Покажи Публикации - danaildr
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 8
1  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Пренасочване на изхода в bash -: Mar 06, 2021, 08:37
що не пробваш 
Код
GeSHi (Bash):
  1. ./script-2.sh "$file" >> file 2>>1
или
Код
GeSHi (Bash):
  1. ./script-2.sh "$file" >> file 2>>file

Би трябвало резултата да е идентичен.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: днес се сдобих с ново желязо -: Feb 25, 2021, 14:45
Цитат
Ще заменя стария който е на колокейшън

Извинявай, че питам такива неща, но колко струва колокейшъна? Изобщо как стоят нещата с тази услуга в бг. Предлагат ли се, изгодно ли е, удобно ли е? Най-вече дали е удобно ....и т.н......
И мен ме интересува цената
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Feb 25, 2021, 09:15
Форумите все още са незаменими за някои неща. Като местехме този на Python имаше кратка дискусия, каква платформа да се направи. Във Фейса не можеш да постнеш код. Трябва да е външен линк. Не можеш да форматираш текст. Изобщо, малко наистина полезни неща можеш да правиш. Напоследък и тях не можеш, защото цензурата е жестока.
И това са малките проблеми.  За мен много по-важно е намирането на информация, а във фейса това е невъзможно. Опитай да намерих конкретен пост от преди повече от 2 дни ... невъзможно е. Особено в група с повече постове. Във форумите обаче имаш търсачки, имаш категоризация на темите. Въобще при форума можеш да пазиш историята и да се "допитваш" до нея, при фейса всичко е ..... като течаща вода, минава и отминава.
 Но пък форумите си имат други кусури, най-често това е отношението към новите членове. Това е така, защото всички форуми са си меко казани леко затворени групи, в които членовете се познават и когато се появи някой нов  става .....
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Feb 22, 2021, 09:18


п.п.п. Данаил имаше предвид, че тубата им носи най-много трафик. Действително. Дори хора като мен, които не ползват даже търсачката, под някаква форма ползват тубата. На онази екранна снимка по-нагоре на заден фон се вижда предаване на Веселин Дремджиев, което даже не е от неговия канал, а от канала на TV+.

Абе на мен ми се струва че канала си е неговия, или поне аз от там гледам предаванията "#ДЕНЯТ с В. Дремджиев" се казва канала
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Feb 19, 2021, 16:58
Това не съм аз. Някой, някога е правил мизерии през Тор. Предполагам, че е кракерчето, което преди няколко години го свали. Тъпото е, че май съм се познавал с него покрай Gimp-bg, а той ми остана обиден от нещо. Бананизиран е изхода на Тор, към който съм закачен или всички изходи на Тор. Не знам. Досега не знаех, че SMF изобщо има такава функция.

Но виждаш, когато си влизам от реалният адрес по ИП 4, нямам никакъв проблем.

Хе хе, аз имах предвид, че последните месеци, сигурно половината коментари са твои и да ти се забрани достъпа ще е все едно гугъл да баннат youtube, ще спадне трафика драстичко
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Feb 19, 2021, 11:40
е баш на теб ли доживотна забрана ....
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Това така ли трябва да е? -: Feb 05, 2021, 11:56
Усетих се, ама късно. Нищо не пречеше да го пусна в nano и да видя оцветяването - то си казва.
Или във vi(m), там също показва
8  Хумор, сатира и забава / Хумор / image за pocketbook 613 basic new -: Feb 02, 2021, 12:07
Здравейте,
Случи се така, че по случайност форматирах вътрешната памет на pocketbook 613 basic new, после устройството беше неизползваемо ... до известна степен. Успях да стигна до "фабричен ресет" и сега устройството е до известна степен използваемо. Но част от функциите му не работят, също така не отваря всички формати които уж поддържа.
За съжаление в сайта на покетбук няма по-нов фърмуер, даже уж последния фърмуер в сайта е по-стар от тоя който е инсталиран на устройството. Така, че като се опитам да "ъпдейтна" фърмуера, устройството не намира по-нов от текущия.
Та ако някой има налично такова устройство, дали може да направи един имидж на вътрешната памет (която всъщност си е една обикновена  sd  карта) и да ми го прати .... без значение коя е версията на фърмуера.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: LINUX - Начинаещи /Съвети/ ПОМОЩ! -: Jan 21, 2021, 12:23
Само дето тоя юзер B1V така и не стъпи повче, да си скива темата. Пусна си питането и дотам.
Той поства и във фейсбук групата, явно там му е по-удобно.
Лошото е, че в тея групи трудно се намира после решението на определен проблем, не е като да пуснеш търсене във форума.
10  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Състоянието на тестовия Дебиян към Декември 2020? -: Jan 13, 2021, 15:25
имам предвид, ако имаш
Код:
deb http://ftp.us.debian.org/debian/ stretch main non-free contrib
deb-src http://ftp.us.debian.org/debian/ stretch main non-free contrib

