата. Аз се преориентирах и съм доволен
Активен

jet

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 2986
 • Distribution: debian
 • Window Manager: kde
  • Профил
Това у-ще в кой градец се намира?
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.