Покажи теми - danaildr
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Решен: Добавяне на числова стойност в диаграми на Collabora Online -: Mar 25, 2022, 11:55
Колеги,
Имам едно питане, свързано с Collabora Online инсталиран на nextcloud сървър. Значи питането не е как да се инсталира или такива неща, питането е за това как да направя нещо конкретно в документ ODS формат, с помощта на Collabora . Значи имам диаграма, която има няколко серии от данни, които са числа. Създавам диаграма тип стълбчета, всичко е точно, но не мога да намеря как на всяко стълбче да се показва стойността с число, защото например 985,53 е трудно да се види само според оста Х, без да е изписано с число, просто виждаш че е под 1000, но не знаеш колко точно.
Версията на офиса е Collabora Online - Built-in CODE Server (ARM64)21.11.204. Nextcloud е версия 23.0.3.
Същото се опитах да направя и с Libreoffice, там всичко е уж същото като менюта, но когато дам десен бутон на диаграмата имам опция "Вмъкване надписи на данните", а на колабора-та я няма тази опция.
2  Програмиране / Общ форум / Да открием зависимостта между тези 3 стойносто от изхода на speedtest -: Aug 27, 2021, 16:04
Значи при инсталиране на speedtest, от сайта на Ookla получаваме програмка за проверка на интернет скоростта. Има няколко варианта за изход на командата, като в тях има json, csv и др.
Обаче, когато се ползва някой от тези вормати за изход данните са леко .....
Например при json излизат ето това за DW скорост
"bandwidth":8584755,"bytes":61994672,"elapsed":7103 - и това се равнява на 68,68 Mbps.
някой знае ли как тези 3 стойности довеждат до резултат 68,68 Mbps.
Аз не успявам да видя връзката.
3  Програмиране / Общ форум / От PDF в "машинно четим" формат -: May 26, 2021, 21:14
Здравейте,
Заглавието е малко подвеждащо, защото не точно това трябва да се случи. Само по себе си конвертирането от един в друг формат не е кой знае каква работа, но просто не знам как да му измисля заглавие на моя проблем. А проблема не е толкова проблем колкото затруднение. Както са казали хората, ако един проблем се решава с пари, то той не е проблем а разход.
Та сега по темата.
В ей туй файлче има списък с личните и фамилни имена използвани в България (да малко е старо но ...)
Та искам да извадя имената и съответно обясненията за тях, както и да ги вкарам в някакъв csv или подобен файл, от който лесно да се прелеят в база данни (MySQL, MariaDB, MongoDB или друга), за последващо използване.
Документа е "само" 620 (реално до 40 страница няма нищо от това което ми трябва) страници, варианта с ръчно въвеждане съм го отавил за най-накрая ако не се намери друг начин.
4  Програмиране / Web development / Малко помощ със SQL заявка -: Apr 06, 2021, 13:34
Сървъра е MariaDB (mariadb  Ver 15.1 Distrib 10.3.27-MariaDB), в таблицата имам колона  TIMESTAMP и искам да взема всички записи които са записани за последния час. По принцип в таблицата се прави запис на всяка минута и вземам последните 60, но при спиране на тока, например, последните 60 записа не са записите от последния час.
Дайте някакви идеи как да стане работата.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Мониторинг на устройство зад NAT посредством SNMP -: Mar 19, 2021, 08:25
Здравейте,
Първо не съм сигурен, дали това е раздела в който трябва да бъде тази тема, но не се сещам къде точно трябва да бъде.
И така, следната ситуация. Имам инсталиран observium който извършва мониторинг на устройства във вътрешната ми мрежа, изполвайки SNMP  , както и на няколко устройства извън нея, които имат публичен IP адрес. Имам и едно Raspberry Pi което се намира зад  NAT и което искам да вкл. в мониторинга.
Оказва се обаче, че не мога да получа SNMP отговор от него. Пренасочен е порт 161 (на който уж се провежда SNMP комуникацията), но нещо не се случва както трябва.
Не знам дали въобще е възможно да се случи такъв мониторинг с пренасочване на портове в NAT.

Мисля и вариант за пускане на VPN и да пусна мониторинга през него, но ако може да стане номера без VPN, ще е по-добре.
6  Хумор, сатира и забава / Хумор / image за pocketbook 613 basic new -: Feb 02, 2021, 12:07
Здравейте,
Случи се така, че по случайност форматирах вътрешната памет на pocketbook 613 basic new, после устройството беше неизползваемо ... до известна степен. Успях да стигна до "фабричен ресет" и сега устройството е до известна степен използваемо. Но част от функциите му не работят, също така не отваря всички формати които уж поддържа.
За съжаление в сайта на покетбук няма по-нов фърмуер, даже уж последния фърмуер в сайта е по-стар от тоя който е инсталиран на устройството. Така, че като се опитам да "ъпдейтна" фърмуера, устройството не намира по-нов от текущия.
Та ако някой има налично такова устройство, дали може да направи един имидж на вътрешната памет (която всъщност си е една обикновена  sd  карта) и да ми го прати .... без значение коя е версията на фърмуера.
7  Програмиране / Web development / Проблем с изобразявана от grafana информация -: Jan 07, 2021, 13:38
Здравейте,
Ситуацията е следната:
Olinuxino Lime2 с инсталиран armbian, apache2, php7, mariadb Ver 15.1 Distrib 10.3.27-MariaDB. Имам скрипт който се стартира на всяка минута, взема определена информация и я вкарва в базата.
Едно от полетата на базата е timestamp и се попълва автоматично от базата. Записите стават по българската часова зона( UTC+2,), т.е. когато запише нещо в 14:00 българско време то то се записва  със стойност на полето timestamp с коректната стойност за 14:00. До тук всичко е супер. Базата се пълни с коректни данни и всичко е "цветя и рози".
Следващата стъпка е grafana, която е инсталирана за да визуализира данните събрани в тази таблица. Проблема е, че grafana отнякъде си добавя още 2 часа, и събитие което в базата е записано като случило се в 14:00, тя го отбелязва и показва в 16:00.
Навсякъде локализацията е  София/България. Разбирам, че ако в базата данни се записва с UTC време, а не UTC+2, графиките ще са коректни, но някак си не ми се иска да го оправям по този начин.
Някой сблъсквал ли се е до сега с подобен проблем и ако да, как е процедирал за да го разреши.
8  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Сравнение на 2 процесора Ryzen 7 3700U и Intel i5-8265U -: Oct 07, 2019, 09:23
Здравейте,
Отдавна не бях писал тук, та реших да се разпиша поне веднъж тая година.
Обмислям покупка на нов лаптоп и се колебая за това дали да бъде с Intel или AMD процесор. В частност Ryzen 7 3700U или  Intel i5-8265U.
Я си кажете мнението за двата.
На мен ми трябва виртулизация, а гледам и двата имат. Ще ползвам Debian, възможно е и Fedora. Някой има ли впечатления от първа ръка от AMD-то?
9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Продължителна работа на харддиск -: Dec 12, 2013, 19:05
Здравейте, имам един RAID1 с 2 диска САТА по 500 гигабайта всеки. Днес проверих и се оказа че "милите" са работили около 53000 часа.
Та питането ми е ..... да очаквам ли скоро да предаде Богу Дух
Страници: [1]