То  трябва да стане
 
Код:
deb http://ftp.us.debian.org/debian/ buster main non-free contrib
deb-src http://ftp.us.debian.org/debian/ buster main non-free contrib

11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Състоянието на тестовия Дебиян към Декември 2020? -: Jan 13, 2021, 14:45
Хубаво си гукате, но нищо не вдявам от дебиянските ви работи....
Позволете ми един ламерски въпрос. Назрява ъпгрейта на една машина Debian 9.4 Strech -> 10 Buster. Никога не съм го правил. Машината е работна и не ми се ще да експериментирам.


Какво точно трябва да напиша в конзолата. Това което чета из нета все различни работи пишат. :(


1. Джета казва, че признава само apt-get dist-upgrade
2. Тогава какво означава              apt-get upgrade
3. Трябва ли преди ъпгрейта към  -> 10 Buster първо да си ъпдейтна всички пакети (чрез синоптика) към последните за текущата система? Предполагам че това съответства на  apt-get update?
4. Какво означава безопасно и опасно надграждане и коя команда какво прави?
5. Тук https://phoenixnap.com/kb/how-to-upgrade-debian-9-stretch-to-debian-10-buster пише, че първо трябва да се редактира /etc/apt/sources.list и навсякъде да се замени Stretch със Buster. Това наложително ли е и за какво е? Ами ако не го направя какво ще стане.

6. ами aptitude full-upgrade какво е?

Следвай инструкцията, но във файла със хранилищата, внимавай, ако имаш разрешени contib и non-free хранилища, да ги добавиш и тях. Или иначе казано, просто заменяш stretch  със  buster ( или 9 със 10 ако така са записани).
Също така избягвай ъпдейта през ssh или ако го правиш поне ползвай screen, за да не ти прекъсне сесията по време на ъпдейта и да прецака всичко
12  Програмиране / Web development / Re: Проблем с изобразявана от grafana информация -: Jan 10, 2021, 09:49
Просто записвай UTC в базата данни и Grafana ще си го handle-ва във времевата зона, която си конфигурирал. Не си усложнявай живота.  ;)

Повече по темата.

Усложних го малко, зададох време за показване на данните от "now - 22h"  до "now +2h" и избрах часова зона UTC, сега показва коректни часовете на събитията
13  Програмиране / Web development / Re: Проблем с изобразявана от grafana информация -: Jan 07, 2021, 14:54
Платката няма биос,  процесора е ARM и май там има някакъв файл в който са описани устройствата.
Като изпълня заявка селект в конзолата и последния запис ми го дава с коректния за бг локализацията час, за това писах че записва по българско време в timestamp колоната.
Ето снимка направена преди минути на изхода на селект заявката в конзолата цък а ето как графана показва същата колона цък
П.П. двете снимки са направени с около 20 мин разлика
14  Програмиране / Web development / Проблем с изобразявана от grafana информация -: Jan 07, 2021, 13:38
Здравейте,
Ситуацията е следната:
Olinuxino Lime2 с инсталиран armbian, apache2, php7, mariadb Ver 15.1 Distrib 10.3.27-MariaDB. Имам скрипт който се стартира на всяка минута, взема определена информация и я вкарва в базата.
Едно от полетата на базата е timestamp и се попълва автоматично от базата. Записите стават по българската часова зона( UTC+2,), т.е. когато запише нещо в 14:00 българско време то то се записва  със стойност на полето timestamp с коректната стойност за 14:00. До тук всичко е супер. Базата се пълни с коректни данни и всичко е "цветя и рози".
Следващата стъпка е grafana, която е инсталирана за да визуализира данните събрани в тази таблица. Проблема е, че grafana отнякъде си добавя още 2 часа, и събитие което в базата е записано като случило се в 14:00, тя го отбелязва и показва в 16:00.
Навсякъде локализацията е  София/България. Разбирам, че ако в базата данни се записва с UTC време, а не UTC+2, графиките ще са коректни, но някак си не ми се иска да го оправям по този начин.
Някой сблъсквал ли се е до сега с подобен проблем и ако да, как е процедирал за да го разреши.
15  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Състоянието на тестовия Дебиян към Декември 2020? -: Dec 30, 2020, 16:26
Но всички стари дебианци го ползват и затова няма да бъде зарязан.
Аз пък никога не съм го ползвал, ползвах си apt-get и останалите от пакета, а сега  apt. Не съм имал проблеми от описания по-горе тип.
Но пък и аз съм на стабилния дебиан, та не се знае знае ли се.
Страници: [1] 2 3 ... 8