Първо да благодаря за подробната, историческа справка. Аз просто нямаше да имам нерви да я напиша.
Малин ми е казвал, че моето сърце като женско, много
филии, много нещо. Нямам предвид нарязан хляб. Ама и японците си ги харесвам и ми е тъжно, като този, горд народ е унижаван така от новия си съюзник. Да карат премиера да ходи в Украйна и да говори глупости. На негово място щях да си направя сепуко. Но не съм шинтоист и това при нас се води грях.
Ние си мислим, че ВСВ се е водила само в Европа. А тя войната нали световна? На много други места е било много „интересно“. И твоята справка е видна за това.
Тук (не те обвинявам!) не си поместил данни за Корея, а и там е било „забавно“. Та в Далечния изток е било наистина напечено. Нямало е битка подобна на Сталинград и все пак.
…с разгрома през 1945 на 300-хилядната японска Квантунска армия (за втори път яде бой тогава тази армия, първият път през 1939, вярно, в много по-малък мащаб- при река Халхин-Гол)…
Само да вметна, че това в Халкин-Гол се води „пограничен инцидент“, но няма нищо такова. Изобщо не е било малко сбиване между погранични отряди. Изсипва се цялата Квантунска армия, която е много, много елитна. Изсипват се всичкото монголци на света. А някъде там е Жука и провежда танкострелка.
Сражението става най-голямата танкова битка до Курската дъга, проведена пак от кой? Тоя човек си е падал по гигантски мероприятия с много железария.
Тази битка е важна с няколко неща. Свръхелитната Квантунска армия (разправят била по-добра от девизиите на СС) е толкова лошо разгромена (за първи път), че така и никога не се възстановява напълно. „Пограничния инцидент“ спомага да се освободят от наряд свежите сибирски войски, които да бъдат пратени за решително сражение в Сталинград и след него.
Така, че „инцидента“ е може би най-важното сражение на далекоисточния фронт. А, както казах, европейците не ни пука много и не знаем, какви баталии са ставали там. А след събитията, които описваш, идва и Културната революция, резултатите, от коята те първа ще ги усещаме в Европа. Още не са дошли.